Home Dieren Grootste vogels ter wereld

Grootste vogels ter wereld

De grootste vogels ter wereld hebben een gewicht van maar liefst 150 kilo. Helaas kunnen deze niet vliegen maar er zijn genoeg vogels in deze lijst die dat wel kunnen. In onze wereld zijn er ontzettend veel vogelsoorten. Hebben we grote en kleine soorten, vogels met mooie kleuren en dieren die er helemaal niet mooi uitzien. In deze lijst beschrijven we de grootste varianten die er bestaan. In dit artikel geven we zowel de lengte als het gemiddelde gewicht en maximale gewicht op. Al deze cijfers maken deze lijst met grootste vogels ter wereld. Welk dier denk jij dat op nummer één staat?

Grote albatros

Grote albatros is één van de grootste zeevogels ter wereld. Er zijn maar liefst 21 albatrossoorten, maar deze soort is de grootste van allemaal. Het heeft een gemiddeld gewicht van 12 kilogram en kan maximaal 60 kilogram worden. Ze hebben een lengte van 107 – 135 centimeter en kunnen gewoon vliegen. Hun vleugel wijdte is ongeveer 3 meter lang en hiermee zwermen ze uren over de oceaan. Ze hebben een stevige snavel waar ze voornamelijk pijlinktvissen mee opeten maar af en toe komt er ook wel eens een visje mee. Ze drinken veel zout water en dat maakt hun maaltijd voor de dag compleet. Er zijn ongeveer 22.000 grote albatrossen. Ze leven voornamelijk in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan. Daarnaast kun je ze ook in de Zuidelijke Oceaan tegen komen. Wel is bekend dat het aantal flink minder wordt per jaar.

Over het algemeen is de grote albatros maar weinig op het platteland te vinden. Ze drijven voornamelijk op de zee en vliegen door de wind om op zoek te gaan naar voedsel. Doordat ze ook veel drijven op de zee kan het wel eens voorkomen dat een grote vis hun opslokt en ze dus zelf een maaltijd van een ander worden. Toch is het grootste gevaar voor dit dier plastic afval, vissers en jacht. Om het jaar plant het dier zich voort. Dit komt voornamelijk omdat het grootbrengen van kuikens heel lang duurt. Het kan zomaar een jaar duren voordat de jonge vogels volwassen zijn.

Grootste vogels op afgelegen eilanden

De vogels verzamelen zich op afgelegen eilanden en zwermen rond totdat zij een partner hebben gevonden. Wanneer er een nest gebouwd wordt bestaat het uit gras, mos en modder. Hier wordt maar één ei per keer gebroed. Zodra het ei uitkomt zal het jong nog negen maanden van de ouders te eten krijgen. Hierna moet het zichzelf redden en zich voor de gevaren van de buitenwereld beschermen.

Grote Albatros

Grote trap

De grote trap, oftewel de Otis Tarda, is een grote vogel die ook thuishoort in de lijst met grootste vogels ter wereld. Het heeft een gemiddeld gewicht van ongeveer 11 kilogram maar kan maar liefst 21 kilogram worden. De lengte is ongeveer 115 centimeter en deze vogel kan gewoon vliegen. Hij komt ook voor in Europa, je kunt hem namelijk vinden in Spanje. Daarnaast komt dit soort veel voor in Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Centraal Azië. In Nederland kan het voorkomen dat hij ook een bezoekje brengt maar dit is meestal wel heel erg zeldzaam als dit gebeurt. De grootste vijand van dit dier is de Landbouw. Daarnaast heeft het ook veel last van wegenaanleg, verstedelijking en elektriciteitsleidingen.

Tussen april en mei worden de eieren gelegd. Dit zijn er meestal twee maar het kan ook voorkomen dat er één of drie uitkomen. Wanneer de jongen worden geboren blijven ze voor een jaar bij de moeder. De jonge mannetjes vliegen vanaf de geboorte een stuk verder dan de jonge vrouwtjes. Zo kunnen de mannelijke jongen wel 5 – 65 kilometer van een nest vliegen terwijl de vrouwtjes uiterlijk 55 kilometer ver weg gaan. De vogels blijven voornamelijk bij hun soortgenoten. Ze zullen daarom ook niet veel verder weg gaan tenzij het nodig is dat ze vanwege temperaturen van locatie veranderen.

