HomeBlogTop 10 Italiaanse desserts

Top 10 Italiaanse desserts

Iedereen houdt zo nu en dan weleens van een heerlijk dessert. Zo heb je lekkere toetjes die echt uit Nederland zijn, Spaanse desserts, maar ook Italiaanse desserts zijn erg geliefd.  Italiaans ijs behoort dan ook tot de lekkerste ijsjes ter wereld. Wanneer je uit eten gaat zie je deze toetjes dan ook vaak op de menukaart staan. Het is dan ook niet gek als een aantal van de Italiaanse desserts je bekend voorkomen. Toch zullen er in deze top 10 ook desserts staan waar je nog geen weet van had.

IJssoorten uit Italië: Gelato

Het meest bekende dessert uit Italië dat wij hier in Nederland allemaal wel kennen is het heerlijke Italiaanse ijs. Gelukkig mogen wij hier in ons land ook volop genieten van verschillende ijssmaken. Zo zijn er in Italiaanse restaurants, maar ook zeker in ijssalons vele Italiaanse ijssmaken te vinden. En soms ook zelfs in de winkel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Strattiatella ijs of pistache ijs. Uiteraard is het natuurlijk wel het lekkerste om Italiaans ijs oftewel Gelato te nuttigen terwijl je een keer in Italië bent. Het is dan ook al voor eeuwen de specialiteit van het land wat steeds beter en lekkerder gemaakt wordt.

Hoewel we het al de hele tijd over ijs hebben, zijn de Italianen het hier eigenlijk niet helemaal mee eens. Zij zien Gelato als een ijskoud dessert dat ontzettend veel op ijs lijkt, maar wat je officieel geen ijs mag noemen. Dit heeft er mee te maken dat er in Gelato minder suiker en vet zit dan je in ijs zult terugvinden. Ben je al eens in Rome geweest of heb je de kans om naar deze Historische stad te reizen? Dan zul je zien dat er heel wat zorg in gestoken is. In de Italiaanse hoofdstad is het namelijk zo dat er op sommige plaatsen zelfs glutenvrije, maar ook veganistische gelato verkrijgbaar is. Let je heel erg op je dieet maar vind je het wel lekker om het Italiaanse dessert te proberen? Dan kan dit zeker een uitkomst zijn!

Top 10 Italiaanse desserts

Sfogliatelle

Sfogliatelle, de kans is groot dat dit Italiaanse dessert je minder bekend in de oren klinkt. Dat is ook niet zo gek want in Nederland is dit dessert iets minder bekend dan het vorige dessert wat we beschreven. Wat is Sfogliatelle precies en waar komt deze lekkernij precies vandaan? Het Italiaanse dessert sfogliatelle betekent zoiets als kreeftenstaart. De naam is afgeleidt van de vorm van dit dessert. Het is namelijk gemaakt van meerdere lagen bladerdeeg. Het ziet er dan ook uit als een knapperig broodje dat gebundeld is zoals je terugziet in de staart van een kreeft. Vind je het zelf meer lijken op een stapel bladeren? Ook dat is dan niet gek want daar heeft het ook wel iets van weg.

De buitenkant ziet er ontzettend interessant uit, maar bij een dessert gaat het vaak ook juist om de vulling. Wat kun je verwachten van de Sfogliatelle? De vulling van dit heerlijke dessert bestaat uit een mix van gekonfijte citrus, suiker, eieren en ricotta. Je moet dus wel van zoetigheid en kaas houden om goed te kunnen genieten van dit dessert. Ben je er niet zeker van of je dit echt wel lekker gaat vinden? Dan is het het altijd het proberen waard. Zeker wanneer je dit dessert op een menukaart ziet staan of je ergens in Italië bent waar dit gegeten wordt. Vind je het helemaal niks? Dan weet je in ieder geval wat je van de Sfogliatelle kunt verwachten.

Cannoli

In tegenstelling tot het vorige dessert is de kans groot dat je al weleens van de Cannoli gehoord hebt. Wanneer je op bakrecepten zoekt of bijvoorbeeld lekkere hapjes voor de kerst kom je deze gebakjes geregeld tegen. Dit Italiaanse dessert is op het Italiaanse eiland Sicilië bedacht. Daarnaast is het zo dat deze lekkernij eigenlijk maar één keer in het jaar gemaakt werd. Dit was speciaal voor het carnaval. De Cannoli werd zo geliefd dat ondertussen niet alleen Europa van deze specialiteit gehoord en geproefd heeft, maar ook het verre westen hiervan op de hoogte is.

