HomeBlogSlecht slapen door eten

Slecht slapen door eten

Je kijkt geen enge films, luistert niet naar rare verhalen en kijkt ook geen tv in de avond. Maar toch slaap je niet lekker en heb je wel eens nachtmerries? Rare dromen kunnen ontstaan door verschillende soorten eten. Ze beïnvloeden je slaapkwaliteit wat een negatieve invloed kan hebben op je dromen. Nieuwsgierig welk eten hier voor kan zorgen? Wij beschrijven het in deze lijst over nachtmerries door eten: slecht slapen door rare dromen.

Slecht slapen door pittig eten

Door verschillende onderzoeken is bewezen dat pittig eten en hete sauzen een slecht effect hebben op jouw slaapritme. Door dit te eten kan het dus zomaar voorkomen dat je slechter slaapt. Dit komt voornamelijk omdat het ervoor zorgt dat je moeilijker in slaap valt. Het verandert je lichaamstemperatuur, heeft invloed op je maag- en darmsysteem en je raakt meer gestrest. Dit alles beïnvloed je droomwereld waardoor de kans dus groter is dat je nachtmerries krijgt.

pittig eten

In de onderzoeken kregen de deelnemers verschillende sauzen verdeelt over een aantal dagen. Hier werd niet alleen gebruik gemaakt van een hete saus, ook mosterd en andere combinaties werden getest. Toch was er bij de pittige saus een verandering zichtbaar die bij andere sausen niet zichtbaar was.

De hersenactiviteiten waren drukker waardoor de deelnemers langer wakker bleven. En wanneer zij eenmaal sliepen was hun droomwereld ook erg druk waardoor ze slechte dromen hadden. En hoewel de pittige saus je aan het zweten maakt was het effect dat de deelnemers door de nachtmerries nog meer gingen zweten. Het is dus verstandig om hete sauzen zoveel mogelijk te laten staan wanneer je binnen een korte tijd wil gaan slapen. Uiteraard kun je het wel op een eerder tijdstip eten en de voordelen van pittig eten ervaren.

Effect suiker op slapen

Suiker is één van de oorzaken van vele ziektes. Maar wist je ook al dat het ook één van de oorzaken kan zijn van slechte dromen? Het is en blijft altijd verstandig om suiker zoveel mogelijk te vermijden. Overgewicht, diabetes en hartaandoeningen liggen hierdoor sneller op de loer. Toch wordt er vaak al tegen kinderen gezegd: geen suiker of snoep voordat je op bed gaat. En dat is ook niet voor niks: je slaapt er namelijk minder goed door aangezien je een energie boost krijgt.

Wanneer je suiker eet of drinkt is het verstandig om dit niet meer 6 uur voordat je gaat slapen te doen. Dit is namelijk de tijd dat het duurt voordat het geen effect meer op je lichaam heeft. Op deze manier weet je zeker dat je er alles aan gedaan hebt om een goede nachtrust tegemoet te gaan. Cake, koekjes, snoep, drinken: vermijdt hetgeen wat mogelijk is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 30 procent hier last van heeft en hierdoor zelfs raar kan gaan dromen.

Cola drinken slapen

Slecht slapen door cola drinken

Cola en andere dranken met cafeïne kunnen jouw avond erg lang maken. En hoewel dit geen eten is, is het wel belangrijk om deze ook even op te noemen. De meeste mensen weten wel dat cola voor het slapen gaan bij veel mensen een negatief effect oplevert. Maar hoe kan dit eigenlijk? Door het gebruik van cafeïne kunnen de hersenen niet volledig ontspannen. Hierdoor kan het zijn dat het drinken hiervan zelfs tot 12 uur voordat je gaat slapen een negatief effect kan hebben. Maar in de meeste gevallen is dit 4 uur. Door de combinatie met cafeïne en suiker is het ook een combinatie die nachtmerries kan veroorzaken. Voeg hier nog wat alcohol aan toe en je hebt de combinatie helemaal compleet.

Ondanks dat we weten dat het slecht voor ons is blijven we het drinken. Het geeft je een boost waardoor je in de avond tijdens het stappen weer even vooruit kan gaan. Daarnaast helpt het als je misselijk bent of je even niet goed voelt. Maar door zoveel mogelijk glazen te laten staan kun je er wel voor zorgen dat je slaapritme verbetert. En zodra dit weer beter is zul je zelf ook lekkerder in je vel zitten. Merk je dus aan jezelf dat een koolzuurhoudend drankje of cafeïne effect heeft in de avond? Vermijd het dan eens voor een week en kijk of het slapen daarna beter gaat!

