HomeSportTop 10 gevaarlijkste sporten

Top 10 gevaarlijkste sporten

Wanneer je gaat sporten heb je normaal gezien veel plezier. Je traint je lichaam, bent betrokken met anderen en af en toe komt er een blessure om de hoek kijken. Elke sport draagt wel een gevaar met zich mee. Maar er zijn sporten waar een klein foutje al fataal kan zijn. Hieronder beschrijven we de Top 10 gevaarlijkste sporten.

10. Paardrijden

Altijd al een paard willen hebben om er de hele dag op te rijden? Misschien denk je er na dit stukje wel anders over! Paardrijden wordt namelijk gezien als één van de gevaarlijkste sporten. Dit komt voornamelijk doordat je het paard nooit volledig onder controle kunt houden. Ze kunnen onverwachtse bewegingen maken die zelfs fataal kunnen zijn. Paarden zijn grote beesten die eigenlijk niet bedoeld zijn om op stal te staan. Ze zijn wilde dieren die getraind zijn als werkdieren. De grootste ongelukken gebeuren doordat je van het paard afvalt. Wanneer je van het zadel afvalt doordat het paard ergens van schrikt kan het zomaar zijn dat zijn hoeven op jou terecht komen. Doordat het gewicht zo veel is en de voet zo stevig betekent dit eigenlijk altijd wel een tripje naar het ziekenhuis of nog erger.

Van een paard afvallen en het vertrappen op de grond zijn niet de enige gevaarlijke oorzaken. Wanneer je achter een paard gaat staan en het dier schrikt of wordt boos dan zal hij zijn achterpoten naar achteren schoppen. Ook dit kan vervelende gevolgen hebben. Werk je met een paard of ga je ergens paardrijden? Zorg er dan voor dat je altijd een helm op hebt en nooit achter het dier gaat staan. Kijk daarnaast goed op waar je loopt zodat je niet om zult vallen. Op deze manier voorkom je de grootste gevaren en kun je weer volop genieten van het paardrijden.

Paardrijden gevaarlijk

9. Basejumpen

Springen van hoge torens of bergen met maar een kleine mogelijkheid om je parachute open te laten gaan. Dat is de nieuwe kick waar veel mensen verslaafd aan raken. De snelheid die opgebouwd wordt terwijl je langs het gebouw of langs de berg raast geeft een unieke ervaring die je niet zomaar op een andere manier voor elkaar kunt krijgen. Toch heeft het ook een negatief effect. De risico’s zijn ontzettend hoog, mocht de parachute om wat voor reden niet opengaan zal je leven er om spannen.

Omdat het om secondewerk gaat heeft de basejumper geen reserveparachute en draait alles om de hoofdparachute of die open gaat of niet. Gaat de parachute open? Ook dan is het gevaar niet geweken. Je kan een zogenaamde off-heading opening krijgen. Dit betekent dat de parachute zich in de richting van het gebouw of de rotsen opent waardoor je met hoge snelheid hier tegenaan klapt. Dit kun je soms nog voorkomen mocht je ontzettend snel zijn, maar meestal heeft ook dit ernstige gevolgen. Om deze redenen valt basejumping onder de risicosporten en behoort het tot de gevaarlijkste sporten.

Basejumpen gevaarlijke sporten

8. Duiken: één van de 10 gevaarlijkste sporten

Onderwater zwemmen is de afgelopen jaren in populariteit flink toegenomen. Toch blijft duiken een gevaarlijke bezigheid als je niet weet waar je mee bezig bent. Je bent volledig afhankelijk van je duikuitrusting: doet deze het niet goed? Dan heb je een grote kans op verstikkingsgevaar. Ook langdurige blootstelling aan hogedrukgassen kunnen leiden tot een ophoping van helium en stikstof in ons lichaam. Wanneer dit in de bloedstroom komt kan dit leiden tot blokkering van bloedvaten, schade aan weefsels of zelfs een afsluiting van de bloedtoevoer. Toch blijft het duiken een prachtig iets. Je ontdekt de natuur onder water en ziet alle levende wezens zwemmen. Prachtige gekleurde vissen en dolfijnen zwemmen om je heen: het is alleen wel een gevaarlijke sport.

