HomeDierenTop 10 grootste dieren op het land

Top 10 grootste dieren op het land

Als je kijkt naar de zwaarste en grootste landdieren in het wild kom je op het eerste gezicht geen verrassingen tegen. Toch blijft het een verrassende lijst waar veel over te vertellen is. Wanneer je over de grote dieren op het land praat, spreek je in dit geval alleen maar over zoogdieren. Wel komen er verschillende variaties van diersoorten voor die de top 10 grootste dieren op het land compleet maken.

Het bijzondere aan deze lijst is dat ondanks de grootte en het gewicht van deze dieren geen enkele variant behoort tot de lijst met de top 10 dodelijkste dieren. Vergis je alleen niet want ook deze dieren kunnen gevaarlijk zijn. Wel zijn het bijna allemaal bedreigde diersoorten en verdienen ze het om met rust gelaten te worden. Zodat ook de mensen na ons nog steeds kunnen genieten van dezelfde grootste landdieren ter wereld.

Gaur (rund)

Grootste dier land GaurDe gaur is een Aziatisch rundersoort. Het wordt ook wel de Indische bizon genoemd en komt voornamelijk voor in het Zuiden en Zuid-Oosten van Azië. Het heeft een gemiddeld gewicht van 950 kilogram en een lengte van ongeveer 3,8 meter. Het maximale gewicht bedraagt ongeveer 1150 kilogram. Helaas wordt er te veel op deze dieren gejaagd aangezien de horens en de kop als trofee worden gezien.

Toch leven er nog ongeveer 20.000 op de hele wereld maar dit wordt wel heel snel minder. Dit is op zich ook niet gek aangezien de draagtijd en voortplanting erg lang duren. Zo kan het wel 70 tot 275 dagen duren voordat er een kalf geboren wordt. Af en toe komt het voor dat er een tweeling wordt geboren maar dit zijn echte uitzonderingen.

Wanneer er een kalf geboren is drinkt het 7 tot 9 maanden wel bij de moeder en na drie jaar kan het zelf kinderen verwekken. Gaurs eten voornamelijk bladeren en vruchten. Ook gras, struiken en bamboe behoren tot een favoriet. Ze leven ongeveer 30 jaar in kleine kuddes. En af en toe kan het voorkomen dat je een dier tegenkomt die alleen op pad is.

Grootste dieren op het land: de Giraf

Hoewel we runderen nog wel kennen van onze bossen en weilanden, zal de rest van de top 10 grootste dieren op het land alleen bekend zijn van een dierentuin of vakantie in het buitenland. Zo ook de giraffen die in veel van onze dierentuinen te bewonderen zijn. Het is een Afrikaans zoogdier en gelijk ook het langste zoogdier op aarde. Dit dier komt voornamelijk in het midden en zuiden van Afrika voor. In totaal zijn er maar liefst 10 verschillende soorten giraffen, maar deze worden allemaal wel gezien als een giraf. En ze eten voornamelijk bladeren, knoppen en gras. Dit verteren ze met hun tanden en onderkaak. Aan de bovenkant hebben ze wel snijtanden. Deze gebruiken ze niet om vlees te snijden maar juist om de bladeren verder te malen.

De lengte van de nek is niet alleen handig voor het pakken van bladeren van bomen, hierdoor kunnen ze ook letterlijk ver zien. Ze hebben namelijk een ontzettend goed zicht en kunnen ook kleuren onderscheiden. Met hun lange poten kunnen ze maar liefst 60 kilometer per uur lopen. Dit samen met een lengte maakt dat ze niet vaker prooi worden van wilde dieren. Een giraf weegt gemiddeld 1000 kilogram maar kan een maximaal gewicht van 2000 kilogram halen. De lengte van de giraf is niet heel erg lang, dit is namelijk 5,15 meter. Maar de hoogte is natuurlijk wel bijzonder, dit bedraagt maar liefst 4 tot 6 meter. Een prachtig dier om naar te kijken aangezien het geheel anders is dan anderen dieren.

giraf

Zwarte neushoorn

De zwarte neushoorn komt voornamelijk voor in zuidoost Azië. Daarnaast vind je het dier ook in het midden van Azië. Met een gewicht van 1100 kilogram en een lengte van 4 meter wil je dit dier niet zomaar tegenkomen. De zwarte neushoorn kan in totaal maar liefst 3000 kilogram wegen. Het is een bedreigde diersoort die voornamelijk opgejaagd wordt door de horens en de kop. Deze levert op de zwarte markt namelijk ontzettend veel geld op. Verder heeft het weinig vijanden. Het leeft in open moerasgebieden en struiksavannen.

