HomeBlog10 meest vervuilde steden ter wereld

10 meest vervuilde steden ter wereld

Hoewel in Nederlands luchtvervuiling nog niet heel erg aan de orde is, is dit in andere gebieden van de wereld wel het geval. Zo horen we vaak in het nieuws dat er een smoglaag over de Chinese steden ligt. Maar hoor je ook regelmatig verhalen over steden waar afval niet opgehaald wordt. Dit zijn situaties die heel slecht zijn voor de gezondheid. Maar de mensen die hierin leven toch gewoon moeten accepteren. Sommige steden in de wereld zijn zo vervuild dat het een bedreiging wordt voor de burgers die daar wonen. Vervuiling is er niet alleen in afval en smog. Het kan ook in de vorm van geluid, stank of andere zaken voorkomen.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil deze steden helpen bij het verminderen van de vervuiling die mensen vaak zelf veroorzaakt hebben. Dit doen ze door onder andere een luchtkwaliteitsdatabase aan te bieden. Dit wordt jaarlijks gemeten door de gemiddelde concentratie van fijnstof te meten. Elk jaar meet de WHO met PM10 en PM2,5, oftewel deeltjes die kleiner zijn dan 2, 5 en 10 micrometer. En vanuit daar maken ze een lijst op. In dit artikel behandelen we de 10 meest vervuilde steden ter wereld die op deze lijst gebaseerd zijn.

Muzaffarpur, India

Door temperatuurdaling en luchtvervuiling is Muzaffarpur in India één van de 10 meest vervuilde steden ter wereld. Doordat de temperaturen laag blijven, blijven ook de fijnstoffen laag hangen en kunnen deze niet ontsnappen. Dat maakt het gelijk ook een stuk lastiger om de luchtkwaliteit te verbeteren. De grootste veroorzakers zijn de industriële bedrijven, auto’s en dieselgeneratoren. Ook de ouderwetse lampen helpen hieraan mee maar zullen maar een kleine toevoeging geven aan het geheel. De stad heeft een oppervlakte van 93km2 en bijna 400.000 bewoners. De mensen wonen dus dicht op elkaar wat het probleem nog eens verergert.

Meest vervuilde steden: Agra, India

Door hoge temperaturen en de vele modderstormen die de stad Agra passeren is de luchtkwaliteit regelmatig erg slecht. Daarnaast merk je dat ook de voertuigen, het afval en de industrie hier veel invloed op hebben. Voornamelijk de vervuiling op bouwplaatsen en de afval van de inwoners heeft invloed op de vervuiling van de lucht. En hoewel het effect van de modderstromen helaas niet beïnvloed kan worden probeert men de overige onderdelen waar ze wel controle over hebben wel te verminderen. Zo zijn er controles en moeten bedrijven maatregelen nemen om de PM2,5 waarde van 131 terug te dringen. Hoeveel effect dit zal hebben zullen we de komende jaren zien.

Smog in steden

Bamenda, Kameroen

Alleen al in Kameroen ligt het aantal sterfgevallen als gevolg van vervuiling rond de 7.000 doden per jaar. Een ontzettend hoog aantal dat overal ook veel zorgen opwekt. Met een PM2,5 waarde van 132 heeft deze Kameroense stad 13 keer het aanbevolen niveau door WHO. Dit maakt dat ook deze stad onder de meest vervuilde steden valt. In de top 10 is dit de enige stad die niet in India ligt. De problemen zijn echter wel veelal hetzelfde. Met een bevolking van meer dan 350.000 is deze regiohoofdstad van Nord-Quest voornamelijk besmet door het verkeer en de fabrieken. Ook helpt de verandering van het weer elk jaar weer opnieuw mee om de vervuiling nog meer te versterken.

Lucknow, India

Hoewel deze stad een PM2,5 van 138 heeft, wordt het toch vaak gezien als de twee na meest vervuilde stad van India. Er zijn namelijk veel verontreinigende stoffen in de stad te vinden zoals koolmonoxide, ozon en Vervuilde stedenoxide. Dit maakt dat er in sommige tijden een tekort aan zuurstof is. Zo komt het voor dat mensen op straat bewusteloos neervallen en veel mensen in het ziekenhuis belanden. Een serieus probleem dus die door meerdere facetten wordt veroorzaakt. Maar wat precies het probleem is van het tekort aan zuurstof durft men niet te zeggen. Wel zie je ook in dit gebied veel vervuiling door fabrieken, motoren en auto’s.

