HomeReceptenSpaanse Churros maken: simpel deeg recept

Spaanse Churros maken: simpel deeg recept

De Churros, ook wel Spaanse donut genoemd, is een heerlijke snack uit Spanje. Het komt oorspronkelijk uit de Spaanse cultuur waarna het ook in Portugal en Mexico erg populair werd. Vandaag de dag is het als tapas, snack en dessert overal ter wereld bekend en wordt het ontzettend veel gegeten. Hieronder leer je hoe je Spaanse Churros thuis kan maken met een simpel deeg recept.

Spaanse Churros recept

Course: ReceptenCuisine: Spaans
Aantal

4

serveringen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

4

minutes

De Spaanse churros is een heerlijk recept om thuis op te eten. Het heeft iets weg van de oliebol die we in Nederland kennen. Maar toch is de smaak net even wat anders. Veel mensen verwarren dit als een Mexicaans of Spaans dessert. Maar zo is het niet bedacht. Het is echt een snack die je tussendoor opeet. Zo wordt het vaak verkocht in eetkraampjes op straat. Het wordt zowel met chocolade als zonder geserveerd. Vaak eet men het samen met een kopje warme chocolademelk. Je kunt churros thuis zelf maken met de volgende ingrediënten.

Ingrediënten

  • 240 ml water

  • 125 gram bloem

  • 110 gram boter

  • 3 el suiker

  • 1 el kaneel

  • 3 eieren

  • Snufje zout

  • Optioneel: 200 gram donker chocolade

Spaanse Churros maken

  • Zet een kleine steelpan op het vuur en voeg daar het water, boter, zout en 2 eetlepels suiker aan toe. Breng dit terwijl je het roert aan de kook en zet daarna het vuur laag.
  • Voeg daarna de bloem toe en roer dit ongeveer 1 minuut lang totdat het mengsel een bal vormt. Hierna voeg je een ei toe terwijl je blijft kloppen. Zodra deze is opgenomen voeg je het andere ei toe totdat alle eieren in het mengsel zijn verwerkt. Het churros deeg is nu klaar voor gebruik.
  • Om van het deeg churros te maken verhit je olie in een pan tot 180 graden. Je kunt hier uiteraard ook een frituurpan voor gebruiken als je deze in je bezit hebt. Schep het deeg in een spuitzak en zet hier een sterpunt opening op.
  • Spuit daarna het deeg in de hete olie. Zodra je tevreden bent over de grootte kun je het afsnijden. Bak ze totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze op een keukenrol uitlekken. Meng daarna de eetlepel suiker met de kaneel en strooi dit over jouw eigengemaakte Spaanse Churros.
  • Je serveert de Churros het lekkerste als ze nog warm zijn. Mocht je ze willen serveren met chocolade dan kun je dit kort warm maken in een pan om zo deze snack erin te dompelen. Zowel chocolade als chocoladesaus is een aanrader. Maar uiteraard is het ook heerlijk om het zonder te eten.

Hoe bewaar je churros?

Je kunt churros op verschillende manieren bewaren. Het lekkerste is natuurlijk om ze warm op te eten. Maar mocht dat niet lukken kun je het gelukkig altijd achteraf nog opwarmen. Houd er wel rekening mee dat een verse churros echt een stuk lekkerder is dan wanneer hij al wat ouder is. Maar door deze stappen te volgen kun je nog steeds een lekkere snack op tafel zetten.

Het beste kun je het bewaren in een luchtdichte, afgesloten bak. Op deze manier kun je ze twee dagen in de koelkast bewaren. Mocht je ze wat langer willen bewaren kun je ze invriezen. Leg de churros in een diepvrieszak en je kunt ze ongeveer drie maanden bewaren. Wanneer je ze warm wil eten kun je wanneer ze ontdooit zijn in een oven opwarmen. Om het beste resultaat te krijgen verwarm je de oven voor op 180 graden. Zodra deze op temperatuur is kun je de snacks erin plaatsen. Na 2 tot 3 minuten zijn ze weer heerlijk warm en kun je ze uit de oven halen. Zo worden ze niet zacht maar kun je er wel warm van genieten.

Beslag invriezen

Ook het churros beslag kun je prima invriezen zodat je deze gelijk kunt bereiden. Het voordeel hiervan is dat deze zijn smaak minder verliest en je het vers kunt bakken. Zo krijg je nog steeds de krokante buitenkant en zachte binnenkant. Het beslag bederft alleen wel erg snel, dus het is verstandig om hier goed mee om te gaan. Zo kun je ze ongeveer een dag in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft het ongeveer even lang goed, hierin kun je ook één of twee dagen aanhouden. De smaak zal wel een beetje aangetast worden. Dit merk je waarschijnlijk het eerste in de taaiheid. De gluten worden namelijk nog wel gevormd en dat zorgt ervoor dat het eindresultaat wat taaier is. Vandaar dat het ook niet aan te raden is om het langer te bewaren.

Churros maker

Churros recept

Lukt het niet om het in hete olie te bakken of krijg je niet zo’n mooi resultaat? Dan kun je ook een churros maker aanschaffen. Dit is een speciaal apparaat waarmee je op een makkelijk manier deze heerlijke snack kunt maken. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een donut of poffertjes maker. Je stopt het deeg erin en dit product doet de rest.

Mocht je het vaak eten dan is het zeker de moeite waard om hier naar te kijken. Je hebt namelijk geen vetlucht meer en kunt op elk moment snel warme churros eten. Duur is het niet en over het algemeen kun je het snel opbergen.

Hier vind je een overzicht van de beste churros maker waar je uit kunt kiezen.

Meest populair