HomeDieren10 langzaamste dieren ter wereld

10 langzaamste dieren ter wereld

Als je denkt aan de snelste dieren die er zijn kun je er prima een aantal opnoemen, maar als het gaat om de langzaamste dieren ter wereld wordt het toch een stuk lastiger. Dit is natuurlijk niet zo gek omdat hier vaak minder aandacht aan besteed wordt. Je ziet snelle tijgers en gazellen in reclames, leeuwen op National Geographic en ook zie je vele posters met grote dieren zoals giraffen en olifanten. Wat zijn nou echt de 10 langzaamste dieren ter wereld?

Tuinslak behoort tot de langzaamste dieren

De welbekende tuinslak, je hebt hem in Nederland in elke tuin. Dit is het langzaamste bewegende dier ter wereld. Hij draagt zijn huisje op zijn rug en gaat een langzaam tempo de hele wereld rond, of zal het toch bij de tuin blijven? Met een topsnelheid van maar liefst 1,3 cm per seconde oftewel 47 meter per uur, blijft het een bijzonder dier. Het heeft een roze tot bruine kleur en een bolvormig huisje met meestal een paar donkerbruine strepen er op. Het eet voornamelijk dode bladeren maar zijn favoriet is toch wel de boterbloem of brandnetel. Dit doen ze voornamelijk ‘s avonds om te voorkomen dat ze zelf een prooi worden. Ze kunnen tot drie jaar oud worden en leven voornamelijk in Europa en Noord Amerika.Langzaamste dieren

Luiaard

Naast de rare langzaamste dieren ter wereld vind je ook een paar schattige terug. Zo heb je onder andere de luiaard. De naam zegt het al: een lui dier dat ontzettend traag is. Wanneer een luiaard toch besluit om een paar meter te bewegen doet hij dat met een snelheid van ongeveer 2 meter per minuut. Dit is ongeveer 0,12 kilometer per uur. Hoewel het dier langzaam is, is het ook een favoriet onder veel mensen. In de dierentuinen waar het beest te zien is zie je dan ook vaak mensen die van het uiterlijk genieten. Deze dieren eten voornamelijk bladeren. Hier komt alleen niet veel energie uit en het wordt ook niet makkelijk verteerd. Dit is ook de grootste reden waarom ze zo langzaam zijn. Ze hebben gewoon niet de energie. Naast bladeren eten ze regelmatig insecten, kadavers en kleine hagedissen.Luiaard

Top 10 langzaamste dieren: Zeester

Hoewel je het niet zou denken is een zeester toch nog redelijk snel te noemen in het rijtje langzaamste dieren ter wereld. Er zijn zelfs sterren die maar 15 cm per minuut reizen. Doordat er veel verschillende sterren zijn kun je niet precies aangeven hoe snel de zeester echt gaat. Zo gaat een zandster bijvoorbeeld 2,8 meter per minuut. Dit is ongeveer 0,168 kilometer per uur. Ze leven op de bodem van de oceaan waardoor je ze ook niet snel tegenkomt. Toch blijven het prachtige dieren waar we telkens weer nieuwe dingen van leren. Een zeester wordt ongeveer vijf jaar oud en een jaar na hun geboorte zijn ze al volwassen. Toch zijn er ook sterren gevonden die meer dan 20 jaar oud zijn geworden. Dit is over het algemeen een uitzondering, de maximale leeftijd die tot nu toe bekend is, is 35 jaar.

Zeester

Reuzenschildpad

De reuzenschildpad is voor de meeste mensen wel bekend. Het is een groot beest dat maar liefst 300 kg weegt. Ze komen het meest voor op de Galapagos eilanden en ze eten plantendelen zoals bessen, vruchten en bloemen. Is de schildpad nog jong? Dan kunnen ze ook insecten en ander aas eten maar daarna worden ze echt vegetarisch. De meeste dieren worden meer dan 150 jaar oud, vandaar ook dat ze horen bij de dieren die het oudste worden.

Op de Galapagos eilanden kom je ongeveer 10 verschillende soorten van de reuzenschildpad tegen. Vroeger werden ze allemaal onder dezelfde groep gezet maar sinds een aantal jaar is besloten om ze allemaal als aparte diersoorten te gaan zien. Hoe dan ook behoren ze tot de familie landschildpadden en vandaag de dag ook tot de uitgestorven diersoorten. Er wordt hard gewerkt om deze dieren te redden en regelmatig komen ze een nieuw exemplaar ergens in de wereld tegen dat ze nog niet ontdekt hadden. Zo kunnen we nog langer genieten van deze langzaamste dieren ter wereld.

Reuze schildpad

Koala

Nog een schattig dier dat vaak met de luiaard wordt vergeleken is de koala. Met de prachtige oortjes zitten ze hoog in de bomen. Ze eten voornamelijk bladeren en worden ook wel eens buidelbeer genoemd. De bladeren die ze eten zijn voor de meeste andere dieren giftig. Deze bladeren komen van de eucalyptusboom en dat maakt ook gelijk dat ze niet hoeven te haasten voor hun eten. Andere beesten eten het namelijk toch niet. De koala slaapt per dag ongeveer 20 uur. Hoewel ze wel veel op een beer lijken is dit zeker niet het geval. Ze hebben wel veel dezelfde eigenschappen maar verschillen ook op vele manieren van elkaar. Ze komen voornamelijk voor in het oosten van Australië.