Lucknow

Delhi, India luchtvervuiling

Delhi stond aanvankelijk bovenaan de lijst van de meest vervuilde steden ter wereld, maar na enkele maatregelen staat het nu op de 6e plaats van meest vervuilde steden ter wereld. Hoewel dit een hele mooie prestatie is blijft de hoeveelheid vervuiling nog steeds erg hoog. En dat maakt ook dat dit gebied nog extra zorg draagt. Delhi bevat de hoofdstad van India, New Delhi. Met meer dan 20 miljoen inwoners op een oppervlak van 1484km2 is het ook geen klein probleem meer te noemen. Het is hierdoor ook de grootste vervuilde stad ter wereld. De PM2,5 waarde ligt rond de 143 wat ongeveer 14 keer hoger ligt dan hetgeen wat aanbevolen is.

De grootste veroorzakers zijn de fabrieken en auto’s. Dit maakt dat ook dit gebied de grootste hoeveelheid problemen geeft op gebied van luchtwegen en astma. Toch is het wel mooi om te zien dat ze hier aan deze stad werken. Het aantal problemen is hierdoor al een stuk vermindert en de leefbaarheid wordt zo langzaamaan beter. Mogelijk dat het dus de komende jaren nog verder daalt zodat deze plaats helemaal van de lijst af valt.

Delhi Vervuilde steden

Patna, vervuilde steden in India

Patna is de de vijfde vervuilde stad in India in de lijst van meest vervuilde steden ter wereld. De luchtkwaliteit in deze stad bevat tot acht verontreinigende stoffen. Zo vind je er zwaveldioxide, koolmonoxide, ammoniak, lood, stikstofoxiden en ozon. Deze vervuiling ontstaat voornamelijk door de industrie en voertuigen. Maar ook de verbranding van afval en brandstoffen helpen goed mee in dit verhaal. Met meer dan 2 miljoen inwoners op een oppervlak van 136 km2 blijven de schadelijke stoffen maar komen.

Patna vervuilingDe dampen die hier ontstaan blijven hangen waardoor de longen van veel inwoners aangetast is. De ademhaling is dan ook het grootste probleem in dit gebied. Vooral in de winter blijft de smog hangen waardoor het zicht ook een stuk minder is. Dit maakt dat zowel de treinen als vliegtuigen verhinderd worden aangezien ze niet het zicht hebben om normaal te kunnen reizen.

Varanasi, India

Een andere Indiase stad die er qua vervuiling erg aan toe is, is Varenasi. Deze stad is er niet alleen erg aan toe als het om luchtvervuiling gaat, maar ook op vele andere gebieden. Zo is hier geen schoon drinkwater meer en is het dus ook niet langer mogelijk om thuis schoon water uit de kraan te drinken. Dit alleen al is een groot probleem die niet zomaar verholpen wordt. Daarnaast is de lucht ook niet schoon. Er is geen mogelijkheid om afval weg te gooien waardoor al het afval maar op straat opstapelt. Dit wordt ook niet opgehaald en dat maakt het probleem elk jaar erger.

Ook het water in de omgeving is vervuild. Met meer dan 1,2 miljoen inwoners op een oppervlakte van maar 163,8 km2 is dit ronduit zorgelijk te noemen. Toch lijkt het erop dat de autoriteiten deze locatie opgegeven hebben maar we hopen dat er toch snel een einde aan dit probleem komt. Vooral zodat de mensen die hier nog geboren worden ook een normaal leven kunnen leiden.

Vervuilde steden

Gaya, India

Met een PM2,5 waarde van 149 komt ook deze stad in deze lijst voor. En dit is best bijzonder aangezien het een grote, toeristische trekpleister is. Zeker door de oude stad met veel historie zou je niet verwachten dat er zoveel vervuiling aanwezig zou zijn. Met een oppervlakte van 308 km2 en meer dan 500.000 inwoners zijn er ook op gezondheidsgebied veel problemen. Mensen met allergieën, oogproblemen en jeuk zijn de dagelijkse gang van zaken: puur om de vervuiling die hier speelt.