DuikenGa je de grotten of een wrak in? Dan kun je verdwalen en duik je te diep? Dan kan het zomaar zijn dat het trommelvlies of je longen de druk niet meer aankunnen. Ook het gevaar van haaien in de bekende gebieden moet je zeker niet vergissen. Al met al zijn er ontzettend veel gevaren die met deze sport samenhangen. Toch is het ook een mooie sport die gelijk resultaat oplevert doordat je de prachtige zeewereld kan zien.

7. Stierenrennen en stieren rijden

Wanner je met deze dieren zit te spelen vraag je er gewoon om door de horens geraakt te worden. Stier rijden en stierenrennen geven beide voor veel mensen een kick. Dit zijn alleen geen dieren om mee te sollen. Het zijn wilde dieren en horen met rust gelaten te worden. Het stier rijden wordt voornamelijk in Amerika en Spanje gedaan. Hier wordt het ook gezien als één van de meest gevaarlijke sporten. Het risico zit hem namelijk niet alleen in de horens maar hun hele lichaam is dodelijk. Wordt je van de stier gegooid en krijg je een klap van de achterpoten? Dan kun je het waarschijnlijk niet navertellen. Soms komt het ook voor dat men zo hard van de stier afgeslingerd wordt dat ze meters verderop liggen. De meeste doden vallen niet door een piercing van de horens maar juist door de gevallen ernaast.

Stieren rennenElk jaar weer heb je ook het stierenrennen in Spanje. Iedereen mag er aan meedoen maar het risico is voor jezelf. Vaak zie je niet wanneer de stier er aan komt en zelfs als je dit ziet zijn de stieren een stuk sneller dan jij. Doordat iedereen rent, rennen sommige mensen ook over jou heen of struikel je over een medeloper. Dus zelfs al ren jij nog zo goed, kan het helemaal verkeerd aflopen. Elk jaar sterven er tussen de 50 en 100 mensen aan dit enkele evenement genaamd het San Ferminfeest in Pamplona Spanje. Dit gebeurt voornamelijk door verstikking en opeenstapeling van mensen en niet door de stieren zelf.

6. Turnen

Gymnastiek en turnen zijn leuke sporten die veel kracht, flexibiliteit en balans vergen. Het is voornamelijk een sport bekend bij vrouwen, maar ook steeds meer mannen doen hier aan mee. Deze sport staat in het rijtje omdat het risico op een blessure of breuk erg groot is. Enkels die verstuiken, polsfracturen, wervelkolomfracturen: noem het maar op. In deze sport zie je ze allemaal voorbij komen.

TurnenDoordat de meest gekke bewegingen worden gemaakt en het allemaal om de landing draait gebeuren hier ook de grootste ongelukken. Maar ook op de rekstokken kun je op een rare manier je arm verdraaien waardoor je spieren een lange hersteltijd tegemoet komen. De sport is en blijft ontzettend populair en door matten toe te voegen wordt je van het grootste gevaar al beschermd. Toch hoeft er niet veel te gebeuren om iets te breken of te verzwikken: een kleine verkeerde positie is al meer dan voldoende.

5. Klimmen

Zowel bergklimmen als wandklimmen op een binnenmuur zorgen voor vele blessures en breuken. Doordat je je krachten tot het uiterste trekt kan het zomaar zijn dat je een spier verzwikt of een vinger uit de kom trekt. Een rare landing op je been kan ook nare gevolgen hebben. Toch zit er een verschil in de gevaren van buiten klimmen en binnen klimmen.

Binnen klimmen

Wanneer je binnen klimt heb je meestal een touw die al boven je geplaatst is. Hiermee klim je op de daarvoor geplaatste grepen naar boven. Grijp je mis? Dan schuur je je hand open aan de muur. Breekt het greepje af? Dan kan dit best een blessure aan je vingers veroorzaken. Zodra je wat zwaardere routes klimt zal het grootste gedeelte ook van kracht en techniek afhangen. Zo komt het regelmatig voor dat je je hele gewicht aan 1 vinger op moet trekken. Hiervoor zijn je vingers niet gemaakt en je pezen worden flink op de proef gesteld. Door een zogenaamde dyno, een sprong van een greep naar een greep verderop, te maken zet je in één keer een hoge spanning op je benen en armen.

