HomeDierenSlimste dieren top 10: intelligente diersoorten

Slimste dieren top 10: intelligente diersoorten

Hoewel het er nu op lijkt dat wij mensen de slimste wezens zijn op aarde, komen een aantal dieren erg dichtbij. Zo zijn er intelligente diersoorten die rekenkundige problemen op kunnen lossen. En zijn een aantal ook oplossingsgericht bezig. Hieronder beschrijven we de slimste dieren top 10 en leggen we uit welke eigenschappen er per dier uitspringen.

Duiven

Duiven kunnen relatief complexe acties perfect uitvoeren. Daarnaast kun je ze een antwoord laten geven in verschillende volgorde. Ze hebben de mogelijkheid om abstracte wiskundige regels te leren. Ze kunnen verschillende mensen herkennen en vliegen zonder enige problemen terug naar hun woonplaats ongeacht waar ze losgelaten worden. Wanneer je al deze prachtige eigenschappen leest is het dan ook niet zo gek dat deze dieren vele jaren als postduiven zijn gebruikt.

In tegenstelling tot andere vogels zuigen ze water met hun snavel op. Zo kunnen ze op een snelle manier drinken en verder met hun tocht. Vliegen doen ze voornamelijk in rechte lijnen waardoor ze ook relatief snel zijn. Ze staan bekend om hun oriëntatievermogen en worden hier dan ook veel door gebruikt. De witte duif staat bekend als symbool voor vrede en liefde. Vandaar ook dat deze bij een bruiloft vaak losgelaten wordt. En ook dan vliegt het dier vanzelf terug naar zijn baasje.

Duiven

Slimme dieren: de Octopus

De octopus heeft de grootste hersenen van alle ongewervelden. En dat is ook wel nodig als je maar liefst 8 armen hebt die je moet besturen. Ieder van de tentakels heeft een eigen wil. Ze kunnen zelf bepalen wat ze doen. Zodra ze afgesneden zijn, zullen ze ook nog steeds naar voedsel zoeken. De arm zal daarnaast bij de octopus ook weer terug groeien. Het dier heeft een bijzonder ruimtelijk leervermogen. Het kan goed navigeren en heeft rooftechnieken waar we veel van kunnen leren. Een bijzondere inktvis in het water.

Het dier vind je in alle oceanen en zeeën. Daarnaast kunnen ze, zolang hun kieuwen vochtig zijn, ook op het droge leven. Ze zijn van nature giftig en eten krabben, kreeften, garnalen, weekdieren en vissen. De meeste zullen niet zo snel mensen aanvallen. Alleen de blauwgeringde octopus heeft een gif dat dodelijk kan zijn voor mensen, maar met de tentakels blijft het altijd wel uitkijken bij deze inktvissen.

Octopus

Kraaien

Nog een andere vogel die ontzettend slim is, is de kraai. Er is bewijs dat ze broodkruimels gebruiken voor het vissen met aas. Daarnaast zien mensen deze dieren vaker met gereedschap en andere onderdelen vliegen. Dit gebruiken ze op een interessante manieren om hun leven beter te maken. Ze hebben de mogelijkheid om in elk seizoen voedsel te verbergen. Daarnaast eten ze in Australië giftige padden. Ze hebben namelijk ontdekt dat als ze de dieren omdraaien ze de niet giftige ingewanden gewoon kunnen opeten. Een ontzettend slimme manier van werken dus die je niet zo snel bij andere vogels terugziet.

Kraaien

Schapen

Hoewel je het niet zou verwachten zijn schapen toch ontzettend slimme dieren. Ze kunnen mensengezichten jarenlang onthouden. Daarnaast herkennen ze gezichtsuitdrukkingen en kenmerken. Hierdoor kunnen ze emoties onderscheiden en hier op handelen. Wanneer je lang met schapen gaat werken kunnen ze hun eigen naam leren. Daarnaast zijn het dieren die probleemoplossend te werk gaan en graag in groepen samenleven. Het imago van een schaap is dat het dom is, maar het tegendeel is dus eigenlijk waar.

Slimme dieren

Honden

Al jaren staan honden in de lijst met leukste huisdieren. Er wordt mee geknuffeld, mee gespeeld en ze spoken van alles en nog wat uit. Hoewel het ene ras niet het andere is, is het wel duidelijk dat alle honden makkelijk te trainen zijn. Geef het dier een snoepje als het iets goeds doet en het zal het daarna zo weer doen. Om deze reden zie je ze ook vaak in het circus terug. Toch is dit niet de enige plek waar ze goed functioneren.

Een hond kun je leren om meerdere opdrachten uit te voeren. Zo kan het de krant pakken, een kraan aanzetten en een blinde begeleiden. In het leger wordt het ingezet om bommen en drugs te vinden terwijl het bij de politie als verdedigingshond wordt ingezet. Daarnaast vind je de snelste honden in verschillende wedstrijden. Een makkelijke hond om te trainen met een zeer goed reukvermogen.

Hond

Ratten

Ratten houden wel van een uitdaging: zeker als er eten op het spel staat. Ze halen verschillende manoeuvres uit om op de locatie te komen waar het eten zich bevindt. Het zijn slimme dieren die dan ook op vele manieren ingezet worden. Toch zijn ratten goed op elkaar afgestemd. Zet je in één kooi heerlijk eten neer? Dan zal het eerst uit zijn eigen kooi ontsnappen om ook de andere rat te bevrijden. Zo kunnen ze samen genieten van de maaltijd die hun voorgeschoteld is. Een bijzondere manier van denken en doen die je niet veel bij andere dieren terugziet.