De buitenkant van het koekje heeft iets weg van een opgerolde pannenkoek. Maar in werkelijkheid is de buitenkant van de Cannoli een buisvormige schaal die gefrituurd is. Hoewel het traditionele recept bestaat uit een crèmige mix van veel suiker en ricotta, zijn er ondertussen ook meerdere varianten op de markt te vinden. Dit komt doordat bakkers er mee zijn gaan experimenteren. Ontzettend leuk en lekker natuurlijk dat je meerdere soorten van dit Italiaanse dessert kunt uitproberen. Zo zijn er naast het originele recept ook Cannoli’s te vinden waarbij er chocoladeschilfers in de room te vinden zijn. Of je vind ze met een chocoladelaagje aan de binnenkant van de Cannoli’s. Hierdoor is het een geschikt dessert voor chocolade liefhebbers, maar ook voor mensen die niet zo weg zijn van chocolade.

Leer hier hoe je Cannoli kunt maken.

Lekkerste Italiaanse desserts

Italiaanse desserts: Tiramisu

De Tiramisu is in bijna elk restaurant wel als dessert te bestellen. Ook in de supermarktschappen kun je dit toetje vinden. Het kan dus ook bijna niet dat je nog nooit van Tiramisu hebt gehoord. In Italië zelf wordt dit dessert dagelijks geserveerd. Als land van de Cappucino’s en koffiedrinkers is dit ook niet zo heel gek. Er is namelijk een koffiesmaak in de Tiramisu verwerkt. Dit proef je door de in koffie gedrenkte vingerkoekjes. Deze koekjes zijn de basis voor dit Italiaanse dessert. Daar bovenop liggen nog een aantal lagen die bestaan uit mascarpone, kaas en room. En voor de afwerking is er gebruik gemaakt van cacaopoeder.

Houd je dus wel van chocolade maar laat je de koffie liever achterwege? Dan is dit dessert echt niks voor jou. Maar als echte koffieliefhebber gaat er niks boven een heerlijke Tiramisu. En dat kun je uiteraard ook heerlijk combineren met één van de Italiaanse gerechten.

Normaal gezien wordt de Tiramisu geserveerd als een rechthoekig dessert. Maar er zijn ook steeds meer variaties ontstaan waarbij je het in een glas geserveerd krijgt. Maak je zelf thuis dit dessert voor bijvoorbeeld een de feestdagen of als speciale afsluiting van een andere feestelijke dag? Dan kun je natuurlijk zelf bepalen hoe je de opmaak wilt hebben. Kies je voor de klassieke rechthoekige vorm of ga je toch liever voor een dessert in een sierlijk glas? Ook is het niet erg als je een beetje afwijkt van het originele recept. Het leuke aan zelf koken en bakken is dat je je eigen draai eraan kunt geven.

Beste Italiaanse desserts

Affogato

De Italianen zijn gek op gelato, maar ook koffie gaat er bij dit volk zeker wel in. Daarom is Affogato ook juist de perfecte combinatie als je van ijs en koffie houdt. Sluit je wel vaker een heerlijke restaurant maaltijd af met het nuttigen van een kop koffie of thee? Dan is Affogato zeker een aanrader voor jou. Dit dessert bestaat uit een kopje espresso met daarin een bolletje vanille ijs oftewel gelato geserveerd. Zoals het hoort wordt de espresso heet aangeboden. Combineer die met het ijskoude ijs en je hebt de unieke combinatie van koud en warm.

Ook bij de Affogato heb je verschillende varianten. Zo heb je hetgeen we hierboven beschreven hebben, maar is dit dessert ook verkrijgbaar in een sterker soort. Denk hierbij aan espresso, gelato en wat amaretto of bijvoorbeeld bicerine. Maar ook andere soorten likeur worden regelmatig in de espresso geschonken.

Ben je in Italië? Kijk er dan niet van op dat de Affogato niet in alle gevallen op het menu te vinden is. Het komt namelijk regelmatig voor dat je deze niet kunt vinden. Toch is dit dessert overal in Italië te krijgen. Dus heb je zin in iets kouds, maar tegelijkertijd ook in een hete drank? Vraag dan in het restaurant waar je op dat moment bent om een Affogato. Deze Italiaanse specialiteit maken ze graag voor je.

Italiaanse desserts

Biscotti

Biscotti, klinkt als biscuit maar als je er naar kijkt heeft het iets weg van krentenbrood. In feite zijn het een soort koekjes. En het grappige is dat dit dessert wordt gegeten alsof het een beschuit is. Vandaar dat de naam waarschijnlijk zoveel weg heeft van het woord biscuit. De kans is groot dat je al weleens een Italiaanse Biscotti hebt gegeten. Misschien wel zonder dat jij je er van bewust was. Dit heeft er mee te maken dat dit koekje vaak in een kleine variant gratis bij je cappuccino of kopje koffie wordt geserveerd. In zo’n geval weet je dan niet altijd wat voor soort lekkernij er naast je warme drank te vinden is.