De 10 gevaarlijkste sporten: buiten klimmen

Wanneer je buiten gaat klimmen loop je naast de bovenstaande punten tegen nog wat gevaarlijkere situaties aan. Zo is er vaak geen touw aanwezig en zul je deze van beneden mee moeten nemen. In sommige landen is de eerste zekering pas op 15 meter hoogte. Val je vanaf een meter of 25 meter naar benden? Dan raak je met volle snelheid de grond. In het ergste geval breek je je benen of kom je op je hoofd terecht. Wanneer je in de bergen klimt, vallen er ook regelmatig stenen naar beneden. Uiteraard kun je een helm dragen maar dit helpt niet tegen grotere stenen. Gelukkig wordt er in veel klimgebieden goed gecontroleerd maar dit is niet overal het geval. Dit alles bij elkaar maakt dat klimmen ook één van de gevaarlijkste sporten is waar niet alleen blessures, maar ook je leven op het spel kan staan.

10 gevaarlijkste sporten

4. Voetbal, basketbal en hockey

Hoewel er ook veel voetballers nep vallen, komen er ook ontzettend veel ernstige blessures in voor. Om deze reden hebben we ook voetbal in dit rijtje toegevoegd. Een gescheurde hamstring, vingers of armen die dubbel klappen of een bal of voet tegen je gezicht aan: allemaal gevolgen van een potje voetbal. Een lichte hersenschudding ligt hier al snel op de loer. Toch blijft iedereen het spelen omdat het ook een geweldige sport is. Een potje voetballen op een voetbalveld hoeft niet per sé competitief te zijn maar kan ook gewoon een leuke activiteit zijn. En ook op deze momenten gebeuren er ongelukken.

Hetzelfde geldt voor basketbal en hockey die ongeveer dezelfde blessures kennen. Waar een hockey puck nog tegen de schenen aan kan komen is een basketbal steviger en harder. Daarnaast gaat het in het basketbal er harder aan toe door al het trek en duw werk en kan een hockeystick tegen je vingers ook ontzettend veel pijn doen. Al met al kun je met deze drie sporten niet zo snel in een ernstige situatie komen, maar de blessures, die door deze sporten elk jaar worden gemaakt, lopen erg hoog op.

Hockey

3. Rugby

Rugby is een contactsport wat er hard aan toe gaat. Je vangt de bal en schopt het ver weg zodat een ander het doelpunt kan maken. Maar dan zie je opeens een grote groep op je afrennen om jou te tackelen. Dit gaat er ontzettend hard aan toe en er worden ook regelmatig mensen per ambulance afgevoerd. Het is iets wat bij de sport hoort: Het is gewoon niet bedoeld om als watje mee te spelen. Je moet echt tegen een stootje kunnen en fors gebouwd zijn.

Zit je echt in wedstrijden? Dan gaat het geheel er nog harder aan toe en moet je goed opletten hoe je de klappen opvangt. Gelukkig heb je wel genoeg bescherming aan. Zo draag je overal bescherming en heb je een bescherming in je mond zitten voor je tanden. Toch blijft dit een sport waar je regelmatig met harde snelheid tegen de grond wordt neergehaald. Vandaar ook dat dit perfect past bij de 10 gevaarlijkste sporten.

Rugby

2. Boxen

Twee mensen die op elkaar inslaan tot er één opgeeft of neergaat. Dat is boxen in het kort. Je lichaam krijgt klappen waar het niet voor gemaakt is. Gebroken ribben, liesproblemen en hersenschuddingen zijn dan ook heel normaal in deze tak van sport. Kijk je echt naar boxen, dan is het de handkracht die de schade veroorzaakt. Bijna alle boxers hebben hersenschade en veel van hen hebben ook een oor dat vervormd is of niet meer goed functioneert. Tijden het boxen zijn ze kwetsbaar maar ook later kan hun lichaam nog ziektes vertonen. Denk bijvoorbeeld aan Alzheimer of Parkinson. Een ontzettend gevaarlijke sport dus met nog meer varianten in deze sporthoek die er nog een stap bovenop doen.

WWE en andere varianten

Hoewel WWE en andere worstelprogramma’s voornamelijk nep zijn, is de schade wel ontzettend groot. Een stoel tegen je hoofd aan krijgen of van 10 meter hoogte vallen is zelfs voor de professionele stuntman erg lastig om te doen. De stuntmannen in deze programma’s die vooral in Amerika erg populair zijn, gaan dan ook tot het uiterste als het om hun lichaam gaat. Helaas gaat dit ook wel eens ernstig fout. Hoewel boxen een ergere tak van sport is, volgt deze daarna. Zeker als je weet hoeveel breuken, littekens en andere nare gevolgen hier aan verbonden zijn.