Net als bij mensen kunnen de dieren elk moment van het jaar zwanger worden. Wanneer dit gebeurt komt er binnen 15 tot 16 maanden een kalf ter wereld. Het duurt maar 10 minuten voordat het neushoorntje kan lopen. Uiteraard moet hij dit nog wel verder ontwikkelen. Om deze reden beschermt de moeder het dier nog wel tegen leeuwen en gevlekte hyena’s. Ze drinken ongeveer een jaar melk bij de moeder en zijn na 4 tot 7 jaar zelf klaar om kinderen te verwekken. Nadat een geboorte heeft plaatsgevonden duurt het ongeveer twee jaar voordat er weer een nieuw baby’tje in de buik kan komen. De zwarte neushoorn kan maar liefst 50 jaar oud worden en heeft een maximale snelheid van 50 kilometer per uur.

Grootste dieren op het land

Javaanse neushoorn

De Javaanse neushoorn komt zoals de naam al zegt uit Java. Het heeft een gewicht van 1750 kilogram met een maximum van ongeveer 2300 kilogram. De gemiddelde lengte ligt met 4 meter ongeveer gelijk aan de zwarte neushoorn. Verder wordt ook deze diersoort bedreigd doordat er op gejaagd wordt. Tot 2010 was er ook nog een soortgelijke neushoorn in Vietnam, maar helaas is ook deze door stropers gedoodt.

Het bijzondere aan dit dier is dat er geen enkele variant van in een dierentuin te vinden is. Dit komt voornamelijk doordat alle Javaanse neushoorns erg snel stierven in gevangenschap. Hierdoor worden de dieren ook niet gekweekt en leven ze alleen maar in het wild. Het dier wordt ongeveer 40 jaar oud en krijgt maar één kalf in vijf jaar tijd. Sinds 2008 heeft het een kritieke IUCN-status, en beschermingstatus voor bedreigde diersoorten. Dit geeft aan dat het eigenlijk wel zeker is dat deze uit zal sterven tenzij er een wonder gebeurt. Erg jammer natuurlijk aangezien het prachtig beesten zijn.

Nijlpaard: grootste dieren op het land

De nijlpaard is de grootste soort onder de familie van nijlpaarden. Het leeft voornamelijk in water, plassen, meren, moerassen en rivieren. Je vindt ze voornamelijk in Zuid-Oost Afrika en het Westen van Afrika. Hoewel je van veel beesten niet weet waarom ze op deze aarde leven, is dit bij de nijlpaard juist wel heel goed zichtbaar. De Meren waar nijlpaarden zwemmen blijven namelijk in beweging en er ontstaan veel minder besmettingen. Dit integendeel tot de meren waar dit niet het geval is. Het dier heeft een groot en rond lichaam. Het heeft een gemiddeld gewicht van 1800 kilogram maar kan maar liefst 4500 kilogram wegen. Met een lengte van 4 meter past het prima bij de bovenstaande dieren.

Nijlpaard

Hoewel ze er niet gevaarlijk uitzien, zijn het toch ontzettend gevaarlijk beesten. Naast de nijlkrokodil en de malariamug is het dan ook de meest dodelijke dier van Zuid-Afrika. Zelfs met een boot ben je niet veilig aangezien ze deze als groep omvergooien. Op deze manier doden ze jaarlijks ongeveer 3000 mensen. Aan land kunnen de dieren 30 kilometer per uur halen. Zwemmen doen ze iets langzamer, namelijk met een snelheid van 8 kilometer per uur. Wel kunnen ze 5 minuten hun adem inhouden waardoor ze ook niet opvallen en onverwachts kunnen opduiken.

