HomeDierenTop 10 dodelijkste dieren ter wereld

Top 10 dodelijkste dieren ter wereld

Hoewel je denkt dat spinnen en haaien tot de dodelijkste dieren behoren is niks minder waar. Met maar een paar dodelijke gevolgen vallen deze zelfs erg laag uit in de grote lijst. Toch zijn er wel veel dieren, zowel groot als klein, die erg dodelijk zijn en dus ook behoren tot de gevaarlijkste dieren. Welke dit zijn lees je in het onderstaande artikel: de top 10 dodelijkste dieren ter wereld.

10. Krokodillen

In Afrika wordt de krokodil als het grote dier beschouwd dat de meeste doden veroorzaakt. Maar ook in andere landen vallen er elk jaar weer vele doden. Met maar liefst 1000 doden per jaar valt deze precies aan de top van de top 10 dodelijkste dieren. De grootste oorzaak hiervan is een aanval door een grote krokodil die door de schutkleuren niet zoveel opvalt. De kleine krokodillen zijn geen probleem maar kunnen wel flinke wonden veroorzaken. Om het dodenaantal te minderen worden er in gevaarlijke gebieden steeds meer waarschuwingsborden geplaatst om mensen te waarschuwen. Toch blijft het een gevaarlijke diersoort waar de Zoutwaterkrokodil en de Nijlkrokodil zich aan de bovenste rang van gevaarlijkste dieren bevinden.

Krokodillen gevaarlijke dieren

9. Top tien dodelijkste dieren: Lintwormen

Lintwormen zijn witte of gele lintvormige wormen. Ze kunnen als ze volwassen zijn wel 30 meter lang worden. Het is een groep van parasieten die zowel bij mens als dier voorkomt. Ze zijn verantwoordelijk voor een infectie genaamd Cysticercose die jaarlijks 2000 doden veroorzaakt. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de Varkenslintworm. Het nadeel van deze beesten is dat je ze al jaren kan hebben zonder er iets van te merken. Wanneer ze in de hersenen zitten kunnen ze door infecties dodelijk worden. Je kunt dit het beste voorkomen door varkensvlees goed te koken, goed je handen te wassen als je naar het toilet bent geweest en gebruik te maken van schoon drinkwater.

8. Spoelworm

De spoelworm, ook wel Ascaris lumbricoides genoemd is een darmparasiet rondworm. In de hele wereld is ongeveer 1/6e van de mensen met de spoelworm of andere rondworm besmet. Hier is op zich niks mis mee, maar mocht je een groot aantal wormen hebben dan kun je dodelijk besmet raken. Dit komt door de aandoening Ascariasis. Gelukkig komt deze soort zelden voor in Nederland. De wormen komen voor in de dunne darm en klachten ontstaan pas als er veel larven door je lichaam heen gaan. Door de allergische reactie die ontstaat en de infecties die volgen kan het snel bergafwaarts gaan. Hierdoor staat de spoelworm met ongeveer 2500 doden op nummer 8 in de top 10 dodelijkste dieren.

7. Schorpioenen: de gevaarlijkste dieren

Misschien dacht je dat ze hoger stonden, maar schorpioenen doden ongeveer 3.250 mensen per jaar. Dit komt door het vergif dat ze met een steek in het lichaam spuiten. Het dier kan overleven met temperaturen boven de 50 graden. Toch wordt vaak de vergissing gemaakt dat ze alleen in warme plaatsen te vinden zijn. Dit is niet het geval, ze zijn juist ook zeer resistent tegen koude temperaturen. Niet alle soorten zijn gevaarlijk voor de mens. Zo zijn degene die in Europa wonen bijna helemaal ongevaarlijk. Wel kun je er wat koorts en pijn door ervaren.

 

Schorpioenen

De dodelijkste schorpioenen vind je in Mexico, Noord Afrika en het Midden-Oosten. Ga je naar deze landen? Dan kun je al veel handelingen uitvoeren om een steek te voorkomen. Controleer altijd eerst je schoenen voordat je ze aan doet, doe dit uiteraard niet met de hand maar met een ander voorwerp. Ga ook niet met je blote voeten lopen en steek nooit je hand ergens waar je zelf niet kunt kijken. Til ook niet een steen op omdat je deze mooi vind: het kan zomaar zijn dat er een schorpioen onder schuilt. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door deze tips te volgen zal een steek niet snel gebeuren.

