Voor heerlijk Chinees eten hoef je niet gelijk naar China toe. De smaken zullen hier wel traditioneler zijn, maar ook in Nederland kun je heerlijke maaltijden van dit land krijgen. Maar wat voor chinees eten is vandaag de dag populair? Hieronder beschrijven we de top 10 Chinese gerechten die je echt eens uit moet proberen.
Dumplings
Dumplings (饺子 jiǎozi) zijn al jaren bekend over de hele wereld. Ze worden dan ook niet alleen in China gemaakt, maar overal ter wereld. Het bestaat uit gehakt en gehakte groente gewikkeld in een dunne deeghuid. De meest populaire vullingen bestaan uit gehakt varkensvlees, garnalen, kip, rundvlees en natuurlijk de groente waar jij van houdt. Je kunt ze op verschillende manieren bereiden. Zo kun je ze koken, stomen of braden. Elk heeft weer een unieke smaak waardoor je dus prima alle varianten kunt combineren.
Met een lange geschiedenis van meer dan 1800 jaar zijn dumplings een traditioneel gerecht dat in Noord-China erg populair is. Voornamelijk tijdens de Chinese oudejaarsavond worden ze gegeten onder het samenzijn van familie. In de dumpling wordt dan ook vaak munten, bruine suiker, dadels of pinda’s gelegd voor een goed voorteken. Nieuwsgierig hoe je dit zelf kunt maken? Bekijk dan het recept Chinese dumpling voor meer informatie over het maken van dit lekkere gerecht.
Chinese gerechten: Ku lo yuk
Ku lo yuk, of Koe loe yuk (咕噜肉 gūluròu), is een populair gerecht uit de Kantonese keuken. Het bestaat uit gepaneerde varkensvleesblokjes die in de frituurpan worden gegooid. Zodra ze gebakken zijn komt er een zoetzure saus overheen die vaak gecombineerd wordt met paprika, ui en soms ook ananas. Zoals je leest zitten hier wel degelijk verschillen in maar het basisrecept blijft eigenlijk altijd hetzelfde. De zoetzure saus die over de groente en het vlees wordt gegoten bestaat uit tomatenpuree, suiker, knoflook, gember en azijn.
Naast de varkensvariant heb je ook de kipvariant. Deze wordt Koe lo Kai genoemd en staat ook bekend als zoetzure kip. Welke van de twee je ook eet: ze zijn beide heerlijk en zijn een mooie toevoeging aan een gerecht. Het recept van Ko lo yuk vind je uiteraard op onze website. Zo kun je ook deze zelf eens proberen na te maken.
Kip Kung pao
Kip kung Pao (宫保鸡丁 gōngbào jīdīng), ook wel genaamd Kung po, is een heerlijk Chinees roerbak gerecht. Het heeft een pittige bijsmaak maar toch een speciale zoete en zure hoofdsmaak. Het is gemaakt van kip, pinda’s, groente en Spaanse peper. Het klassieke gerecht uit de Sichuanese keuken is zowel in China als in andere landen een groot succes. En dat is ook de reden waarom het in de top 10 Chinese gerechten thuis hoort.
Zoals de naam al zegt is de kip het belangrijkste onderdeel van het gerecht. Maar door de pinda’s en de gedroogde chili erbij te roerbakken krijg je een knapperige en tegelijk frisse smaak. Het heeft zeker wel pit in zich maar toch zal het niet een branderig gevoel geven. In het westen wordt dit gerecht iets minder pittig gemaakt. Zo is de kip vaak bedekt met Maizena en wordt er een zoetzure saus met groente aan toegevoegd. Uiteraard zijn al deze varianten erg lekker en kun je zelf kijken welke stijl het beste bij jou past.
Kip Kung pao zelf maken doe je met dit recept.
