HomeBlogBordspellen top 10: beste gezelschapsspellen

Bordspellen top 10: beste gezelschapsspellen

In een tijd waar technologie de overhand neemt zijn bordspellen nog steeds erg populair. Even geen tv kijken of een smartphone in de hand, maar gezellig samen met wat andere mensen een spelletje spelen. Bordspellen worden over de hele wereld gespeeld. Hierin vind je verschillende stijlen en categorieën. Hieronder beschrijven we de bordspellen top 10. Dit zijn de beste gezelschapsspellen om je uren mee te vermaken.

Ticket to Ride

Ticket to Ride is een spel dat zich richt op de spoorwegen. Het werd in 2004 ontworpen door Alan R. Moon. Het spel is dus nog niet zo oud, maar toch ontzettend populair. In het begin van het spel krijgt elke speler 45 treinwagons in zijn eigen kleur. Met deze wagons moet je de route op jouw bestemmingskaart volbrengen. Claim de verbindingen tussen de steden door de juiste kaartencombinaties te bemachtigen. En wellicht ben jij dan de winnaar.

Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers en erg makkelijk aan te leren. Elk spel is door de verschillende mogelijkheden anders en dat maakt het ook heel interessant om het steeds opnieuw te spelen. Zeker een aanrader dus om zelf aan te schaffen of bij iemand anders te spelen.

Bordspellen top 10: Catan

Catan is een prachtig handelsspel. Het wordt door veel mensen gezien als het bordspel van onze tijd. Het ziet er mooi uit, er zijn veel uitbreidingen te koop en je kunt het hierdoor zo lang maken als je zelf wil. In het spel is het de bedoeling dat je grondstoffen krijgt. Met deze grondstoffen kun je ruilen om zo huizen, straten en steden te bouwen. Door punten te verzamelen wordt jij de winnaar van het spel.

Catan werd in 1995 uitgebracht als kolonisten van Catan. Dit is ook waarschijnlijk hetgeen wat je hoort als je mensen tegenkomt die dit spelen. In 2014 werd de naam veranderd naar Catan. Het bordspel is zonder uitbreiding voor 3 tot 4 spelers. Met uitbreidingen kun je het met 5 tot 6 spelers spelen. Zonder uitbreiding ben je ongeveer een uur bezig, maar hoe meer je van de uitbreidingen toevoegt: hoe langer het spel ook zal duren. Jij bepaalt dus hoe lang je een spel wil spelen en wat voor regels en mogelijkheden je toevoegt. Al met al zeker een aanrader in de bordspellen top 10.

Bordspellen top 10

Escape room the game

Al jaren is de escape room erg populair. Je gaat met een groep mensen naar een kamer toe waar je clues en oplossingen moet vinden om verder in een verhaal te komen. Door de populariteit zijn ook bordspel makers hier mee bezig gegaan om het dichter bij huis te krijgen. Zo kun je met een groep mensen gewoon een Escape room spelen in je huiskamer. Vandaar dat het ook zo populair is en ook bij de beste gezelschapsspellen op dit moment thuis hoort.

Het is de bedoeling dat je binnen 60 minuten met de puzzels en raadsels het spel oplost. Houd er rekening mee dat je met deze spellen soms onderdelen moet kapot maken om verder te komen. Escape room spellen zijn dan ook vaak éénmalig te spelen. Sommige mensen vinden dit niet erg, maar het is zeker wel even iets om rekening mee te houden. Je kunt uiteraard wel voorzichtig zijn en eigen papier gebruiken om dit te voorkomen. Hoe dan ook zijn het prachtige spellen van deze tijd waar je een uur veel plezier aan kunt beleven.

Escape room

30 seconds

Ben je met een grote groep? Dan is 30 seconds het spel dat jij zoekt. Want dit spel kun je namelijk met 3 tot 20 spelers spelen. Zoals de naam al zegt, heb je elke keer 30 seconde de tijd. Wanneer jij aan de beurt bent moet je in deze tijd zoveel mogelijk van de 5 begrippen op jouw kaartje omschrijven. De andere mensen moeten het dan raden. Hoe meer er geraden wordt, hoe meer stappen je vooruit kunt zetten. En zodra je met jouw team de finish hebt bereikt heb je gewonnen.

In het spel heb je verschillende manieren hoe jouw team de woorden moet raden. En hierdoor wordt het spel nog leuker. Zo kan het zomaar zijn dat je het ene potje het moet uitbeelden en de andere keer het moet omschrijven. Dit zorgt voor grappige momenten waar je dagen later nog over spreekt. Probeer dit spel uit de bordspellen top 10 eens uit. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Bordspellen top 10: Zeeslag

Zeeslag is een spel waarbij je moet raden waar de ander zijn boten heeft neergelegd. Je speelt het met twee spelers en met wat strategie probeer je de tegenstander te slim af te zijn. Als eerste plaats je jouw boten op een slimme manier op het bord. Zodra je dit hebt geplaatst kan de tegenstander verschillende coördinaten noemen. Zodra hier een deel van de boot op staat meld je dit. Heeft de tegenstander alle delen van een boot gevonden? Dan is deze boot gezonken. Zodra alle boten zijn gevonden heb jij het spel gewonnen.

Het spel zeeslag gaat al best wat jaren terug in de tijd. Zo werd het vroeger gespeeld op pen en papier. Pas in 1967 werd het door Milton Bradley als bordspel uitgebracht. Dit is dan ook één van de eerste bordspellen die later ook als videospel op de markt werd gebracht.

