Van de meeste gerechten die je eet is de oorsprong wel bekend. Maar van onderstaande gerechten is het verhaal wel heel bijzonder. Leer meer over de geheimen van je voedsel en waar het vandaan komt. De oorsprong van je favoriete eten beschrijven we in het onderstaande artikel.
Belgische of Franse friet
Je noemt het Franse friet dus het moet toch wel uit Frankrijk komen? Toch is dit punt niet helemaal zeker en zitten de Spanjaarden en Belgische mensen ook op de loer als het om de frietjes gaat. Dat is op zich niet gek want de Belgische friet is ook erg bekend. De Spaanse variant is alleen iets wat voor veel mensen nieuw klinkt. Het meest voor de hand liggend is België. De theorie zou zijn dat de gouden gefrituurde knapperige aardappelen hier oorspronkelijk gemaakt zullen zijn. De dorpelingen in de buurt van de Maas aten vaak gefrituurde vis. Maar aangezien de rivier in de winter bevroor konden ze niet altijd deze vissen vangen. Om toch wat te eten besloten ze om aardappelen te braden en deze in hun maaltijden te verwerken.
Zoals wij weten is een groot deel van België ook Franstalig waardoor het mogelijk een verwarring is geweest bij de Amerikaanse soldaten. Zo kan de naam Franse frietjes zijn ontstaan. Hoewel Franse friet en Belgische friet logisch klinkt, zal de Spaanse friet voor de meeste mensen onlogisch klinken. Toch geloven veel mensen dat de echte friet uit Spanje komt.
Uit welk land het nou eigenlijk echt komt maakt natuurlijk niet heel veel uit. Het gaat erom dat de friet erg lekker is. De Belgische friet is dikker dan de Franse friet. En de Spaanse frietjes zijn meer blokjes in de vorm van Patatas Bravas die je op ongeveer dezelfde manier maakt. Welke vind jij de lekkerste variant en hoe denk jij over de oorsprong van dit favoriete eten?
Oorsprong Gefrituurde kip
Gefrituurde kip, dat komt toch bij de KFC uit Amerika vandaan? Niks is minder waar: deze kip komt niet uit Amerika of Europa. Het originele recept en gelijk dus ook de oorsprong van de gefrituurde kip komt uit Schotland. Als je er zo over nadenkt klinkt het niet heel logisch aangezien Schotland niks met dit soort gerechten heeft. Toch is dit hetgeen wat echt waar is. In de middeleeuwen aten de Schotten net wat anders dan nu. In deze tijd bakte zij kip het liefst in vet zoals we nu kennen van het frituren. Naarmate de Schotse immigranten overal ter wereld gingen wonen werd het product ook in andere landen bekend. De Afrikaanse slaven zijn hierna verder gegaan op dit recept en hebben hetgeen gemaakt wat wij nu kennen.
Een heerlijk gefrituurd kippetje die je prima als tussendoortje kunt eten. Nu is de kip van bijvoorbeeld de KFC, de kipnuggets en eigengemaakte kip niet meer weg te denken uit ons leven. Het is een heerlijk, vullend gerecht gemaakt van kip, bloem en verschillende kruiden en specerijen. Of je nu een pittige kip of een zoete kip wil eten: met de frituur maak je het allemaal!
Spek
Bacon, oftewel spek, wordt al sinds 1500 voor Christus gebruikt in gerechten. Het is ontstaan in het oude China. In deze tijd waren de Chinezen bezig om de varkensbuiken te genezen. Dit deden ze door er zout op te smeren. Hiermee hebben ze voor veel mensen de belangrijkste uitvinding gevonden op het gebied van eten: spek. Toen de Romeinen en de Grieken deze gebieden overnamen zagen ze hoe de Chinezen zout gebruikte op een varken. Al deze ontwikkelingen samen hebben spek gemaakt zoals we nu vandaag de dag kennen. De oorsprong van dit favoriete eten is en blijft alleen wel bijzonder.
De eerste vorm van bacon uit de Romeinse tijd stond bekend als Petaso. Dit was een varkensschouder gekookt met gedroogde vijgen. Dit werd geserveerd en genuttigd met wijn. Waar het woord bacon of spek vandaan komt is niet bekend. Zo kan het afstammen van het Franse woord Bako, Germaanse woord bakkon of het oude Duits woord Backe. Maar al deze woorden verwijzen naar de rug van het varken terwijl het om de buik gaat.
In de 17e eeuw is het woord bacon standaard geworden. Dit is vernoemd naar het zouten en roken van de buik van het varken. Dit is ook hetgeen wat we vandaag de dag kennen als spek. Heerlijk bij je eitje of in een speciaal gerecht maar ook zeker goed voor een stevig ontbijt.
De oorsprong van eten: Ketchup
Ketchup op je hotdog, hamburgers of bij je patat. Iedereen kent het wel en de meesten van ons gebruiken het wekelijks. Ketchup is over de hele wereld een fenomeen geworden en in bijna elke koelkast vind je het ook wel terug. Wanneer je over het product en de oorsprong van het eten en deze saus nadenkt kom je waarschijnlijk bij Amerika terecht, maar komt het hier ook echt vandaan? Het zou je doen verbazen maar de oorsprong van dit product komt uit China. Het woord ketchup komt van een Hokkien Chinees woord genaamd ke-tsiap. Dit is een saus afgeleid van gefermenteerde vis dat erg populair is in voornamelijk het zuidoosten van China. Toen de Britten dit recept hadden geproefd wilden ze dit namaken.
Met de inspiratie uit China probeerden ze het thuis te repliceren. In 1732 werd er door Richard Bradley een recept gemaakt voor ketchup in pasta. De oorsprong van dit recept was Oost Indië maar toch leek dit echt niet op hetgeen wat wij nu als ketchup kennen. Het heeft nog een aantal jaren geduurd voordat het echt de juiste smaak en structuur kreeg. Uiteindelijk produceerde Henry J. Heinz in 1876 het ketchup recept dat we nu kennen als Heinz ketchup. Vandaag de dag wordt dit recept overal gebruikt en zijn er ook veel varianten te vinden van andere merken. Een mooie variant van de Chinezen saus die nu wereldwijd bekend is.
Oorsprong Pannenkoek
Wie denkt dat pannenkoeken in Nederland zijn ontstaan heeft het mis. Dit recept en de oorsprong van dit eten is namelijk al jaren voor Christus gevonden in een maag. In het oude Griekenland en Rome werden pannenkoeken op een andere manier gemaakt dan nu. Toch lijken ze beiden veel op elkaar en is de structuur hetzelfde. Het mengsel was gemaakt van honing, olijfolie, gestemde melk en natuurlijk tarwebloem. Dit werd in een warme pan opgewarmd tot hetgeen wat wij ook als pannenkoeken zien. In die tijd was het nog niet zo lekker als wij het nu doen met appel en poedersuiker. Deze uitbreiding van het standaard recept kwam pas later tijdens de Engelse Renaissance. In deze tijd was dit recept erg populair om tijdens het ontbijt te eten. Het werd extra op smaak gebracht met Sherry, appel, rozenwater en kruiden.
Vandaag de dag worden pannenkoek op vele verschillende manieren gemaakt. Zo heb je glutenvrije pannenkoeken, pannenkoeken van banaan of verschillende noten en nog vele andere soorten. Je kunt ze natuurlijk alleen in de ochtend eten, maar in Nederland eten we het ook vaak als tussendoortje of hoofdgerecht. Een lekkere pannenkoek in een pannenkoekenhuis of pannenkoekenboot is dan ook iets wat niet meer gek in de oren klinkt. Vlees, slagroom, stroop, poedersuiker en vele groente, fruit en kruiden worden gebruikt om de pannenkoek zo lekker mogelijk te maken. Een favoriet bij de kinderen maar zeker ook bij de ouderen.
De Amerikaanse hotdog
De Amerikaanse hotdog is niet zo Amerikaans als men denkt. Hotdogs werden namelijk uitgevonden in Duitsland. Hier werden ze dachshund, wat teckel betekent of kleine hond genoemd. Deze term geeft aan dat de worst kleiner en dunner is dan de traditionele Duitse worsten die wij als braadworst kennen. De uitvinding van de worsten komt van Johann Georghehner. Toen hij deze worst bedacht had ging hij naar Frankfurt toe om het op de markt te verkopen. Hiervandaan is ook de Frankfurter geboren. Een worst die nog steeds overal in de winkel te koop is en veel op de hotdog lijkt. Maar hoe is de Frankfurter een hotdog geworden?
Het schijnt zo te zijn dat er een aantal dronken studenten in Frankfurt waren. De Frankfurter was in deze tijd erg populair en viel onder het favoriete eten omdat het goedkoop was en vooral makkelijk. De studenten kwamen achter de oorspronkelijke naam dachshund wat dus kleine hond betekent. Hierdoor kwam de conclusie dat dit gerecht gemaakt werd van hondenvlees.
Dit trok de aandacht van de Frankfurter en het begon steeds populairder te worden. De naam hotdog bleef hangen en is de hele wereld overgegaan. Dus of je nu een Frankfurter of een hotdog bestelt: het is voor het grootste deel hetzelfde gerecht, zeker als we naar de oorsprong kijken.
Mac n Cheese: ontdek de oorsprong van eten
Mac n Cheese is een wereldwijd bekend gerecht met macaroni en een kaassaus. Het is voornamelijk bekend omdat het heel goedkoop is om te maken. Af en toe vind je er kreeft of spek in maar voor de rest bestaat het gewoon simpelweg uit twee ingrediënten. Aangezien het pasta is, is het logisch dat het roots heeft in Italië. Maar toch heeft het een hele reis gemaakt voordat het hetgeen is geworden wat wij nu kennen. In de 13e eeuw vond je dit recept terug in de vorm van een soort lasagne. Hier was de macaroni vervangen door lange vellen pasta die men in heet water ging koken. Hier overheen kwam dan de kaas en kruiden die de maaltijd afmaken.
Men denkt ook wel eens dat dit gemaakt werd als kerkelijk avondmaal om naar New England te brengen. Dit geeft ook gehoor aan de bekende macaroni pudding maar zeker weten we het helaas niet. Anderen denken weer dat Thomas Jefferson, een liefhebber van goed eten, een pastamachine meenam uit Italië. Deze gebruikt hij samen met zijn vrouw om dit gerecht te maken. Tijdens dit proces gebruikte hij Parmezaanse kaas maar later verving hij dit door Cheddar. Hoe het ook ontstaan is, we weten zeker dat het uit Italië komt. Het is en blijft een heerlijk gerecht dat je met weinig geld kunt maken. Lang hoeft het ook niet duren want binnen 15 minuten heb je het gerecht op tafel.
Chili als favoriete eten
Als het om de oorsprong van Chili gaat, zijn er ontzettend veel vraagtekens over de oorsprong van dit eten. Zo zijn er genoeg mythen en verhalen te vinden van het ontstaan van de Chili. Eén van de bekendste hiervan gaat over zuster Mary of Agreda die op een bovennatuurlijke wijze verscheen aan de Indianen in het begin van de jaren 1600. Hier kwam ze uit met het recept van Chili gemaakt van pepers, hertenvlees, uien en tomaten. Of dit nu echt waar is of niet: het oorspronkelijke recept komt dus waarschijnlijk uit de Indiaanse cultuur. Het stamt al af van het Wilde Westen en was niet alleen populair bij de Indianen.
Vandaag de dag zie je het voornamelijk terug in de Mexicaanse en Spaanse cultuur. Hier maken ze het ook niet meer van hertenvlees maar het kan prima verschillende vleessoorten bevatten. Het heeft een pittige smaak die het prima doet in een stoofpot of als snack op chips. Let er wel op dat je dit niet voor het slapen eet, dit is namelijk eten waar je slecht van slaapt als je het te laat in de avond eet.
Oorsprong van eten: de Hamburger
Wanneer je naar het woord hamburger kijkt kom je er al snel achter dat het uitgevonden is in Hamburg, Duitsland. Dit werd gedaan in de 19e eeuw. Het vlees van gekoelde hamburgers werd gehakt en daarna gecombineerd met verschillende kruidensoorten. Hierna vorm je het tot een pasteitje wat officieel Hamburgse steak betekent. Het werd normaliter als luxe maaltijd beschouwd omdat het vleesstuk zonder brood één van de duurste producten was op het menu in een restaurant. Een echte hamburger met brood erbij werd pas later uitgevonden. In de industriële revolutie was het normaal dat fabrieksarbeiders een stuk vlees uit de voedselwagen kregen.
Normaal aten ze het vlees lekker op en deden ze er verder niets mee. Maar één persoon maakte de keuze om dit stuk vlees tussen twee stukken brood te leggen. Zo was het makkelijker om op te eten tijdens het werk en je kreeg er ook geen smerige vingers van. Nadat deze persoon dit deed volgden andere mensen en werd dit steeds populairder. Nu wordt er naast het brood in het vlees ook groenten toevoegt om het broodje nog lekkerder te maken.
Samen met een heerlijke saus is dit geen luxeproduct meer. Het is meer een tussendoortje of een snack in één van de fastfoodketens. Uiteraard kun je het ook luxer maken door er een lekkere variant van te maken op de barbecue of een zelfgemaakte hamburger te grillen in een grillpan.
Favoriete eten: de chocoladekoekjes
Chocoladekoekjes, oftewel de chocolate chip cookies zijn altijd lekker. Het koekje met chocoladestukjes erin is om deze reden ook over de hele wereld populair en staat dus ook vaak in de lijst met favoriete eten. Je hapte in het harde koekje en de chocoladesmaak blijft lekker in je mond hangen. Het product is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Ruth Graves Wakefield had een herberg in het plaatsje Massachusets genaamd de Toll House Inn. Hier bereidde zij en haar man voor, voor het maken van chocolade boterkoekjes. Het vervelende was alleen dat ze geen chocolade meer had waardoor ze ging experimenteren.
Ze had nog een blok halfzoete chocolade van Nestlé liggen die ze in stukjes ging hakken. Dit gebruikte ze als vervanging voor hetgeen wat ze normaal toevoegde. Tijdens het bakproces smolt het chocolade niet en bleef het in vaste vorm in het koekje hangen. En dit is het bekende chocoladekoekje zoals we het nu ook kennen. Harde stukjes chocola in een koekje is dus puur toevallig ontstaan. Maar dit maakt het zeker niet minder lekker. Een mooie toevoeging en afsluiting van de oorsprong van eten lijst!