HomeBlogBeste pizzasteen voor oven en bbq 2021

Beste pizzasteen voor oven en bbq 2021

Wanneer je in Italië komt of een pizza bestelt bij een pizza restaurant dan is de pizza vaak lekkerder dan wanneer je het zelf maakt. Ook de kant en klare pizza in de supermarkt komt niet bij deze authentieke Italiaanse smaak. Dit komt door een aantal factoren, maar één van de grootste hiervan is de pizzasteen. Door een steen te gebruiken wordt de pizza lekkerder. De smaken komen sterker naar voren doordat de pizza sneller klaar is. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en wat de beste pizzasteen is voor zowel de bbq als de oven.

Wat is een pizzasteen en waarom gebruik ik het?

Een pizzasteen is meestal een ronde plaat van een steensoort. Vaak is dit keramiek aangezien deze hoge temperaturen kan weerstaan. Doordat dit materiaal een hoge temperatuur bereikt is de pizza een stuk sneller klaar. Het kookproces wordt versneld waardoor de smaak van de pizza lekkerder is. Want hoe korter de pizza hoeft te bakken, hoe lekkerder het geheel zal zijn.

Naast de smaak zorgt de steen er ook voor dat het deeg krokant wordt. Vaak als je een eigen pizza in de oven maakt wordt de onderkant zacht of keihard. Dit komt voornamelijk doordat de warmte om de pizza heen is. Door het op een pizzasteen te leggen krijgt de onderkant van de pizza extra aandacht. Dit is gelijk ook het warmste deel en dat is precies wat de pizza nodig heeft. Daarnaast wordt het vocht door de steen opgenomen zodat de pizza nog knapperiger wordt.

Pizzasteen

Beste pizzasteen oven

Bij een oven is het belangrijk dat je goed naar de afmetingen kijkt. De deur moet wel dicht kunnen zodat de warmte in de oven blijft. Daarnaast is het slimmer om een niet al te dikke te nemen. Want hoe dikker de steen, hoe langer het duurt voordat het de juiste temperatuur behaalt. Hieronder beschrijven we de 5 beste pizzasteen opties voor een oven.

Beste pizzasteen bbq

Bij een barbecue is de afmeting ook belangrijk. Hier zitten vaak pinnen aan vast die aan de buitenkant van de bbq kunt bevestigen. De meest populaire bbq merken hebben een eigen pizzasteen gemaakt. Maar ook een andere opties is en blijft gewoon goed. Hieronder geven we de beste opties weer en zie je ook degene die de bekende bbq merken hebben gemaakt.

Pizzasteen kopen

Hierboven hebben we al beschreven welke pizzasteen je het beste kunt kopen, maar mocht je meer willen weten over je aankoop, kun je onderstaande informatie gebruiken om de beste optie voor jou te kiezen. Zo beschrijven we de materialen, het formaat en het gebruik. We hopen dat deze informatie nog meer inzicht geeft in jouw aankoop.

Het formaat

Grote, kleine, dikke, dunne, vierkante of ronde pizzastenen. Je hebt ze werkelijk waar in alle vormen en maten. Maar wat is nou de beste koop voor jou? Als eerste is het belangrijk dat je voor een dikke pizzasteen gaat. Deze trekken meer warmte in zich waardoor je de bodem van de pizza beter kunt maken. Voor het formaat kijk je naar wat er in jouw oven of op jouw bbq past. Meet het echt even af, je wilt namelijk niet dat de ovendeur of bbq niet dicht kan. Het moet echt in jouw apparaat passen zonder dat er warmte verloren gaat.

Mocht je vaak voor grote groepen koken dan is het goed om naar een vierkante variant te kijken. Deze zijn over het algemeen wat groter en kunnen beter worden benut. Je maak dan een vierkante pizza in plaats van een ronde. De smaak zal hetzelfde zijn alleen is het formaat net even wat anders.

