HomeBlogDe 10 lekkerste Franse kazen

De 10 lekkerste Franse kazen

Voor elke dag van het jaar is er een Franse kaassoort: maar welke Franse kazen zijn de lekkerste? Voor de echte kaasliefhebber is het wel de moeite waard om er een aantal van deze te proeven. Sommige zijn zoet en andere pittig, de één is hard en de ander zacht. Ze hebben allemaal hun eigen geur, kleur en smaak. Net zoals bij ons iedereen een andere smaak heeft zal de ene kaas beter bij jou passen dan de andere. Toch springen deze 10 Franse kazen er bovenuit en zijn ze echt de moeite waard om te proberen.

Roquefort

Roquefort is de allereerste kaas die in 1920 de beschermde status van Frankrijk kreeg. Dit is natuurlijk niet voor niets, het is een unieke kaas die alleen in de buurt van het dorp Roquefort-sur-Soulzon zo genoemd mag worden. Het wordt de koning onder de blauwaderkazen genoemd en bestaat al sinds 79 na Christus. Het is tevens één van de 44 Franse kaassoorten die het Europese AOC/AOP keurmerk mag dragen. Het wordt gemaakt van schapenmelk en penicillium.

Wil je echt nog de ambachtelijke versie proeven? Ga dan voor de Roquefort Carles. Zij maken op ambachtelijke wijze de kaas met dagelijkse verse producten. Uiteraard zijn alle andere Roquefort kazen ook goed. Per kaas van 2,9 kilo gebruikt men ongeveer 12,5 liter melk. Deze melk wordt in de periode van december tot juli gemolken.

Franse kazen

Franse kazen: de Comté

Een harde kaas met een fruitige smaak: dat is de beste omschrijving die je de Comté kaas kan geven. Het is afkomstig uit Jura en wordt ook wel de Gruyère de Comté genoemd. Ook dit is een kaas die onder het AOC/AOP keurmerk valt. Om de grote stukken kaas te maken wordt er 500 liter rauwe koemelk gebruikt en de minimale rijpingstijd is 120 dagen. Toch is een rijping van 8 tot 24 maanden gebruikelijk. Dit maakt dat de kaas zijn eigen, specifieke smaak creëert. Comté wordt in Frankrijk regelmatig de meest favoriete kaas genoemd en is hier dus ook zeer populair.

Comté wordt niet door één bedrijf gemaakt maar door verschillende coöperaties die fruitières worden genoemd. Zij maken in samenwerkingsverband de verschillende kazen. De boerderijen in deze regio werken nog volgens de oude procedures. Zo lopen de koeien in de zomer los in het berggebied en krijgen ze in de winter op stal alleen voeding uit de omgeving. Wanneer de grote, ronde kazen na de rijpingstijd klaar zijn worden ze uiteraard in stukken gesneden zodat ze verkocht kunnen worden.

Époisses

Bourgondië is bij de meeste mensen bekend om zijn wijn. Maar ook hier maken ze lekkere kaas, namelijk de Époisses. Deze zachte kaas wordt naarmate het ouder wordt gewassen in Marc de Bourgogne. Deze bekende rode kaas korst heeft een scherpe aroma en wordt gemaakt van koemelk. De rijpingstijd bedraagt ongeveer 6 tot 8 weken.

Bij de bereiding mag alleen melk gebruikt worden van de runderrassen Brune, Frans Simmentaler en Montbellarde. Daarnaast eten deze dieren voedsel dat minimaal 80% uit dit gebied komt. Op deze manier zorgen ze dat de smaak zo uniek blijft zoals het nu is. Deze kaas heeft het Europese AOC/ACP keurmerk en wordt sinds 1991 als officiële kaas herkend. Dit is best bijzonder aangezien de kaas in 1954 bijna was verdwenen. Gelukkig hebben een aantal boeren in 1956 er een stokje voor gestoken en zijn ze het weer gaan produceren.

