HomeVakantie10 bijzondere manieren om te kamperen

10 bijzondere manieren om te kamperen

Wanneer de zomer op gang komt zijn veel mensen al op zoek naar locaties om in de natuur te verblijven. Samen met je camper, tent of tiny house op wielen ga je van camping naar camping. De mooiste natuurgebieden bezoeken en in de buitenlucht zijn geven je rust waardoor je volledig kunt relaxen. We pakken de tent en slaapzak in en zoeken een aangename plek naast een stroompje of in de bergen om een paar dagen weg te zijn van de drukte. Een maaltijd bij het vuur met wat bier of wijn, marshmallows boven het vuur en mooie verhalen: dat is wat kamperen voor de meeste mensen inhoudt.

Sommige kampeerders zoeken echter iets extra’s onderscheidend: niet traditioneel op een camping zitten maar juist in de wilde natuur. Of nog beter: gewoon hangend in de lucht aan een berg of boomtak. Voor deze mensen hebben wij deze lijst met 10 bijzondere manieren om te kamperen gemaakt. Mooie plekken waar jij op een leuke wijze van de natuur kunt genieten.

kamperen bijzondere plekken

Slapen aan een tak van een boom

Ben jij niet zo’n fan van al die rare beesten die op de grond rondlopen? Of ben je bang om één van de wilde dieren om je tent heen te hebben? Dan is in de lucht slapen misschien wel iets voor jou. Een beetje hoger op de bodem kamperen kan dit probleem namelijk leuk oplossen. Op deze bijzondere kampeerplek in Duitsland is dit mogelijk: je tent is namelijk opgehangen aan een boomtak, hoog in de boom en midden in het bos. Als onderdeel van de ervaring op Waldseilgarten Höllschlucht, krijgen kampeerders een opleiding om veilig de boom in te klimmen. Je bent namelijk niet zomaar boven, deze tocht duurt gemiddeld 10 tot 30 minuten voordat je in de bomen bent geklommen voor een nacht in dit bed. Gezien de lengte van de klim naar bed en ook de hoogte van je bed, mogen kampeerders alleen een boek en een licht mee naar boven. Dit om het geheel ook zo veilig mogelijk te houden.

Wanneer je wakker wordt kun je op een bijzondere manier genieten van de zonsopgang. Je ziet het uitzicht op de manier hoe veel vogels wakker worden en met mooi weer kun je kilometers ver kijken. Als je het moeizaam vindt om te slapen in de slingerende boomtoppen, heb je in ieder geval nog een spectaculair uitzicht over het Beierse bos. Pak dus lekker licht in voor deze bijzondere overnachting, neem niet meer dan één paar kleding mee en drink niet te veel voordat je naar bed gaat. Je bent namelijk wel even bezig voordat je bij de voorzieningen bent. Een overnachting kost je ongeveer 100 tot 150 euro, uiteraard kun je hier ook meerdere dagen verblijven. Toch is het een plek die eerder voor 1 nacht aangeraden wordt.

Slapen tegen een rotswand

Slapen tegen een rotswandSommige kampeerders zien de vaste grond niet als een noodzaak voor een goede nachtrust. En zeker als je een klimmer bent is dit eigenlijk geen optie meer. Voor de mensen die net wat meer uitdaging willen hebben bestaan er slaaptenten die je kunt bevestigen aan een rotswand. En of je er dan voor kiest om 1000 meter hoog te slapen of op een paar meter: dat is natuurlijk je eigen keuze.

Abseilers en bergbeklimmers begonnen oorspronkelijk tijdens hun expedities geïmproviseerde zitstokken te bouwen voor de nacht. Hieromheen ontstond er een trend die vandaag de dag nog steeds populair is. Verschillende reisorganisaties en campings over de hele wereld bieden vandaag de dag slaapplekken aan op een klif, in een grot of op de berg. Zo klim je omhoog of daal je af naar een klif om hier heerlijk te overnachten. Dit kan boven een zee zijn maar ook boven een kloof of zelfs boven de wolken. Met een prachtig uitzicht van de zonsondergang en zonsopkomst is dit zeker een aanrader om eens uit te proberen.

