HomeBlogBeste vodka uit IJsland

Beste vodka uit IJsland

Wanneer je aan IJsland denkt, denk je voornamelijk aan koude weersomstandigheden. Het hele jaar door is er in het land een groot deel van de tijd koud weer. De echte IJslanders houden zichzelf in deze tijd warm met de consumptie van alcohol. En ook toeristen consumeren verschillende soorten alcohol die hier te koop zijn om de botten en het lichaam warm te houden. Het is echter wel aan te raden om je in te lezen wat voor drank je bestelt wanneer je naar de pub of bar gaat. De prijs van alcohol in IJsland is namelijk ontzettend hoog waardoor je wel eens voor dure verrassingen kan komen te staan. Deze lijst met beste vodka uit IJsland is in ieder geval een aanrader om uit te proberen wanneer je hier bent.

Het land dat bekend staat om de avonturier Leif Ericson biedt een goede maar vooral mooie omgeving. Overdag kun je genieten van de natuur en in de nacht is het tijd om te feesten. Helaas maakt de dure alcohol het soms wel erg lastig om optimaal te genieten. Vandaar dat de meeste avonturiers de alcohol laten staan om hun budget geen pijn te doen. Sommige mensen kiezen er wel voor om de drankjes op het Keflavík vliegveld te kopen. Hier kun je in het belastingvrije winkeltje toch op een relatief goedkope manier de producten inslaan. Waar de ene toerist juist voor de drank komt, is de andere hier weer voor de natuur. Maar wanneer je echt een tocht maakt om alcohol in verschillende landen te proeven zijn dit zeker aanraders die je echt moet proberen!

Reyka: Beste vodka uit IJsland

Deze vodka is volgens de kenners één van de beste vodkas ter wereld. Het water dat wordt gebruikt bij de productie van dit product is afkomstig uit het vulkanische rotsgebied dat 4000 jaar geleden is. De vodka is gedistilleerd in één van de plaatsen in de wereld waar altijd lage temperaturen zijn.

Deze IJslandse vodka is het destillatieproduct van tarwe en gerst. Het is de allereerste vodka met een groene kleur en het is gemaakt van water uit een gletsjer. De destillatie vind plaats door gebruik te maken van de warmte van de aarde. Het heeft een heerlijke smaak van vanilletonen, citroen en peper. De vodka is fijn van aard en schoon met een aangename brom en verwaarloosbare verbranding. Je hoeft het niet in combinatie met andere dranken te drinken, een beetje limoen of citroen is al voldoende om volop van de smaak te genieten. Uiteraard ben je vrij om het wel met een ander product te combineren.

Icelandic Mountain

IJsland Mountain vodka De Icelandic Mountain, oftewel de IJslandse berg is één van de knapperigste vodka’s die het IJslandse water vertegenwoordigen. De destillatiemethode vindt zeven keer plaats en deze Ijsland vodka is glutenvrij met 40% alcohol. Het is zacht en mild en kan los worden gedronken of op een laagje ijs. In 2017 kreeg het een beoordeling van 92 punten en ontving deze smaak een gouden medaille van The beverage testing institute. Een mooie prestatie die dus maar aangeeft hoe speciaal dit drankje is. Het bevat een beetje alpenkruid smaak en is een echte aanrader om eens uit te proberen!

Bergrisinn/ Mountain

Ook bij de Bergrisinn/ Mountain vind er een destilitatieproces van zeven keer plaats en heeft het drankje 40% alcohol. Het maakt gebruik van IJslands water voor zijn productie. Dit is een glutenvrij product dat een romige structuur kent. Het is helder en heeft aroma’s die zijn toegevoegd. Er zijn verschillende smaken beschikbaar. Zo heb je de pistachepasta, spumoni en de perzikjam. De vodka bevat mintcrème en een afwerking van lychee. Het zit boordevol karakter en structuur. De buitengewone balans tussen smaak en structuur maken dit drankje uitstekend.

IJsland vodka

Black Death

Hoewel de meeste van de drankjes in dit rijtje zeven keer gedistilleerd zijn, is deze Ijsland vodka drievoudig gedistilleerd. Het bestaat uit Franse suikerbieten en dit drankje komt oorspronkelijk uit IJsland zelf. De productie wordt gedaan op een volledige traditionele methode van brouwen. De destillatie van de tarwekorrel geeft het een zachte maar onderscheidende smaak. De tonen van karamel en honingzoete toast zijn aanzienlijk aanwezig. Dit drankje heeft verschillende internationale prijzen gewonnen in de afgelopen jaren en in het jaar 1993 werd het uitgeroepen tot ‘s werelds beste white Spirit. De vodka heeft ook gouden medailles gewonnen in de wijnwedstrijden in Londen en San Francisco.

