HomeBlogTop 10 meest stinkende dieren ter wereld

Top 10 meest stinkende dieren ter wereld

Hoewel de meeste wilde dieren niet al te fris ruiken zijn er ook een aantal die om bepaalde redenen nog erger kunnen stinken. Zo is het soms een zelfverdedigingsmechanisme die ze aan en uit kunnen zetten. Als ze zich bedreigd voelen komt er een stof vrij die de roofdieren zal afschrikken. Anderen gebruiken de muskus, wat sterk ruikende afscheiding betekent, ook om hun territorium af te bakenen. Dit zie je onder andere ook bij honden terug die vaak tegen meerdere bomen aan willen plassen. Maar uiteraard wordt het ook door veel andere dieren gebruikt om hun voedsel te beschermen. Hieronder beschrijven we de top 10 stinkende dieren en leggen we uit hoe ze deze stank in hun leven toepassen.

Miljoenpoot

Wanneer miljoenpoten het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, kruipen ze in een spiraal. En een aantal van deze dieren doet dit in combinatie met een stinkende afscheiding. Deze komt uit de klieren aan de zijkant van het lichaam. Je kunt het zelf ook ruiken door met je handen een miljoenpoot op te pakken. Hierdoor schrikken ze zo erg dat het vaak gelijk de geur achterlaat. De afscheiding bevat waterstofcyanide. Dit is een zeer giftige chemische stof die ook dodelijk kan zijn. Zo kan één zo’n beestje maar liefst 6 muizen doden. Om een mens te doden heb je ongeveer 100 miljoenpoten nodig, maar ook dit is dus zeker mogelijk. Het zijn van zichzelf al best wel bijzondere beesten en van zichzelf al schrikbarend. Maar ook qua geur en gevaar kun je ze ook zeker zo omschrijven.

dieren die stinken

Hoatzin: meest stinkende dieren

De Hoatzin, ook wel bekend als de stinkvogel of Canje fazant, is een tropische vogel die voorkomt in de Amazone en Orinoco Delta in Zuid-Amerika. Het is de enige soort uit de familie Opisthocomidae, de families van de orde koekoeksvogels. Zijn charmante naam: stinkvogel is ontstaan door zijn spijsverteringssysteem. Het is de enige vogel ter wereld die voor een groot deel op een dieet van bladeren leeft. Om dit te verteren zit er voor zijn maag een krop met bacteriën die dit eten verteert. Er wordt dan ook verwacht dat hierdoor de vacht van het dier een stinkende geur met zich meedraagt. Het voordeel is wel dat er weinig op het dier gejaagd wordt. En daardoor is dit ook zeker te zien als hun beschermingsmechanisme.

Zuidelijke boommiereneter

De Zuidelijke boommiereneter, ook wel kleine miereneter genoemd, is een soort die voornamelijk leeft in Zuid-Amerika. Het gebruikt net als het stinkdier een stinkende spray die de roofdieren afschrikt. Ze zijn daarnaast voornamelijk ‘s nachts actief, maar je kunt ze ook overdag wel tegenkomen. Wanneer ze hun geur gebruiken kun je ze op maar liefst 50 meter afstand ruiken. Vandaar ook dat men zegt dat hun stank ongeveer 4 tot 7 keer sterker is dan die van een stinkdier.

Gestreepte bunzing

Ook de gestreepte bunzing maakt gebruik van een stinkende spray. Er zijn zelfs bewijzen dat deze op een afstand van maar liefst 300 meter nog steeds te ruiken is. Het lijkt veel op de gestreepte skunk, maar toch zijn ze totaal andere dieren. Het eet voornamelijk dieren zoals muizen, vogels en grote insecten. Om deze te vangen is het dier voornamelijk in de nacht actief. Je vind ze in oost- en Zuid-Afrika waar ze voornamelijk in de savannen leven. Ze kunnen groter worden dan je op het eerste gezicht misschien verwacht, namelijk 60 cm.

Tasmaanse duivel

De Tasmaanse duivel staat als dier om veel redenen bekend. Maar wist je ook dat het één van de meest stinkende dieren ter wereld is? Het wezen komt in het wild voor op het eiland Tasmanië. Zodra ze onder hoge stress komen te staan, geven ze een krachtige geur af. Hierdoor weet hun omgeving dat ze uit de buurt moeten blijven. Zo beschermen ze dus hun omgeving van gevaar terwijl ze stress ervaren. Het bijzondere aan de Tasmaanse duivel is dat als ze ontspannen zijn helemaal geen geur met zich meedragen. Zo stinken ze dus het ene moment terwijl ze op een ander moment bijna niet te ruiken zijn.