Zeeslag

Codenames

Bij het spel codenames liggen er 25 spionnen op tafel. Van elk team weet één speler welke van deze bij hun team horen. Door aanwijzingen te geven probeer jij te zorgen dat jouw team het eerste contact krijgt met de spionnen. Je geeft aanwijzingen door één woord te noemen. Het is dan de taak van de teamgenoten om de spionnen van hun eigen kleur te raden zonder dat er andere tegenstanders worden onthuld.

Het is een uniek woordspel dat geschikt is voor 2 tot 6 spelers. Maar het leukste is om dit spel met twee teams te spelen zodat je ook echt tegen elkaar speelt. En door de 400 verschillende woorden waarvan er 25 in een spel gebruikt worden is er genoeg variatie om het spel opnieuw te spelen.

Stratego

Stratego is zoals de naam al zegt een strategisch spel. Je speelt het met twee spelers op een bord van 10 bij 10 tegels. Je bent de baas over een heel leger. Daarnaast heb je een vlag, spion en zes bommen. Deze zet je zelf op een strategische manier neer. En daarna kan het spel beginnen. Zodra jij de vlag van de tegenstander hebt veroverd, heb jij het spel gewonnen.

Stratego werd oorspronkelijk in Nederland gebouwd door het bedrijf Jumbo. In 1963 werd het overgenomen door Milton Bradley om het ook in de rest van de wereld bekend te maken. Dit betekent dus dat wij als Nederlanders het spel al het langste kennen. En veel van ons hebben het vast ook wel in het verleden eens gespeeld. Mocht je een simpel strategisch spel willen spelen dan is dit spel zeker een aanrader. Het duurt geen uren, maar je hebt er wel veel plezier van.

Risk: al jaren in de bordspellen top 10

Risk is een ander strategisch spel dat net als Monopoly is gemaakt door de Parker Brothers. Je kunt het spelen met twee tot zes personen. Op het bord zie je een kaart van de wereld met 6 continenten en 42 verschillende landen. Met behulp van kaarten en dobbelen probeer jij de hele wereld te veroveren. Hierin heb je verschillende missies en uitdagingen waardoor geen één spel hetzelfde is.

Het doel van dit spel is om uiteraard te winnen. Dit kan betekenen dat je meerdere landjes moet veroveren of een speler moet uitschakelen. Door jouw leger te laten groeien begin je als kleur sterker te worden en kun je ervoor zorgen dat jij met jouw leger de overwinning kunt overhandigen.

Top 10 bordspellen

Beste gezelschapsspellen: Monopoly

Monopoly is een bordspel dat in 1933 is gemaakt door de Parker Brothers. Het is een spel gericht op de economie en wordt gezien als één van de beste gezelschapsspellen. In het spel bouw je huizen en straten om zo met jouw zakelijke vaardigheden het spel te winnen. Het is een klassiek spel waar veel mensen regelmatig naar terugkeren. In de loop der jaren is het wel veel veranderd. Zo kun je nu ook veel variaties hiervan kopen zoals een Monopoly Junior en de valsspelers editie. Verkocht in maar liefst 114 landen en uitgegeven in 47 talen is het zeker geen klein spel meer te noemen.

Een potje monopoly kun je met twee tot zes spelers doen. Wanneer je het speelt kun je de regels wat aanpassen om zo te bepalen hoe lang het ongeveer zal duren. Want wanneer je eenmaal begonnen bent kan het zomaar zijn dat als je niet uitkijkt je vier uur verder bent. Veel plezier gegarandeerd, maar voor soms kan het ook net wat te lang duren voordat er iemand gewonnen heeft. Mocht je goed kunnen dobbelen zal dit in jouw voordeel zijn. Want zodra je twee keer hetzelfde cijfer gooit mag jij nog een keer gooien en heb je een kans om een grote voorsprong op te bouwen. En met deze voorsprong kun jij elke straat in het spel veroveren.

Beste gezelschapsspellen

Schaken: nummer 1 in bordspellen top 10

Al jaren staat schaken op de nummer één plek van bordspellen. En dat is ook niet zo gek aangezien het een zeer strategisch spel is. Je wint normaal gezien niet met geluk of het gooien van een 6, maar moet jezelf naar de overwinning helpen. Schaken doe je met zijn tweeën op een schaakbord. Dit is een vierkant geruit bord met vierenzestig vierkanten. Het is één van ‘s werelds oudste spellen en nog steeds ontzettend populair. Vandaag de dag wordt het niet alleen op een schaakbord gespeeld. Ook online en via apps spelen miljoenen mensen elke dag tegen elkaar.

Het is bewezen dat bordspellen je focus en aandacht voor details verbeteren. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat je door schaken je geheugen traint. Het is dus niet alleen een leuk spel maar ook nog eens een goede training voor je geest. Daarnaast maakt het niet uit of je nu een beginner of een gevorderde bent: er is altijd wel een uitdaging in te vinden. Een goed spel dus om altijd in huis te hebben.

Schaken

Conclusie

Hoewel het misschien niet meer van deze tijd is, blijft het nog steeds leuk om met vrienden of familie een bordspel te spelen. Je bent even weg van je werk, computer en smartphone en hebt echt tijd voor elkaar. Hierdoor kun je alles om je heen even loslaten, je hoofd leegmaken en gewoon gezellig met elkaar een spelletje spelen. Zeker op een regenachtige dag of in de winter is een spelletje een mooie oplossing om toch een leuke tijd samen te hebben. En met deze bovenstaande bordspellen top 10 weet je zeker dat je er ook veel plezier aan zult beleven.

Meest populair