HomeReceptenMillionaire's Shortbread

Millionaire’s Shortbread

Wanneer je bekend bent met Schotland weet je dat Millionaire’s Shortbread een echte favoriet is. Deze hartige koek is gemaakt van karamel en chocolade. Een combinatie van smaken die heel goed samengaan. Ben je nog niet bekend met deze Schotse lekkernij? Ook dan is het zeker de moeite waard om dit recept eens uit te proberen. Daarnaast is het niet eens zo ingewikkeld om te maken. Wel moet je er rekening mee houden dat het een tijdsduur van ongeveer 3 uur heeft. Hiervan zijn 15 minuten bereidingstijd en 15 minuten oventijd. De andere 2,5 uur gaat naar het koelen en hard laten worden van deze Schotse hartige koek.

Ingrediënten voor het maken van Millionaire’s Shortbread

millionaire's shortbread– 2 pakjes ongezouten roomboter. Hiervan gebruik je 150 en 100 gram.
– 150 gram bloem
– 200 gram melkchocolade, pure chocolade of witte chocolade
– 50 gram witte basterdsuiker
– 1/2 theelepels zout
– 50 gram lichtbruine basterdsuiker
– 400 gram blik gecondenseerde melk

Overige benodigdheden:

– Bakjes
– Een beslagkom
– Garde of mixer
– Vierkante bakvorm
– Bakpapier
– Lepel of bak spatel
– Vork
– Steelpan
– Pannenlikker

Zo maak je Millionaire’s Shortbread

Voor het maken van Millionaire’s Shortbread verwarm je eerst de oven voor op 150 of 160 graden. Om als eerste de bodem te maken doe je 100 gram ongezouten roomboter in een bakje en zet je deze voor 30 seconde in de magnetron. Je kunt er ook voor kiezen om de roomboter al eerder uit de koelkast te halen zodat dit op kamertemperatuur is. Doe vervolgens de boter samen met 50 gram witte basterdsuiker in de beslagkom. Mix dit vervolgens voor ongeveer 1 minuut tot een crème. Zodra dit er goed uitziet voeg je 150 gram bloem toe.

Maak je geen zorgen over hoe kruimelig het deeg nu geworden is want dit is juist de bedoeling. Pak de vierkante bakvorm erbij en leg daar wat bakpapier in of vet de bakvorm in met boter. Pak je bak spatel of lepel erbij en begin met het platdrukken van het kruimeldeeg. Let er op dat je dit niet te snel doet. De bodem van jouw Millionaire’s Shortbread moet namelijk wel mooi plat worden. Prik vervolgens met een vork op een aantal plaatsen in het deeg zodat het in de oven goed gaar kan worden. Heb je dit gedaan? Zet dan de bakvorm met het deeg voor 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat dit goudbruin worden.

Het maken van de karamel

Terwijl het deeg in de oven staat kun jij verder met stap 2 van het maken van Millionaire’s Shortbread, namelijk de karamel laag. Pak een steelpan en de andere 150 gram ongezouten roomboter erbij. Voeg ook zout en beide soorten basterdsuiker toe. Dit is de stap waar ook het blikje gecondenseerde melk goed van pas komt. Met een pannenlikker kun je de restjes eruit halen. Zo zorg je er voor dat je niets verspild. Hierna verwarm je het geheel net zo lang totdat het opgelost is. Als dit het geval is kun je het vuur hoger zetten zodat het mengsel gaat koken. Hierbij is het belangrijk dat je regelmatig roert zodat het niet aankoekt.

Voor een lichtbruine karamel hoef je het mengsel niet heel lang te laten koken. Houd je juist van een iets bittere smaak? Laat dan de karamel wat langer doorkoken. Ga ondertussen gewoon door met roeren. Zodra je tevreden bent over de kleur van de karamel zet je het vuur uit. Als het goed is, is de bodem ondertussen ook klaar. Haal deze uit de oven en zet de bakvorm naast jouw pan met karamelsaus. Giet vervolgens vanuit de steelpan de karamelsaus over de bodem van de Millionaire’s Shortbread heen. Pak daarna de spatel of lepel om het uit te smeren. Is je bakvorm voldoende afgekoeld? Zet dan het geheel voor 2 uur in de koelkast. Zowel de bodem als de karamel moeten namelijk hard genoeg worden voordat je de chocolade kunt toevoegen.

Millionaire's Shortbread maken

Millionaire’s Shortbread recept: de chocoladelaag

Als laatste is het tijd om de chocoladelaag te maken. Doe de 200 gram chocolade in een bakje en smelt deze vervolgens voor in de magnetron. 30 seconden tot 1 minuut moet voldoende zijn. Zodra de chocolade gesmolten is strijk je deze over de bodem met karamel heen. Let op: dit is maar een dunne laag dus verspreid de chocolade zoveel mogelijk door middel van een spatel. Daarnaast is het ook belangrijk dat je er op let dat de chocolade helemaal tot in de hoeken goed uitgesmeerd is. Dit vergt geduld, maar geeft wel een mooi eindresultaat.

Heb je alles goed verdeeld? Zet de bakvorm dan voor nog 1 uur in de koelkast. Zo kan de chocoladelaag goed hard worden. Zie je dat jouw Millionaire’s Shortbread recept goed hard is geworden? Zet dan het water maar vast op en pak de gebakschoteltjes erbij. Kies een lekkere vruchten thee uit en haal vervolgens jouw heerlijke hartige koek uit de koelkast. Snijd de koek in vierkanten of rechthoeken en smullen maar!

Meest populair