10 gevaarlijkste sporten: MMA

Mma gevaarlijke sport

MMA is een vechtsport waar veel meer mag dan bij andere sporten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de voeten en verschillende technieken om iemand zijn adem af te knellen. Over het algemeen heeft het dus veel gelijkenissen met boxen. Maar dit laatste is ontzettend schadelijk voor het lichaam en kan zelfs dodelijk zijn. De mensen die aan deze sport doen zijn getraind om de meeste schade aan te richten in één klap. Want als jij niet zo snel mogelijk de ander uitschakelt kan het zo zijn dat jij degene bent die Knock-out gaat. Ook deze sport brengt veel blessures en breuken met zich mee: niet alleen tijdens het trainen of vechten maar ook als ze later oud zijn.

1. Fietsen

Of je nu op de fiets naar school bent of met een wedstrijd meedoet: met fietsen gebeuren er gewoon ontzettend veel ongelukken. Er zijn verschillende takken van sporten waar het fietsen extra gevaarlijk is. Wij beschrijven hieronder twee verschillende soorten.

Wielrennen

Wanneer je wel eens naar wielrennen op de tv hebt gekeken heb je vast ook wel eens een val gezien. Aangezien ze geen bescherming gebruiken en ze met snelheden tot 90 km/u over de weg razen levert dit nare situaties op. Van bloeden tot botbreuken: het komt allemaal voor en toch fietsen ze altijd door. Zelfs een rib of schouderblad dat gebroken is. Het maakt allemaal niet uit. Ze blijven doorfietsen en dat maakt deze tak van sport voor veel mensen leuk om naar te kijken. Toch kan het hier ook ernstig aflopen. Met regen, sneeuw of ijs op de weg met hoge snelheden fietsen: we hebben het allemaal wel eens gedaan en zijn ook allemaal wel eens uitgegleden. Nu hebben wielrenners kleine banden en gaan ze met 90 km/u in deze situaties van de berg af.

Zo af en toe vliegen er mensen uit de bocht en helaas kunnen ze het niet allemaal meer navertellen. Een heftige sport waar je echt de toewijding van de fietsers ziet. Ze geven niet op tenzij het echt niet meer kan en gaan soms zelfs door met een breuk in hun hand of schouder totdat ze de finish hebben behaald. Waar een voetballer krijsend op de grond blijft liggen pakken ze hier de fiets en doen ze net of er niks aan de hand is. Of je nu van de sport houdt of niet: respect of onbegrip voor dit onderdeel van de sport is er waarschijnlijk wel.

Mountainbiken

Mountainbiken

Met de mountainbike van de berg af gaan of met een wedstrijd zelfs een berg met stenen oprijden. Mountainbike routes worden steeds gevaarlijker. Het doel is om met wedstrijden de beste te zijn. Zo heb je routes van bijvoorbeeld Red Bull over het ijs, van de top van de berg af of gewoon midden door een bosgebied met verschillende obstakels. Het is ontzettend spannend en kan ook best leuk zijn om naar te kijken. Maar mocht er iets fout gaan dan gaat het meestal ook helemaal fout en kom je er niet heelhuids van af. Bij de bovenstaande onderdelen is de bescherming die de deelnemers aan hebben wel ontzettend veilig. Toch blijft het één van de 10 gevaarlijke sporten ter wereld.

Conclusie top 10 gevaarlijkste sporten

Er zijn ontzettend veel gevaarlijke sporten waarvan we er hierboven 10 verschillende hebben benoemd. Dit betekent niet dat je deze sporten niet meer moet beoefenen of er niet meer naar gaat kijken. Wel is het belangrijk om in deze gebieden, wanneer je er zelf mee bezig gaat, extra oplettend te zijn en extra aandacht aan veiligheid te geven.

De topsporters zijn bewust van de risico’s die ze nemen en gaan vaak tot het uiterste. Toch letten ze ook extra op en doen ze niet zomaar iets wat hun het leven kan kosten. De 10 gevaarlijkste sporten zijn voornamelijk voor de adrenalinezoekers maar kunnen ook prima als een dagje uit worden gebruikt. Welke sport vindt jij het beste in dit rijtje passen?

Meest populair