Hot pot: Chinese fondue
Een hotpot (火锅 huǒguō) is voor de Chinezen vaak de eerste keuze als ze een etentje voorbereiden. Het brengt namelijk alle smaken bij elkaar zodat iedereen tevreden is. Er wordt een soort soep klaargemaakt in een grote wokpan. Wanneer deze klaar is kunnen mensen plakjes vlees en groente in de wok doen om deze als ze gaar zijn op te eten. Het wordt ook wel soep voedsel of stoomboot genoemd en is echt een kookmethode die van oorsprong uit China komt.
Het lijkt op hetgeen wat wij als fondue kennen. Het vleesfonduen doen we in Nederland alleen vaak met olie of met kaas. Met de Chinese stijl wordt er dus een soep gemaakt die als basis uit water bestaat om vanuit hier het vlees te koken. Door kruiden en specerijen aan dit water toe te voegen wordt het een bouillon. En dat geeft een extra smaak mee aan het vlees dat in de pan ligt. Vaak hebben ze ook twee verschillende soorten bouillon zodat je kunt kiezen welke smaak jij aan je vlees en groente wil geven. Hieronder hebben we een video van hoe dit er dan uit kan zien om je nog een beter idee van het concept mee te geven.
Gestoofde varkensballetjes in saus
Gestoofde varkensballetjes in saus (四喜 丸子 sì xǐ wánzi), ook wel Chinese gehaktballetjes en Four Joy meatballs genoemd is een combinatie van smaken. Wanneer je van heerlijke Italiaanse spaghetti houdt zal dit waarschijnlijk ook wel in de smaak vallen. Dit komt omdat de smaken redelijk overeen komen. Het wordt gemaakt van varkensgehakt, ei, sojasaus, wijn, gember en lente-ui. Door dit goed te combineren krijg je een heerlijke gehaktbal die je daarna voor 15 minuten op hoge temperatuur gaat stomen.
Het is één van de oudste gehaktballen recepten die er bestaat. Er is namelijk bekend dat het al gemaakt werd vanaf 221 v.Chr. Een heerlijke snack die zowel in de Chinese cultuur als in de rest van de wereld als één van de beste Chinese gerechten wordt gezien.
Chow mein: Chinees eten met noedels
Chow mein (炒面 chǎomiàn) is de Kantonese uitspraak van roergebakken noedels. Het is één van de beste Chinese gerechten en wordt meestal gemaakt van noedels, ui, gesneden vlees, groene paprika en selderij. Voor het vlees wordt meestal kip, rundvlees, garnalen of varkensvlees gekozen.
Om dit recept te maken is het belangrijk dat de noedels eerst gekookt worden. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn omdat je later nog gaat roerbakken. Je kookt ze dus tot ongeveer 90% gaar en laat het daarna afkoelen. Wanneer dit klaar is kun je gaan roerbakken om dit heerlijke gerecht daarna met familie en vrienden op te eten. Wil je meer weten hoe je dit maakt? Bekijk dan het artikel met het Chow mein recept.
Yang Chow gebakken rijst
Yang Chow gebakken rijst (扬州 炒饭 Yángzhōu chǎofàn), ook wel Yangzhou of Yeung Chow genoemd, is een klassieke gebakken rijst met vlees en groente. Het is één van de beroemdste Chinese gerechten en dus zowel in eigen land als in andere landen erg populair. Het komt uit de plaats Yangzhou en mocht je daar ooit eens komen is het ook zeker aan te raden om dit gerecht hier eens te bestellen. Dan zul je ook de echte bijzondere smaak met je meekrijgen. Het gerecht wordt gemaakt van gebakken rijst met ham, garnalen en erwten. Hierdoor heeft het felle kleuren wat ook weer de eetlust opwekt. Daarnaast wordt er ook wel eens gewerkt met champignon, bamboescheuten, ei en mais. Een heerlijke combinatie van kleuren en geuren die alles samenvoegen.
Yangchaw gebakken rijst recept zelf uitproberen.
