Wanneer je zelf een pizza gaat maken, kun je ook zelf kiezen wat je erop doet. Toppings zoals salami, spek, paprika, ui of ananas: het maakt niet uit. Jij bent de baas en maak je eigen wereldgerecht. Toch komt het best vaak voor dat je niet weet waar jij je pizza nu weer mee moet beleggen. Vandaar dat het best handig is om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Hieronder beschrijven we de 10 beste en lekkerste pizza toppings ter wereld. Dit is gebaseerd op de gerechten die het meest gekozen worden.
Kaas als nummer 1 lekkerste pizza toppings
Om de rij te beginnen, beginnen we met het meest belangrijke van een pizza. Naast de tomatensaus die voornamelijk gebruikt wordt is het goed om te beginnen met kaas. Op deze manier maak je een lekker laagje dat, wanneer je de pizza uit elkaar trekt, heerlijke slierten creëert. Er zijn vele soorten kaas en niet elke kaassoort is geschikt voor een pizza. Voor de bodem is het verstandig om een andere kaas te gebruiken dan voor het beleg. Dit moet een kaas zijn die goed smelt zodat er op de hele pizza kaas te vinden is. Hiervoor kun je ook het beste geraspte kaas gebruiken. In de winkel kun je pizzakaas kopen die goed geschikt is als pizza topping.
Voor de toppings is het goed om andere kaas te gebruiken. Denk hier bijvoorbeeld aan Mozzarella, Parmezaanse kaas, Italiaanse kaas, Franse kaas of Cheddar. Ook geitenkaas en blauwe kaas zijn erg lekker om op een pizza te leggen. Het belangrijkste hierbij is dat je gewoon gaat experimenteren en kijkt wat je zelf het lekkerste vind.
Niet elke kaas is geschikt, zo zijn er bijvoorbeeld kazen die erg zout zijn zoals de Parmezaanse en blauwe kaas. Hiervan moet je niet teveel gebruiken aangezien dit de pizza erg zout maakt. En dat is natuurlijk niet lekker. Wil je voorkomen dat de pizza smerig wordt kun je het beste de bovenstaande kazen gebruiken. En vaak is het beter om van meerdere kaassoorten een beetje te gebruiken dan van één soort heel veel. Het is altijd goed om op de hoeveelheid van kaas te letten bij je pizza toppings. Te veel kaas op een pizza is eigenlijk altijd fout. Het is een product dat de smaken samenvoegt en moet dus niet overheersen.
Salami of Pepperoni
Wanneer je van Salami houdt is dit na de kaas een prachtige toevoeging op je pizza. Ook salami kan je in vele soorten en maten kopen. Zo heb je de welbekende pepperoni, een Amerikaanse variatie van de salami, een pikante salami en de normale zoals we het gewend zijn. Wanneer je salami toevoegt aan je pizza toppings is het belangrijk om de grootte te bepalen. Je hebt kleine salami plakken en grote salami plakken. Bij de grote salami plakken bedek je een groter deel van de pizza. Het nadeel is alleen dat je tijdens een hap vaak ook het hele vleesstuk meetrekt. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan gewoon een kleine salami en bedek het geheel.
Voor een salami pizza zijn vier of vijf grote salami stukken genoeg. Wanneer je kleine salami stukken gebruikt, gebruik je ongeveer 20-30 stukken. Heb je ook nog andere ingrediënten die je wilt toevoegen? Dan is het verstandig om dit aantal te verminderen om zo de smaken samen te voegen.
Ananas oftewel pizza Hawaï
Hoewel Ananas op een pizza natuurlijk heel erg fout is, wordt het wereldwijd steeds meer toegepast. Rond 1960 is deze pizza door Sam Panopoulos in Chantham, Ontario bedacht. Hierna is er veel over gesproken aangezien het volgens de Italianen een schande is om dit op je pizza te doen. Zelfs vandaag de dag is er wereldwijd nog regelmatig ophef over deze pizzasoort. Toch vind je dit ingrediënt ook steeds vaker in de Italiaanse keuken en vinden heel veel mensen het ontzettend lekker.
In Nederland kunnen we deze pizza bijna niet meer weg denken. Het is een simpele samenstelling van de pizza toppings: tomatensaus, ham, ananas en kaas. Deze combinatie geeft een heerlijke zoetzure smaak die je echt brengt naar de zomerse sfeer. Een mooie toevoeging aan je pizza die het beste tot zijn recht komt met ham. Uiteraard kun je het ook prima combineren met andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld rosbief, spek of kip.
Lekkerste pizza toppings: Uien
Of je nu van uien houdt of niet, op een pizza smaakt het toch net even anders. Door de uien in de oven te doen of op een pizzasteen te leggen krijgt de ui een krokant laagje met een pittige, zoete nasmaak. Het gaat goed samen met kip, ham, spek, tomatensaus en nog vele andere producten. Er zijn zelfs mensen die op elke pizza stukjes ui leggen. Dat is ook niet voor niets want het brengt smaak aan het gerecht waardoor het geheel veel beter bij elkaar past. Toch moet je ook met ui uitkijken.