Het Italiaanse koekje is niet één keer, maar twee eer gebakken en is ontzettend knapperig. Houd je dus van een lekkere bite? Dan is dit koekje echt iets voor jou. De Biscotti bestaat uit een plak met daarin amandelen verwerkt. Net als we hier in Nederland weleens een kopje in de thee dopen, is dit voor de Italianen ook niet vreemd. In tegendeel zelfs: de Biscotti is juist bedoeld om onder te dompelen in een warme drank. Het kan dus zomaar een nieuwe hit worden voor je eigen high tea thuis!

Biscotti

Panna Cotta

Een heerlijk Italiaans dessert waar een groot deel van de wereldbevolking van geniet is de Panna Cotta. Of je het nu zelf maakt of toch in een restaurant besteld, ook dit dessert kun je op verschillende manieren maken. Een kenmerk van de Panna Cotta is dat deze vaak één fruitstuk als hoofdingrediënt heeft. Het lekkere aan dit Italiaanse dessert is dat het in verschillende smaken en vormen gemaakt wordt. Hoewel de fruitvariant bij veel mensen favoriet is, wordt toch meestal het traditionele Italiaanse recept geserveerd waarbij er gewerkt wordt met vanille en/of koffie.

Nu je een beetje een idee hebt wat de Panna Cotta is, wil je natuurlijk ook wel weten waar het verder van gemaakt is. De Panna Cotta bestaat namelijk niet alleen maar uit fruit. Het is een room die door middel van gelatine verdikt is. Hierdoor krijgt het toetje een prachtige glanzende buitenkant. Ook wordt de Panna Cotta in een remequin gezet om de koepel achtige vorm te behouden.

Italiaans toetje

Bônet

Nog een echt Italiaans dessert is de Bônet. Dit heerlijke toetje heeft iets weg van een chocolade mousse cake. Toch wordt het eerder vergeleken met een kruising dat ligt tussen een koekje en custard. Let erop dat je voor dit dessert wel meerderjarig moet zijn. Door de sterke drank van Cognac of Rum die in het traditionele recept wordt toegevoegd, is dit dus niet iets lekkers wat je je kinderen voor kunt zetten. Verder zit er in de Bônet eieren, suiker en een hoop cacao. Om het dessert mooi af te werken komen er vaak kleine amarettokoekjes bovenop te liggen. Soms worden er ook nog hazelnoten aan toegevoegd. Dit dessert hoort koud gegeten te worden en past perfect bij een heerlijke espresso of een kopje thee. Let er wel op dat je hier niet te veel van in één keer eet.

Sbrisolona

In Nederland zijn wij bekend met de kruimeltaart. Maar zoals je ondertussen al hebt kunnen lezen, kunnen de Italianen er ook wat van als het gaat om heerlijke desserts op tafel zetten. Zij hebben namelijk de Sbrisolona. Dit is een vergelijkbare kruimelige cake met noten erin verwerkt. Voor dit dessert moet je dus wel tegen noten kunnen en er van houden. Oorspronkelijk wordt de Sbrisolona gemaakt met maïsmeel, hazelnoten en reuzel. Dit laatste is dierlijk vet dat aan het product is toegevoegd. Tegenwoordig worden de hazelnoten vaak vervangen door amandelen. Hierdoor krijg je uiteraard een andere structuur en beleving mee van dit Italiaanse dessert. In Italië is de traditie om de sbrisolona tijdens Italiaanse feesten te serveren. Hoewel dit dessert er simpel uitziet is het dus bedoeld als hele feestelijke cake.

Panettone: heerlijke Italiaanse desserts

Dat de Italianen van bakken houden mag ondertussen duidelijk zijn. Ook de Panettone behoort tot de heerlijke desserts van Italië. Hoewel je op het eerste gezicht zou zeggen dat dit een cake is, wordt het door de Italianen een brood genoemd. Zoals wij in Nederland de kerststol hebben, hebben ze in Italië de Panettone. Dit zoete, fruitige brood wordt vaak aan het einde van het jaar tijdens de feestdagen genuttigd. Dit Italiaanse dessert is in de stad Milaan ontstaan en bestaat uit rozijnen, bloem en gekonfijt fruit. Een heerlijk vullend dessert om je avond je uit of gezellige avondje thuis mee af te sluiten.

Panettone

Conclusie

Of je nou van een heerlijk ambachtelijk ijsje houdt of toch liever voor de welbekende Tiramisu gaat, in de Italiaanse keuken kan het allemaal. Maar wellicht vind je het ook wel leuk om één van de andere toetjes te proberen die we hier in de top 10 Italiaanse desserts hebben beschreven. Voor alle liefhebbers is er wel iets. Van koffie tot likeur en van ijs tot chocolade. Of ga je toch liever voor de brood of koek achtige desserts? Wat je ook kiest, met de smaken uit Italië is het altijd genieten.

Meest populair