HomeBlogTop 10 Turkse gerechten: heerlijk Turks eten

Top 10 Turkse gerechten: heerlijk Turks eten

Turks eten is een stevige combinatie van Perzische, Mediterrane en Balkan-smaken. Al deze culturen hebben eeuwenlang de kookkunst van de Turken beïnvloed. Maar sindsdien hebben ze ook een aantal recepten gemaakt die het land van Turkije op zichzelf representeert. Alle traditionele Turkse gerechten zijn gebaseerd op verse groenten en kruiden. Het zit vol met rijke smaken en heeft dan ook veel verschillende recepten. Van gegrild lamsvlees tot gebakken vis, er zijn veel verschillende soorten gerechten die te vinden zijn in de Turkse keuken. In dit artikel vind je de top 10 beste Turkse recepten om jou inspiratie te geven in de keuken.

Borek

Eén van de belangrijkste gerechten die in elk huishouden te vinden is, wordt “börek” genoemd. Dit gerecht bestaat uit dunne deegvellen gevuld met kaas, spinazie, aardappelen of rundvlees. Dit gebak wordt meestal in een grote pan gemaakt om het daarna in kleine porties te serveren. Zo eet men het als snack door de dag heen, maar ook warm als ontbijt.

Borek

Turkse gerechten: Doner kebab

Waar je ook ter wereld bent, er is altijd wel doner kebab te vinden. Dit is dan ook het populairste gerecht van Turkije die wereldwijd het ook erg goed doet. Doner betekent letterlijk iets wat draait. En in het geval van doner kebab is dat gekruid vlees die opgestapeld wordt aan een spies. Door dit langzaam te draaien wordt het vlees op een bijzondere manier gekookt. Zodra het klaar is wordt het dan van de spies afgesneden om het zo in een cirkelvormig broodje met groente op te eten. Een heerlijk gerecht dat door de introductie in de Duitse hoofdstad Berlijn ook erg populair is in Europa.

Turks eten

Manti

Manti is een soort Turkse ravioli. Dit gerecht varieert in Turkije enorm. Zo zie je in de meeste regio’s dat het gemaakt wordt van lamsgehakt, maar kan het zomaar zijn dat je iets verderop een andere variant tegenkomt. Hoe dan ook is het wel een heerlijke maaltijd die geschikt is om te koken voor familie of vrienden. Het kost veel tijd om te maken, maar dan heb je ook echt een maaltijd van souplesse op tafel staan.

Baklava: heerlijk dessert uit Turkije

Baklava is een populair dessert uit Turkije. Het bestaat uit de basis van filodeeg, kruiden en gehakte noten met suikersiroop. Vaak worden er pistachenoten gebruikt, maar van deze maaltijd zijn er vele variaties te vinden. Qua ingrediënten is het vrij makkelijk te maken. Maar door de techniek die toegepast wordt kan het nog best lastig zijn om een goede variant te maken. Daarom kun je het beste naar Turkije gaan wanneer je een echte heerlijke traditionele variant van baklava wil proeven. Mocht je het toch zelf thuis eens willen proberen hebben we op deze website ook een baklava recept staan met alle instructies om het in jouw eigen keuken na te maken.

Turkse gerechten

Lahmacun

Lahmacun, met andere woorden Turkse pizza is ook een bekend gerecht dat in Nederland veel te koop is. Zowel in de supermarkt als bij een kebabzaak kun je deze heerlijke pizza kopen. Het is gemaakt van deeg dat belegd is met een mengsel van tomaten en gehakt. Vaak wordt het gevuld met sla, tomaat, ui en komkommer. Dit samen met een heerlijke frisse saus, knoflooksaus of sambal om het geheel af te maken. Zodra alle ingrediënten op de pizza liggen wordt het als een wrap opgerold om het zo heerlijk op te eten.

Wanneer je de Lahmacun zelf wil maken kun je ervoor kiezen om de basis in de supermarkt te kopen. Maar uiteraard kun je deze ook zelf maken. Hierbij is het deeg erg snel gemaakt, voor het gehaktmengsel dat erop zit zul je wel even wat geduld moeten hebben. Het vergt namelijk wel enige precisie en geduld om de smaken juist te krijgen. Wil je leren hoe je het zelf thuis kunt maken? Volg dan het Lahmacun recept voor de instructies.

