HomeDierenTop 10 leukste huisdieren in Nederland

Top 10 leukste huisdieren in Nederland

In Nederland is het heel normaal om een huisdier te hebben, wel 6 van de 10 huishoudens is in het bezit van één of meerdere dieren. Toch blijft deze vraag vaak wel hangen: wat is de leukste huisdier om te hebben. Hoewel deze vraag voor iedereen persoonlijk anders kan zijn, is er wel een overzicht van de populairste en leukste huisdieren in ons land.

Postduiven

Tenzij je zelf helemaal weg bent van duiven zul je niet zo snel verwachten dat je postduiven als huisdieren kunt houden. Toch zijn er een flink aantal mensen die lid zijn van een postduivenvereniging. Zij vinden het geweldig om de duiven te kunnen verzorgen en nemen ook weleens deel aan wedstrijden die plaatsvinden van april t/m september. Postduiven staan vooral bekend om het feit dat zij altijd terug vliegen naar de plaats waar zij zijn grootgebracht. Mensen die postduiven als huisdier hebben vinden het dan ook erg leuk om de duiven te trainen om sneller terug te vliegen naar hun eigen hok.

PostduifAl meer dan 2000 jaar geleden is men in Egypte, Perzië en Griekenland begonnen met het houden van postduiven. Sinds die tijd bestaan er dan ook tamme duiven. Pas veel later werden de duiven ingezet als postduiven. Dit was voornamelijk heel handig in tijden van oorlog aangezien er toen nog geen auto’s waren. Gebruik maken van een vogel was dan ook vaak de snelste en efficiëntste manier om snel een boodschap door te geven. Pas eeuwen later werd het populair om zowel in Nederland als in andere landen postduiven als huisdier te hebben.

Knaagdieren als leukste huisdieren

Hoewel knaagdieren vroeger in meerdere huishoudens te vinden waren, neemt de populariteit hiervan wel af. Toch zijn er nog genoeg mensen die er van houden om knaagdieren als huisdier te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muizen en ratten. De dieren vermaken zichzelf met hetgeen wat je in hun hok plaatst. Wel is het belangrijk dat je hun hok wekelijks verschoond. Zeker aangezien de dieren toch best wel een stank achter kunnen laten. Ook is het belangrijk dat je iedere dag checkt hoe het met hun gezondheid gaat. Daarnaast is het beter dat je niet één muis of één rat koopt maar juist twee tegelijk. Het zijn namelijk groepsdieren waardoor ze liever samen leven dan alleen in een hok zitten.

Fret als huisdierVind je het niet zo’n fijn idee om muizen of ratten in je huis te hebben, maar wil je wel graag een knaagdier als huisdier? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een fret in huis te nemen. Dit zijn slimme en snelle dieren en kun je dus ook trucjes aanleren. Wanneer je er voor kiest om ze als huisdier te nemen, moet je er rekening mee houden dat er best veel tijd in de verzorging gaat zitten. Want hoe beter je ze verzorgt, hoe ouder de fret zal worden. Meestal worden ze ongeveer 6 jaar oud. Maar zorg je goed voor hen? Dan kan hij tot 10 jaar oud worden.

Een cavia wanneer je kinderen hebt

Vind je hamsters en cavia’s er schattig uitzien? Houd er dan rekening mee dat hamsters voor kinderen juist ontzettend saaie huisdieren zijn. Dit komt doordat zij overdag slapen en pas in de nacht actief worden. Daarnaast zijn het hele tere dieren waardoor je ze het beste maar niet kunt fijnknijpen voor een knuffel. Cavia’s daarentegen zijn juist heel erg sociaal en zijn juist wel de hele dag actief bezig. Voor kinderen is het dus een stuk leuker om cavia’s in huis te hebben dan hamsters.

Reptielen

Schildpadden, hagedissen en slangen zijn populaire huisdieren die vallen onder de reptielen. Hiernaast vind je ook steeds meer amfibieën zoals kikkers en salamanders. Van deze soorten komen hagedissen en schildpadden in Nederland het meest voor. Doordat dit unieke beesten zijn die meestal in warme landen voorkomen hebben ze speciale verzorging nodig. Denk hier bijvoorbeeld aan een lamp die ze warm houdt en zoet water.

Sinds een aantal jaar staan de schildpadden op de lijst van beschermde dieren. Dit houdt in dat je niet alle soorten meer kunt aanschaffen. Uiteraard zijn er nog wel een aantal soorten die speciaal gekweekt zijn die je wel thuis mag hebben. Per type schildpad is er een andere manier van verzorging nodig. Let er dus goed op wat jij je schildpad te eten kunt geven.

