HomeReceptenZweedse Kaneelbroodjes

Zweedse Kaneelbroodjes

De broodjes die in de winkel vaak aangegeven worden als koffiebroodjes, zijn oorspronkelijk Zweedse kaneelbroodjes! Deze zoete broodjes zijn lekker om te serveren bij de koffie of thee. Ze maken het gelijk een stuk gezelliger dan wanneer je gewoon wat koekjes op tafel zet. Als je van lekker zoet houdt is dit broodje zeker geschikt voor jou. Van binnen is het broodje heerlijk zacht terwijl de buitenkant vaak wat krokanter is.

Hoewel het er misschien heel moeilijk uitziet om te maken, is het eigenlijk een heel simpel recept. Daarnaast neemt de rijstijd van het deeg maar 30 minuten in beslag waardoor je ook snel een hap kunt nemen. De kaneel broodjes kun je het beste lekker warm eten. Toch is er niks mis mee om de broodjes koud te eten en een aantal dagen te bewaren. Ook dan zijn ze namelijk nog heerlijk! Ideaal dus voor wanneer je het druk hebt, maar toch een lekkere picknick snack tussendoor of bij de thee wilt eten. Nieuwsgierig geworden naar de Zweedse Kaneelbroodjes? Je kunt ze maken met dit onderstaande recept.

Ingrediënten Zweedse Kaneelbroodjes

Voor het maken van de overheerlijke Zweedse Kaneelbroodjes heb je het volgende nodig.

Zweedse Kaneelbroodjes– 400 gram bloem
– 125 gram bruine basterdsuiker
– Witte Kandijsuiker
– 200 gram ongezouten roomboter
– 300 milliliter melk
– 50 gram suiker
– 60 milliliter water
– 1 ei
– 2 eetlepels kaneelpoeder
– 1/2 theelepel zout
– 1 zakje gist van 7 gram

Overige benodigdheden:
– Mixer
– Bakpapier
– Steelpan
– Zeef
– Kom
– Bakjes
– Handdoek

Zweedse Kaneelbroodjes maken

Verwarm de oven voor op 190 graden en pak vervolgens de boter en steelpan erbij. Zet zachtjes het vuur aan en laat de boter voor ongeveer een kwartier smelten. Hierna zal de boter de juiste kleur hebben. Pak er een zeef bij om vervolgens de boter hier doorheen te gieten. Door dit te doen houd je alleen het gedeelte van de boter over wat je nodig hebt voor het maken van overheerlijke Zweedse Kanneelbroodjes. Let op: gooi de rest van de boter niet weg want dit heb je op een later moment nog nodig. Verwarm 300 milliliter melk net zo lang totdat deze lauwwarm is. Voeg vervolgens 5 eetlepels van de gesmolten boter hier aan toe en roer het goed door de melk.

Zodra je dit alles hebt gedaan is het de hoogste tijd om het deeg te maken. Hiervoor heb je een kom nodig met 400 gram bloem. Voeg hier 50 gram suiker, een zakje gist en een snufje zout aan toe. Meng dit met behulp van een mixer goed door elkaar. Vervolgens voeg je een ei, wat water en de melk toe die je zojuist lauwwarm hebt gemaakt. Mix het mengsel nogmaals door elkaar totdat je een nat deeg hebt. Kneed het deeg vervolgens totdat het zacht en soepel is. Heb je dit gedaan? Dek dan het deeg af en laat het rusten voor 10 minuten.

De vervolgstappen

Om de Zweedse kaneelbroodjes af te maken gooi je wat bloem op het aanrechtblad zodat je hierna het deeg kunt uitrollen. Het mooiste is als je van het deeg een rechthoek maakt met afmetingen van 30 x 45 centimeter. Zodra je dit gedaan hebt pak je hetgeen wat nog over is van de boter, erbij. Doe hiervan eerst 2 eetlepels in een ander bakje en bestrijk daarna het deeg met de rest van de boter. Doe de witte kandijsuiker en 2 eetlepels kaneelpoeder in een bakje. Meng dit goed door elkaar en strooi het daarna over het deeg heen. Vanaf de lange kant van het deeg rol je het op zodat het een dikke rol wordt. Hierna snijd je de zijkanten eraf en verdeel je het in 12 stukken. Als je dit gedaan hebt zie je dat ze een spiraalvorm hebben gekregen.

Leg wat bakpapier op de bakplaat en leg de rondjes zo neer dat je de spiraal kunt zien. Hierbij is het belangrijk dat er wel wat ruimte tussen de broodjes zit zodat ze bij het bakken niet tegen elkaar gaan plakken. De bakplaat doe je nog niet in de oven, maar bedek je nu wel alvast met een handdoek.

Zweedse broodjes afbakken

Laat het deeg voor zo’n 30 minuten rijzen op een warme plek. Door dit te doen zorg je er voor dat het deeg iets dikker wordt. Als je het echt goed wilt doen is het aan te raden om het deeg 2x te laten rijzen voordat je de broodjes in de oven doet.

Nadat je de broodjes hebt laten rijzen leg je de bakplaat in de oven en bak je de Zweedse kaneelbroodjes voor 5 tot 8 minuten. Met een mooie goudbruine kleur haal je ze vervolgens uit de oven en laat je ze even een beetje afkoelen. Daarna is het tijd voor de allereerste hap. Zou het nog lekkerder zijn dan degene in de winkel?

Meest populair