Indische Neushoorns

Van het nijlpaard gaan we terug naar de neushoorns. Deze keer draait het om de Indische neushoorn. Met een snelheid van ongeveer 55 kilometer per uur en een maximumleeftijd van 45 jaar is en blijft het een prachtig dier die ook behoort tot de 10 grootste landdieren ter wereld. Het heeft een gemiddeld gewicht van 1900 kilogram en een lengte van 4,2 meter. Maar mocht het flink dooreten dan kan het gewicht oplopen naar maar liefst 4000 kilogram. Het verschil tussen de andere neushoorns en deze is niet heel erg groot. Wel heeft de Indische neushoorn een grotere kop en is hij van nature ook groter. Het heeft een grijsbruine kleur en is een echte planteneter. Deze soort komt voornamelijk voor in de gebieden rondom Nepal. Ze kwamen ook voor in Pakistan maar hier zie je ze eigenlijk niet meer.

Ook dit dier heeft eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Wel wordt er veel op gejaagd aangezien de hoorn veel wordt gebruikt in de geneeskunde. Helaas maakt dit wel dat dit dier een bedreigde diersoort is. Wanneer de vrouwtjes zwanger zijn bedraagt de draagtijd 16 maanden. De mannetjes zijn ongeveer vanaf het zevende jaar klaar om te paren, de vrouwtjes daarentegen al in het vijfde jaar. De harten van de vrouwen overwinnen gebeurt door een gevecht met rivalen. Dit kan er heftig aan toe gaan aangezien de mannetjes ook grote slagtanden hebben die volop gebruikt worden tijdens het gevecht. Een bijzonder dier waar we allemaal nog lang van hopen te kunnen genieten.

Zwaarste dieren op het land

Witte neushoorn

De witte neushoorn is de grootste levende neushoorn ter wereld. Het wordt ook wel de breedlipsneushoorn genoemd en komt voornamelijk voor in het Zuiden en midden van Afrika. Het is stevig gebouwd en ontzettend groot. Hoewel je zult denken dat het een witte huid heeft is dit niet het geval. Het heeft net als alle andere neushoorns gewoon een lichtgrijze huid met een korte staart.

Met een gemiddeld gewicht van 2000 kilogram en een lengte van vierenhalf meter past het perfect thuis in de top 10 grootste dieren op het land. Met maar liefst een maximaal gewicht van 4500 kilogram komt hij dan ook uit op de vierde plaats. Van alle neushoorns is deze het minst bedreigd. Wel wordt ook op dit soort gejaagd om de horens en de kop en staat het als gevoelig op de IUCN status. Je vindt ze ook terug in dierentuinen maar hier worden wel veel minder kalfjes geboren. Waardoor dit precies komt is onbekend en wordt al een aantal jaren onderzocht.

De bosolifant behoort ook tot de grootste dieren

Van de drie olifanten die er bestaan, is de Afrikaanse bosolifant de kleinste van allemaal. Toch hoort hij wel thuis in de top drie van grootste landdieren ter wereld. Met een gemiddeld gewicht van 1700 kilogram en een maximumgewicht van 6000 kilogram is het duidelijk dat het geen kleintje is. Het heeft een gemiddelde lengte van 6,2 meter en het dier komt voornamelijk voor in het midden en midwesten van Afrika. Ze leven in het regenwoud maar je vindt ze ook regelmatig in open gebieden. De bosolifant leeft voornamelijk in groepen en heeft een woongebied van maar liefst 60 km².

Er wordt verwacht dat er ongeveer 100.000 bosolifanten rondlopen. Dit is alleen wel moeilijk te zeggen aangezien ze in het bos leven. In ieder geval is het duidelijk dat ze niet bedreigd worden. Wel worden ze door stropers afgeschoten. Dit is voornamelijk om hun kop en horens. Daarnaast vernielen ze door hun gewicht hun eigen leefgebied. Maar of dit hun leven fataal zal zijn? Dat zal wel niet! Door hun grote kop en horens blijven het gevaarlijke beesten, met een grote kans dat je niet zomaar aangevallen wordt als je oog in oog met een bosolifant staat. Het eet voornamelijk planten, bomen en fruitsoorten. Daarnaast badderen ze heerlijk in het water waar ze ook hun vocht al slurpend binnenkrijgen.