Afval wordt gewoon neergegooid en niet opgeruimd. Daarnaast is de smog soms zo erg dat vliegtuigen niet eens kunnen landen. Het probleem is vanzelfsprekend genoeg bekend maar helaas is er nog niet veel aan gedaan. En dat is erg zorgelijk: zeker aangezien er veel inkomsten uit toerisme hier vandaan komen.

Faridabad, India

Verbrandingen van rubber, plastic en droge bladeren zijn in deze stad de grootste oorzaak van luchtvervuiling. Deze afval samen met de rijdende auto’s en de industrie maakt dat deze stad gezien wordt als een giftige stad waar het dus beter is om een masker te dragen. De PM2,5 gehalte ligt op maar liefst 172. De gegevens die de WHO hebben vrijgegeven zijn dus niet mis. Door verschillende studies in deze omgeving is gebleken dat de grootste vervuiling plaatsvindt in verschillende seizoenen. Maar de grootste reden dat alles blijft hangen is omdat er niks aan gedaan wordt.

Er zijn geen planten meer in de omgeving die de lucht schoonmaken en het stof blijft gewoon op de straten en in gebouwen hangen. Hierdoor neemt de luchtvervuiling in de vervuilde steden alleen maar toe. Toch zijn verschillende organisaties bezig om te kijken naar mogelijkheden om dit te minderen zodat dit gebied weer leefbaar wordt. Maar voor nu is het beter om hier niet te komen: zeker aangezien de kans dat je ernstig ziek wordt erg groot is.

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling in Kanpur, India

Het is op zich niet raar dat de meeste steden in deze lijst in India zijn. De steden in India zijn namelijk dichtbevolkt en de stijl van leven is vaak heel slecht. De industriële gebieden zijn veel vermengd met woonwijken zodat de mensen die hier wonen ook extra veel kunnen werken. Met de hoge bevolking en het gebrek aan strikte maatregelen van de overheid op het gebied van afval, reinigen van rook en gassen staat de stad bovenaan de lijst van de meest vervuilde steden ter wereld.

StraatvervuilingHet jaarlijkse PM2,5-gehalte in Kanpur is 173 mcg per kiloliter. Dit is bijna 17 keer hoger dan wat de gezondheidsorganisatie aanbeveelt. Normaal gezien hoort dit getal dus rond de 10 mcg te staan. En dat is ook de reden dat de gezondheid van de mensen in deze stad echt in gevaar is. In deze omgeving is de smerigste lucht en luchtvervuiling ter wereld. Hierdoor ontstaan er veel ziektes die voornamelijk in de luchtwegen ontstaan.

De grootste luchtvervuiling komt door industriële fabrieken. Daarnaast vind je hier ook overal afval wat gewoon niet te bergen is. Met meer dan 3 miljoen inwoners op een oppervlakte van 403 km2 is dit op zich ook niet zo raar. Maar het is wel belangrijk dat het opgelost wordt zodat iedereen gezond kan leven en ook andere landen er geen last van zullen krijgen.

Conclusie meest vervuilde steden

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de luchtvervuiling in de meest vervuilde steden ter wereld er erg aan toe. Dit heeft niet alleen maar impact op de omgeving maar vooral ook op de gezondheid van de mensen. In sommige gevallen kunnen mensen er wel wat aan doen maar soms heeft de natuur en de temperatuur ook impact op het geheel. Maar in de meeste gevallen zien de mensen doordat het probleem steeds groter wordt de uitweg en oplossing niet meer. Dit is iets wat we allemaal wel eens in ons eigen leven hebben meegemaakt en hier in grote schaal zichtbaar is. Gelukkig is de WHO samen met vele organisaties bezig om dit te verbeteren.

Door dit te lezen hopen we dat je ook beseft dat je blij mag zijn dat je in Nederland woont waar de kwaliteit van de lucht nog steeds goed is. En tegelijk ook beseft dat het in andere landen een stuk erger eraan toe is. Voornamelijk India heeft veel problemen die voornamelijk ook door het grote afvalverbruik worden veroorzaakt. Maar ook in andere landen zie je de problemen steeds meer stijgen. Door zelf je rotzooi op te ruimen en niet rond te laten zwerven help jij dus al mee met het grootschalige probleem in deze wereld. Welke vervuilde steden vielen jou op in deze lijst en waarom?

Meest populair