Pizza maken

De verschillende materialen

Normaal gezien maakt men gebruik van een pizzasteen van keramiek. Toch wordt er de laatste jaren ook geëxperimenteerd met alternatieven om een ander resultaat te krijgen. Hierdoor zijn er op dit moment drie verschillende materialen op de markt: keramiek, gietijzer en staal. Hieronder beschrijven we de voordelen en nadelen van al deze soorten.

Keramieke pizzasteen

Al jaren lang wordt dit materiaal gebruikt en dat is ook niet voor niets. Het is de meest goedkope oplossing en wordt vaak ook als het beste materiaal gezien. Toch heeft het ook wat voor en nadelen. Het grootste voordeel is dat het goedkoop is. Je kunt het makkelijk aanschaffen en je kunt het zowel in de oven als de bbq goed gebruiken. Wel kan het even duren voordat deze op temperatuur komt en zodra je het laat vallen is het ook echt stuk. Ondanks deze nadelen blijft dit de populairste oplossing voor een pizzasteen.

Stalen pizzaplaat

Een stalen pizzaplaat is lastig te verkrijgen maar wordt door velen wel als een prachtige oplossing gezien. Het bereikt namelijk sneller de juiste temperatuur waardoor je minder lang hoeft te wachten. Maar of dit ook opweegt tegen de nadelen? Dat weten wij niet zo goed. De plaat is namelijk ontzettend zwaar doordat het alleen verkrijgbaar is in grotere formaten. Dit maakt ook dat de prijs aan de hoge kant is. Je kunt deze steen bijna niet verplaatsen en je zult de pizza dus in de oven op de steen moeten leggen.

Gietijzeren plaat

Net als de stalen variant is ook de plaat van gietijzer ontzettend zwaar. Daarnaast heeft het ook het voordeel dat het snel opwarmt. De prijs ligt niet al te hoog en het is een stuk makkelijker schoon te krijgen dan een stenen variant. Ook breken ze minder snel waardoor ze dus een goed alternatief zijn in plaats van keramiek. Het grootste nadeel blijft wel echt het gewicht. Je kunt niet buiten de oven even snel de pizza erop leggen nadat het geheel warm is geworden. Je zult het echt in de oven moeten leggen. En dat is, zeker bij een eigengemaakte pizza, toch wel een grote uitdaging.

Pizzaoven

Als je niet al te lastig wilt doen kun je er ook voor kiezen om een pizzaoven aan te schaffen. Dit zijn ovens die veel warmer worden dan een normale oven. Het steengedeelte is al bevestigd en jij hoeft alleen nog maar de stekker aan te sluiten. Een goede pizzaoven kan bijna dezelfde kwaliteit leveren als een echte pizzeria. En wanneer jij zelf een pizza maakt kan het dus zo zijn dat je een beter resultaat krijgt. Zeker als je met jouw eigen producten gaat werken dan wanneer je er één zou kopen. Daarnaast is het leuk om samen met vrienden of vriendinnen hier gebruik van te maken. Veel tijd kost het niet, binnen 3 tot 5 minuten is de pizza klaar. En met de lekkerste pizza toppings maak je je pizza lekkerder dan een kant en klare pizza.

Hoe warmer je de oven zet, hoe sneller het proces zal gaan. Het is dus even oefenen om te ontdekken wat de beste instellingen zijn. Maar zodra je dit doorhebt, kun je aan de slag. Hieronder zie je de top 3 beste pizzaovens die je kunt aanschaffen.

Pizzasteen gebruiken in een oven

Wanneer je een pizzasteen in een oven gaat gebruiken is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zo past niet elke steen in de oven. Zeker wanneer je geen brede oven hebt is het belangrijk om een kleine steen aan te schaffen. Je kunt uiteraard wel een grote variant kopen. Het nadeel is alleen wel dat de oven dan niet dicht kan. Hierdoor haal je meestal niet de gewenste temperaturen waardoor de pizza minder lekker is. Zeker bij een eigengemaakte pizza is het belangrijk dat je hoge temperaturen haalt. En dit is makkelijker te behalen als de deur dicht kan.

