Wie weleens in Oostenrijk is geweest weet dat dit een land is waar ze ontzettend veel lekkere broodjes en gebakspecialiteiten zoals Apfelstrudel. Dit product is voornamelijk in de hoofdstad van Oostenrijk genaamd Wenen te vinden. Maar gelukkig is dit heerlijke broodje in veel meer plaatsen verkrijgbaar. Het is zelfs zo dat het idee van de Apfelstrudel gebaseerd is op het gerecht genaamd Baklava. Omdat Oostenrijk en Hongarije vroeger bij elkaar hoorde, kun je dit heerlijke gerecht dus ook in Hongarije vinden. Pas later kon je dit ook in Nederland vinden. Is het een regenachtige herfstdag of ben je op zoek naar een heerlijk dessert voor de kerst? Lees dan gauw verder hoe je zelf deze warme Oostenrijkse Apfelstrudel specialiteit thuis kunt maken.
Voordat je begint met het maken van dit warme gerecht moet je eerst de volgende producten in huis halen.
Apfelstrudel maken doe je zo
Course: Recepten4
serveringen1
hour30
55
minutes2
hours25
minutesEen heerlijke Apfelstrudel eet je niet alleen in Duitsland. Je kunt het ook prima thuis maken. Om dit recept te maken heb je wel een aantal ingrediënten nodig die we hieronder beschrijven.
Ingrediënten voor Apfelstrudel
200 gram tarwebloem
100 gram kristalsuiker
120 milliliter Kraanwater
50 gram rozijnen
1 zakje vanillesuiker van 8 gram
100 gram ongezouten roomboter
4 mildzoete appels
1 eetlepel gemalen kaneel
3 eetlepels citroensap
1 theelepel gemalen kruidnagel
4 beschuitjes
55 gram amandelschaafsel
– 1 mespunt zout
- Overige benodigdheden:
– Pan
– Kom
– Lepel
– Bakpapier
– Deegroller
– Kwastje
Instructies
- Zet de oven aan op 190 graden zodat deze vast kan voorverwarmen terwijl jij met de bereiding van de Apfelstrudel bezig bent.
- Zet een pan met water op het vuur en breng deze aan de kook. Pak een kom en doe hier 100 gram tarwebloem, 50 gram boter, 1 mespunt zout en 120 milliliter kraanwater in.
- Roer het geheel goed door elkaar met een lepel. Zodra het er goed uitziet voeg je nogmaals 100 gram bloem toe. Kneed het deeg vervolgens met de hand zodat het soepel wordt.
- Nu is het tijd om het kookwater uit de pan te schenken. Heb je dit gedaan? Pak dan wat bakpapier en leg dit in de pan. Hierna leg je het deeg op het bakpapier en dek je de pan af. Laat het deeg nu voor 1,5 uur met rust.
- De inhoud van de Apfelstrudel mag natuurlijk niet ontbreken. Snijd daarom de appels door de helft en maak er vervolgens kwarten van. Let op: het is belangrijk dat je de klokhuizen verwijdert en dat je de appels in mini blokjes snijd. De snijtechniek hiervoor wordt ook wel brunoise genoemd.
- Zodra je klaar bent met het snijden van de appelstukjes voeg je 100 gram kristalsuiker, kaneelsuiker, 1 eetlepel kaneel, 50 gram rozijnen, 3 eetlepels citroensap, 1 theelepel gemalen kruidnagel en amandelschaafsel toe. Meng dit alles goed door elkaar.
Het deeg uitrollen
Leg na 1,5 uur wat bloem op het aanrecht en pak vervolgens het deeg weer bij. Rol nu het deeg uit met een deegroller zodat het een grote lap wordt van 20 x 30 centimeter. Dit kun je het beste op een stuk bakpapier leggen om het vervolgens met de hand uit te rekken tot een lengte van 50 x 70 centimeter. Het doel hiervan is dat het deeg steeds meer doorzichtig wordt. Bestrijk vervolgens het deeg met 1/4 van de boter. Verkruimel 4 beschuitjes boven het deeg en verdeel ook het appelmengsel totdat dit iets over de helft van het deeg komt.
Let erop dat er 4 centimeter aan de randen vrij blijft. Zodra je alles goed verdeeld hebt vouw je de zijkanten naar binnen. De apfelstrudel kun je het beste oprollen door het bakpapier er omheen te vouwen. Bestrijk nu ook de rest van het deeg met de boter. Pak de bakplaat erbij en leg hier wat bakpapier op om de rest van de apfelstrudel ook met boter te bestrijken. Zodra je dit gedaan hebt is het tijd om het heerlijke gerecht in de oven te leggen. De baktijd betreft 55 minuten.
Het gerecht is klaar
Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te proeven hoe lekker jouw gerecht is geworden. Let er daarom bij het uithalen extra goed op dat je zowel je handen als je mond niet brand. De buitenkant is vaak erg heet wanneer het gerecht net uit de oven komt. Ook zijn de appelstukjes erg heet wanneer deze net uit de oven komen. Laat daarom de apfelstrudel enkele minuten afkoelen voordat je je tanden erin zet. Nieuwsgierig naar meer lokale gerechten? Kijk dan ook eens naar de Zweedse kaneelbroodjes of probeer de Millionaire’s Shortbread uit. Zo proef je vanuit het mooie Nederland toch de prachtige culturen die we wereldwijd hebben. Eet smakelijk!