Grootste vogels: de Koritrap

Hoewel de Grote Trap en de Koritrap veel op elkaar lijken is het lengte en gewichtsverschil toch net even anders. Met een gemiddelde lengte van 150 centimeter en een gewicht van 11.5 kilo zijn ze toch net even wat anders. Het maximale gewicht van 20 kilogram komt dan wel weer overheen. Ze eten net als de Grote Trap voornamelijk hagedissen, slangen, bessen en zaden. Het bijzondere aan dit vogelsoort is dat het op een zuigende manier water drinkt. Ze brengen het grootste deel van de tijd door op het land waar ze voornamelijk op zoek zijn naar eten.koritrap

Knobbelzwaan

De knobbelzwaan is een bekende in Nederland. Je hoeft maar naar een rivier, plantsoen of meer te kijken en het kan zomaar zijn dat je dit dier ziet. Toch wordt ook deze soort in de lijst van grootste vogels ter wereld. Met een lengte van 100 – 130 centimeter, een gemiddeld gewicht van 12 kilogram en een maximumgewicht van 23 kilogram is het zeker geen kleintje onder de vogels. Ze zijn inheems in Europese landen en staan bekend om de nek met de S-vorm. Met de witte vacht zijn het prachtige dieren die voor veel mensen liefde uitstralen. Ze voeden zich voornamelijk met waterplanten, kleine visjes en insecten. En de lange nek helpt hun om al dit voedsel op het wateroppervlak te vinden. De knobbelzwaan is ook één van de vogels in deze lijst die wel kunnen vliegen.

Hoewel het in het eerste opzicht niet zo lijkt zijn zwanen erg intelligent. Ook zijn het van nature geen agressieve dieren, maar natuurlijk moet je ze wel gewoon de ruimte geven. Ze vallen alleen aan wanneer de broedtijd is begonnen. Dit doen ze om hun baby’s en eieren te beschermen. Dit is ook het moment dat het best kan zijn dat ze jou bijten als je in hun buurt komt. In de broedperiode leggen ze ongeveer 5 tot 6 eieren.

Wanneer de eieren uitkomen duurt het 120 – 150 dagen voordat ze kunnen vliegen. Het is belangrijk dat ze leren te vliegen voordat het water bevriest. Anders zullen ze niet overleven. Het zijn prachtige vogels en we mogen blij zijn dat ze ook in Nederland voorkomen. Ze worden over het algemeen ook niet bedreigd maar door temperatuurverschillen kan het wel zijn dat ze per jaar een andere locatie uitkiezen om te broeden.

Zwaarste vogels ter wereld

Trompetzwaan

Hoewel de Knobbelzwaan voornamelijk in Europa bekend is, is de Trompetzwaan juist in Amerika populair. De naam geeft eigenlijk al aan waar het naar vernoemd is. Het heeft een prachtig geluid dat op een trompet lijkt. De zwaan heeft een lengte van 138 – 165 centimeter. Daarnaast heeft het een gewicht van 11,6 kilogram wat maximaal 17,2 kilogram kan zijn. Net als de bovenstaande zwaan kan ook deze vliegen. Veel verschil zitten dan ook niet tussen deze twee. Toch is het benoemen van deze zwaan wel belangrijk in de lijst met grootste vogels ter wereld.

Kalkoen

De kalkoen kennen we voornamelijk van de kersttradities en thanksgiving in Amerika. Hier wordt als trofee grote kalkoen op tafel geplaatst. Het is het hoofdgerecht van de familie en hieromheen worden allemaal andere hapjes bedacht. Het beest heeft een levensplan van 2 tot 4 jaar. Dit een gemiddeld gewicht van 13 een halve kilo en kan maximaal 39 kilogram wegen. De gemiddelde lengte zit tussen de 100 en 124 centimeter in. En hoewel bijna elke vogel van deze lijst niet kan vliegen, kan de kalkoen dit juist wel. Het leeft voornamelijk in Noord centraal Amerika en is erg bewegelijk.

Het kan lopend een snelheid van 40 kilometer per uur halen maar wanneer ze gaan vliegen kunnen ze maar liefst 90 kilometer per uur. Het eet voornamelijk zaden en bloemen maar ook insecten en wortels staan vaak op het menu. Ze leven in groepen tenzij het broedseizoen is begonnen. Dan heeft elke mannetje namelijk een eigen gebied. De mannetjes paren met meerdere vrouwen.

