HomeBlogDoornappel

Doornappel

De doornappel (Datura stramonium) is een giftige plant uit de nachtschadefamilie. Het heeft ook wel de naam dolappel en duivelskruid. Van oorsprong is het een eenjarige plant die erg groot kan worden. In juni t/m september zal het opbloeien en vrucht dragen. Deze vruchten lijken veel op kastanjes, maar zijn toch net even wat anders.

Verspreiding

De doornappel komt voornamelijk voor in Noord-Amerika. Maar door de jaren heen is de verspreiding over de hele wereld, behalve in het hoge noorden, steeds sterker geworden. Zo vind je vandaag de dag ook veel van deze planten in Nederland terug. Het bijzondere is dat de plant eigenlijk nooit op dezelfde plek terug groeit. Zodra het jaar afgelopen is zal het op een andere plek in de omgeving teruggroeien. Zelfs de jaren erna vind je de plant niet snel in deze omgeving terug. Toch is de verspreiding wel enorm en kan de plant voor nare verrassingen zorgen.

Doornappel giftig voor mensen en dieren

De doornappel is bij inname erg giftig voor mensen. De giftigheid komt door de hoeveelheid atropine, scopolamine en hyoscyamine. Deze stoffen zorgen er onder andere voor dat je lichaamstemperatuur gaat stijgen en je gaat hallucineren. Hoe giftig de plant is, is afhankelijk van de omgeving, het weer en de leeftijd van de plant. Maar bij inname is het wel verstandig om gelijk naar het ziekenhuis te gaan. Al snel zul je last krijgen van symptomen zoals een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur. Om langdurig letsel of zelfs de dood te voorkomen zal men in het ziekenhuis proberen om de giftige stof van de doornappel uit het lichaam te pompen. Hierbij is tijd en snelheid van cruciaal belang.

Kan ik een doornappel aanraken?

Het aanraken van een doornappel is geen enkel probleem. Zowel de plant als de vrucht kun je gerust vastpakken. Zodra je ook maar iets van de plant inslikt is het wel giftig. Wanneer je dus de plant wil verplaatsen of verwijderen kun je deze gewoon vastpakken en op een andere locatie neerzetten. Wil je de doornappel in zijn geheel uit de tuin verwijderen? Dan is het goed om deze goed uit te scheppen. Zorg dat alle wortels meegenomen worden om te zorgen dat alles in zijn geheel weg is. Vanuit daar kun je dan een nieuwe plant op dezelfde locatie plaatsen.

Giftige Doornappel

Is de doornappel gevaarlijk?

De doornappel is op zichzelf niet gevaarlijk, alleen bij inname kan deze plant dodelijk zijn voor mens en dier. De stoffen die in de plant zitten zijn erg giftig en daarom is het ook verstandig om deze plant niet in de buurt van kinderen te houden. Maar aangezien het een eenjarige plant is die niet snel in de omgeving waar het opkomt terug groeit, heeft het geen gevaarlijke gevolgen voor de omgeving. In tegenstelling tot andere planten heeft het dus geen effect op de grond en de omgeving. Andere planten zullen dan ook geen last hebben van deze plantensoort.

De geneeskracht van doornappel

Hoewel de doornappel gevaarlijk is voor consumptie en het zeker ook niet aan te raden is om hiermee te experimenteren, heeft het in de geschiedenis toch ook wel een positieve functie gehad. Zo werd het voor magie gebruikt als geneesmiddel en is er bekend dat er in sommige landen sigaretten van gemaakt werden. Dit laatste liep niet altijd even goed af. Toch denkt men dat er vroeger meer bekend was over de status van de giftigheid van de plant. Zo zijn er ook verhalen waarbij mensen deze plant wel innemen zonder dat er iets gebeurt. Zo lijkt het of er een seizoen is waar een variant van de doornappel plant minder giftig lijkt te zijn.

Ook drugsgebruikers hebben een poging gedaan om deze plant te implementeren. Maar ook dit was geen succes. Vaak had men wel een lange tijd hallucinaties, maar deze waren niet positief te noemen. Ze leidde eigenlijk altijd tot een bad trip, en dan is 48 uur een hele lange tijd. Hoe dan ook is het nu ten zeerste af te raden om er ook maar iets mee te doen. En wordt het zover bekend ook bijna niet meer voor medicatie voorgeschreven. De grens tussen gezonde hallucinaties en vergiftiging ligt te dicht bij elkaar om er een positief effect uit te halen.

Meest populair