Nachtmerries door chips en zoutjes

Het klinkt natuurlijk wat overdreven: nachtmerries door chips of het gebruik van andere snacks. Toch is het wel bewezen dat ook deze hapjes een effect hebben op hetgeen wat er gebeurt in jouw slaap. Doordat het vette voedingsmiddelen zijn, is het in hoge aantallen sowieso al slecht voor je gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Maar een klein beetje kan ook al een ander effect creëren.

Rare dromenTijdens verschillende onderzoeken is gebleken dat het gebruik van eten zoals chips ervoor kan zorgen dat je tijdens het slapen minder herstelt. Daarnaast kan het zijn dat je wat meer wakker wordt of lichter in bed ligt dan normaal. Dit betekent dat je dus moe uit bed gaat terwijl het lijkt alsof je wel veel slaap hebt gehad. Je lichaam is ontzettend veel aan het werk om al dat vette voedsel te verteren. Dit kost meer energie dan het oplevert waardoor je slaapritme verandert. Een gezonde snack heeft dus zeker wel voordelen die zelfs op de lange termijn effect zullen hebben.

Nachtmerries voorkomen: Slasaus en sladressing

Slecht slapen door etenIets wat veel mensen niet weten is dat een slasaus en sladressing, net als andere zoete sauzen, ook veel suikers bevatten. Denk je goed bezig te zijn door een gezonde salade te eten blijkt het nog steeds vol met rommel te zitten. En dit is ook juist iets wat een negatief effect heeft op je slapen.

Wanneer je een kant en klare salade koopt is het dus verstandig om eerst de ingrediëntenlijst goed door te nemen. Zie je dat er veel inzit? Dan kun je de saus beter laten staan. Maak je de sla liever zelf en gebruik je hiervoor slasaus? Ook dan is het goed om de ingrediënten goed na te gaan.

Een goed alternatief van slasaus is gewoon een goede olie gebruiken samen met een klein beetje water en wat kruiden. Meng dit goed door het gerecht heen en je hebt al een lekkere mix. Een eitje of wat lekkere kip stukjes maken de salade helemaal af. Dit zorgt er gelijk voor dat er wat meer vetten in het geheel zitten terwijl je de suikers juist zoveel mogelijk of helemaal weglaat. Ben je benieuwd naar meer variaties of gezonde alternatieven? Lees dan het artikel over slasauzen.

Slecht slapen door eten: kaas en zuivelproducten

kaasplankjeWanneer je echt op zoek bent naar het eten dat het meeste nachtmerries veroorzaakt, zit je bij kaas wel goed. Dit product zorgt er namelijk bij meer dan de helft van de mensen voor dat ze rare dromen krijgen. Hoe dit precies zit weten we niet, wel weten we dat ook zuivelproducten een groot effect hebben op je nachten.

Vroeger werd gedacht dat dit een mythe is en kaas en zuivelproducten geen enkel kwaad konden. Toch blijkt er uit verschillende onderzoeken dat juist het tegenovergestelde waar is. Het is dus verstandig om niet voordat je je bed opzoekt nog even een paar kaashapjes te nemen. Uiteraard kun je het wel prima een uur of 2 tot 3 van tevoren nemen. Zo kun je alsnog met een plakje kaas genieten van je leven zonder je nachtrust te verstoren.

Koolhydraten

Koolhydraten hebben een beetje hetzelfde effect als suiker. Dit is op zich niet raar omdat het lichaam het zelf omzet naar glucose. Toch zijn ze essentieel voor jouw lichaam en behoren ze tot elk dieet. Wanneer je in de avond op normale tijden eet loop je niet tegen een probleem aan. Ben je gewend om rond 8 uur of later te eten? Dan is het verstandig om uit te kijken met koolhydraten. Pasta, brood en aardappelen zijn de grootste bronnen van koolhydraten. Maar ook in groente en fruit kan het voorkomen.

Over het algemeen is het altijd beter om vroeg te eten. Zo heeft het lichaam de tijd om de voedingsstoffen om te zetten zodat je lichaam er het meeste aan heeft. Doe je dit niet en ga je gelijk slapen? Dan heeft het eten een negatiever effect dan wanneer je eerder eet. Niet alleen op het eten maar ook op je gezondheid heeft het vroeg eten dus veel voordelen. En houd je je hieraan? Dan is het koolhydraten eten geen probleem voor jouw slaap tenzij je het fijn vind om een broodje voor het slapen gaan te eten of wanneer je wakker wordt.