Zwaarste vogels ter wereldKalkoenen leggen ongeveer 3 – 5 eieren per dag. En zodra een eitje bevrucht is duurt het broeden hiervan ongeveer 28 dagen. De dieren leven zowel in het wild als op een boerderij. En door de handel in de 16e en 17e eeuw worden ze ook nog steeds in Europa op boerderijen gefokt. Er zijn maar liefst 20 verschillende soorten, toch zien zij er allemaal wel ongeveer hetzelfde uit. Ze zijn wel een stuk groter dan de kip waardoor ze voor de voedselindustrie ook heel populair zijn.

Grooste vogels ter wereld: de Nandoe

De Nandoe is een bedreigde Zuid-Amerikaanse loopvogel die voornamelijk voorkomt in Brazilië. Het heeft een gemiddeld gewicht van 23 kilogram en kan tot 40 kilogram zwaar worden. De gemiddelde lengte is ongeveer 134 centimeter. Het dier kan niet vliegen en eet zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Ze trekken voornamelijk over open vlaktes waar ze gezellig met andere dieren zitten te grazen. Ze vallen de vijanden niet aan maar rennen er juist voor weg. De grote vleugels op hun lichaam worden gebruikt om evenwicht te houden, daarnaast helpt het hen om van richting te veranderen tijdens het rennen.

NandoeNet als een struisvogel heeft de Nandoe krachtige poten. Naast het wegrennen gebruiken ze deze ook om zich te verdedigen in een gevaarlijke situatie. Hierdoor zijn deze beesten ook ontzettend gevaarlijk maar vergeleken met andere dieren zijn ze toch wat schuwer en rennen ze sneller weg. Wanneer het tijd is om voort te planten kan het voorkomen dat 12 vrouwtjes tegelijk met één man het bed delen.

Al deze vrouwtjes leggen de eieren in één groot nest neer waar het mannetje dan de eieren zal uitbroeden. Hierdoor kan het voorkomen dat er zelfs meer dan 50 eieren tegelijk worden uitgebroed. Hierna is de taak van de man nog niet afgelopen, hij zal ongeveer zes weken lang op de kuikens passen. Het volgende jaar kan het zomaar zijn dat het mannetje weer 12 andere vrouwtjes uitkiest. Ze blijven dus niet continu bij elkaar maar kiezen uit de grote groep een aantal uit waar ze het jaar mee delen.

Darwins Nandoe vogel

Naast een handdoek heb je ook de Darwins Nandoe die behoort tot de grootste vogels ter wereld. Ze zijn wel een stuk kleiner dan de Nandoe en staan daarom ook lager in de lijst. Ze kunnen net als het grotere broertje niet vliegen en leven ook in groepen. De Darwins Nandoe kan een snelheid van 60 kilometer per uur halen waardoor het zijn vijanden kan ontlopen. Het zal dan ook niet snel aanvallen maar voornamelijk weglopen. Darwins Nandoe heeft een gewicht van ongeveer 20 kilogram. De gemiddelde lengte bedraagt ongeveer 105 centimeter en een maximumgewicht ligt ongeveer bij de 35 kilogram. Verder zien deze dieren er ongeveer hetzelfde uit als de Nandoe. Toch worden ze wel gezien als een andere diersoort waardoor wij ze speciaal even noemen in de lijst met grootste vogels ter wereld.

Keizerpinguïn grootste vogels ter wereld

Hoewel veel van de vogels waarschijnlijk voor jou onbekend zijn, zal de keizerpinguïn vast wat herkenningspunten geven. Dit dier is namelijk ook veel terug te vinden in dierentuinen. De keizerpinguïn heeft een gemiddeld gewicht van ongeveer 32 kilogram maar ze kunnen maar liefst 46 kilogram worden. De gemiddelde lengte van deze vogels is ongeveer 114 centimeter. En zoals je vast al had kunnen raden, kunnen ook deze beesten niet vliegen. Onder de pinguïns is dit de grootste. Ze onderscheiden zich voornamelijk door hun kromme snavel. Verder zijn ze, op uitzondering van de lengte en het gewicht, hetzelfde. Ze eten voornamelijk vissen maar ook inktvissen en schaaldieren staan op het menu.

De mannelijke Keizerpinguïns zorgen voor de nieuw gelegde eieren. Tijdens deze periode eten ze meer dan twee maanden helemaal niets terwijl de vrouwelijke pinguïns op zoek zijn naar voedsel in de open oceaan. Dit slikken ze in en spugen ze pas uit wanneer de kuikens na al die maanden uitkomen. Hun vijanden zijn voornamelijk Orka’s, Zeeluipaarden en Haaien. Ze komen voornamelijk voor in Antarctica, het Waddenzeegebied en het Rosszeegebied en kunnen tot 20 jaar oud worden. Veel mensen zijn fan van pinguïns en benoemen dit dan ook een favoriet dier. Dit is op zich ook niet gek aangezien hun zwart met witte vacht er natuurlijk prachtig uitziet. Maar deze variant behoort ook nog eens tot de grootste vogels ter wereld.