Epoisses franse kazen

Sainte-Maure-de-Touraine

De Sainte-Maure-de-Touraine is een kaas met het AOC keurmerk en komt uit Touraine. Het behoort tot de zachte kazen en heeft een zachte witte korst. Deze kaas is volledig gemaakt van geitenmelk waardoor je het een geitenkaas mag noemen. Vergis je niet in de Sainte Maure kaas die ook in deze omgeving gemaakt wordt. Hoewel het veel op elkaar kan lijken is het keurmerk alleen gegeven aan de Sainte-Maure-de-Touraine. De rijpingstijd is minimaal 10 dagen maar meestal rijpen de kazen 2 tot 3 weken.

In het midden van de kaas bevindt zich een roggestro over de lengte. Dit geeft de kaas stevigheid en wordt tijdens de rijping goed benut. De kaas smaakt duidelijk naar geitenkaas en staat bekend om zijn houtvorm. Ook heeft het een houtskool as laag met zout die een extra zoute smaak toevoegt.

Camembert: bekende Franse kazen

Camembert is een witte schimmelkaas die het AOC label mag dragen. De kaas komt officieel uit Normandië maar aangezien het niet geregistreerd staat kan het ook ergens anders gemaakt worden. Wil je zeker weten dat het wel uit Normadië komt? Dan kun je een Camembert de Normandie halen die wel gegarandeerd hiervandaan komt. Deze Franse kazen maken ze van koemelk en hebben een cilindrische vorm. Het minimale vetgehalte is 45%. Hiermee behoort het tot de zachte kazen en traditioneel maken ze het telkens weer met rauwe melk.

Wanneer je deze kaas wil gaan consumeren is het beter om deze minimaal 1 uur buiten de koelkast te leggen. Zo komt de Franse kaas op kamertemperatuur en heeft de binnenkant de tijd om iets te smelten. Wanneer dit het geval is, is de kaas op de juiste temperatuur. Zo weet je zeker dat je dit product ook op de juiste manier nuttigt.

Camembert

Brie de Melun

Wie over Frankrijk spreekt, heeft het eigenlijk al heel snel over een brie. En hoewel de brie niet vaak in deze lijst voorkomt is het toch wel een heerlijke kaassoort. Zo ook de Brie de Melun. Deze traditionele, Franse kaas wordt gemaakt van koemelk en valt onder de korstkaas. Het heeft sinds 1980 de AOC keurmerk. Ook het AOP merk heeft deze sinds 2009 kunnen bemachtigen. Dit is dan ook één van de twee Franse brie soorten die dit met zich mee mag dragen.

Met een diameter van 27 centimeter en een rijpingstijd van 3 weken lijkt het geen bijzondere kaas. Maar door de zachte vorm en de over het algemeen sterke smaak valt hij op. Het is niet iets wat je kunt vergelijken met de Nederlandse brie, zeker niet degene die in de supermarkten liggen. Het is een vak apart dat smaken samenbrengt. En hierdoor is het zeker de moeite waard om deze eens uit te proberen wanneer je dit nog niet gedaan hebt.

Franse kazen: Livarot

Wanneer je niet tegen een kaas kan die een sterke geur achterlaat, kun je deze beter laten liggen. De hele koelkast gaat namelijk hier naar ruiken. Maar veel mensen vinden dit het dubbel en dwars waard. Het wordt gemaakt van koemelk en dat ruik je ook. De smaak van de Livarot is echter helemaal niet zo sterk. Je zou heel anders verwachten als je de geur ruikt. Toch zie je dit vaak terug bij stinkkazen.

De smaak is lekker mild en toch zacht van binnen. Dit bereiken ze door de kaas 24 uur lang in een warme ruimte te leggen. Tijdens dit proces keren ze de kaas regelmatig waarna het wassen en zouten start. Na het wassen volgt er een rijping van 4 weken. Als dit bereikt is, wordt de volgende stap gezet. Het product is na een verdere rijping van 2 tot 3 maanden klaar om de markt op te gaan. Het vetgehalte van deze soort ligt boven de 40% en het gewicht ligt rond de 230 gram. Het heeft een doorsnede van 12 cm en een hoogte van ongeveer 5 cm. Uiteraard zijn er ook kleinere stukken te verkrijgen. Maar dit is wel de standaard zoals het verkocht wordt.