6. Zoetwaterslakken

Zoetwaterslakken dragen het parasiet worm schistosomiasis met zich mee die onbehandeld de lever, longen, blaas, darm en milt aantasten. Hoewel dit meestal geen levensgevaarlijke situaties oplevert gaan er wel 10.000 mensen per jaar dood aan de zoetwaterslakken. Je kunt deze ziekte herkennen door blaasjes die ontstaan op bijvoorbeeld je armen. De larven proberen op deze manier door je huid heen te komen. Je kunt koorts, spierpijn en rillingen ervaren. Na een langere tijd zal dit overgaan in minder eetlust en gewichtsverlies. In Nederland komt de ziekte eigenlijk niet voor. Ga je naar de tropen? Vermijd dan stilstaand zoet water. Hier komen de larven en slakken het meeste voor.

5. Roofwantsen insect top 10 dodelijkste dieren

Roofwantsen oftewel assasin bug (moord insect) is een insect dat maar liefst 10.000 menselijke doden veroorzaakt per jaar. Dit komt merendeels door de ziekte van Chagas die voornamelijk voorkomt in de tropen van Zuid-Amerika. De roofwantsen brengen deze vectorziekte over naar mens en dier. Het heeft veel gelijkenissen met de Afrikaanse slaapziekte. Je krijgt hevige koorts, zwellingen en voelt je slaperig. In het begin kun je hier nog prima voor behandeld worden maar na een tijdje is dit helaas niet meer mogelijk. Door de hoge kosten sterven voornamelijk arme mensen aan deze ziekte die de roofwants meebrengt.

4. Tseetseevlieg

De Tseetseevlieg wordt vaak beschouwd als ‘s werelds gevaarlijkste vlieg. Het beest is tussen de 8 en 17 mm groot en vind voornamelijk plaats in de Sahara gebieden. Hoewel de steek van deze mug vervelend kan zijn, ligt het gevaarlijkste voornamelijk bij de protozoaire parasiet die ze verspreiden genaamd Trypanosomen. Deze ziektewekkers zijn de veroorzakers van de Afrikaanse slaapziekte en doden ongeveer 10.000 mensen per jaar. Wanneer dit onbehandeld blijft kan dit de dood veroorzaken. Je kunt het herkennen wanneer je opeens gedragsveranderingen ziet, slecht gaat slapen en slechte coördinatie hebt.

Een steek kun je voorkomen door neutrale kleding te dragen. De vliegen worden namelijk aangetrokken door de heldere en donkere kleuren. Hierbij trekt de kleur blauw het meeste aan. Vermijd overdag struiken en draag in de ergste gebieden kleding dat behandeld is met permethrin om zo de muggen op afstand te houden.

Honden dodelijkste dieren

3. Honden

Hoewel je het niet zou denken behoren honden tot de top 3 dodelijkste dieren. Dit komt voornamelijk door het rabiësvirus dat ze met zich meedragen, ook wel hondsdolheid genoemd. Het is een ernstig virus dat door een beet van een hond, kat, vleermuis of vos overgedragen kan worden en maar liefst 25.000 mensen per jaar dood. Wanneer je de infectie oploopt, loopt het eigenlijk altijd dodelijk af. Wanneer je niet gevaccineerd bent tegen deze ziekte wordt je na verloop van tijd ziek. Je voelt meer spierspanning, hebt lichte koorts en hoofdpijn. Fel licht en harde geluiden vind je minder fijn en in het gebied waar je gebeten bent voel je tintelingen en jeuk. Uiteindelijk ontstaan er verlammingsverschijnselen die een coma veroorzaken.

Wereldwijd zijn er helaas maar een paar mensen die deze ziekte hebben overleefd. Ga je naar een gebied waar hondsdolheid aanwezig is? Kijk dan extra goed uit met honden en ga ze zeker niet aaien. Blijf je er langer dan 3 maanden? Dan kun je je laten inenten. Meestal is de beet besmettend, maar het kan ook komen door een lik of kras. Blijf dus gewoon goed uit de buurt. Hoewel het in Nederland eigenlijk nooit voorkomt is het extra uitkijken met vleermuizen en vossen. Kom je in de buurt van een hond uit het buitenland? Dan zul je wel extra voorzichtig moeten zijn: ook in Nederland. Zeker aangezien je ook hele snelle honden hebt die onverwachts toch dichtbij komen. En dan kun je maar beter wat afstand hebben dan gebeten te worden.