Zorg er alleen wel voor dat je geen hoogtevrees hebt, hoewel je goed vast zit is het zeker spannend. De wind kan er voor zorgen dat je wat rare bewegingen maakt op de rotsen of zelfs hele zwiebers maakt waar je beslist niet blij van wordt. Het is ook niet voor niks één van de gevaarlijkste sporten. Ook de regen of hagel kan vervelend op de tent aanvoelen en laten we het maar niet hebben over onverwachtse onweer. Een echte uitdaging dus voor avonturiers die wel tegen een stootje kunnen. Maar toch de uitdaging aan willen gaan en een super mooi moment van hun leven willen meemaken. De ruimte waar je slaapt is klein, dus neem niet al te veel spullen mee. Zo maak je het mooiste van deze ervaring.

Kamperen in de zogenaamde boom pods

Pods opgehangen aan bomen zijn steeds populairder onder kampeerders. Je vind ze overal ter wereld in verschillende stijlen en ze kunnen een unieke ervaring geven als het om slapen gaat. Zo kun je in Wales als kampeerder in een ecobal die je als versiering aan de bomen ziet, hangen. De bolvormige ‘boomtenten’ zijn gemaakt van hybride aluminium en stoomgebogen as en worden vastgezet tussen de bomen met metalen draden.

De prachtige slaapcapsules die veel sfeer brengen in het bos bevatten wat extra gemakken die andere slaapplekken niet hebben. Zo heb je een matras waar je op kunt slapen en een houtkachel om jezelf warm te houden. Heerlijk met een warm vuurtje kun je nog uren genieten van het uitzicht en de geuren van de natuur. Als het hard waait kan het wel zijn dat je slaapplaats wat rondbungelt, dit is echter niet erg: alles zit stevig vast. Door de opening kan het wel zijn dat je wat bosbewoners ziet of zelfs in je tent tegenkomt. Uiteraard kun je het ook dichtmaken zodat je echt wat privacy hebt in de nacht.

Hangmat op een hooggespannen koord

Slapen in een hangmatEen zeer gevaarlijke, maar mooie manier van slapen is het slapen aan een hooggespannen koord. Elk jaar komen er verschillende slackliners, klimmers en koorddansers bij elkaar om aan hun stabiliteit te werken. Ze oefenen op een hooggespannen koord die tussen twee bergen bevestigd is. Het touw is ongeveer 2,5 centimeter groot en beweegt door de wind ontzettend veel mee. Vandaar ook dat dit ontzettend lastig is. Naarmate de avond nadert pakken ze hun slaapmatten en bevestigen ze deze aan het touw. Zo slapen ze duizenden meters boven de grond met een prachtig uitzicht over de Alpen. Met het dal beneden je en een koude bries om je heen is dit één van de uniekste manieren om te overnachten.

Hoewel deze mensen een prachtig uitzicht over de Italiaanse Alpen hebben is deze manier van slapen niet voor iedereen weggelegd. Het kan best gevaarlijk zijn, zelfs met de zekering en beveiligingsmaatregelen die ze treffen. Daarnaast is het onmogelijk om ‘s avonds uit bed te komen om een plasje te plegen. Ook in de ochtend zelf is het een hele uitdaging om weer op de berg terecht te komen. Hoe dan ook is dit wel een unieke ervaring en mocht je een keer de uitdaging aan willen gaan en slackline ervaring hebben? Dan is dit zeker een mooie manier om een paar dagen de alpen te beleven.

Kamperen in een vogelnest

Ben je een echte uitzichtgenieter of vogelliefhebber? En heb je zin in vogels kijken in je bijzondere slaapplek? Een Californische camping biedt je de kans om te kamperen in een vogelnest. Natuurlijk is dit geen echt vogelnest, deze is vergroot zodat het perfect past bij het menselijke formaat. Gemaakt van stokken en twijgen kun jij hier een heerlijke nacht tegemoet gaan midden in een prachtig natuurgebied. Zo heb je nog steeds wel de mogelijkheid om de grootste vogels ter wereld te ontmoeten terwijl je op een veilige plek slaapt in een vogelsnest.