Brocciu

Brocciu is een Franse kaas afkomstig uit Corsica. Het wordt zowel met schapen als met geitenmelk gemaakt. De variant van schapenmelk is net iets vetter terwijl de geitenmelk wat romiger is. De kaas heeft een AOC/ AOP keurmerk sinds 1998. Hiermee toont het aan dat het echt een goede kaas is aangezien maar 44 Franse kazen dit keurmerk bevatten. De Brocciu lijkt veel op ricotta. Mild van binnen zodat je er heerlijk van kunt genieten bij al je hartige of zoete bereidingen. Denk bijvoorbeeld aan een Brocciu Cheesecake of de vele andere gerechten die je hiermee kunt maken.

In het thuiseiland van Napoleon staat deze kaas ontzettend bekend. Zo bekend zelfs dat er wordt gezegd dat als je deze kaas niet hebt geproefd, het eiland ook niet kent. Zo schreef Emile Bergerat, een beroemde schrijfster uit de 19 eeuw dit al en zeggen de bewoners die deze kaas kennen dit vandaag de dag nog steeds. Het eiland is een prachtige locatie dus zeker de moeite waard om eens naar toe te gaan. De kaas is het lekkerste als deze vers is, dus ook dat is een goede reden om eens hier langs te gaan.

Franse kaas soorten

Brie de Meaux

De naam brie wordt door heel veel kazen gebruikt. Maar toch is van al deze soorten deze de bekendste. Het is vernoemd naar de stad waar de markt lag die het dichts bij de regio lag. In heel Parijs kom je deze kaas tegen. Niet alleen in klein formaat maar ook in een ontzettend groot formaat. Dit komt voornamelijk doordat Parijs het al jaren beschouwd als hun lokale kaas. De kaas heeft een AOC keurmerk sinds 1980 en de AOP keurmerk sinds 1996. Het wordt beschreven als een zachte kaas. Het heeft een dunne korst en een lichte zoute smaak. Veel mensen vinden het naar paddenstoelen ruiken. Vandaar dat het ook vaak gebruikt wordt als extra toevoeging voor de paddenstoelensoep.

Wanneer je een goede Brie de Meaux koopt zul je merken dat de geur en de smaak in balans zijn. Het ruikt niet te sterk en wijkt ook niet teveel af van de originele smaak. Het heeft de vorm van een wagenwiel en een vetgehalte van 45%. De rijpingstijd bedraagt ongeveer 4 weken. Een heerlijke variant dus die men maakt van rauwe koemelk.

Brie de Meaux

Maroilles

Al sinds de 7e eeuw wordt de Maroilles kaas gemaakt. En vandaag de dag eten veel mensen dit bij het ontbijt. Het klinkt misschien raar, maar bij het ontbijt hoor je het te dopen in de koffie en kun je het zo lekker op eten. Dit idee is in de film Bienvenue chez les Ch’tis nog even versterkt. Toch is het een stuk lekkerder om te eten bij goede bier of wijn. En dan zeker bij het lokale bier van deze omgeving.

De kaas wordt uitsluitend gemaakt in Avesnois-Thièrache. Hier beginnen ze met een driedelig proces om de kaas zo te maken zoals het nu is. Er wordt gebruikgemaakt van koeienmelk. Dit mag niet geleverd worden van elke koe. De melk moet afkomstig zijn van een Franse versie van het Friese zwartbonte vee. Zo weten ze zeker dat de productie van het de Maroilles altijd hetzelfde zal zijn. De rijping vindt plaats in twee tot drie maanden.

Naast de kaas gemaakt van koeienmelk bestaan er ook twee andere varianten. De Maroilles de Brebis is de schapenkaas. Deze wordt zoals de naam al zegt gemaakt van schapenmelk. Een uniekere variant is de Maroilles de cheval, de paardenkaas. Deze wordt van paardenmelk gemaakt. Al deze varianten kun je op de markt kopen en zijn er uiteraard ook in verschillende vormen en maten.

Conclusie Franse kazen

Er zijn ontzettend veel Franse kazen op de markt. Je hebt harde, zachte, dikke en dunne kazen die zowel op de markt als in de winkel te koop zijn. Toch is de een de ander niet en heeft elk zijn unieke smaak. Deze soorten zijn de beste varianten en zijn ook zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Welke heb jij al een keer gehad? En welke valt het beste in de smaak?

Meest populair