Bosolifant

Aziatische olifant

De Aziatische olifant is flink zwaarder dan de Afrikaanse variant. Met een gemiddeld gewicht van 4000 kilogram en een maximum van 8000 kilogram komt deze op de tweede plaats terecht. Het wordt gemiddeld 6,8 meter lang en eet per dag maar liefst 150 kilogram aan plantaardig voedsel. Om al dit voedsel binnen te krijgen eet ze maar liefst 18 uur per dag. Drinken doen ze ook veel, ze slurpen ongeveer 120 liter per dag naar binnen. In het wild worden ze ongeveer 60 jaar. In dierentuinen worden ze een stuk ouder en kunnen ze wel 86 jaar worden.

De Aziatische olifant wordt in gevangenschap voornamelijk gebruikt om boomstammen uit het bos te slepen. Daarnaast dragen zij in nationale parken toeristen op hun rug mee. Het dier is dus goed te trainen ondanks dat het ook wel eens fout gaat. Door hun kracht is het mogelijk om op afgelegen gebieden toch hulp te bieden. Bij een storm een boom wegtrekken of een vrachtauto overeind helpen: deze dieren zijn dan je beste vriend.

Doordat ze zoveel gebruikt worden door ons mensen, zijn wij ook de gevaarlijkste bedreiging. Voornamelijk door de boskappingen en de jacht heeft deze olifant nu een status van bedreigd. De komst van machines helpt het leven van dit dier niet. Dit komt voornamelijk doordat het dier in deze gebieden beschermd was toen het nog zwaar werk leverde. Maar nu er steeds meer moderne machines komen worden deze als vervanging gezien voor olifanten en zijn ze niet meer nodig.

Savanne olifant

De grootste olifant op het lijstje top 10 grootste dieren op het land en gelijk ook de zwaarste is de savanne olifant. Deze olifant heeft een gewicht van maar liefst 4900 kilogram en kan maximaal 12.000 kilogram worden. Met een lengte van 6 meter is hij iets kleiner dan andere olifanten, maar toch is hij een stuk zwaarder en groter. Het is de bekendste Afrikaanse olifant die vroeger in bijna heel Afrika voorkwam. Tegenwoordig is dat helaas niet meer het geval en vind je het alleen in het Zuiden en Westen van Afrika.

Je kunt het dier in zijn leefgebied overal tegengekomen, zowel in woestijnen als bosgebieden. Het heeft geen favoriete plek en zwerft dus ook over een groot gebied rond. Doordat ze bomen ontwortelen, veel kapot trappen en graven kan het zomaar voorkomen dat ze een prachtig bosgebied veranderen in een savanne. Maar door hun activiteiten komt het ook vaak voor dat ze een leefgebied juist vruchtbaarder maken. Veel afwisseling dus in het leefgebied van deze Savanne olifant. Ze zijn daarnaast ook te bezichtigen in verschillende dierenparken.

De Savanne olifant heeft een mooie grijze huid met een lange slurf. Ze hebben een ontzettend goed reukvermogen en gehoor. Er wordt wel veel op deze dieren gejaagd voor het ivoor en de horens. Daarnaast wordt het dier gedoodt omdat ze landbouwgebieden vernietigen. Zelfs in nationale parken kan het voorkomen dat er maatregelen worden getroffen. Dit komt voornamelijk doordat ze andere diersoorten bedreigen en hun soort groot wordt. Er wordt dan ook verwacht dat er ongeveer 500.000 olifanten leven en dit aantal stijgt alleen maar. Toch hoort het tot nu toe wel tot de bedreigde diersoorten omdat er ontzettend veel op gejaagd wordt. Hoe dan ook zijn het prachtige dieren die de nummer één plek behouden in de top 10 grootste dieren op het land.

Savanne olifant

Conclusie grootste dieren op het land

Dit was alweer de lijst met de grootste landdieren ter wereld. Zoals je hebt kunnen lezen zijn het eigenlijk maar vijf dieren met verschillende soorten en variaties. Toch is het bijzonder om te zien hoe zwaar en groot de dieren in onze wereld wel niet kunnen worden. Welk dier uit deze lijst is jouw favoriet? Veel meer van deze lijstjes zien? Lees dan ook het lijstje met de 10 langzaamste dieren ter wereld of neem een kijkje in een van onze andere lijsten die op de website staan.

Meest populair