Het tweede punt is dat het beter is om de pizza hoog in de oven te zetten. Zeker als je een ovenvariant hebt die warme stalen heeft zal dit een betere kwaliteit maaltijd opleveren. De warmte maakt dat de bovenkant gaar wordt en de ingrediënten extra smaak krijgen. Als laatste is het belangrijk dat zowel de steen als de oven op temperatuur zijn. Als één van de twee niet op temperatuur is, krijg je niet de kwaliteit die je zou verwachten. En dat is natuurlijk zonde: zeker als je geld investeert in een goed product.

Houd rekening met deze drie tips en gebruik dit om jouw heerlijke snack nog lekkerder te maken. Zodra het in de oven zit is het belangrijk dat je het goed in de gaten houdt. Binnen 5 tot 8 minuten is het waarschijnlijk al klaar. Mocht het lukken is het goed om de steen nog even om te draaien. Zo weet je zeker dat alle kanten van jouw pizza even goed verwarmd worden.

Pizzasteen oven

Pizzasteen gebruiken in een bbq

Het grootste verschil van een pizzasteen in een bbq tegenover een oven is dat je een hetere temperatuur kunt bereiken. Zodra je de bbq dicht kunt doen kan de temperatuur zo oplopen tot 400 graden. En dat is de temperatuur die je nodig hebt voor deze stijl van koken. Doordat je een bbq makkelijk open kunt doen en je alles kunt laten liggen, kun je op een makkelijke manier de pizza op de steen laten glijden. Je hoeft dus niet de steen te verwijderen maar kunt gelijk jouw creatie er via een pizzaschep op leggen.

Pizza bbqHet grootste nadeel is wel dat je een vuur moet maken, de kooltjes warm moeten worden en je ongeveer een half uur moet wachten terwijl de meeste ovens binnen deze tijd al klaar zijn. De kooltjes daarentegen geven wel een smaak dat overeen kan komen met een houtoven. En dit is natuurlijk net even wat lekkerder dan wanneer dit niet zo is.

Zodra de bbq kooltjes aan staan, leg je de pizzasteen in de oven. Hierna doe je de klep dicht en wacht je tot de temperatuur gestegen is. Dan is het tijd om de zelfgemaakte of zelf gekochte pizza er op te leggen. Houd het goed in de gaten! Want binnen 5 minuten is deze al gaar en klaar om eraf te halen: zeker als de temperatuur goed heet is.

Pizzasteen schoonmaken

Het schoonmaken van een pizzasteen is een lastige klus die veel tijd vergt. Daarom is het ook beter om te voorkomen dat deze vies wordt dan dit op te lossen. Je kunt het voornamelijk voorkomen door de maaltijd er goed op te leggen. Zorg dat er niks van af kan vallen en er genoeg meel aan de onderkant zit. Zo plakt het niet aan de steen en kun je het ook makkelijk draaien en eruit halen. Mocht het toch smerig worden kun je met een kaasschaaf de restjes eraf halen. Laat de plaat afkoelen en druk met je vingers op de schaaf. Duw het naar voren totdat alle restjes verwijderd zijn. Je kunt een roestvrijstalen spons gebruiken voor de overige vuilresten.

De zwarte vlekken op een steen zijn wat lastiger te verwijderen. Je kunt dit met een vochtige keukenspons wat verminderen maar meestal blijft het daar ook bij. Een pizzasteen schoonmaken is dus iets wat lastig wordt om goed te doen. Wel is het belangrijk dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt, dit gaat namelijk in het steen zitten. De zwarte vlekken zullen als je dit goed schoonmaakt geen vieze smaak meegeven terwijl een schoonmaakmiddel dit wel kan doen.

Conclusie

Of je nu een oven of een Bbq wil gebruiken: dat maakt natuurlijk niet uit. Wel zul je het verschil met een pizzasteen gaan merken. De smaak is veel lekkerder en het deeg knapperiger. En dat terwijl de prijs van een steen niet al te duur is. Mocht je regelmatig pizza eten is deze investering het dubbel en dwars waard. Welke pizzasteen ga jij kiezen om jouw pizza’s op te bakken?

Meest populair