HomeDierenLuiaard feiten

Luiaard feiten

De luiaard is een dier die onder de zoogdieren valt. Hij komt voor in het Amazone regenwoud en worden ongeveer 50-75 centimeter lang en hun gewicht kan oplopen tot 6 kilo. Wat is er zo bijzonder aan deze dieren en welke luiaard feiten zijn bij ons bekend? Je leest hieronder de belangrijkste weetjes over de luiaard.

Traag op het land, handig in het water

Hoewel een luiaard vaak op het land er erg onhandig uit ziet, is het tegenovergestelde waar in het water. Ze zijn namelijk verrassend goed in zwemmen. Dit komt voornamelijk door hun bouw. Hun achterpoten zijn namelijk heel zwak. Om deze reden moeten ze hun armen gebruiken om zichzelf naar voren te trekken. Met alleen je bovenlichaam is het een stuk moeilijker om jezelf te bewegen. Maar wanneer ze in het water liggen is dit geen enkel probleem. Ze kunnen tot wel drie keer zo snel zijn in het water als op het land. Doordat ze zulke lange voor armen hebben kunnen ze goede bewegingen maken waardoor ze snel vooruitkomen in het water. Dus is er water in de buurt? Dan kiezen ze er vaak voor om dit te gebruiken zodat ze sneller vooruit kunnen komen. Luiaards kunnen tot 40 minuten lang hun adem inhouden wanneer ze onder water zwemmen.

Twee verschillende soorten Luiaards

Er zijn twee verschillende soorten luiaards: de twee tenen en drie tenensoort. Dit is alleen wel erg verwarrend aangezien het niet om tenen gaat maar om klauwen. De ene soort heeft twee klauwen en de andere soort heeft er drie. Beide soorten hebben op hun achterpoten drie tenen. In Nederland noemen we ze daarom ook vaak de twee vingerige luiaard en de drie vingerige luiaard.

Luiaard feiten

Luiaard feiten: op de kop

Een luiaard is eigenlijk op de kop gebouwd. Het is beter voor dit dier dat het op de kop hangt dan dat hij ergens rechtop staat. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat hij 90% van zijn leven gewoon ondersteboven kan zijn. Dit heeft alles te maken met de organen die aan de ribbenkast bevestigd zijn. Hierdoor belasten ze niet de longen en kunnen ze eindeloos hangen zonder dat de ademhaling hier iets van gaat merken. Zo slapen ze op deze manier ook acht tot tien uur per dag. Het bijzondere is dat ze zelfs ondersteboven worden geboren.

Lui zijn als overlevingstactiek

Zoals je vast wel weet is de luiaard ontzettend langzaam. Een reactietijd is ongeveer een kwart zo snel als die van de mens. Een topsnelheid ligt rond de 2 tot 3 meter per minuut. Het bijzondere is dat luiaards niet uit zijn gestorven doordat ze zo traag zijn. Ze leven namelijk grotendeels van bladeren, takken en bloemen. Het kan wel een maand duren voordat zijn vierdelige magen de maaltijd hebben verteerd.

Zoals je weet zijn bladeren niet zo voedzaam als andere producten. De luiaard haalt hier dus ook niet veel energie uit. Hierdoor moet het dier zoveel mogelijk energie besparen om er toch nog wat extra energie uit te halen. Een bijzondere manier van bestaan dus! Nog een groot voordeel van het langzaam bewegen is dat ze minder opvallen. Een roofdier zoals een jaguar, slang of adelaar ziet de luiaard hierdoor vaak over het hoofd. En om deze reden wordt dit dier niet als prooi opgegeten maar kan het een aantal jaar op dezelfde boom bestaan zonder dat het opvalt. Om al deze redenen behoort het ook tot één van de langzaamste dieren ter wereld.

Ze poepen maar 1 keer per week

Op de kop

Zo traag als het dier zelf beweegt, zo gaat het ook aan de binnenkant te werk. Een luiaard is hoeft hierdoor maar één keer in de week te poepen. Zoals hierboven al aangegeven kan het bij een luiaard zelfs een maand duren voordat een maaltijd verwerkt is in de maag. Dit heeft ook voornamelijk te maken met de groente en bladeren die het dier eet. En wanneer ze de keuze maken om te poepen dan zijn de drollen ook enorm. Het kan zelfs een gewicht hebben dat voor één derde gelijk is aan hun eigen lichaamsgewicht. Tijdens dit proces zie je een buik gewoon echt krimpen. Het lijkt dus veel op een bevalling maar wel van etensresten. Wel is het apart dat luiaards geen scheten laten. Alles wordt dus in de maag verteerd en er komt niks op een andere manier uit.

Wanneer ze de keuze maken om te gaan poepen gaan ze altijd naar beneden uit de boom. Dit is best gek aangezien ze daar juist kwetsbaar zijn voor vijanden. Waarom ze dit doen is niet bekend, wel komt het regelmatig voor dat ze hier een soort ritueel van maken. Ze doen een soort dansje, maken een gat in de grond en doen hier hun behoefte in. Het kan zijn dat ze hiermee het andere geslacht aantrekken maar dit is nooit bewezen. Gelukkig houden de luiaard feiten hier niet op en gaan we gewoon verder met hetgeen we wel zeker weten!

