HomeBlog10 grootste fastfoodketens ter wereld

10 grootste fastfoodketens ter wereld

Wanneer het tijd is om even snel een hap te eten is fastfood wel erg handig. De afgelopen jaren groeien deze bedrijven dan ook enorm. Maar wat zijn op dit moment de 10 grootste fastfoodketens ter wereld? Hieronder beschrijven we de grootste bedrijven als het om eten gaat!

10. Hunt brothers pizza

Met meer dan 7300 locaties in 28 staten komt de Amerikaanse Hunt Brothers Pizza op nummer 10. Je vind het voornamelijk bij tankstations, sport arena’s en scholen. Daarnaast zijn ze gespot op verschillende militaire basissen. Hoewel je zou verwachten dat het al tientallen jaren geleden is opgericht, is dit niet het geval. Hetgeen wat we nu als Hunt Brothers pizza kennen is in 1991 begonnen in Nashville. Toch liggen de roots wel al veel eerder, namelijk in 1962 waar vier broers de start maakte met Pepe’s pizza.

Vandaag de dag hebben ze niet alleen in Amerika verschillende vestigingen, ook in andere landen kun je deze pizzeria tegenkomen. Het werkt samen met grote bedrijven en richt zich ook veel op het teruggeven aan de arme mensen. Zo helpen ze veel bij natuurrampen, werken ze samen met scholen en kerken en zetten ze zichzelf per regio in voor de goede doelen in de omgeving. Een mooi christelijk gebaseerd bedrijf dus waar niet alles draait om winst maar waar juist ook oog is voor de community. Hun leidende principes luiden dan ook: Wees een zegen voor de mensen. Plaats God eerst in alles wat we doen. Vertrouw God om aan onze behoeften te voldoen. Streven naar excellentie. Een mooi bedrijf om de lijst met grootste fastfoodketens ter wereld mee te beginnen.

Grootste fastfoodketens

9. Baskin-Robbins: grootste fastfoodketens in ijs

Baskin-Robbins is een ijs en cake specialist die in onder andere Amerika gevestigd is. Het is gestart in 1945 in Glendale door Burt Baskin en Irv Robbins. Met 7500 locaties is het nu de grootste ijs fastfoodketen in de wereld. Het staat bekend om zijn slogan: 31 smaken. Deze slogan is ontstaan als idee dat iedereen elke dag van de maand een andere ijs smaak kan proberen. Wanneer je goed naar hun logo kijkt vind je deze 31 ook terug in het design.

Baskin RobbinsJe vind deze ijscozaak in 50 verschillende landen. Hier vind je niet overal dezelfde smaken. Deze zijn namelijk aangepast aan de smaken die bij het land passen. Wel gelooft dit bedrijf in samples. Je kunt dus vooraf proeven voordat je voor een ijs smaak kiest. Erg handig natuurlijk, zeker aangezien het kiezen uit 31 smaken toch best lastig kan zijn!

Sinds de start van het bedrijf heeft het meer dan 1000 verschillende soorten ijs op de markt gebracht. Zelf eens in de buurt een ijsje van dit bedrijf proberen? Dat kan! In Nederland kun je in Amsterdam, Utrecht en Tilburg genieten van hun ijssoorten. Een grote kans dat je versteld zult staan van de kwaliteit, het behoort namelijk niet voor niks tot de grootste fastfoodketens op het gebied van ijs. Uiteraard is het wel zo dat smaken verschillen en een ijsje bij de lokale Italiaanse ijscozaak veel lekkerder kan zijn. Toch blijft dit een uniek bedrijf die op dit moment op plaats 9 eindigt.

8. Dunkin’ Donuts

Dunkin’ Donuts is een Amerikaans multinationaal koffiebedrijf met een fastfood restaurant. Het bedrijf is opgericht in 1950 door William Rosenberg in de plaats Quincy. Met meer dan 12.000 locaties komt dit bedrijf terecht op de achtste plaats. Je vind hier naast koffie en andere warme en koude dranken heerlijke donuts, bagels en ander versgebakken eten.

Het bijzondere aan dit bedrijf is dat ze vandaag de dag nog steeds hetzelfde heten als toen ze in 1950 startte. Het logo zelf heeft wel wat veranderingen meegemaakt maar de naam is altijd hetzelfde gebleven. Het overgrote gedeelte van de bedrijven is gevestigd in Amerika zelf, daarnaast hebben ze meer dan 3.000 locaties in andere landen. Dit aantal groeit enorm aangezien ze er naar streven om groter te worden dan Starbucks.

Kort geleden is het bedrijf een volledige metamorfose ondergaan om te kijken hoe ze nog populairder kunnen worden dan ze nu al zijn. Daarnaast kijken ze ook of ze in nieuwe landen een start kunnen maken om hun merk nog bekender te maken. In de komende jaren zullen we zien of deze investering van 100 miljoen dollar het gewenste effect zal hebben. In Nederland vind je een aantal vestigingen in onder andere Almere, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Hilversum, Tilburg en Utrecht. Al deze vestigingen zijn erg populair onder de bezoekers.

Donuts

7. Domino’s Pizza

Domino’s Pizza is een Amerikaans bedrijf dat over de hele wereld bekend is geworden. Met meer dan 15.000 locaties behoort het tot één van de grootste fastfoodketens ter wereld. Het bedrijf is opgericht in 1960. De broers James en Tom besloten om een pizzeria over te nemen. Later besloot James er toch uit te stappen in ruil voor de Volkswagen Beetle aangezien hij graag zijn baan wilde behouden als postbezorger.

Domino's pizzaIn het jaar 1965 besloot Tom om nog 2 pizzeria’s over te nemen. Hij wilde graag dat elk bedrijf dezelfde naam kreeg maar de huidige naam DomiNick’s die het eerste bedrijf had mocht niet overgenomen worden van de vorige eigenaar. Vandaar dat de naam uiteindelijk veranderde in Domino’s. De drie punten die nu nog steeds in het logo verwerkt zijn staan voor de drie bedrijven waar het in dit jaar mee gestart is. Nu bijna 60 jaar later heeft dit bedrijf meer dan 16.000 locaties en is het wereldwijd bekend.

Domino’s pizza opende in 1983 zijn eerste winkel buiten Amerika. Dit gebeurde in Winnipeg, Manitoba in Canada. Datzelfde jaar opende zij ook hun honderdste winkel. Na dit jaar ging het steeds sneller en kwamen er steeds meer winkels bij. Ook in Nederland blijkt dit bedrijf erg populair. Het eerste pand werd in 1989 gevestigd in Breda. Met nu meer dan 270 vestigingen vind je in een overgroot deel van Nederland de Domino’s waardoor het niet alleen wereldwijd behoort tot de grootste fastfoodketens maar het ook in Nederland erg populair is.

6. Pizza Hut: grootste fastfoodketens in pizza

De Pizza Hut is een internationaal bekende franchise die opgericht is in 1958 in Wichita, Kansas. Het restaurant gestart door Dan en Frank Carney is gespecialiseerd in de Italiaanse en Amerikaanse keuken en probeert met pizza en pasta de wereld te veroveren. Naast deze gerechten maken ze ook heerlijke bijgerechten en lekkere desserts. Het heeft meer dan 18.000 restaurants verspreid over de hele wereld. Hierdoor is het de grootste pizza fastfoodketen in de hele wereld.

In Nederland vind je in het midden van het land een aantal vestigingen. Veel zijn er alleen niet in Nederland, dit kan te maken hebben met de grote concurrentie. Toch blijft het een goede locatie waar je vele verschillende pizza’s vandaan kunt halen.

Fastfoodketens

5. Burger King

In onze omgeving vooral bekend in Duitsland maar over de hele wereld toch een ontzettende grote speler. Met 17.000 locaties staat de Burger King in de top 5 grootste fastfoodketens ter wereld. Het bedrijf is gestart in 1953 in Florida met de naam Insta-Burger. In 1954 liep het helaas al tegen financiële problemen aan waardoor het bijna alweer het einde was. Gelukkig kwamen twee franchise medewerkers uit Miami genaamd David en James het geheel redden. Zij kochten het bedrijf over en gaven het de naam zoals we het nu kennen. Hoewel ook zij het weer verkochten is de naam hierna wel hetzelfde gebleven.

fastfood restaurantMet hamburgers, friet en drinken is het een echte fastfoodketen die bij veel mensen op nummer 1 staat. Vooral de Whopper is erg populair en is ook sinds 1957 de basis van het bedrijf. In Nederland vind je meerdere vestigingen in het midden van het land. Toch is het in de landen om ons heen veel populairder en is het eten daar ook vaak lekkerder. Toch staat hij wel in deze lijst om een reden.

De Burger King heeft een goede plaats weten te bemachtigen door goede marketing strategieën waar ze bijvoorbeeld van 2002 tot 2010 echt gericht waren op grotere porties voor mannen. Deze strategieën en ook andere technieken hebben het bedrijf gemaakt zoals het nu in de wereld bekend is.

4. KFC

De KFC, ook wel bekend als de Kentucky Fried chicken staat bekend om zijn heerlijke kip gerechten. Met meer dan 22.500 locaties is dit Amerikaanse fastfoodrestaurant gevestigd in Louisville, Kentucky. De specialiteit is gefrituurde kip en is op dit gebied ook de nummer 1 van de wereld. Het was ook het eerste fastfoodketen dat zich internationaal ging uitbreiden en het eerste westerse restaurant in China. Zo opende het al bedrijven in Canada, Mexico, Jamaica en Engeland in 1960. De jaren hierna gingen wat stroever door verkeerde eigenaren. Het is, net als Taco Bell, Pizzahut en Wingstreet een onderdeel van Yum Brands.

KFCDoordat de KFC gespecialiseerd is in kip heeft het een duidelijke groep mensen die het aanspreekt. Hierdoor zie je ook dat veel van de klanten regelmatig terugkomen waardoor de populariteit steeds toeneemt. Met een drive-through maken ze de het nog gemakkelijker om eten via de auto te bestellen. In Nederland vind je het overgrote deel van de Kentucky Fried Chicken restaurants in het midden. Maar sinds kort is er ook één te vinden in Leeuwarden en kun je ook in Spijkenisse bij de KFC terecht.

3. Starbucks

Een alsmaar groeiend bedrijf in koffie, dat is de Starbucks corporation in het kort. Het bedrijf is opgericht in Seattle in het jaar 1971. Het heeft meer dan 30.000 locaties verspreid over de hele wereld en wordt gezien als de basis van goede koffie. Naast koffie verkopen veel winkels ook andere dranken zoals thee, sapjes en verschillende snacks. Daarnaast vind je bij sommige winkels warme en koude sandwiches. Toch blijft de basis van dit bedrijf koffie in verschillende soorten en maten. De eerste locatie buiten Noord Amerika is in 1996 geopend in Tokyo. Een jaar later volgde er een locatie in de Filipijnen. Na deze locaties ging het erg snel en vond je elk jaar nieuwe locaties in verschillende landen.

Hoewel Starbucks erg bekend staat, staat het als bedrijf niet altijd even goed in het nieuws. Dit komt voornamelijk door de ongezonde kwaliteit van de koffie. Hoewel dit bij elke fastfoodketen wel eens gebeurt, blijven de verhalen van dit bedrijf wel steeds terugkomen. Dus of je echt je koffie hier moet halen of beter naar een echte Italiaan kunt gaan? Dat blijft natuurlijk de vraag. Vind je de koffie hier lekker en heb je er geen problemen mee? Dan is er natuurlijk niks aan de hand en kun je hier prima genieten van een heerlijk bakje koffie op verschillende manieren.

Starbucks

2. McDonald’s

Met meer dan 37.500 is McDonald’s Corporatie de twee na grootste fastfoodketen ter wereld. Opgericht in 1940 door Richard en Marice McDonald in San Bernardino California is het snel uitgegroeid tot een bekende merknaam.  Toch hadden ze niet gelijk de welbekende M, deze is pas in 1953 geïntroduceerd. In 1962 verving dit logo hun eerste logo. Dit was een hamburger met een koksmuts genaamd Speedee. McDonald’s is wereldwijd misschien wel het bekendste merk van allemaal. Met veel hamburgers, friet en drank proberen ze dan ook de hele wereld over te gaan. Dit doen ze voornamelijk op basis van Franchise ondernemingen. Je vind dit bedrijf in maar liefst 120 landen. Zelf hebben ze 2770 vestigingen, de overige locaties zijn franchiseondernemingen onder verschillende licenties. Een snelgroeiend bedrijf die steeds dichter bij de grootste fastfoodketens terecht komt