Treebones Resort in Big Sur, Californië, is een van de vele campings over de hele wereld die op een unieke wijze een slaapplaats aanbiedt in een vogelnest. Het bijzondere aan deze plek is dat je gedurende de nacht ook veel bijzondere dieren kan tegenkomen. Denk hier bijvoorbeeld aan een vleermuis, roofvogel of een verdwaalde wasbeer. Ook andere dieren in het wild kunnen je deze avond een bezoekje brengen. In de ochtend en voordat het donker wordt heb je de grootste kans om vogels te spotten. Tijdens de nacht zijn vooral het uitzicht en de sterren oogverbluffend. Houd er wel rekening mee dat deze locatie niet weerbestendig is. Mocht je hier dus gebruik van willen maken is het verstandig om een tent mee te nemen. Regent het op een gegeven moment toch te veel? Dan kun je altijd nog je tent opzetten en hierin gaan slapen. Hierdoor worden je spullen niet nat en kun je toch nog genieten van je dagje of meerdere dagen weg.

De grotten in Vietnam

Kampeerders in Vietnam kunnen de nacht doorbrengen in Hang Son Doong, oftewel de grot van Son Doong, ‘s werelds grootste grot. De begeleide kampeerervaring begint met een wandeling van 22 kilometer door het park Phong Nha-Ke Bang. De trektocht gaat door rivierovergangen en door hoogte en dalen. Onderweg kom je zowel slangen als bloedzuigers tegen waardoor de tocht ook extra gevaarlijk is.

In totaal is de Son Doong grot negen kilometer lang. Het heeft een hoogte van tweehonderd meter in de hoogste gedeeltes van de grot. Doordat het zo groot is heeft het een eigen klimaatsysteem. Dit houdt in dat het buiten de grot lekker droog is maar in de grot juist wolken aanwezig zijn en er regen valt. Door de regen, wolken en nevel heen worden de kampeerders door grotten geleidt door de gids. Zo kom je verschillende kalksteenformaties tegen die je naar de slaapplek leiden. Volledig met een prachtig, ondergronds strand en een blauwe rivier is deze plek een bijzondere locatie die je niet snel zult vergeten. Je bent niet alleen in deze locatie. Er zijn vleermuizen, apen en vliegende vossen die je vergezellen. Wanneer je van mooie natuur en grotten houdt is dit zeker een aanrader om deze tocht te beleven. Houdt er alleen wel rekening mee dat er maar een beperkt aantal plaatsen zijn en er ook maar een beperkt aantal tochten per jaar worden georganiseerd.

Slapen op een vlot

Wanneer je een liefhebber bent van varen heb je al lang kunnen genieten van de rust en het geluid van de golven. Je kan prima in de nacht op de boot slapen zonder enige problemen maar als je geen boot hebt wordt het verhaal toch wat lastiger. Sinds de groeiende populariteit van drijvende tenten en kamperen op een vlot is dit een beetje aan het veranderen. Dit brengt de gedachte aan een avond op het water ook naar de normale mens zonder boot mogelijkheden.

In België zijn er op verschillende locaties mogelijkheden om in zo’n vlot of tent te slapen. Vooral voor de rafting en kano liefhebbers is dit een mooie kans om gebruik van te maken. In totaal is het vlot 12 vierkante meter en kun je het prima gebruiken om te overnachten. Het vlot is alleen niet veel meer dan een drijvende tent dus verwacht er ook niet meer van. Wel geeft het wat beschutting voor de nacht als je tussen het riet drijft. Een Amerikaans bedrijf heeft onlangs een opblaasvlot met een speciale ingebouwde tent ontwikkeld waarmee kampeerders naast het platteland ook in een meer of vijver kunnen verblijven. En dit alles zonder een echte boot aan te hoeven schaffen.

Kamperen in een bierblikje

Als echte bierfan moet je dit echt een keer geprobeerd hebben. Normaal gezien is het niet mogelijk om in een bierblikje te slapen, maar doordat deze op een grotere schaal nagemaakt zijn kun je er toch heerlijk in slapen. Met wat biertjes in je hand rondom het vuur kun je daarna een slaapplek opzoeken in je eigen blik. Dit alles doe je op een speciaal, Deens muziekfestival.

Bezoekers van Skanderborg voor het Smukfest muziekfestival hebben de mogelijkheid om een groot blik van 4 meter hoog te huren om zo een nacht in te overnachten. Dit was niet zomaar een actie maar een sponsoring van een lokale bierfabrikant. Een goede actie want deze stunt viel goed in de smaak.

