Als je ooit in Spanje bent geweest, weet je hoe belangrijk eten in deze cultuur is. Toch is de Spaanse keuken in vergelijking met andere landen nog niet zo lang bekend. Maar vandaag de dag kun je typisch Spaans eten bijna niet meer wegdenken. Van heerlijke tapas tot de fantastische Fabada: ze hebben allemaal een bijzondere en unieke smaak. Hieronder beschrijven we de top 10 Spaanse gerechten die ook jij eens uit zou moeten proberen.
Patatas bravas
Patatas bravas is een heerlijk Spaans gerecht gemaakt van aardappelen. Je maakt het door een aardappel in blokjes van ongeveer 2 centimeter te snijden. Daarna wordt het vaak kort gekookt om het vervolgens te frituren. Als laatste giet je er een tomatensaus overheen om het gerecht af te maken. Vaak is deze pittig van smaak en wordt er aan de aardappelen ook kruiden toegevoegd. Naast het frituren is het mogelijk om ze in de oven te maken. Maar wil je dit traditionele tapasgerecht echt goed maken? Dan is frituren wel de enige oplossing om zo de knapperige buitenkant te maken.
Bekijk hier het volledige Patatas bravas recept.
Gazpacho: koude Spaanse gerechten
De soep genaamd Gazpacho staat vooral bekend om het koud serveren ervan. Normaal verwacht je namelijk dat soep heerlijk warm is. De eerste hap is voor de mensen die er niet bekend mee zijn dan ook vaak een schok. Het lijkt veel op een tomatensoep en bevat naast tomaat ook paprika, knoflook, brood en olijfolie. In de traditionele versie vind je geen vlees of bouillon. Wel kan het zijn dat er rauwe groente is toegevoegd om het geheel nog vullender te maken. Toch wordt het voornamelijk met brood als voorgerecht geserveerd. Heerlijk Spaans eten dus dat je zowel als voorafje als snack kan serveren.
Met het Gazpacho recept kun je deze heerlijke tomatensoep zelf thuis maken.
Albóndigas
Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus: dat is de beschrijving die het beste bij Albóndigas past. Dit Spaanse gerecht is ook een gerecht die je veel in tapas restaurants terug zal vinden. En dat is ook niet zo gek aangezien het ontzettend lekker is. De licht pittige smaak in combinatie met het frisse van de tomatensaus en het sappige van het vlees maakt het geheel erg bijzonder.
Voor het maken van dit recept heb je niet veel ingrediënten nodig. Het is eenvoudig te maken en ook snel op tafel te zetten. Uiteraard is dit ook een goede basis als bijgerecht en kun je het ook prima inzetten in Italiaanse gerechten zoals Spaghetti of lasagne. Uiteraard kun je dit prima in je eigen keuken maken. Hoe je dat kunt doen, lees je in het Albóndigas recept op onze website.
Spaans eten met Churros
Churros is een heerlijke snack gemaakt van melk, boter en bloem. De smaak heeft iets weg van een oliebol of donut en dat is ook niet zo gek aangezien je het in principe op dezelfde manier maakt. Maar door de andere textuur is de smaak net even wat anders. In Nederland wordt het veelal geserveerd als tapas of als toetje. Maar in Spanje vind je het vooral terug op feesten waar het volop bij straattentjes verkocht wordt. Het heeft een worstenvorm en wordt overgoten met suiker. Daarnaast zie je ook een variatie die ze onderdompelen in gesmolten chocolade. Welke van de twee je ook kiest: het blijft een heerlijke snack voor door de dag heen die over het algemeen ook nog eens erg goed vult. Hoe je het zelf kunt maken? Dat beschrijven we in het Churros recept.
Spaanse gerechten: Paella
Uit de Valencia streek komt het welbekende gerecht Paella. Door veel mensen wordt dit gezien als het bekendste typische Spaanse gerecht die er is. Je hebt twee varianten: paella met kip en konijn en paella met zeevruchten. Beide hebben ze een unieke smaak die geheel anders is. Toch zul je al snel merken dat er ook andere varianten als deze te vinden zijn. Wanneer je de rijst klaarmaakt voeg je saffraan toe om deze zijn specifieke kleur mee te geven. Dit laat tegelijk ook de buitenkant krokant worden. Ook is het mogelijk om zwarte paella te bestellen, dit krijgt dit krijgt vaak de kleur van de inkt van de inktvis. Ook dat is een heerlijke variatie op de traditionele paella.
Wanneer je in Spanje komt kan het zijn dat ze aangeven dat dit geen Spaans eten is. Dit komt omdat een aantal gebieden dit echt als Valenciaans gerecht zien. Dit heeft ook te maken met de cultuur en geschiedenis van dit land. Toch zie je het op veel plekken wel terug en blijft het dus ook een heerlijk gerecht om zelf uit te proberen. Hiervoor hoef je niet per se naar het buitenland toe. Met dit paella recept kun je het ook vanuit je eigen huis uitproberen.
Spaanse gerechten: Tortilla de patatas
De Spaanse tortilla, ook wel tortilla de patatas genoemd is een dikke Spaanse omelet. Je kunt het eten als tapas, maar ook als hoofdgerecht. Het wordt gemaakt met aardappelen. Deze doe je samen met wat uien in een pan om het met wat olijfolie langzaam te bakken. Doordat de uien karameliseren krijgt de omelet een zoete smaak. Zodra dit gebeurt voeg je het ei toe om de dikke omelet te maken. En daarna komt het lastigste gedeelte: het omdraaien van het geheel om zo ook de bovenkant een kleur mee te geven. Dit doe je door een andere pan van dezelfde grootte tegen de pan met tortilla aan te houden. Hierna draai je de pan om en hoop je dat er niks aan de onderkant van de plan blijft plakken.
De traditionele tortilla valt echt onder de welbekende Spaanse gerechten. Het wordt gemaakt van ei, ui en aardappelen. En dat is op zichzelf ook al erg lekker. Maar mocht je nog wat meer smaak willen hebben kun je ervoor kiezen om meer ingrediënten toe te voegen. Denk hier bijvoorbeeld aan chorizo of tomaat. Let er wel op dat je het dan geen tortilla meer kunt noemen. Het Spaanse tortilla recept staat echt vast en is dan ook eigenlijk niet bedoeld om aan te passen. Maar het kan zeker een variërende smaak meegeven wanneer je deze maaltijd al wat vaker gegeten hebt.
Croquetas: Spaans eten met Hollands tintje
Wanneer je naar een tapas restaurant of bar gaat zal deze gegarandeerd op de lijst staan. Het is hier dan ook een klassieker. Zowel in Nederland als in andere landen hebben we allemaal onze variant van de kroket. Maar toch zullen de Spaanse smaken jou doen verbazen. Zo heb je de Croquetas de jamon dat een aardappelkroket is met serranoham. Daarnaast vind je ook variaties met bloedworst, kabeljauw en andere vleessoorten.
In combinatie met een saus wordt dit samengeperst en gepaneerd. Waarna het gebakken wordt in hete olie. Zodra de bekende goudbruine kleur zichtbaar is, is het tijd om het te serveren met een heerlijke eigengemaakte saus. De lokale bars serveren allemaal hun eigen variatie van dit gerecht en dat maakt het extra leuk om meerdere hiervan uit te proberen.
Gambas al ajillo
Wanneer je in Spanje komt merk je al snel op dat ze hier veel van zeevruchten houden. Ze hebben dan ook veel Spaanse gerechten waar vis, schaal- en schelpdieren in voorkomen. Als visliefhebber ben je hier dan ook zeker op de juiste plek. Een welbekend gerecht die hier bij hoort is de Gambas al ajillo. Het is een bijzonder gerecht gemaakt van garnalen en wordt zowel als bijgerecht als tapas geserveerd. Het wordt gekookt in een klein schaaltje die vaak van klei is gemaakt. Deze wordt gevuld met olijfolie en garnalen. Om de heerlijke smaak te krijgen voegen ze nog wat knoflook en chili toe.
Het gerecht kun je op vele verschillende manieren eten. Vaak krijg je er brood bij om dit in de olie te dompelen om zo ook als voorgerecht te dienen. Maar of je het nu als voorgerecht, bijgerecht of als tapas serveert: dat maakt niet uit. Het belangrijkste zijn de smaken en de presentatie. Het Gambas al ajillo recept hebben we ook op onze website staan. Deze kun je dan ook volgen om het zelf thuis na te maken.
Fabada: Spaans eten voor de wintermaanden
Fabada is een rijke Spaanse bonenstoofpot dat veel gegeten wordt in de winterse maanden. Het komt uit de noordwestelijke regio van Asturië en wordt hier dan ook het meeste gegeten. Het is een eenpansgerecht dat gebaseerd is op grote, witte bonen. Deze worden in de nacht in water gelegd en de volgende dag gebruikt. In het gerecht vind je daarnaast gekruid vlees. Hierbij kun je onder andere denken aan chorizo, buikspek of Spaanse bloedworst. Dit geeft de smaak aan het gerecht en maakt het geheel dan ook extra uniek. Meer over dit gerecht vind je in het fabada recept.
Leche frita
Het Spaanse gerecht Leche frita is wel een bijzondere. De vertaling van de naam is namelijk gebakken melk en dat is ook precies wat deze maaltijd is. Het is een populair Spaanse dessert uit het noorden van Spanje. En vooral onder de kinderen is het een groot succes. Je kunt het zowel in de frituurpan als koekenpan maken en het bevat onder andere meel, warme melk, eidooiers en suiker.
Om het gerecht te maken breng je de melk aan de kook. Door een aantal ingrediënten toe te voegen krijg je een soort melkpudding. Dit laat je in de koelkast opstijven zodat je het in blokjes kan snijden. Vanuit hier kun je het in een ander mengsel dompelen om het in een koekenpan of frituurpan af te bakken. Een bijzondere manier van koken dus die ook een interessante smaak op het bord brengt.
Bekijk hier binnenkort het volledige Leche frita recept.
Conclusie
Typisch Spaans eten vind je vandaag de dag niet alleen in Spanje. Overal ter wereld wordt het zowel in restaurants als in huis gemaakt. En ook jij kan met de bovenstaande gerechten het voor jezelf of voor een ander namaken. Uiteraard kun je het ook ergens anders een keer uitproberen. De smaken zullen je in ieder geval verrassen want dit zijn echt de lekkerste Spaanse gerechten die er zijn. Of je deze gerechten nu als tapas eet samen met een heerlijke Jamón serrano of als maaltijd: deze keuze is aan jou. Het is prima los van elkaar te eten en uiteraard ook goed te combineren.