Koolhydraten eten

Chocola: slecht slapen door eten

Chocola: heerlijk genieten van die lekkere cacaosmaak en gelijk een stuk vrolijker worden. Sommige vrouwen maar ook mannen kunnen dit niet weerstaan. Maar doordat ook dit veel cafeïne bevat kun je het beter vermijden voordat je gaat slapen. Uit onderzoek is gebleken dat mannen hier meer nachtmerries van kunnen krijgen dan vrouwen. Op zich ook logisch aangezien vrouwen veel meer chocola eten en dus meer aan de stoffen gewend zijn.

Chocola slecht slapenChocola heeft veel voordelen maar tegelijk ook veel nadelen. Het heeft een grote connectie met je hersenen waardoor het ook een verslavende werking heeft. Wanneer je last hebt van nachtmerries of je komt slecht in slaap dan kun je een week uitproberen om even geen chocola na 18:00 uur te eten. Heeft het effect? Dan kun je zelf de keuze maken hoe je hier mee omgaat.

Vergis je niet: chocola heeft ook één van de grootste effecten op slecht slapen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je gewelddadige nachtmerries krijgt die het geheel nog eens verergeren. Gelukkig kun je wat je keuze ook is overdag wel gewoon je chocola heerlijk oppeuzelen en van het genot genieten.

Effect IJs op nachtmerries

Door een combinatie van suiker en vet kan het lichaam rare dingen doen. Eet je dit laat in de avond? Dan wordt het nog eens verergerd. Door de boost van energie die je door deze heerlijke versnapering krijgt is het erg lastig om in slaap te vallen. Daarnaast worden de hersenen gestimuleerd om actief te worden. En juist dit geeft een grotere kans op nachtmerries. Slecht slapen door eten kun je voorkomen door het ijsje in ieder geval 2 uur voor het slapen te eten. Maar net zoals alles hierboven: hoe eerder je het opeet: hoe beter.

IJs nachtmerriesIJs heeft een grotere impact op je lichaam dan veel mensen denken. Het lijkt een onschuldig iets wat bestaat uit voornamelijk water en ijs. Toch is dit in bijna alle gevallen niet zo en heeft het vele toevoegingen. Op een hete zomerdag is het natuurlijk wel heerlijk om dit te eten en dat hoort ook gewoon te kunnen! Maar net voor het slapen gaan? Dat zou je toch zoveel mogelijk moeten voorkomen!

Slecht slapen door eten van frituur voorkomen

Als laatste pakken we de waarschijnlijk wel de meest voor de hand liggende: frituur. Door de verschillende vetten en het veranderen van de producten die je in het vet doet krijgt je lichaam veel binnen. Combineer dit met het zout dat je nog toevoegt en de sausjes en je hebt een goede combinatie voor een slechte nachtrust. Je lichaam kan dit eten niet goed verwerken en gaat in een bepaalde stand staan om dit te kunnen hendelen. Dit maakt dat je een grote kans hebt op nachtmerries en jouw lichaam niet tot rust kan komen. De kwaliteit van je ogen vermindert en ook het in slaap vallen zal langer duren.

Na een avondje stappen of een lange rit naar huis blijft een bezoekje aan de snackbar of Mac Donalds erg populair. Combineer de friet met de kaas en vlees van de kapsalon en je hebt een bom van energie die je nog even weg slikt. We hebben het allemaal wel een keer gedaan en zullen het vast en zeker ook nog wel een keer doen. Toch blijkt uit onderzoek dat het hierna beter is om nog een aantal uur wakker te blijven dan gelijk op bed te gaan. Maar of dit wachten echt de moeite waard is? Dat zul je natuurlijk nooit te weten komen.

Slecht slapen

Wat kun je dan wel eten in de nacht?

Dit waren alweer de ingrediënten die je beter kunt vermijden voor het slapen gaan. Slecht slapen door eten is ontzettend vervelend maar met een lege maag op bed gaan is ook zeker geen optie. Wat kun je wel eten voordat je op bed gaat?  Sla, verschillende soorten noten, thee en een kiwi schijnen ontzettend goed te werken. Wil je meer hierover weten? Lees dan het artikel: goed eten om beter te slapen.

Meest populair