HomeReceptenTapas receptenFlan Catalan – Spaanse karamelpudding

Flan Catalan – Spaanse karamelpudding

Bij Spaanse tapas horen uiteraard ook desserts zoals de Flan Catalan. De titel van dit artikel verklapt al dat het hier om een Spaanse karamelpudding gaat. In het Nederlands heet deze pudding De Catalaanse Flan. Dit nagerecht is in Spanje een echte klassieker en komt oorspronkelijk uit de noordoostelijke hoek van Catalonië.

Als je de Franse crème brûlée kent heb je er een beetje een beeld bij hoe de Flan Catalan smaakt. Het dessert is hier namelijk heel goed mee te vergelijken. Het verschil zit voornamelijk in dat het Franse dessert wordt gemaakt met room en voor het Spaanse dessert wordt melk gebruikt. Doordat Flan Catalan veel lijkt op een ander Spaans nagerecht genaamd Hemels Spek oftewel Tocino de cielo, ontstaat er nog weleens verwarring over de Spaanse karamelpudding. Toch zul je in dat andere gerecht geen melk terug vinden en is dit één van de meest bekende Spaanse desserts.

Ingrediënten voor Flan Catalan

De hoeveelheid van de hieronder genoemde ingrediënten is gebaseerd op een familie van 4 personen. Je bent in totaal 20 minuten bezig met het maken van de Spaanse karamelpudding. Hiervan zijn 5 minuten voorbereidingstijd en heb je een kooktijd van 15 minuten.

Flan Catalan– 100 gram Suiker
– 0,5 liter Melk
– 2,5 Eetlepels water
– 1 Vanillestokje
– 6 Eieren
– Olijfolie
– 4 Eetlepels Suiker

Overige benodigdheden

– 2 Pannen
– Schaaltjes die in de oven mogen
– Een Bakje
– Bordjes
– Een garde of mixer
– Een grote ovenschaal

Zo maak je zelf Flan Catalan

Voordat je begint met het bereiden van de Flan Catalan verwarm je eerst de oven voor op 165 graden. Pak een pan en doe hier 4 eetlepels suiker in. Voeg ook 2,5 liter water toe en roer dit alles goed door elkaar totdat je ziet dat alle suiker is gesmolten. Het mengsel is nu lichtbruin van kleur. Nu heb je dus je eigen karamel gemaakt. Pak de schaaltjes erbij waarin je de Flan gaat maken. Giet vervolgens de karamel in deze schaaltjes. Draai de schaaltjes op zo’n manier dat alle kanten ervan bedekt zijn met karamel. Pak er nu een tweede pan bij en giet hier 0,5 liter melk in.

Om verder te gaan met de Flan Catalan splijt je een vanillestokje in de lengte. Doe dit vervolgens bij de melk in de pan. Breng nu het geheel zachtjes aan de kook. Zodra het kookt haal je de pan van het vuur en doe je hier een deksel op. Haal het vanillestokje er nog niet uit. Dit doe je pas nadat je de melk eerst een kwartier hebt laten staan. Doe nu 100 gram suiker in een bakje en klop van de 6 eieren 1 ei gewoon. Klop de andere 5 eidooiers los. Voeg vervolgens de geklopte eieren aan de melk toe. Roer alles met een garde of mixer goed door.

De finishing touch

Pak nu de schaaltjes met karamel er weer bij en verdeel hierover het eiermengsel. Vul vervolgens een grote ovenschaal met ⅓ heet water en zet de bakjes hierin. Zet daarna de ovenschaal in de voorverwarmde oven. De Flan Catalan heeft een baktijd van 40 minuten nodig. Zorg ervoor dat deze gaar de oven uit komt. Pas op met het oppakken van de schaaltjes. Deze kunnen namelijk door de oven erg heet zijn. Zet ze ook niet direct in de koelkast maar laat de schaaltjes eerst afkoelen en zet ze pas in de koelkast wanneer het goed is afgekoeld.

Wanneer je klaar bent om je Spaanse dessert te serveren is het tijd om bordjes erbij te pakken. Keer nu één voor één boven elk bordje een schaaltje met karamel om. Zo zorg je ervoor dat de karamel bovenop je pudding zit. Geniet van je overheerlijke zelfgemaakte Spaanse karamelpudding.

Meest populair