2. Gevaarlijkste dieren: Slangen

SlangenEen slangenbeet behoort op de tweede plaats als het om de dodelijkste dieren gaat. Met maar liefst 50.000 doden per jaar is het een dier waar je extra goed op moet letten. Dit hoge aantal komt voornamelijk doordat het dier niet goed zichtbaar is en toch ontzettend snel. Er zijn zowel niet giftige als giftige slangen. Word je gebeten door een niet giftige variant? Dan zal dit alleen een bijtwond opleveren. Een beet van een giftige slang hoeft niet per sé te betekenen dat het dodelijk is, maar je zult wel snel moeten handelen.

Giftige slangen met dodelijke afkomst komen voornamelijk voor in Afrika en Azië. Doordat hier veel mensen op blote voeten lopen komt het regelmatig voor dat iemand op een slang trapt. Wanneer je gebeten wordt moet er eerst achterhaald worden welke slang het is geweest. Soms kan er een antiserum gegeven worden maar dit is niet altijd het geval. Doordat de afstand naar een ziekenhuis in deze landen te groot is, is het vaak al te laat om je te laten behandelen. Gelukkig proberen ze dit met de huidige technieken zoals een Drone steeds te verbeteren waardoor het dodental toch verminderd kan worden.

1. De 10 dodelijkste dieren: Steekmuggen

Op nummer 1 staan de steekmuggen, ook wel de muskieten of malariamuggen genoemd. Met maar liefst 1 miljoen doden per jaar steekt deze mug er met kop en schouders boven uit. Dit komt door de ziekte Malaria die het  insect met zich meedraagt. Dit is een infectieziekte veroorzaakt door een parasiet. De mug is voornamelijk in Afrika actief en het grootste deel van de doden betreft kinderen onder de 5 jaar. Tot ongeveer 1920 was Malaria ook in Nederland een groot probleem. Maar na de tweede wereldoorlog kwam het weer een tijdje terug. Sinds 1959 is de mug niet meer in Nederland geconstateerd en pas vanaf 1970 kreeg het als laatste land van Europa het predicaat: malariavrij.

De mug is voornamelijk actief in de buurt van moerassen. Vroeger werd de ziekte ook wel moeraskoorts genoemd. Men dacht toen ook dat de ziekte door de slechte lucht in de moerassen kwam. Wanneer je besmet bent krijg je koortsaanvallen met koude rillingen. Zodra er zeker is dat je de ziekte hebt wordt je gelijk opgenomen in het ziekenhuis. Hier is het nog niet zeker dat je het overleeft maar heb je wel een grote kans. Helaas wordt het vaak te laat ontdekt waardoor deze mug ook zo’n hoog dodenaantal heeft.

Top 10 dodelijkste dieren

Malaria voorkomen

Malaria kun je voorkomen door onder muskietennetten te slapen. Deze moeten geïmpregneerd zijn met het middeltje Deet om de muggen goed tegen te houden. Woon je in een omgeving waar ze actief zijn? Zorg dan dat je geen stilstaand en ondiep water hebt. Leg dit droog zodat de mug geen eitjes kan leggen. Gebruik daarnaast een insecticide binnenshuis om langdurige preventie te garanderen.

Ga je op bezoek in een land met malariamuggen? Neem dan altijd malariapillen mee. Lees goed de bijsluiter of je van tevoren al moet slikken of pas op locatie om de ziekte te voorkomen. Steken ze je toch en heb je de malariapil genomen? Dan is er niks aan de hand, je kan alleen wel een flinke muggenbult krijgen. De jeuk van een muggenbeet verzachten is gelukkig op vele manieren mogelijk. Heb je geen pil genomen of ben je er niet zeker van? Ga dan gelijk naar de dokter ziekte te voorkomen. Dit kan uiteraard beter in Nederland dan in een Afrikaans land. Het hoeft niet zo te zijn dat je gelijk ziek raakt, maar een goede controle is wel op zijn plaats.

Conclusie top 10 dodelijkste dieren

Dit waren de dodelijkste dieren tot nu toe. Het grootste deel van de ziektes kun je voorkomen door voorzorgsmaatregelen te treffen en goed op te letten. Maar toch blijven het allemaal nare dieren die het leven van een mens best lastig kunnen maken.

Meest populair