Lahmacun

Gözleme

Gözleme is een hartige maaltijd dat je kunt vergelijken met een Mexicaanse quesadilla. Het wordt vertaald met gevulde pannenkoek. De maaltijd bestaat uit Turks flatbread dat wordt gevuld met verschillende ingrediënten. Het deeg wordt daarna met eieren en boter ingesmeerd om het geheel dicht te schroeien op de kookplaat.

De ingrediënten van deze maaltijd kun je zelf kiezen. Zo zie je vaak dat er kaas, aardappelen en groenten worden gebruikt. Maar wanneer je ergens anders zin in hebt, ben jij de baas over jouw eigen maaltijd. Perfecte optie dus om met vrienden en familie te eten. Leg een schaal met groenten en kaas klaar, laat iedereen zijn eigen Gözleme vullen en bak het kort op een plaat om hierna met zijn allen hiervan te smullen.

Turkse recepten

Kisir: Turks gerecht voor de zomer

Kisir wordt ook wel beschreven als Turks comfort food. Deze bulgursalade is een heerlijk voorgerecht voor de warme zomermaanden. Je maakt het door kokend water over de bulgur te gieten en in te laten trekken. Hier voeg je wat heerlijke kruiden en groentes aan toe om de maaltijd af te maken. Het is een simpel gerecht die je naar eigen smaak kunt samenstellen. En het voordeel is dat het binnen no-time klaar is. Daarom wordt het ook veel gegeten op warme dagen wanneer je even geen zin hebt om veel tijd te steken in koken.

Cigköfte

Cigköfte is een gerecht dat gemaakt wordt van rauw rund of lamsvlees, bulgur en pittige kruiden. Dit wordt geserveerd met dürüm en salade om zo een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Je kunt het als borrelhapje of als bijgerecht serveren. Naast het gebruik van rauw vlees is er ook een vegetarische variant die je kunt maken. Hierbij kun je het vlees vervangen door gemalen walnoten waardoor je nog steeds een stevige vulling hebt. Beide varianten hebben uiteraard een andere smaak maar kun je wel op een simpele manier in je eigen keuken maken.

cigkofte

Shish kebab

Veel mensen denken dat er maar één soort kebab is. Maar dat is niet het geval, er zijn vele verschillende soorten kebabs en de shish kebab is daar één van. Het bestaat uit rund of lamsvlees. Maar je kunt het ook van vis of kip maken. De marinade bestaat uit yoghurt en kruiden. Dit samen met olijfolie en citroensap marineer je in het vlees en laat je rusten in de koelkast. Hoe langer je dit laat liggen, hoe lekkerder de smaken zullen worden. Nadat je het een paar uur of een nacht hebt laten marineren is het tijd om het te grillen. Doe de stukjes op een spies en braad het in een hete pan, grillpan of op de barbecue.

shish kebab

Köfte

Nog een heerlijk vleesgerecht uit Turkije is köfte. Dit woord wordt gebruikt in de Turkse keuken voor gehaktballetjes. Het zijn vaak ronde of ovaal-achtige balletjes van rundvlees gecombineerd met broodkruimels, ui, knoflook en kruiden en specerijen. Dit geheel wordt gebakken op een grillplaat of in de oven zodat de smaken nog sterker worden. Met een heerlijke saus en wat groente kan het als Turks gerecht geserveerd worden. Daarnaast is het ook prima als snack of bijgerecht te eten. Simpel en snel om te maken dus en ook leuk om jouw eigen gehaktballetjes eens te vervangen met deze variant om de smaak van jouw eten wat te veranderen.

Top 10 turkse gerechten

Conclusie

De Turkse keuken zit vol met Mediterraanse smaken. Het is een combinatie van vlees, brood en groenten die zeker de moeite waard zijn om eens uit te proberen. De meeste Turkse gerechten zet je in een paar minuten op tafel waardoor het de moeite ook zeker waard is. En of je nu wel of niet Turks eten kent: deze recepten zullen vast en zeker in de smaak vallen.

Meest populair