Ook als het om hagedissen gaat zijn er ontzettend veel soorten te vinden. Voor de verzorging moet je dus goed opletten of jouw hagedis uit een tropisch gebied komt of uit een droog gebied. Hagedissen zullen meestal overdag actief zien. In de avond en nacht slapen ze.

Hagedis

Kippen in de tuin

Niet alleen boerderijen zijn in het bezit van kippen, maar ook bij normale huizen is de kip niet meer weg te denken als huisdier. Het heeft namelijk verschillende voordelen om een kip te hebben. Zo kan het bijvoorbeeld jouw tuin leuker maken, kun je genieten van al het gekakel en na een half jaar heb je verse eieren op tafel. Uiteraard kun je kippen ook gewoon voor de gezelligheid aanschaffen.

Populairste huisdierenHoud er wel rekening mee dat het noodzakelijk is om een kippenhok aan te schaffen. Het is namelijk niet verstandig om ze in huis te hebben, ook al vallen ze onder de term huisdieren. Maak daarom een ruimte vrij in de tuin die je speciaal voor de kippen hebt. Dit kan ook niet zomaar een hok zijn maar moet echt wel aan een aantal eisen voldoen. Er zijn verschillende kippensoorten op de markt. De één kakelt meer dan de andere en een ander produceert weer meer eieren. Kijk goed van tevoren waar jij en je buren behoefte aan hebben. Als de kippen heel veel herrie maken en jij in een rijtjeswoning woont maak je geen vrienden met je buren.

Vijvervissen in een aquarium

Vind je het leuk om een huisdier te hebben die je niet kunt aaien maar waardoor je huis wel wat meer sfeer krijgt? Dan kun je er voor kiezen om vijvervissen als huisdier te nemen. Je komt het niet heel vaak tegen dat mensen deze waterdieren kiezen. Wel is er een grote kans dat je ze weleens hebt zien zwemmen in een aquarium in een tuincentrum. Of misschien wel bij iemand anders thuis waardoor je geïnspireerd werd om zelf ook vissen in huis te halen.

Normaal gezien koop je niet twee vissen, maar vul je je hele aquarium waardoor je al gauw op 14 vissen uitkomt. Er zijn ontzettend veel soorten vis waardoor er genoeg keus is. Deze soort is wel wat groter dan de normale aquarium vis waardoor het geheel er ook een stuk leuker uitziet. Uiteraard kun je ook voor de wat kleinere varianten gaan die wat minder zorg nodig hebben. Welk soort neem jij mee naar huis?

Vijvervissen

Populairste huisdieren: Goudvissen

Goudvis leukste huisdierenLijkt het jou leuk om een vis als huisdier te hebben maar hoef je niet gelijk een heel aquarium vol te hebben? Kies er dan voor om een goudvis als huisdier te nemen. Uiteraard heb je hier wel een klein aquarium voor nodig want een kom schijnt niet heel gezond te zijn. Een goudvis kan 20 centimeter groot worden en wanneer de vis genoeg ruimte krijgt zelfs 40 centimeter! Goudvissen kunnen een leeftijd van 15 tot 20 jaar bereiken. Het kan dus zomaar zijn dat jouw kind opgroeit tot volwassen met één goudvis die hij of zij al van jongs af aan opvoed. Erg leuk dus om samen met een kind te verzorgen. En dit kost ook niet heel veel tijd op een dag.

Konijnen behoren tot leukste huisdieren

Misschien denk je dat konijnen behoren tot de knaagdieren, maar deze dieren horen bij de haasachtigen. Vandaar ook dat we ze apart benoemen in deze lijst: zeker aangezien ze ontzettend populair zijn in Nederland. Vanwege hun zachte vacht en hun schattige uitstraling zijn konijnen een favoriet onder kinderen. Toch kunnen konijnen het beste niet worden opgepakt omdat dit voor hen heel bedreigend kan aanvoelen. Ze hebben dan namelijk het idee dat een roofdier hen oppakt waardoor ze gaan tegenspartelen. Als dit gebeurt kan het konijn vallen en zijn rug breken en dit is natuurlijk niet wat je met je huisdier wilt zien gebeuren.

Konijn

Konijnen bestaan er in verschillende soorten en kunnen 5 tot 7 jaar oud worden. Koop je een konijn? Dan moet je ook ruimte vrijmaken voor een konijnenhok. Deze maak je minstens elke week één keer schoon. Je kunt met het beest door de tuin rennen, aaien of trucjes leren. Zo zijn er hele parcours te koop die specifiek op dit dier gericht zijn.

