Scones

Zoals we in Nederland de kwarkbol kennen, hebben ze in het Verenigd Koninkrijk  ook soortgelijk broodjes. Het heeft iets weg van een cake en draagt de naam scones. Hoewel ze in Australië, Canada, Ierland en Engeland heel populair zijn komt het oorspronkelijk uit Schotland. Het wordt dan ook het meest gegeten in de middag bij de thee.

Wil je eens iets anders bij je ontbijt of lunch eten? Ook dan is het een goed idee om zelf eens deze lekkere snack te maken! De scones worden het lekkerste wanneer je er wat ingedikte room, oftewel clotted cream van koemelk, en jam bij doet. De baktijd voor dit recept is 15 minuten. Voor het maken van dit recept heb je niet heel veel ingrediënten nodig. Wel kan het zijn om wat apparatuur in huis te halen als je dit nog niet hebt. Uiteraard kun je het ook simpel met de hand mixen.

Scones

Course: Recepten
Hoeveel

4

serveringen
Voorbereiding

10

minutes
Koken

15

minutes

Organiseer je een picknick of high tea met meerdere hapjes? Dan is de scones een simpel recept om erbij te maken. Voor het maken van deze snack heb je de volgende ingrediënten nodig.

Ingrediënten voor het maken van Scones

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel

  • 125 gram mascarpone

  • 110 ml melk

  • Extra melk in een bakje

  • 125 ml slagroom

  • 40 gram boter

  • 30 gram suiker

  • Snufje zout

  • Overige benodigdheden:
    – Kom
    – Mixer of Garde
    – Vork
    – Ronde uitsteekvormp van 5 centimeter
    – Bakpapier
    – Kwastje
    – Spatel

Zo maak je scones

  • Je hebt alles in huis gehaald wat je nodig hebt voor het maken van de Schotse Scones. Alles ligt klaar en je kunt beginnen. Zet als eerste de oven aan op 220 graden zodat deze goed kan voorverwarmen.
  • Doe 225 gram zelfrijzend bakmeel in een kom te doen. Snijd ook 40 gram boter op kamertemperatuur in stukjes. Pak vervolgens een garde of mixer om de boter en meel tot een kruimelig beslag te mixen. Voeg daarna 30 gram suiker en een snufje zout toe en mix dit door de rest van het beslag heen.
  • Wanneer dit er goed uitziet is het tijd om het laatste ingrediënt toe te voegen, namelijk 110 ml melk. Het is de bedoeling dat het een klonterig mengsel wordt. Dit krijg je voor elkaar door de melk met een vork door de rest van het beslag heen te roeren.
  • Is het een klonterig mengsel geworden? Dan is het tijd om er een zacht deeg van te maken. Je kunt er voor kiezen om dit met je handen te doen, maar je kunt ook hier weer de garde of mixer erbij pakken.

De vervolgstappen

SconesZodra het deeg klaar is leggen we dit op het aanrechtblad en rollen dit uit. Let erop dat het een dikte van tenminste 3 centimeter heeft anders is het te dun om uit te steken. Pak hierna de rondje uitsteekvormpjes erbij om de scones uit te steken. Het deeg dat nu om de uitsteekvormpje heen ligt is natuurlijk zonde om weg te gooien. Kneed daarom het deeg nogmaals tot een bal en maak deze plat om opnieuw zoveel mogelijk Scones eruit te steken. Herhaal deze stap net zo lang totdat al het deeg volledig gebruikt is.

Leg een vel bakpapier op jouw bakplaat en leg hier alle scones op die je zojuist hebt uitgestoken. Pak nu je kwastje erbij en dompel dit in het bakje met melk. Bestrijk de scones met een beetje melk om zo extra smaak aan het broodje te geven. Heb je dit bij alle scones gedaan? Dan is het tijd om ze ongeveer 12 tot 15 minuten bruin te bakken.

De finishing touch: ingedikte room maken

Nu heb je heerlijk scones gemaakt, maar toch ontbreekt er nog iets belangrijks. Een scone op zichzelf is wel heel lekker maar je maakt het natuurlijk pas echt af met ingedikte room en jam. Welke jam je kiest is uiteraard helemaal aan jezelf, maar een aanrader is bijvoorbeeld aardbeien of bosbessenjam.

Doe 125 ml slagroom in een kom en pak de mixer er weer bij. Normaal gezien klop je deze totdat het stijf wordt. Maar met ingedikte room is dit niet het geval. Zorg er voor dat de slagroom maar voor de helft stijf wordt anders is de room straks te zacht geworden waardoor het uit de scones loopt. Dit wil je uiteraard voorkomen. Voeg 125 gram mascarpone toe aan de kom met slagroom. Vervolgens schep je met een spatel beide ingrediënten door elkaar heen zodat het één geheel wordt. Spuit dit mengsel op de scones en smullen maar. Uiteraard kun je nog wat van de gezondste fruit soorten erboven opleggen zoals een aardbei om het geheel er nog mooier uit te laten zien.

Nieuwsgierig naar meer van dit soort gerechten? Probeer dan ook de Zweedse kaneelbroodjes uit. Deze hebben net een andere bite, maar zijn toch ontzettend lekker.

Meest populair