Ratten

Papegaaien: de slimste vogels

Wanneer je iets tegen een papegaai zegt, dan praat hij terug. Dat is hetgeen wat iedereen wel over deze dieren weet. Maar wat je misschien niet weet is dat ze ook zoveel mogelijk de menselijke stem en spraak proberen na te bootsten. Ze kunnen hierdoor net als mensen praten. Misschien weten ze niet wat ze zeggen, maar het is in ieder geval wel erg indrukwekkend.

Naast het praten zijn deze dieren zeker wel slim te noemen. Je kunt ze verschillende trucjes leren. Als je ze een opdracht geeft doen ze dit maar al te graag voor jou. Ook is gebleken dat ze grote rekenwonders zijn. Ze zijn goed in het oplossen van puzzels en kunnen dus, in onze eigen taal dan ook het antwoord geven. Maar er zijn ook zeker dieren die in plaats van het te benoemen, het juiste antwoord bij het onderwerp plaatsen. Ze weten dus wel degelijk het verschil tussen objecten, cijfers en woorden en kunnen dit ook inzetten als jij er om vraagt. Hierdoor zijn het de slimste vogels ter wereld.

Slimste dieren

Slimste dieren ter wereld: Dolfijnen

Dolfijnen worden beschreven als één van de slimste dieren ter wereld. Met behulp van klikken en geluiden weten ze precies waar ze in het water zijn en waar ze vis kunnen vinden. Ze hebben ook een eigen stem die uniek is aan het dier en tegelijk lijkt het erop dat ze met elkaar kunnen communiceren. Je kunt ze leren om trucjes te doen, zijn erg nieuwsgierig en vinden het leuk om met jou te spelen. Ze zwemmen dan ook vaak in groepen en werken samen om vis te vangen.

Uit recent onderzoek is ook gebleken dat deze dieren probleemoplossend werken. Zo zie je dat wanneer er vissers zijn die hun netten uitwerpen ze juist de vissen pakken die niet in het net komen. Daarnaast schuren ze vaak over de bodem heen en kunnen ze zich hieraan blesseren. Om dit te voorkomen plaatsen ze een soort spons rond hun tuimelaar om zo schaafwonden te voorkomen. Het zijn de slimste dieren van de zee en dat is ook de reden dat ze zo hoog in de lijst met intelligente diersoorten staan.

Slimste dieren top 10

Olifanten

Olifanten hebben een uitstekend geheugen. De hersenen zijn groter dan die van de andere landdieren terwijl de cortex evenveel neuronen heeft als het menselijk brein. Het is één van de sterkste dieren ter wereld. Maar als je het ziet zou je niet snel verwachten dat het zo slim is. Het meest bijzondere aan de olifant is dat ze zelfbewust zijn. Dit betekent dat als ze zichzelf in de spiegel zien of op een foto dat ze weten dat ze zichzelf zien. Daarnaast zijn het goede leerlingen en kun je ze verschillende trucjes leren. Vandaar dat ze ondanks hun grootte en gevaar ook goed functioneren in het circus.

De olifant communiceert met seismische signalen en is waarschijnlijk ook het enige landzoogdier die dit op deze manier zo doet. Het is erg sociaal en leeft dan ook het liefst in groepen. Hierbij staat het altijd klaar om elkaar te helpen: zeker als er problemen ontstaan. Met hun slurf kunnen ze met elkaar communiceren en onderdelen pakken om hier mee te werken. Een bijzonder dier waar nog steeds veel van te leren valt.

Intelligente diersoorten

Chimpansees: slimste dieren

De chimpansees komen qua doen en laten het dichtste bij de mens. Ze kunnen gereedschap maken, gebruiken voedsel op creatieve manieren en kunnen gebarentaal leren. Ze delen ongeveer 99% van ons DNA waardoor ze ook veel van hetgeen wat wij doen na kunnen doen. Ze kunnen zowel rechtop als op handen en voeten lopen. Wanneer ze een noot niet kunnen openen, kijken ze naar oplossingen om het alsnog open te krijgen. Ze pakken bijvoorbeeld een steen of werken samen om het voedsel op te krijgen. Via bladeren zuigen ze het water op om zo ook water binnen te krijgen.

Of chimpansees ook echt de slimste dieren op aarde zijn daar twijfelt men nog wel over. Door hun handen kunnen ze in ieder geval veel meer doen. En dat zorgt er voor dat het er in ieder geval op lijkt dat ze bij de intelligente diersoorten horen. Vaak wordt er gedacht dat dolfijnen de slimste dieren zijn qua hersenen en de chimpansee in het doen en laten. Beide zijn uiteraard belangrijk: maar er zit wel degelijk een groot verschil in.

Chimpansees slimme dieren

Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn dieren een stuk slimmer dan je van tevoren wellicht verwacht had. Ze hebben elk unieke eigenschappen die ze op vele verschillende manieren in kunnen zetten. Om nu één slimste dier aan te wijzen is wel wat lastig aangezien ze allemaal iets hebben waar ze in uitblinken. Maar de laatst 4 dieren steken er in ieder geval met kop en schouders bovenuit. Dit is in ieder geval de lijst met de slimste dieren top 10 waar de meest intelligente diersoorten in beschreven staan.

Meest populair