Beste IJsland vodka: Ursus

Ook deze vodka is van IJslandse afkomst. Het is de delicate smaak van zure bessen die deze drank eruit doen springen. Het is rood van kleur en je kunt het goed mengen met andere sappen. Toch kun je het zowel los drinken als met frisdrank of andere sapjes. Op deze manier kun je veel verschillende smaken creëren. De destillatie van de fijne korrels leidt tot een smaakvolle vodka die zeker in deze lijst van beste vodka in IJsland thuishoort.

IJsland heeft een ongekende relatie met alcohol. Als je naar IJsland gaat om bijzondere alcohol uit te proberen, vergeet dan niet om de alcohol scene te leren kennen. En hoewel veel mensen dit niet weten is IJsland de juiste plek om nieuwe en vooral unieke drankjes uit te proberen.

Wodka IJsland

Wanneer je een vodka fan bent is een bezoek aan IJsland niet compleet zonder de regio’s te bezoeken waar alles nog lokaal gebrouwen wordt. Uiteraard zijn er ook veel excursies te vinden die je hier op weg helpen om de geschiedenis en productie van deze bijzondere producten te zien.

Waarom is alcohol en vodka in IJsland zo duur?

Net als in Nederland is belasting de grootste reden voor dure alcoholprijzen in IJsland. Hoe hoger het alcoholvolume, hoe duurder het drankje of de fles ook zal zijn. De prijs van de belasting wordt namelijk bepaald door het alcoholvolume. Als de normale prijs voor een fles 50 euro is, ongeveer 7000 IJslandse kronen, zal er nog een flink bedrag van belasting overheen gaan. De belastingen bij elkaar maken het product ongeveer 85% duurder waardoor je op een bedrag van 92,50 euro uitkomt. Combineer dit met de verdiensten die een winkel minimaal moet maken en je komt altijd boven de 100 euro uit. Helaas valt hier als toerist en inwoner van IJsland niks aan te doen, maar mocht je deze trip willen maken is het wel verstandig om eerst een goed budget te sparen.

Tips om hoge kosten te voorkomen

Zoals aan het begin al geschreven kun je het beste je alcohol inkopen bij het vliegveld. Dit komt doordat de belasting op deze producten zo ontzettend hoog is dat je daar eigenlijk altijd goedkoper uitkomt. Toch is het wel zo dat een glaasje bij de lokale bar vaak toch van andere kwaliteit is dan de standaard fles. Hoewel dit niet voor alle bovenstaande geldt is het zeker ook goed om hier eens een keer een drankje te nuttigen. Drink hier alleen wel echt met mate: de kosten kunnen namelijk al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Het is verstandig om op te letten of de bar ook de zogenoemde happy hours heeft. Op deze momenten is al het drinken altijd een stuk goedkoper dan op andere momenten.

Een factor die je goed in de gaten moet houden is dat de belasting wordt geheven op alcoholvolume. Dit betekent dat de alcohol waarde veel hoger ligt dan de btw. Daarom zie je vaak een groot verschil in prijs tussen de beste vodka van de hoogste kwaliteit en de minder dure. De merken van lage kwaliteit hoeven niet zoveel belasting te betalen en zijn daardoor goedkoper. Eersteklas ambachtelijke brouwsels zullen echter veel duurder zijn in vergelijking met de in massa gemaakte pils. Dit geldt niet alleen voor de IJsland vodka maar ook voor bier en andere alcoholproducten.

IJsland wodka: probeer jij het uit?

Ben je van plan om naar IJsland te gaan en gelijk ook een aantal van deze drankjes uit te proberen? Dan is deze lijst met beste vodka uit IJsland zeker één om in je achterhoofd te houden. Maak alleen wel een goede keuze en houd je aan een budget om zo ook nog op een leuke manier terug te komen van vakantie. Nog niet genoeg inspiratie voor een alcoholisch drankje? Probeer dan eens een heerlijke zomercocktail uit. Ook hierin kun je prima één van deze bovenstaande producten in verwerken. Natuurlijk kun je het ook prima los drinken en deze dranken voor een andere keer bewaren.

Meest populair