Luiaards waren ooit ontzettend groot

Op aarde zijn er verschillende tekenen dat de luiaards vroeger erg groot waren. Hoewel ze nu ongeveer even groot zijn als een hond konden ze vroeger maar liefst 4 meter worden. Net zo groot als een olifant dus! Hoewel dit niet zeker is, is deze grote variant waarschijnlijk door de mens gedood. Ze wogen maar liefst zeven ton en bewogen zich zoals een beer. Veel meer is hier natuurlijk niet over bekend aangezien alleen de poten gevonden zijn. Maar bijzonder is het zeker wel te noemen aangezien dit vanuit de luiaard die we nu kennen niet heel logisch is dat ze zo groot waren.

Luiaard feiten: Ze hebben slecht zicht

Luiaards hebben niet de beste ogen. Het kan zelfs zo zijn dat een drievingerige luiaard haar eigen jongen van 1,5 meter afstand niet eens ziet. Toch zijn er ook voorbeelden van vechtende mannetjes die wel van deze afstand elkaar proberen te raken. Ze worden geboren zonder kegelcellen in hun ogen waardoor ze dus geen kleur kunnen zien. Dit maakt dat zij hun omgeving in zwart-wit waarnemen en veel moeite hebben met fel licht. Geen handige eigenschappen om te hebben als je een dag dier bent.

Lui zijn

Het zijn echte boomliefhebbers

Een luiaard leeft eigenlijk zijn hele leven in een boom. Het komt er alleen af als het zijn behoefte moet doen. En dit alles doen ze terwijl ze ondersteboven hangen aan een tak. Slapen, eten, bevallen en paren: het gebeurt allemaal in een boom. Er zijn zelfs luiaards gevonden die dood nog steeds aan een tak hangen. Dit komt voornamelijk door de sterke grip die ze in hun armen hebben. Deze sterke grip van twee of drie vingers geeft een andere betekenis aan de doodsgreep.

Doordat ze veel in de bomen leven vallen ze weinig op voor hun prooi en hoeven ze dus zoals hierboven beschreven staat, niet veel te bewegen. Dit is dus ook gewoon de plek die het beste bij het dier past. Het nadeel is wel dat sommige luiaards hun eigen armen verwarren met takken. Zo pakken ze dus hun eigen armen vast en verliezen ze hun grip op de boom. Helaas vallen deze dieren hierdoor uit de boom en zijn ze meestal dood. Dus zelfs zonder vijanden in hun buurt zullen ze toch extra goed op moeten letten.

Luiaard feiten: Ze stinken niet

Camouflage luiaardDoordat de beesten zo traag zijn, stinken ze niet. Ze hebben geen zweetgeur of andere vieze geurtjes om zich heen. Dit maakt dat ze ook niet geroken kunnen worden door een roofdier. Dat ze geen geur met zich meedragen betekent nog niet dat ze niet smerig zijn. De haren op het dier zitten namelijk vol met insecten en algen. De algen op hun vacht maakt dat ze groen worden. Deze kleur is juist weer een goede camouflage.

De schreeuw van de vrouwelijke luiaard

Wanneer de vrouwtjes willen paren laten ze dit weten door een luide, maar zeer hoge, schreeuw. Deze paringskreet laat de mannelijke luiaard weten dat ze klaar is om er vol voor te gaan. De luide roep duurt een paar seconden en heeft een eeh geluid. Als de vrouw bevrucht raakt is de draagtijd tussen de vijf en zes maanden. Ze geven geboorte aan één baby per keer en kunnen ook maar één keer per jaar zwanger worden.

Een baby van een luiaard heeft geen speciale naam, je noemt ze gewoon baby luiaard. Wanneer de baby is geboren blijven ze een lange tijd aan de moederbuik hangen. Dit kan wel vijf weken tot zes maanden duren. Ze laten pas los wanneer ze zichzelf kunnen voeden. Nadat ze losgelaten hebben kan het nog twee tot vier jaar duren voordat ze echt zelfstandig worden. Een vrouwelijke baby wordt op driejarige leeftijd seksueel volwassen en een mannelijk soort op vierjarige leeftijd.

Luiaard baby

Ze kunnen hun hoofd bijna volledig draaien

Luiaards hebben extra verf op waardoor ze hun kop ontzettend ver kunnen draaien. Het is zelfs zo dat ze bijna een 360 graden draai kunnen maken. Op deze manier kunnen ze alles om zich heen goed bekijken voordat ze een beweging maken. Hun nek kunnen ze minstens 180 graden draaien maar sommigen zelfs zo’n 270 graden in elke richting. Wel is het zo dat de luiaards met drie klauwen hun hoofd verder kunnen draaien dan degene met de twee klauwen. Hoe dan ook blijft het bijzonder dat een aantal extra wervels voor dit effect kunnen zorgen.

Conclusie luiaard feiten

Zoals je hierboven hebt kunnen zien is een luiaard interessanter dan je misschien eerst dacht. Het heeft een bijzondere levenswijze en doet alles op een relaxte manier. Misschien kun jij van deze levensstijl wel leren of heeft dit je aan het denken gezet. Hoe dan ook zul je in ieder geval anders naar het dier kijken dan voordat je deze informatie had. Wie heeft er nog meer feitjes over de luiaard? Stuur ze naar ons op en wellicht zie je ze binnenkort ook in dit artikel verschijnen!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair