HomeReceptenMini sau­cij­zen­brood­jes zelf thuis maken

Mini sau­cij­zen­brood­jes zelf thuis maken

Als je de blogartikelen over de verschillende tapas hapjes hebt gelezen weet je ondertussen dat je heel wat lekkers kunt maken van bladerdeeg. Zo heb je ook Mini sau­cij­zen­brood­jes, een heerlijk broodje met een frikandel, knakworst of een opgerold stuk gehakt. Deze ­brood­jes kun je in de winkel gewoon kant en klaar kopen in groot en klein formaat. Uiteraard is het veel leuker om deze zijtak van de hotdog thuis zelf te maken. Niet alleen voor wanneer je een feestje hebt staat dit gezellig op tafel. Op zondagmiddag bij een kommetje soep smaakt dit ook hartstikke lekker. Hieronder lees je hoe je binnen 40 minuten mini sau­cij­zen­brood­jes kunt bereiden. De hoeveelheid van deze hapjes kun je zelf bepalen. De verhoudingen hieronder zijn gebaseerd op ongeveer 20 tot 30 hapjes. Bereidingstijd kost ongeveer 15 minuten en je moet rekening houden met een oventijd van 25 minuten.

Ingrediënten voor Mini sau­cij­zen­brood­jes

Voor het maken van mini saucijzenbroodjes heb je eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig. De hoofdingrediënten bestaan uiteraard uit bladerdeeg en vlees. Als je het echt helemaal wilt maken zoals je ze in de winkel vind, is het aan te raden om venkelworst te gebruiken. Vind je dit vlees niet zo lekker? Dan kun je er ook voor kiezen om mini knakworstjes te kopen. Het gaat immers om het idee dat je zelf Mini sau­cij­zen­brood­jes maakt. Wil je dus gewoon een smakelijk bladerdeeg hapje bereiden? Dan kun je er ook voor kiezen om de venkelworst en knakworstjes te laten voor wat het is en een frikandel te ontdooien die je vervolgens in stukjes snijdt. Lees hieronder meer over de ingrediënten die je in ieder geval in huis moet hebben om heerlijke Mini sau­cij­zen­brood­jes te maken.

Mini sau­cij­zen­brood­jes– Verse rollen bladerdeeg
– Vlees naar keuze: Venkelworsten, miniknakworstjes of frikandellen
– 1 Middelgroot ei
– Anderhalve eetlepel Venkelzaad
– Eventueel geraspte kaas

Overige benodigdheden:
– Bakpapier
– Eventueel een vork
– Een bakje
– Petfles
– Kwastje

Zo maak je Mini sau­cij­zen­brood­jes

Nu je alle ingrediënten hebt klaarliggen, kun je aan de slag om lekkere hapjes te maken. Verwarm je oven voor op 200°C. Leg een velletje bakpapier op het rooster of de bakplaat van jouw oven. Zodra je dit gedaan hebt rol je het bladerdeeg op het aanrecht uit. Laat dit nu ontdooien. Gelukkig duurt dit niet zo lang en kun je ondertussen verder gaan naar het volgende onderdeel. Afhankelijk van welk soort vlees je hebt gekozen is het nu tijd om de worst, het gehakt of de frikandel erbij te pakken. Indien je voor deze laatste optie hebt gekozen, moet deze ook nog ontdooien. Zodra deze ver genoeg ontdooit is om te snijden, snijd je de frikandel in stukjes. De grootte hiervan is ongeveer de hoogte van mini knakworstjes.

Het originele recept

Ga je de Mini sau­cij­zen­brood­jes vullen met venkelworst? Dan is het nu tijd om het vel van de worsten te verwijderen. Zodra het bladerdeeg ontdooit is, halveer je dit in lengte zodat je 15 stukjes bladerdeeg krijgt. Nu is het tijd om 2 worsten op elk stuk bladerdeeg te leggen. De kunst hiervan is dat je de worstjes of frikandel niet in het midden plaatst maar juist naast het midden van elk stukje deeg. Vouw vervolgens de lange kant van het deeg over het vlees en zorg ervoor dat je dit aandrukt met je vingers of eventueel met een vork.

Nu is het tijd om het ei te splitsen. Hiervoor kun je een petfles gebruiken om het eigeel uit je ei te zuigen en te scheiden van het eiwit. Dit doe je omdat je alleen het eigeel wilt gebruiken. Het eiwit hoef je echter niet weg te gooien. Hiervan kun je nog een lekker eitje bakken. Pak het kwastje erbij en bestrijk hiermee het bladerdeeg. Verdeel nu alle 15 stukjes Mini sau­cij­zen­brood­jes over het bakpapier. Strooi als finishing touch anderhalve eetlepel venkelzaad over je hapjes heen. Hierna is het 20 tot 25 minuten wachten totdat je jouw Mini sau­cij­zen­brood­jes gaar zijn en een mooie goudbruine kleur hebben. Het is aan jou of je de hapjes laat afkoelen zodat je ze daarna lauw of op kamertemperatuur kunt serveren of dat je er voor kiest om ze heerlijk vers uit de oven direct op te eten.

Een aantal tips

Heb je niet zoveel tijd of zin om hapjes te maken? Dan kun je er ook voor kiezen om één dag van te voren al de Mini sau­cij­zen­brood­jes te maken. Als je dit van plan bent is het belangrijk dat je een luchtdichte trommel hebt waarin je de hapjes afgedekt in de koelkast kunt bewaren. Voor het beste resultaat kun je de hapjes dan nog 10 minuten in een voorverwarmde oven zetten van 160 °C. Ze zijn dan alsnog zo goed als vers. Zou de visite het verschil merken?

Wil je liever grote saucijzenbroodjes maken? Dan is het belangrijk dat je een oventijd van ongeveer 25 minuten aanhoudt. Daarnaast kun je jouw Mini sau­cij­zen­brood­jes nog lekkerder maken door er wat geraspte kaas overheen te strooien. Dit geeft net een beetje extra en smelt ook heerlijk in de oven.

Meest populair