Grootste vogel

Vogelsoort Emoe

De Emoe is een bijzondere vogel die voornamelijk voorkomt in Australië. Hier leeft hij door het hele land heen op uitzondering van de dichtbevolkte gebieden. Het heeft een gewicht van ongeveer 33 kilogram en kan maximaal 75 kilogram worden. De gemiddelde lengte komt op ongeveer 153 centimeter uit. Net als de meeste vogels op deze lijst kunnen ook deze niet vliegen. Het zijn echte en nomadische vogels. Ze trekken de regen in om insecten, zaden bloemen en vruchten op te zoeken. En net als de struisvogels eten ze ook kiezelstenen om hun eten te vermalen. Daarnaast komt het af en toe voor dat zijn hagedis of andere beesten die iets groter zijn eten. Maar voornamelijk houden ze het bij de vruchten en de insecten.

Ze behalen een snelheid van maar liefst 50 kilometer per uur. Dit houden ze uiteraard niet heel erg lang vol maar toch blijven de snelheden erg bijzonder. Wel kunnen ze grote afstanden afleggen. Dit doen ze terwijl ze een zelfde tempo proberen aan te halen. Het zijn geen gezelschapsdieren, ze leven voornamelijk alleen. Af en toe komen ze wel bij elkaar. Dit heeft dan voornamelijk te maken met het delen van voedsel. In het zomerseizoen is het tijd om te paren. Meestal komt hier een nest van 8 tot 10 eieren uit. De eieren hebben een donkere groene kleur en wegen ongeveer 450 gram. Hoewel het paren in het zomerseizoen gebeurt, is het broeden echt een moment voor het koelere seizoen.

Emoe

Kasuarissen

Zowel de Noordelijke als Zuidelijke Kasuaris behoren tot de grootste vogels ter wereld. Ze hebben gemiddeld een gewicht van 45 kilogram en kunnen maximaal 85 kilogram wegen. Het heeft poten die lijken op die van een struisvogel, een zwarte vacht met een oranje streep er doorheen en een blauwe kop. En op hun kop dragen ze een soort helm. In totaal zijn ze ongeveer 150 centimeter lang en ze kunnen maar liefst 5 meter hoog worden. Door zijn uiterlijk denken veel mensen dat het een dinosaurus is. Het dier kan helaas niet vliegen. Ze bewegen zich dus voornamelijk op de voeten voort. En dat doen ze op een best hoge snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur.

KasuarisJe vindt de Zuidelijke Kasuaris in de Tropische regenwouden van Indonesië en Australië, de Noordelijke Kasuaris vind je voornamelijk in Nieuw-Guinea. Tijdens het zomerseizoen legt de vrouwelijk vogel 8 tot 10 eieren. Deze worden uiteindelijk door de mannelijke vogel uitgebroed in iets meer dan 50 dagen. Er zijn maar een paar verschillen tussen de Noordelijke en Zuidelijke Kasuaris zichtbaar. Zo heeft de noordelijke variant een iets kortere snavel en net wat langere voeten. Verder zijn ze identiek en is alleen de naam anders. Op de dieren wordt elk jaar opnieuw weer veel gejaagd.

Het is op dit moment een bedreigde diersoort maar dat komt niet door de jacht. Dit is voornamelijk omdat het leefgebied steeds kleiner wordt. Er wordt verwacht dat er ongeveer 1500 tot 10.000 exemplaren over blijven. Wanneer je dit dier ziet zul je niet verwachten dat het gevaarlijk is. Toch is het wel uitkijken geblazen aangezien ze dodelijk kunnen zijn. Door de snelheid, snavel en de poten blijven het gevaarlijk dieren waar je met alle voorzichtigheid mee om moet gaan.

De kleine variant genaamd de Dwergkasuaris

een andere variant van de Noordelijke en Zuidelijke Kasuaris is de Dwergkasuaris. Deze is zoals de naam al zegt een stukje kleiner dan de andere varianten en weegt ongeveer 20 kilogram. Deze vogel heeft een lengte van 105 centimeter en een maximaal gewicht van 35 kilogram. Ondanks dat de Dwergkasuaris wat klein is, ziet het er ongeveer hetzelfde uit. Het leeft voornamelijk in de berggebieden van Papoea en Nieuw Guinea. Daarnaast kun je ook in Nieuw Brittanië deze dieren tegenkomen. Het eet voornamelijk insecten en vruchten, maar af en toe eet het ook kleine dieren op. Hij gaat voornamelijk alleen door het leven maar af en toe blijft dit soort wel met een groep bij elkaar.