Je hebt twee verschillende soorten uien: de rode en gele ui. Beide hebben ze een andere smaak en kunnen ze op een andere manier toegepast worden. De rode ui is zoeter terwijl de gele juist een sterkere nasmaak heeft. Bij de rode ui kun je goed met honing werken terwijl de gele ui juist perfect past bij peper. Je kunt er voor kiezen om beide op een pizza te leggen, maar uiteraard is één van de twee ook voldoende.
Wanneer je uien wilt gebruiken moet je ze niet in kleine stukjes snijden maar juist in lange slierten houden. Als je een ui in de lengte snijdt krijg je het gewenste resultaat. Daarna is het alleen nog maar de stukjes uit elkaar halen zodat je een dun reepje overhoudt. Natuurlijk is ook dit een kwestie van smaak. Maar door het op deze manier te doen zal dit in de oven een goede smaak en kleur krijgen.
Knoflook gebruiken voor pizza toppings
Een toppings die niet zo bekend is, is de knoflook. Het is dan ook niet de makkelijkste uit dit rijtje. Toch voegt het ontzettend veel toe en kan het, wanneer je het goed gebruikt, erg lekker zijn. Er zijn verschillende manieren om knoflook op een pizza te gebruiken. De eerste optie is een olijfolie met knoflook erin. Doordat er nog knoflook in de olie zit gaat de smaak hierin zitten. En wanneer je een paar druppels van deze olie over de pizza heen giet krijgt ook de pizza deze smaak mee.
Een olijfolie met knoflook kun je zelf maken door wat olie in een potje te doen en hier twee teentjes knoflook aan toe te voegen. Zorg er wel voor dat de schil er af is zodat de smaak goed door kan dringen. Ook kun je deze olie in de winkel kopen. Hierbij is het niet erg als ze nog wat andere ingrediënten toegevoegd hebben. Dit maakt smaak vaak alleen maar beter.
Knoflook op een pizza smeren
De tweede optie die je met knoflook kunt toepassen is om het deeg in te smeren voordat je tomatensaus toevoegt. Dit doe je door de knoflook in tweeën te hakken en terwijl je op de knoflook drukt. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de tomatensaus te maken met wat knoflook erin. Zo krijgt de tomatensaus de smaak mee die gelijk weer terug te proeven is in de pizza.
Een laatste optie is om de knoflook in schijfjes of in kleine stukjes te snijden en deze bovenop de pizza te leggen. Dit geeft extra pit aan de pizza en is dus voornamelijk lekker op een pittige pizza. Denk hierbij bijvoorbeeld aan peper, salami, olijven en jalapeño. Hoewel dit geen makkelijke optie is om te gebruiken en best snel verkeerd uit kan pakken blijft het toch heerlijke om uit te proberen.
Olijven
Ben je fan van olijven? Goed nieuws, ook olijven zijn erg lekker al pizza topping. Door de olijven door de helft te snijden kun je de pizza op een goede manier bedekken. Ze doen het goed samen met pepperoni, champignons en tomaten. Daarnaast kun je het ook prima combineren met rucola waardoor een heerlijke pizza belegd met rucola geen overbodige luxe is. Zwarte olijven snijdt je doormidden. Daarna dip je ze in de tomatensaus waardoor de ronde buitenkant te zien is. Zo drogen de olijven niet uit in de oven en komt de smaak van het sap in het deeg terecht. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de olijven in kleine stukjes te snijden en over de gehele pizza te beleggen. Wat je ook doet, zorg er wel voor dat je olijven grotendeels in de saus zitten.
Geen zin in olijven of vind je ze niet lekker? Geen probleem, door een paar druppels olijfolie op je pizza te doen krijg je toch de voordelen van de olijven maar niet de volledige smaak. Slimme oplossing dus voor de momenten dat olijven niet bij de rest van de ingrediënten passen. Je kunt er ook voor kiezen om de pizza in olijfolie te deppen nadat het in de oven is geweest. Dit is een kwestie van smaak en je zult zelf uit moeten proberen of je dit echt lekker vindt.
Kip, ham, gehakt en spek
Wat voor stuk vlees je ook kiest, het is en blijft lekker op een pizza. Vandaar ook dat wij deze vier vleessoorten hebben uitgekozen in de top 10 lekkerste pizza toppings. Toch zijn ze elk verschillend en passen ze allemaal anders op de pizza. Maar wist je dat ze ook lekker bij elkaar kunnen op een pizza? Of je nu een van deze of allemaal kiest: het maakt niet uit. Allemaal zijn ze een toevoeging aan je pizza.