Stinkende dieren

Groene schildwants

De groene schildwants, ook wel stinkwants genoemd, is een insect die zijn beide namen wel eer aan doet. Het heeft namelijk een groen schild dat hij altijd met zich meedraagt. Alleen de vleugels zijn bruin en dit puntje kun je ook op de achterzijde zien. De stinkende geur komt uit de klieren aan de zijkant van het borststuk. Dit komt vrij als ze zich moeten verdedigen tegen een vijand. Sommige soorten kunnen de stof zelfs een paar centimeter ver spuiten om nog aangenamer te zijn. Wanneer je ze tegenkomt bestaat er een grote kans dat je meerdere ziet. Ze leven voornamelijk op planten waar ze de plantensappen eruit halen.

groene schildwants

Muskusos

De muskusos is in vergelijking met de boven genoemde een veel groter dier. Het behoort tot de Caprinae en wordt hierdoor meer gekoppeld aan geiten en schapen. Maar als je het dier op het eerste oog ziet zou je het meer koppelen aan runderen. Het leeft voornamelijk in het noordpoolgebied en produceert een stinkende musk uit hun urine. Dit is dan ook waar de naam vandaan komt. Deze geur wordt alleen geproduceerd door de mannetjes. Zo kunnen ze hun territorium markeren om zich voor te bereiden op de paartijd. Niet alleen het terrein krijgt deze geur mee. De urine komt ook op de vacht om zo ook zelf een stinkende geur met zich mee te dragen.

Meest stinkende dieren

Veelvraat

De veelvraat is één van de grootste marterachtigen soorten die leeft op het land. Ze worden maar weinig gezien door mensen, maar leven wel degelijk in de noordelijke landen van de wereld. Hun klieren scheiden een vloeistof af waarmee ze hun territorium kunnen afbakenen. Door deze geur wordt dit dier ook wel de smerige kat genoemd. Ze besproeien hun eigen eten om te voorkomen dat andere dieren het op eten. Om nog zekerder te zijn van hun zaak begraven ze het daarna ook nog. Bijzondere voorzorgsmaatregelen dus bij een bijzonder dier.

Veelvraat

Grote bombardeerkever

Wanneer je dit artikel was begonnen had je waarschijnlijk niet verwacht dat je nu over een kever zou gaan lezen. Maar toch is dit het geval. De grote bombardeerkever heeft namelijk een bijzonder afweersysteem waar hun naam alles mee te maken heeft. Ze slaan in hun lichaam twee verschillende chemicaliën op. Wanneer het dier zich bedreigt voelt komen deze twee samen en wordt deze stinkende vloeistof als het ware gebombardeerd op de vijand. Hij kan dit tot maar liefst 4 keer zijn eigen lengte sproeien. Het bijzondere is dat deze stof voor de mens ook best pijnlijk kan zijn als het op de huid komt. Voor dieren kan het zo sterk zijn dat het hun fataal wordt. Een bijzondere verdedigingsmanier dus waardoor dit ook één van de meest stinkende dieren ter wereld is.

Meest stinkende dieren: de stinkdier

De stinkdier staat overal ter wereld al bekend als één van de meest stinkende dieren. En daardoor komt deze ook op de eerste plaats terecht. Het is vanwege zijn snelheid ook erop gebouwd om niet te vluchten. Wanneer ze worden aangevallen lopen ze dan ook niet weg, maar zetten ze hun staart omhoog om zo de vijand aan te vallen. De doordringende vloeistof kunnen ze maar liefst 3 meter ver spuiten. En dat doen ze op een zeer accurate, snelle manier. De geur die hiervan af komt kun je maar liefst op 1,5 kilometer afstand nog ruiken. Gelukkig gebruikt een stinkdier deze geur niet om het minste of geringste. Het duurt namelijk even voordat de voorraad van deze stof weer aangevuld is. Ze zullen dus de juiste momenten moeten selecteren om zichzelf op deze manier te verdedigen.

Stinkdier

Conclusie

Als je dacht dat je hond of kat stinkt dan ben je waarschijnlijk deze stinkende dieren nog niet tegengekomen. De smerige geur die op verschillende manieren wordt verspreid blijft wel een bijzonder fenomeen waar we als mensen veel van kunnen leren. Niet op de manier hoe we ons moeten verdedigen of ons territorium moeten markeren. Maar juist op het gebied van verdediging.

Je hoeft niet de snelste of slimste te zijn. Ook op andere manieren kun je jezelf verdedigen of bekend maken. Als mens kunnen we dat het beste niet met stank doen. Maar gelukkig zijn er ook vele andere manieren om jouw eigen kwaliteiten te tonen. Deze dieren hebben in ieder geval veel meegedragen in verschillende onderzoeken om ook ons leven als mens beter te maken.

Meest populair