Struisvogel: de grootste vogel

De welbekende struisvogel is de afsluiter van de top 10 grootste vogels. Deze Afrikaanse loopvogel weegt ongeveer 104 kilogram en heeft een maximum gewicht van 150 kilogram. De lengte bedraagt ongeveer 210 centimeter en ook deze vogel kan niet vliegen. Wel kunnen ze met maar liefst 70 km per uur rennen. Hiermee zijn ze tevens de snelste vogels op het land. Daarnaast hebben ze ook de grootste eieren van alle levende vogels en hebben ze de grootste ogen van alle landdieren. Ze voeden zich voornamelijk met insecten, bloemen, fruitsoorten en zaden. Daarna slikken ze kiezelstenen door om hun voedsel te malen. Het kan voorkomen dat een struisvogel maar liefst 1,3 kilogram zand en kiezelstenen in de maag heeft. Water hebben ze niet veel nodig, ze kunnen prima een aantal dagen zonder.

Als je naar de struisvogel kijkt, vallen gelijk de grote benen op. Deze hebben ze nodig om andere roofdieren aan te vallen. Door de grote tenen zijn het gevaarlijke dieren die je niet zomaar tegenkomt. Ze zien er dan wel lief uit, maar dit zijn ze zeker niet. Dit vogelsoort komt voornamelijk voor in Afrika en Arabië. Het heeft grijswitte veren en een kale nek. Een bijzonder dier die op veel gebieden de beste, snelste en grootste is. Ook in deze lijst is dat het geval met een grootte van maar liefst 210 centimeter.

Somalische struisvogel

Naast de normale struisvogel heb je ook de Somalische struisvogel. Deze struisvogel komt op nummer twee in de lijst met grootste vogels ter wereld. Ze staan ook wel bekend als de Blauwe Nek Struisvogel en wegen ongeveer 90 kilogram. Met een maximum gewicht van 130 kilogram hebben ze een gemiddelde lengte van ongeveer 200 centimeter. Net wat kleiner dus vergeleken met de normale struisvogel.

Struisvogel zwaarste vogel

Conclusie top 10 grootste vogels

Zoals je kunt lezen zijn er ontzettend veel grote vogelsoorten. Toch hebben ze allemaal iets unieks waardoor ze allemaal weer anders zijn. Zo heeft de struisvogel grote benen en de zwaan weer een mooie witte vacht. Toch maakt dit de lijst met grootste vogels ter wereld ook weer interessant. En hoewel ze niet allemaal kunnen vliegen blijft het bijzonder dat ze wel een gewicht en lengte kunnen hebben die groter zijn dan het gewicht en lengte van onszelf. Dat geeft maar weer aan hoe klein we eigenlijk zijn en hoeveel we nog van andere dieren kunnen leren. Welke vogelsoort dacht jij ook in deze lijst tegen te komen die er uiteindelijk toch niet in zat?

Krijg je maar niet genoeg van al die dieren teksten? Lees dan ook het artikel over de dodelijkste dieren. Of misschien trekt het langzaamste dier ter wereld wel de aandacht. Hoe dan ook vind je nog genoeg top 10 artikelen, tips en andere leuke weetjes op deze website om nog even verder te bladeren. Veel leesplezier!

Most Popular

10 meest vervuilde steden ter wereld

Hoewel in Nederlands luchtvervuiling nog niet heel erg aan de orde is, is dit in andere gebieden van de wereld wel het geval. Zo...

Top 10 meest tijdrovende websites en apps

Tijd, veel van ons hebben er eigenlijk altijd te weinig van. En dat is ook niet zo gek aangezien er elke dag veel van...

10 bijzondere manieren om te kamperen

Wanneer de zomer op gang komt zijn veel mensen al op zoek naar locaties om in de natuur te verblijven. Samen met je camper,...

Zweedse Kaneelbroodjes

De broodjes die in de winkel vaak aangegeven worden als koffiebroodjes, zijn oorspronkelijk Zweedse kaneelbroodjes! Deze zoete broodjes zijn lekker om te serveren bij...

Recent Comments