Wanneer je eenmaal binnen in het bierblik was had je twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping kon je slapen en op de onderste verdieping kon je nog even door feesten als je daar zin in had. Via een trap kwam je op de tweede verdieping terecht. Hier had je een eenvoudige slaapplek waar je de nacht of ochtend in kon overnachten. Wel bijzonder was het dakraam aan de bovenkant van het blik; Deze kon namelijk open waardoor je naast wat frisse lucht ook leuk naar buiten kon kijken.

Overnachten in het koude Antarctica

Kamperen in sneeuwDe meeste mensen kamperen voornamelijk in de zomer en zien dit dan ook als een seizoensactiviteit. Toch is dit niet voor iedereen het geval en zie je af en toe wat mensen in de nazomer of winter buiten kamperen. Maar kamperen op het ijs is echter een extreme toeristische bezigheid die toch veel mensen over de hele wereld aantrekt.

Op het Noordelijk halfrond bieden verschillende landen in de omgeving van de poolcirkel je de kans om te kamperen in ijsgrotten, gletsjers en op het ijs. Ook in het zuidelijke halfrond bieden verschillende Antarctische reisorganisaties momenteel gezamenlijk de kans om kennis te maken met hoe het is om een Antarctische ontdekkingsreiziger te zijn. Met mooie uitzichten, beren en een prachtige zonsopkomst waar je U tegen zegt is dit zeker een reis die je niet snel zult vergeten.

Een beperkt aantal kampeerders wordt via een cruiseschip aan land gebracht om een nacht onder de Antarctische sterren mee te maken. Je graaft een gat met een schep en legt daar je slaapmat in. Meer heb je niet nodig om een nacht mee te maken in deze koude omgeving. Kleed je alleen wel goed aan om onderkoeling te voorkomen. De ijzige wind kan verraderlijk overkomen.

Alsof de gedachte om op het ijs te slapen niet al ongezond genoeg klinkt, is het niet toegestaan ​​om eten of drinken op het land mee te nemen. Dit is omdat ze het land zo schoon mogelijk willen houden en dus ook geen rotzooi achter willen laten. Alleen als er een noodgeval is kun je gebruik maken van het wegwerptoilet maar in geen enkel ander geval is iets anders toegestaan. Je moet het maar durven!

Kamperen in de Sahara

Voor wanneer je echt een paar dagen afgezonderd wil leven is een camping in de duinen van de Sahara woestijn zeker een aanrader. Zolang je klaar bent om de zandstormen, wind en mestkevers te trotseren ben jij geschikt voor deze slaapplek. Verschillende touroperators in de Democratische en Volksrepubliek Algerije en Marokko bieden safari’s aan, die je met een duin buggy met vierwielaandrijving of een nogal trage kamelentrein in de stijl van Lawrence van Arabia naar je camping brengen waar je de nacht zal verblijven.

Deze expeditie kan het beste worden ondernomen met een ervaren gids, om te voorkomen dat je verdwaald raakt in de duinen. Je kunt een keuze maken uit een basistent met een magere slaapmat in het verschuivende zand of een extra luxe glamping met een bed en douche. Om eten hoef je je niet druk te maken. Onder het genot van een vuurtje geniet je al liggend van een heerlijke maaltijd.

Kamperen in de Sahara

Conclusie

Zoals je kunt lezen zijn er veel unieke gebieden waar jij kunt kamperen en is het dus niet meer nodig om altijd maar weer de standaard optie te nemen. Of je er nu zelf voor kiest om in de kou te kamperen of op de bergen: dat maakt natuurlijk niet uit. Maar het avontuur en de kick kun je zo hoog brengen als je zelf wilt. Hoewel we hier een aantal voorbeelden hebben gegeven zijn er natuurlijk nog veel meer varianten te vinden. Toch vinden we deze wel extra bijzonder. Sommige opties uit deze lijst zijn ook op andere locaties te vinden. Houd er dan wel rekening mee dat het kan zijn dat er dingen net wat anders zijn. Al met al zullen ook deze locaties je versteld doen staan. Welke locatie trekt jou het meeste aan?

Meest populair