Hoewel deze knuffelbeer er erg schattig uitziet, kunnen ze toch veel schade aanbrengen. Het is daarom ook niet verstandig om ze vast te pakken of als huisdier te nemen. Door de jacht zijn de dieren bijna uitgestorven en ook vele ziektes maakte dat het dier het bijna niet overleefde. Gelukkig is het vandaag de dag een ander verhaal en blijft dit schattige dier in deze wereld bestaan. De mannetjes wegen ongeveer 12 kg, de vrouwtjes ongeveer 8 kg. Met een lengte van ongeveer 70 cm kunnen ze ongeveer 15 jaar oud worden.Top 10 langzaamste dieren

Naaktslak

Naast de Tuinslakken zijn ook de naaktslakken erg langzame beesten. Met ongeveer 0,3 kilometer per uur past dit perfect in het rijtje van de langzaamste dieren ter wereld. Een naaktslak draagt zoals de naam al zegt geen huisje met zich mee. Het valt onder de buikpotigen en verplaatst zich dan ook met de buik. Je vindt ze in Nederland in je eigen tuin terug en toch heb je veel verschillende soorten. Hij kan twee of drie jaar oud worden en eet voornamelijk bladeren. Niet het meest favoriete dier onder de mensen maar toch erg noodzakelijk voor de tuin. Ze worden ongeveer 20 cm lang en leven voornamelijk in een vochtige omgeving. Als er strenge vorst is geweest overleven de dieren het niet. Ze zijn namelijk erg kwetsbaar voor de kou en overwinteren om deze reden ook.

Naaktslak

Zeepaardjes

Zeepaardjes zwemmen rechtop in de zee, je komt ze daardoor eigenlijk nooit tegen. Toch horen deze dieren ook thuis in het rijtje langzaamste dieren ter wereld. Daarnaast behoren ze ook tot de langzaamste vissen die er bestaan. Na een topsnelheid van maar liefst een 1,5 meter per uur en een grootte van 1-40 centimeter blijven het bijzondere beesten waar we nog veel van kunnen leren. Mocht je ze toch een keer willen zien? Dan kun je zeker naar dierentuinen gaan. Hier vind je ze vaak in een aquarium wel terug. De vis heeft geen vijanden en eet voornamelijk kleine kreeften en vislarven. Doordat het een kleine mond heeft eet het heel vaak per dag. Doet hij dat niet? Dan krijgt hij niet genoeg voedsel binnen om te leven.

Zeepaardje

Gila monster

Het Gila monster is een zware hagedis die heel langzaam beweegt. Het heeft een lengte van ongeveer 60 cm en weegt ongeveer 350-700 gram. Het vangt zijn prooi door zijn gif maar is door de traagheid niet gevaarlijk voor de mens. Het is de enige giftige hagedis die uit Amerika komt. Daarnaast zijn er maar twee giftige hagedissen in Amerika. Het valt onder de reptielachtige en is in sommige plekken een beschermde diersoort. In Nederland is deze soort niet erg bekend. Dit komt voornamelijk omdat deze hagedis hier niet voorkomt. In het wild kan deze reptiel 20 jaar oud worden, wanneer het in gevangenschap leeft wordt het ongeveer 30 jaar oud.

Gila monster

Langzaamste dieren: De Zeekoe

Hoewel een zeekoe meestal bekend staat als een erg zwaar dier, behoort hij ook tot één van de langzaamste dieren ter wereld. Met een lengte van ongeveer 4 meter en een gewicht van 590 kg is het een uniek dier dat veel bekijks oplevert. In veel dierentuinen met water vind je dit zoogdier terug. Ze leven in het water en hebben aan de achterkant van hun lichaam hele kleine flippers. Dit zorgt ervoor dat ze kunnen bewegen. Je kunt ze herkennen aan de kale huid met behaarde kop. Daarnaast hebben ze een gespleten bovenlip. In het wild vind je deze dieren verspreid over de aarde. Zo zijn ze te vinden in de Indische Oceaan en de Rode Zee. Ze eten waterplanten en algen en ze worden ongeveer 50 jaar oud.

Zeekoe langzaamste dieren

Amerikaanse houtsnip

De langzaamste vogel ter wereld, dat is de Amerikaanse houtsnip. Met maar liefst 8 km/h is deze vogel de langzaamste vogel die wij wereldwijd kennen. Het dier is een bosvogel met een lange snavel. Je vindt ze terug in de buurt van het oosten van Kansas en in een deel van Canada dat hier aan gekoppeld is. Het eten van deze vogel bestaat uit regenwormen en andere kleine dieren. Dit doet hij niet overdag maar juist in de nacht. Dit is ook het moment dat hij uit de bossen verschijnt. Een mooie vogel waar nog niet veel over bekend is.

Conclusie 10 langzaamste dieren ter wereld

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de 10 langzaamste dieren ter wereld echt heel erg traag. Sommigen van hen kennen wij maar andere zijn ook minder bekend. Hoe dan ook zijn het bijzondere beesten en kunnen wij van hen allemaal wat leren. Welk dier dacht jij dat het langzaamste was? Mocht je meer over dieren willen weten kun je ook op zoek naar de dodelijkste dieren. Mogelijk zal dat je ook evenveel verbazen als dit bovenstaande artikel.

Meest populair