Populaire Chinese gerechten: de loempia
In Nederland zijn de loempia’s al ontzettend populair. Je ziet ze in verschillende vormen en maten in de supermarkt en ook het Chinese loempia kraampje op straat is bij bijna iedereen wel bekend. De loempia (春卷 chūnjuǎn) is een Kantonese dim sum gevuld. Het heeft een cilindrische vorm en is vaak gevuld met vlees of groente. Zodra het deeg gevuld is gaat het de frituurpan in om zo zijn gouden kleur te krijgen.
De vulling kan zowel pittig, zoet als fris zijn en eigenlijk alle variaties hierin zijn mogelijk. Vaak vind je er gehakt, kip of garnalen in gecombineerd met groente zoals wortel, sla en bonen. In de zuidelijke regio’s is het een gewoonte om dit te eten op de dag van het begin van de lente. Maar ook in andere gebieden van China wordt het door de weeks wel gegeten. Wil je zelf weten hoe je het gerecht van a tot z zo lekker mogelijk maakt? Bekijk dan dit loempia recept om heerlijk te smullen.
Mapo Tofu
Mapo Tofu (麻 婆 豆腐 mápó dòufǔ) is één van de beroemdste gerechten uit de Sichuanese keuken. Het wordt al meer dan 100 jaar gegeten en wordt gemaakt van tofu. Het verhaal gaat dat het in 1862 is uitgevonden door een vrouw genaamd Chen Mapo waar de naam dan ook van afstamt. Het heeft een pittige, hete smaak door de peperpoeder die wordt gebruikt. Maar door de combinatie van tofu, rundergehakt en lente ui wordt het een maaltijd. Meer over het recept Mapo Tofu lees je hier.
Sichuanees varkensvlees
Sichuanees varkensvlees (水煮肉片 shuǐzhǔ ròupiàn) zijn gepocheerde, pittige plakjes varkensvlees. En ook dit is een beroemd gerecht uit de Sichuanese keuken. Het varkensvlees wordt niet gekookt in een frituur of wokpan. Daarentegen wordt een pan met water verwarmd om het vlees hierin te koken. Door aan het water wat eiwit en zetmeel toe te voegen wordt het proces versneld. Daarnaast zorgt dit voor het verse en vooral malse eindresultaat. Wanneer je deze soep gaat eten zul je merken dat het vlees erg sappig is. Het heeft door de toevoeging van de andere onderdelen een frisse en toch pittige smaak die alles samenvoegt.
Pekingeend
Pekingeend (北京 烤鸭 Běijīng kǎoyā) is een beroemd gerecht uit Peking. Het wordt gezien als één van de nationale gerechten van China. Zowel in China als in andere landen is het populair. En dat komt voornamelijk door het dunne, knapperige velletje. Het wordt veel gegeten met dunne pannenkoeken, komkommer, lente-ui in combinatie met Hoisinsaus of bonensaus met knoflook. De eend wordt dan in plakjes gesneden of als het langer gekookt heeft uit elkaar getrokken voor het zogenoemde draadjesvlees. Zodra je een keer in Peking bent is het zeker de moeite waard om dit gerecht eens uit te proberen. Nieuwsgierig hoe het precies gemaakt wordt? Dan kun je ook ons pekingeend recept volgen om het mogelijk zelf thuis na te maken.
Conclusie
Zoals de meeste mensen wel weten is bami en nasi niet van Chinese afkomst. Toch hebben we in Nederland wel een aantal maaltijden die wel hier vandaan komen. En de bovenstaande Chinese gerechten behoren hierin wel tot de beste keuzes. Of je nu met de recepten het gerecht zelf probeert na te maken of toch bij een afhaalrestaurant langs wil gaan dat maakt niet uit. We hopen in ieder geval dat je via deze lijst nieuwe smaken zult ontdekken en hierdoor gelijk meer van de bijzondere Chinese cultuur mee zult krijgen.