Wanneer je kip kiest kun je dit prima combineren met de kruiden oregano en basilicum. Daarnaast past het ook perfect bij tomaat en ui. Wanneer je gehakt gebruikt is het heel lekker bij een pittige pizza. Voeg er wat peperkruiden aan toe, druppel wat olijfolie er overheen en plaats wat knoflook en je bent klaar. Uiteraard is spinazie ook een mooie toevoeging. Ham kennen wij vooral van de pizza Hawaï maar is ook goed te combineren met kip en spek. Daarnaast kan het lekker zijn in combinatie met champignons, paprika en ui. Spek is het lekkerste met ei maar wordt ook lekker in combinatie met champignons en ui.
Paprika
Rode, gele en groene paprika’s maken een pizza kleurrijk. Maar dit is niet het enige wat ze doen. Ook voor de smaak kunnen deze drie paprikasoorten veel betekenen. Wanneer je een pittige pizza maakt is de rode paprika zeer geschikt. Deze voegt extra pittigheid toe aan het gerecht met een sappige smaak die ook na de hap blijft hangen. Wil je juist een zoete toevoeging? Gebruik dan de gele paprika. Deze paprika heeft een zoete smaak die ook goed samenwerkt met honing. Ben je meer een liefhebber van de groene paprika? Daar kun je uiteraard deze ook gewoon gebruiken.
Paprika’s en tomaten vullen elkaar aan. Voeg er wat kruiden en peper aan toe en je hebt al een hele goede pizza voor je. Ook uien en vleeswaren doen het erg goed in combinatie met deze groente. Je moet er uiteraard wel van houden en er niet te veel van toevoegen. Paprika kan het missende ingrediënt zijn dat jouw pizza een stuk lekkerder maakt. Je voegt het toe voordat je het in de oven stopt om zo de buitenkant lekker knapperig te maken. De binnenkant zal wel hetzelfde smaken als wanneer je het rauw eet. Vind je paprika van de grill lekker? Dan kun je ook deze prima op de pizza leggen. Ook dan leg je het vooraf op de pizza’s zodat het in de oven heerlijk warm kan worden.
Champignons
Een pizza met champignons kan zeer lekker zijn. Je vindt ze in alle soorten en maten. Zo heb je alleen pizza met tomaat en champignons, met ham, spinazie en basilicum. Al deze combinaties zijn heel lekker. Wil je een extra bijdrage aan je pizza toevoegen? Dan kun je ook rucola gebruiken. Voor dit ingrediënt is het belangenrijk dat je de pizza rijkelijk belegt. Snijd de champignon in de breedte door en legt dit over de pizza heen. Doe niet te dikke plakken aangezien dit kan voorkomen dat het gaar wordt. Een pizza met champignons beleg je dus altijd vooraf. Het wordt namelijk het lekkerste als de champignons lekker zacht zijn. Door Mozzarella toe te voegen met ham maak je een heerlijke combinatie waar je lekker van kunt genieten.
Tomaten en tomatensaus pizza toppings
Als afsluiting hebben wij gekozen voor tomaten. Hoewel tomaten vaak al in de tomatensaus zitten is dit niet altijd het geval. Je kunt ook de bodem bedekken met een kaassaus, crème fraîche en een pesto van basilicum of spinazie. Al deze opties zijn erg lekker maar tomatensaus blijft toch vaak de favoriet. Welke van deze vijf keuzes je ook kiest, een extra smaak bovenop de pizza is nooit verkeerd. Door een tomaat toe te voegen krijgt de pizza extra smaak en wordt het geheel sappiger.
Welke tomaat het beste bij jouw pizza past hangt voornamelijk af van wat jij lekker vindt. Wel is het aan te raden om het grootste deel van het sap weg te halen aangezien dit je pizza nat maakt. En er is niets viezer dan een natte, soppige pizza. Koop een potje tomatenstukjes of snijd zelf de tomaat in kleine blokken. Doe er een klein beetje basilicum of oregano overheen en het geheel is af.
Tomaten passen niet overal bij, zelfs als je tomatensaus als basis hebt is een tomaat niet overal lekker op. Maar bij een aantal ingrediënten is het juist goed om dit toe te voegen. Denk hier bijvoorbeeld aan de pesto van basilicum of spinazie, knoflook, ham, spek, kip en spinazie op zichzelf. Doordat de tomaat in de oven gaat krijgt het een knapperig, droog randje. Maar zodra je een hap neemt springt de tomaat open en krijg je een heerlijke sappige smaak. Ook als je tomatensaus gebruikt kan dit een stevige toevoeging zijn. Want een tomatensaus met echte tomaten erin is eigenlijk altijd beter dan zonder.
Een lekkere pizza: dat maak je zelf
De pizza is een heerlijk gerecht dat veel terugkomt in de lijst met grootste fastfoodketens. Maar het kan ook prima thuis in je eigen keuken gemaakt worden! Wanneer je het combineert met een goede pizzasteen en deze plaatst in je huis, tuin en keuken oven maak je het geheel nog lekkerder. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een goede pizzaoven aan te schaffen of zelfs een houtsteenoven te bouwen. Hoe dan ook kun je altijd met bovenstaande pizza toppings een goede, maar vooral lekkere pizza maken.