Grootste fastfoodketens NederlandWanneer je in ons eigen land kijkt zie je al snel dat dit de grootste fastfoodketen in Nederland is. In elke grote stad vind je wel meerdere zaken, daarnaast kom je er op de belangrijkste snelwegen ook altijd wel één tegen. Met de Big Mac als icoon hamburger en de Milkshake als drank blijft het een uniek concept dat veel populariteit oplevert. Toch zijn ze de afgelopen jaren bezig om hun imago aan te passen naar een restaurant. Zo verkopen ze meer gezonde producten en starten ze in de ochtend met het serveren van koffie en ontbijt. Elk jaar vind je ook verschillende producten terug die seizoensgebonden zijn. Na een paar maanden verdwijnt dit product weer van het menu en is het de vraag of het een jaar later weer terug komt.

Niet overal hetzelfde product

McDonald’s verkoopt niet overal dezelfde producten maar kijkt ook naar vraag en aanbod per land. Zo verkopen ze bijvoorbeeld in Duitsland bier en wordt er om religieuze redenen geen rundvlees geserveerd in India. Ze hebben een drive-in systeem genaamd McDrive en streven ernaar om de friet binnen 5 minuten te serveren. Lukt dit niet? Dan worden de frietjes weggegooid en wordt er nieuwe friet gebakken. De wachtrij wereldwijd ligt gemiddeld tussen de 10 en 15 minuten. Al met al één van de grootste fastfoodketens ter wereld waar je op een snelle manier een maaltijd naar binnen kunt werken.

1. Subway

Met de verkoop van sandwhiches en salades is Subway de snelst groeiende franchise ter wereld. Met meer dan 42.000 locaties staat het vandaag de dag ook op nummer 1 van grootste fastfoodketens. Het is in 1965 begonnen als Pete’s super submarines in Bridgeport, Connecticut. Hier leende Fred Deluca 1.000 dollar van Peter om dit bedrijf te starten. Drie jaar later kreeg het bedrijf de naam zoals we het nu kennen. Hoewel Subway de afgelopen jaren erg gegroeid is leidde het wel veel verlies. Hierdoor is er besloten om verschillende locaties te sluiten. Daarnaast heeft het een rebranding doorgevoerd in 2018. Zo hopen ze dat het bedrijf toch een nieuwe boost krijgt en alsnog een goed inkomen kan creëren.

Subway grootste fastfoodketensDe basis van dit bedrijf is de onderzeese sandwich, ook wel Italiaanse sandwich genoemd. Naast deze broden verkopen ze ook panini’s en kun je er donuts en koekjes krijgen. De BMT, afkorting voor Biggest, Meatiest, Tastiest is de bestverkochte sandwich. In sommige winkels is het mogelijk om ook een pizza te bestellen. Deze wordt in 85 seconde opgewarmd zodat je gelijk weer op pad kan gaan.

Grote concurrentie grootste fastfoodketens

In Nederland zie je ook veel Subways ontstaan en gelijk ook weer veel verdwijnen. Dit heeft alles te maken met vraag en aanbod. Door de grote concurrentie van bakkers zoals Bakkerij Bart en de dure prijzen heeft de Subway het namelijk niet makkelijk.

Om de winst te vergroten hebben ze ervoor gekozen om een aantal promoties niet meer te doen en de prijzen omhoog te schroeven. Toch blijft het een zeer grote organisatie die met kop en schouders op nummer 1 staat in de grootste fastfoodketens ter wereld.

De 10 grootste fastfoodketens komen uit Amerika

Zoals je kunt lezen zijn alle grote fastfoodketens gesticht in Amerika. Het is dan ook niet gek dat dit land bekend staat om zijn fastfood. Wanneer je naar de volledig lijst kijkt zie je pas op plaats 18 en 19 bedrijven staan die niet uit Amerika komen. Toch is elk bedrijf in elk land weer anders en hebben deze grootste fastfoodketens ter wereld ook in Nederland hun stempel duidelijk achtergelaten. Welk bedrijf is jouw favoriet voor een snelle hap?

Vorig artikelGevulde tomaten tapas recept
Volgend artikelKip Fajita

Meest populair