HomeDierenTop 10 lelijkste dieren ter wereld

Top 10 lelijkste dieren ter wereld

Over de hele wereld vind je prachtige dieren. Zo hebben veel van ons een hond of kat thuis, houden we van de panda, tijger en de olifant en genieten we van de dolfijn. Elk van ons heeft een dier dat zij de mooiste vinden. Toch zijn er ontzettend veel dieren te vinden die niet hun meest charmante looks hebben. Dit is de lijst met de top 10 lelijkste dieren ter wereld.

Zwijn

De zwijn is het dier dat ook in onze bossen volop tegen kunt komen. Het is een dier dat je herkent aan zijn lange snuit en korte poten. De wilde zwijn kan 505 tot 120 cm worden terwijl de knobbelzwijn tussen de 64 en 85 cm wordt. Zowel de wilde als de knobbel variant worden door veel mensen bestempeld als lelijke dieren. Ze staan bekend om het spelen in de modder en zien er van zichzelf ook al best vies uit. De knobbelzwijn vind je voornamelijk op de savannen van Afrika waar zijn grootste vijand de leeuw is.

Lelijke dieren

Stermol

De stermol, ook wel sterneusmol genoemd is een kleine mol die voornamelijk voorkomt in Amerika en Canada. Het wordt gezien als het lelijkste dier ter wereld door zijn gezicht. De rare, rode voelsprieten zien er eng uit maar gelukkig zul je het niet al te snel tegenkomen. Het snelst etende zoogdier op aarde heeft het middelste stukje van zijn sterneus nodig om te voelen waar hij zich bevindt. En daar is alles eromheen voor nodig. Ondanks dat het er dus zo gek uitziet is het best bijzonder dat alles zo samenwerkt dat de mol onder de grond goed kan functioneren. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het er altijd mooier van wordt.

Vleermuis: de lelijkste vliegende dieren

Vleermuizen worden door veel mensen al gevreesd. Dit voornamelijk om de dodelijke virussen die deze beesten vaak met zich meedragen. Maar daarnaast zijn het ook niet de mooiste dieren die er bestaan. Veel mensen zien de vleermuis dan ook als de lelijkste dieren ter wereld. Het functioneert voornamelijk in de nacht en is ook in Nederland volop actief. Je zult het waarschijnlijk niet snel tegenkomen aangezien ze aardig mensenschuw zijn en zich vooral verbergen.

Lelijkste dieren

Matamata schildpad

De matamata is een schildpad dat voornamelijk voorkomt in het zuiden van Amerika. Het leeft in ondiepe rivieren en wateren en heeft een middelgroot formaat. Het schild heeft een aantal bulten dat het al bijzonder maakt. Maar het opmerkelijkste van dit dier is de lange nek met de vlezige huidflappen eraan. Hij heeft dit uiterlijk om zo min mogelijk op te vallen in de rotsen. Daarnaast is de lange nek zijn kracht in het water. Door zijn bijzondere vorm is het de bekendste schildpad ter wereld. Maar of dat zijn looks ook goed doen? Daar zijn de meningen wel echt over verdeeld.

Zeeduivel

De zeeduivel, ook wel hozemond genoemd is een platte, bruingroene vis. Het heeft twee rugvinnen, wordt ongeveer 2 meter en heeft een gewicht van maar liefst 40 kilo. Zowel qua uitstraling als lengte is het dus een angstaanjagend dier. Zeker wanneer je de tanden aan de voorkant ziet die dit gevoel nog eens extra versterkt. Maar wees gerust: het dieet bestaat voornamelijk uit macrofauna en vis. Qua uiterlijk valt het daarentegen wel op en is het ook zeker wel een dier die anders is dan andere dieren. Naast de blobvis behoort dit dier tot de lelijkste vis ter wereld.
Lelijkste dieren ter wereld

Californische condor

Hoewel eigenlijk alle soorten gieren wel tot de lelijkste dieren ter wereld behoren, ziet men de Californische condor vaak als de minst mooie variant. Dit komt voornamelijk omdat de kop van het dier kaal is terwijl over de rest van het lijf wel veren zitten. Met een roze, kale nek en een gele kin blijft het een bijzondere uitstraling hebben. Het dier was bijna uitgestorven, maar door het in gevangenschap te nemen is dit voorkomen. Door een lichaamslengte van 120 cm zijn het zeer goede zweefvliegers. Ze komen voornamelijk voor in het westen van Amerika waar ze nu ook weer in het wild verblijven. De IUCN status blijft nog steeds in kritieke stand door de hoeveelheid jacht die er geweest is.

Lelijkste dieren: de Neusaap

De neusaap heeft zoals de naam al doet vermoeden een hele lange neus. Ook al probeer je misschien er niet naar te kijken, het zal hoe dan ook opvallen. Deze neus hebben ze om zichzelf te laten horen. Het wordt mogelijk ook gebruikt om een maatje aan te trekken zodat ze niet alleen door het leven hoeven te gaan. Raar ziet het er alleen wel uit en vandaar ook dat je deze terugkomt in de lijst met lelijkste dieren ter wereld.

Neusaap

Naakte molrat

De ene houdt ervan terwijl de ander het niet uit kan staan. De naakte molrat is een bijzonder dier waar velen niet eens naar willen kijken. Vooral de roze naakte kleur staat veel mensen niet aan. Het heeft vier tanden, een platte kleine neus en ook hele kleine ogen. Ze zijn blijna blind maar kunnen zich ondanks dat toch oriënteren door middel van tast en snorharen. Opmerkelijk is dat het ongevoelig is voor kanker. Vandaar dat het ook veel in de wetenschap wordt gebruikt om een middel te vinden tegen deze ziekte. Een klein knaagdier dus die ondanks zijn uiterlijk toch nog een goede bijdrage kan leveren aan de wereld.

Vingerdier

Het vingerdier, ook wel ayeaye genoemd, is een nachtactieve maki uit Madagascar. Het heeft een kortharige ondervacht en een lange middelvinger. En laat dit er nou net heel erg raar uit zien. De grijze haren, lange snuit en grote ogen in combinatie met de oren maakt dat veel mensen dit een lelijk dier vinden. De Nederlandse naam stamt ook af van de lange vingers die het dier heeft. Op zichzelf is het dier verder niet eng, maar door zijn uiterlijk en omdat het een nachtdier is wordt het vaak wel zo ervaren. Vandaar dat hij ook op nummer twee staat in deze lijst.

Vingerdier

Blobvis: lelijkste dier ter wereld

De blobvis wordt al jaren achter elkaar gezien als het lelijkste dier ter wereld. Je kan het niet eens eten en het wordt gevangen door het net. Toch is het dier van zichzelf eigenlijk niet eens zo lelijk. Maar doordat het diep onder de zee leeft waar de druk hoog is, houdt de druk zijn lichaam in vorm. Wanneer het boven komt, lijkt het net een zandzak die instort en dat is ook het beeld wat men erbij heeft. Via een online poll werd dit dan ook het lelijkste dier. Mocht je meer over deze poll willen weten en zien hoe het er in het water uitziet? Bekijk dan het artikel over de blobvis.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen zien hebben al deze lelijke dieren bijzondere eigenschappen. Ondanks dat ze er voor ons minder mooi uitzien zit er vaak wel een reden achter waarom ze er toch zo uitzien. En dat brengt ook weer iets positiefs naar boven. En of je het nu grappig vind om deze dieren te zien of een aantal ervan eng vind: we kunnen zowel wetenschappelijk als voor onszelf leren van deze dieren.

Het gaat niet altijd om de looks, maar soms zit er ook meer in hetgeen waar het voor bedoeld is. Zo is voor de één een voet niet het mooiste wat er is maar kun je er wel mee lopen. En bij al deze dieren zie je ook dat hetgeen wat het dier minder mooi maakt er wel voor zorgt dat ze dingen kunnen die andere dieren niet kunnen. En dat maakt zelfs deze lijst met lelijkste dieren ter wereld een interessante samenstelling.

Meest populair