Vogels zoals een parkiet of pappegaai

Vogels behoren ook tot de top 10 leukste huisdieren. Een parkiet kan door zijn fluiten een positieve sfeer in huis brengen. Sommige vogels kun je zelf leren fluiten. De welbekende papegaai leer je praten en schijnt zelfs heel erg intelligent te zijn. Ze kunnen maar liefst 70 jaar oud worden waardoor je je ook echt aan het dier kunt hechten. Waar je bij papegaaien nog meer rekening mee moet houden is dat ze zich snel vervelen en dus ook veel aandacht nodig hebben. Neem dus niet zomaar een papegaai maar overweeg je keuze hierin goed.

Bijna alle vogels hebben prachtige kleuren en zijn echte sfeerbrengers als je alleen in huis woont. En hiervoor hoef je echt niet de grootste vogels in huis te nemen. Dit is ook één van de grootste redenen dat men een vogel in huis neemt. Voor vogels is het wel heel eenzaam als zij alleen in een kooi moeten zitten. Omdat het groepsdieren zijn, zijn ze het niet gewend om alleen te zijn. Daarom is het beter om niet één vogel, maar twee vogels te kopen. Er zijn veel vogelsoorten te koop en ze hebben allemaal hun charmes. Loop dus vooral eens een dierenwinkel binnen om de mogelijkheden te bekijken.Leukste huisdieren

Katten

Eén van de meest bekende huisdieren is natuurlijk wel de kat. Katten zijn hele relaxte en zachte dieren die het liefst veel alleen zijn. Toch zijn er ook momenten dat ze graag bij je op schoot kruipen. Wanneer katten jong zijn, zijn ze nog lekker speels. Als jij een touwtje of iets anders voor hun ogen beweegt zul je zien dat ze hier heel snel op reageren. Ze proberen het bewegende object snel te pakken te krijgen.

kattenIn de meeste gevallen neemt men niet één kat maar twee katten. Als de kat samen met een familielid uit de winkel wordt meegenomen is de kans groter dat de kat niet alleen in een hoekje blijft zitten. Waarschijnlijk zie je ze dan veel met elkaar spelen in plaats van ruzie maken omdat het geen vreemde van elkaar zijn. Bij katten moet je iedere dag de kattenbak verschonen want in een vieze bak willen ze echt niet gaan zitten. Heb je hier geen tijd voor of wil je deze verantwoordelijkheid niet op je nemen? Dan kun je beter geen katten in huis nemen.

Populairste huisdieren: Honden

Hoewel katten leuke dieren zijn en vaak gezien worden als relaxte dieren, zijn honden daarentegen over het algemeen wat actiever. Ze staan al jaren bekend als trouwe viervoeter. Dit is niet voor niets want honden voelen heel goed aan hoe jij je als persoon voelt. Heb je een rotdag gehad? Dan komt de hond direct naar jou toe rennen om je te troosten. Er wordt zelfs gezegd dat honden trouwer zijn dan mensen dus zijn aandacht zal altijd aanwezig zijn.

Er zijn vele verschillende honden te vinden. Zo heb je de snelste hondenrassen maar ook beesten die gewoon lekker tegen je aan willen liggen. Aan jou de taak om uit te kiezen wat je in huis wil nemen. De ene vergt wat meer tijd dan de ander en dus ook wat meer verantwoordelijkheid van jouw kant.  Waar je bij een hond rekening mee moet houden is dat je tijd vrij moet maken om hem meerdere keren op een dag uit te laten. Wanneer je van wandelen houdt kun je er mooi even samen met je hond tussenuit. En dat kan gelijk ook het moment zijn om alles uit je hoofd te legen van jouw drukke werkdag. Dit alles bij elkaar maakt dat dit ook de populairste huisdieren zijn.Hond populairste huisdier

Conclusie leukste huisdieren

Er zijn ontzettend veel leuke huisdieren waar jij een keuze uit kunt maken. Mocht je nog niet weten welke jij graag wil hebben kun je kijken naar de volgende vragen. Hoeveel tijd heb ik om het dier te verzorgen? Wil ik er elke dag mee bezig zijn? Moet het druk en aanwezig zijn of rustig? En wil ik het dingen aanleren? Door deze vragen te stellen en dit artikel goed door te lezen weten we zeker dat jij ook de beste huisdier vind die in jouw gezin past.

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair