HomeDierenTop 10 sterkste dieren ter wereld

Top 10 sterkste dieren ter wereld

De grootste hoeft niet perse de sterkste te zijn. En dat zie je ook bij de dieren terug. Vaak verwacht men dat een leeuw of olifant op nummer één van sterke dieren staat. Maar toch is dat voor beide niet het geval. In dit artikel beschrijven we de top 10 sterkste dieren ter wereld.

Je kunt kracht op vele verschillende manieren meten. Gaat het om gewicht dat ze tillen, hun bijtkracht of het gevaar dat hiermee samengaat? Hieronder beschrijven we dan ook verschillende van deze krachten om zo een goed beeld te krijgen van de sterkste dieren die er zijn.

Sterkste zoogdier: de olifant

Hoewel je zou verwachten dat een leeuw of gorilla’s werelds sterkste zoogdier is, is toch echt de olifant de winnaar. Dit dier zal op zichzelf niet zo snel aanvallen. Maar wanneer hij dit wel doet zal dat ook met veel kracht gebeuren. De Aziatische olifant heeft namelijk alleen in zijn slurf al meer dan 150.000 spiereenheden. Hiermee kan hij makkelijk volgroeide bomen ontwortelen en zware onderwerpen weggooien. Het dier zelf weegt ongeveer 7 ton en kan dit ook zelf tillen. Je wil dus zeker niet dit dier tegenkomen wanneer het boos is.

De olifant is op zichzelf een dier dat goed luistert. Daarnaast is het één van de slimste dieren ter wereld en zal het ook niet zomaar zijn krachten gebruiken. Toch moet je je niet vergissen. Een boom uit de grond trekken om van te eten is namelijk niet vanzelfsprekend. Vandaar dat het ook in de lijst van sterkste dieren ter wereld voorkomt.

Sterkste zoogdier

De arend is de sterkste vogel

De adelaar, ook wel arend genoemd is een roofvogel die maar liefst 4 keer zijn eigen gewicht kan tillen. Het is een dier die er niet alleen prachtig uitziet, maar ook door veel mensen en dieren gevreesd wordt. In de wereld vind je ongeveer 60 verschillende soorten adelaars. Het zijn de grootste vogels met ontzettend brede vleugels.

Het bijzondere aan de dieren is dat ze zeker niet bang zijn om op grote dieren te jagen. Zo kan het zomaar zijn dat ze een luiaard aanvallen. En soms dragen ze dan ook flink wat zwaardere prooien mee met hun stevige snavel en scherpe klauwen om het ergens anders op te eten. Door zijn kracht en uitstraling wordt het door veel organisaties gebruikt als symbool. Zo is de Amerikaanse zeearend bijvoorbeeld het nationale symbool van de Verenigde Staten.

Sterkste vogel

Os

De meeste dieren van dit lijstje zijn roofdieren, maar dit zijn niet de enige sterke dieren die op aarde leven. Zo heb je bijvoorbeeld de os die al jaren gebruikt wordt in de landbouw. Dit dier is ontzettend sterk en kan maar liefst 800 kilo aan gewicht dragen. Vandaag de dag hebben we in ons land deze dieren vervangen voor tractors, maar in de wat armere landen en in omgevingen waar een tractor lastiger kan komen wordt het nog volop ingezet.

Een os is een gecastreerd mannelijke rund, oftewel een stier. Het wordt in andere landen ook als rijdier gebruikt om een wagen te trekken maar ook op de rug net zoals we hier paard rijden. Voornamelijk in Aziatische en Afrikaanse landen zie je dit veel terug, maar ook in Zuid-Amerikaanse landen kun je het tegenkomen. Een sterk dier dus die vooral voor trekkracht wordt ingezet.

Os

Tijger: één van de sterkste dieren

Tijgers zijn de sterkste katachtigen ter wereld. Je zou verwachten dat de leeuw dat is, maar niets is minder waar. Door op hun achterpoten te gaan staan kunnen ze zichzelf verdedigen of hun prooi aanvallen. Ze eten voornamelijk middelgrote planteneters. Hier sluipen ze als een kat op af om op het laatste moment op grote snelheid op hun af te rennen. In het wild komen ze alleen in Azië voor en vallen ze ook onder de bedreigde diersoorten.

Met een lengte van 2 tot 3,7 meter lang en een gewicht van 65 tot 310 kilo zijn het zeker geen kleine dieren. Ze leven voornamelijk in het bos waar hun camouflagestrepen ook voor gemaakt zijn. Maar uiteraard zijn ze ook bij gras en wateren te vinden. Door hun kracht in hun poten en in hun kaken behoren ze ook tot de sterkste dieren ter wereld.

Sterkste dieren ter wereld

Zeekrokodil met de sterkste beet

De zeekrokodil, ook wel zoutwaterkrokodil genoemd, is de grootste krokodil die nog leeft. Het wordt gemiddeld 5 meter lang en heeft dan ook een gewicht van 800 kilogram. Wanneer ze ouder worden kunnen ze maar liefst 7 meter worden met een gewicht van rond de 1000 tot 1200 kilo. Het staat voornamelijk in deze lijst om zijn enorme bijtkracht. Met zijn 64 tot 68 tanden grijpt het zijn prooi om het hiermee te verslinden. Ze eten voornamelijk grote vissen en vogels. Maar af en toe moeten ook apen, haaien, buffels en vee het leven begeven.

Uit onderzoek is gebleken dat de zeekrokodil de sterkste beet ter wereld heeft. De hap kracht die ze hebben is niet alleen snel maar ook ontzettend krachtig waardoor de dieren dus geen enkele kans maken. Wanneer je in de omgeving waar deze krokodil leeft, wil gaan zwemmen kun je dan ook maar beter ogen in de rug hebben. Want met een snelheid van 24 tot 29 km/uur zijn ze zo bij je. Gelukkig zijn ze op het droge erg langzaam en komen ze ook niet in Europa voor.

Zoutwaterkrokodil

Anaconda

De anaconda is de sterkste slang ter wereld. Dit komt voornamelijk door zijn wurgkracht. Wanneer de prooi uitademt zal de slang zijn lichaamskronkels strakker trekken totdat het dier sterft. Men beweert dat je deze kracht kunt vergelijken met 10 sterke mannen die op jou drukken. Een volwassen anaconda wordt maar liefst 200 kilo en ongeveer 6 meter lang en een volgroeid exemplaar kan nog een stuk zwaarder worden. Hiermee zijn het ook gelijk de zwaarste slangen ter wereld.

Hoewel de anaconda voornamelijk leeft van vogels, reptielen en schildpadden kan het ook zomaar zijn dat ze een klein hert of een krokodil aanvallen. En ondanks dat deze een stuk groter zijn dan de andere prooien worden ook zij opgegeten. Hierdoor krijgt het dier voldoende voedingsstoffen binnen waardoor het soms weken of maanden niet meer hoeft te eten. Een bijzondere slang dus op vele verschillende manieren.

anaconda

Gorilla

Ook de gorilla wordt door veel mensen als het sterkste dier gezien. Dit komt voornamelijk omdat het qua bouw er als een krachtpatser uitziet. De kracht van een gorilla wordt geschat op ongeveer 10 keer hun eigen lichaamsgewicht. Met een gewicht van tussen de 140 en 210 kilo is dit dus behoorlijk wat! Vaak verwacht men dat deze dieren redelijk lang zijn maar dat valt aardig mee. Ze hebben namelijk een lengte van 1,60 tot 1,95 meter. Ongeveer even lang dus als wij mensen zijn.

De gorilla is zelf geen vleeseter dus zal ook niet al te snel aanvallen. Het is een echte herbivoor die dus alleen maar planten eet. Helaas zijn het bedreigde diersoorten die voornamelijk in de regenwouden van Centraal en West Afrika voorkomen. Voornamelijk stropers zijn hun vijand, andere dieren vallen hen niet snel lastig. Al met al dus een bijzonder dier die om zijn kracht in deze lijst thuishoort.

gorilla

Sterkste dieren: de grizzlybeer

De grizzlybeer is één van de sterkste dieren ter wereld. Ze zien er vaak erg schattig uit maar laat je hierdoor niet verleiden. Zodra deze beesten boos worden zullen ze agressief uit de hoek komen. Als ze gaan staan bereiken ze ongeveer een hoogte van 3 meter. Dit samen met een gewicht van maar liefst 600 kilo geeft al aan dat het beter is dat je dit dier niet zomaar tegenkomt. Het kan maar liefst twee keer zijn eigen gewicht tillen en wanneer het gaat rennen bereikt het ongeveer 50 km/u. Vluchten is dus geen optie waardoor het ook voor de mens een gevaarlijk dier is.

De grizzlybeer leeft voornamelijk in Noord-Amerika. In de zomer is het actief op jacht terwijl het in de winter een winterslaap doet in zijn eigen gemaakte hol. Wanneer het wakker is jaagt het vooral op grote dieren zoals de eland, bizon en rendieren. Soms wordt er nog weleens getwijfeld of de ijsbeer door zijn grootte niet boven deze beer hoort te staan. Maar aangezien de grizzly veel sneller agressief wordt en hier dan ook naar handelt zijn deze een stuk sterker aanwezig dan de ijsbeer. Vandaar ook dat we deze benoemen in plaats van de andere.

Sterkste dieren

Bladsnijdersmier

De bladsnijdersmier is het kleinste dier dat we hier beschrijven. Mieren staan eigenlijk bij iedereen wel bekend om hun kracht en samenwerking. Ze kunnen maar liefst 50 keer hun eigen lichaamsgewicht tillen. In verhouding op dat gebied zijn ze dus een stuk sterker dan de bovenstaande dieren. Zoals de naam al zegt zijn dit verschillende miersoorten die bladeren afsnijden. Deze brengen ze naar hun nest toe en dat gebeurt soms met grotere stukken dan zijzelf. Het snijden gaat behoorlijk snel aangezien ze maar liefst 1000 keer per seconde hun kaken kunnen laten trillen.

Door de jaren heen wordt er steeds meer bekend over deze verschillende varianten en daarin blijven ze ons verbazen. Want hoe ze samenwerken om alles voor elkaar te krijgen blijft een bijzonder gebeuren wat ook zeker leuk is om te volgen.

Bladsnijdersmier

Sterkste dieren: de mestkever

In verhouding tot grootte is de mestkever het sterkste dier ter wereld. Het kan maar liefst 1141 keer zijn gewicht tillen. Over het algemeen zijn alle kevers erg sterk. Zo kan de neushoornkever bijvoorbeeld 850 keer zijn lichaamsgewicht tillen. Maar de mestkever steekt er toch wel met kop en schouders bovenuit. In verhouding zijn ze vele malen sterker dan de andere dieren en behoren dan ook op de nummer één van sterkste dieren ter wereld.

Mestkevers komen zowel in Nederland als in de rest van de wereld voor. Alleen in Antarctica zijn ze niet te vinden. Ze hebben een zwarte, groene of blauwe lichaamskleur. In totaal zijn er ongeveer 5000 soorten van maar in Nederland vind je er maar een klein deel van. Toch blijft het een bijzonder verschijnsel: zeker als je zijn gewicht en til kracht in je achterhoofd houdt.

Mestkever

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is kracht in verschillende soorten en maten te beschrijven. Je kunt dus ook geen echte winnaar hier benoemen. Toch zijn dit wel de top 10 sterkste dieren die elk op hun eigen manier in deze lijst behoren. Welk van deze valt jou het meeste op?

Meest populair