HomeBlogDe voordelen van rozenwater

De voordelen van rozenwater

Rozenwater wordt steeds populairder en je ziet het in veel producten verschijnen. Toch is het voor veel mensen een raadsel wat het precies is. Dat het een wondermiddel is op het gebied van huid, haar en lippen is zeker. Maar hoe wordt het gemaakt en waar is het nog meer goed voor? Hieronder beschrijven we de voordelen van rozenwater. Daarnaast leggen we uit wat het is en hoe je het zelf kunt maken. Zo kun je alle voordelen van dit prachtige product ook in jouw leven gebruiken.

Wat is rozenwater?

Rozenwater is een bijproduct dat vrijkomt bij de verdamping van rozenbloemblaadjes. Dit proces van destillatie waar het water van overblijft is bedoeld om rozenolie te winnen. Rozenwater is een waterig product waardoor het ook deze naam draagt. Het wordt veel als smaakmaker gebruikt in de traditionele keuken. Daarnaast vind je het veel terug in cocktails en in cosmetische producten.

Wanneer het water bedoeld is voor cosmetische doeleinden is het niet geschikt voor het gebruik in de keuken. Hier is deze namelijk niet voor bedoeld. Het water is erg populair omdat het veel voordelen met zich meebrengt. Niet alleen op de huid maar ook binnen in ons lichaam kan het een helende werking hebben. Zo bevat het vitamine A, B3, C, D en E. Daarnaast vind je er een aantal antioxidanten in en heeft het een ontstekingsremmende werking.

Rozenwater

Belangrijkste voordelen van rozenwater

Wanneer je kijkt naar de voordelen van rozenwater, is het eigenlijk teveel om op te noemen. Daarom hebben we de belangrijkste eruit gevist en deze onderverdeeld in categorieën. Er zijn vast nog wel veel meer goede dingen die je hiermee kunt doen, maar dit zijn wel degene die er met kop en schouders boven uitsteken.

Voordelen Rozenwater op de huid

Wanneer je rozenwater op de huid smeert heeft het een positief effect voor de PH-waarde, deze houdt je hiermee namelijk goed op pijl. Daarnaast hydrateert het en maakt het glad. Heb je last van acne, ontstekingen, littekens of wondjes? Smeer dan wat rozenwater hier overheen om het geheel te helen en weg te halen. Wanneer je huid er gestrest uitziet zal dit middeltje een kalmerend effect hebben en de huid weer egaliseren. Het is een goed middeltje tegen huidveroudering. Dit is niet omdat er iets speciaals in het middel zit, het komt voornamelijk door de vitamine C die aanwezig is. Door het dus in een bad met water toe te voegen zul je veel voordelen ervaren op je huid. Let er alleen wel op dat je het niet doorslikt: dit is namelijk niet goed voor je

De voordelen voor de huid op een rij:

  • Houdt de PH-waarde van de huid op pijl
  • Hydrateert en maakt glad
  • Acne, ontstekingen, littekens en wondjes helen of verdwijnen
  • Kalmerend effect bij stress en angst
  • Tegen huidveroudering door de vitamine C

Rozenwater huid

Middeltje van water en rozen in je haar

Wanneer je dit middeltje in je haar gebruikt zul je merken dat je minder last hebt van roos. De irriterende hoofdhuid wordt weer rustig en het haar ziet er weer fris uit. Het creëert een natuurlijke glans en kan zelfs helpen tegen haaruitval. Dit alles bij elkaar maakt ook dat je dit ook veel terug ziet komen in verschillende haar producten.

  • Minder last van roos
  • Hydraterend en herstellend
  • Irriterende huid wordt weer rustig
  • Geeft een extra natuurlijke glans aan het haar
  • Werkt mogelijk tegen haaruitval

Andere handige tips

Naast de bovenstaande tips kun je met dit middel zoveel andere dingen doen. Sommigen gebruiken het om make-up te verwijderen. Doordat het de huid zacht maakt en normaal gezien niet chemische middelen bevat heb je een natuurlijke reiniging van de huid. Toch is het even effectief als een normale make-up remover. Vind je een fris ruikend bed fijn? Doe dan een beetje water met wat rozenwater in een spuitfles en spuit dit na het verschonen over je bed heen. Zo heb je heerlijke frisse lakens met een lekkere rozengeur. Natuurlijk is dit ook een handige tip wanneer je huis stinkt. |Spuit het bijvoorbeeld eens voor en na het gourmetten en je huis stinkt tijdens en na het gourmetten al een stuk minder erg!

Roos waterWanneer je last van wallen hebt en straks naar buiten moet kun je ook twee wattenschijven inspuiten met een beetje rozenolie. Leg dit gedurende 10 minuten op je ogen en je ogen zijn zo weer de oude. Wanneer je de watten kort in de koelkast legt zal het nog meer effect hebben, maar of je blij wordt van koude watten op je ogen is natuurlijk de tweede vraag.

Kun je niet zo goed slapen door stress of andere zaken? Spray dan wat van het rozenwater op het kussen. Dit zorgt voor een kalmerend effect waardoor je sneller tot rust komt. Ook kun je het mengen met wat klei om een kleimasker te maken. Door dit te doen versterk je het effect van het klei wat het nog beter voor jouw lichaam maakt.

Rozenwater bewaren

Wanneer je rozenwater koopt is het afhankelijk van het product ongeveer 12 maanden houdbaar. Dit komt omdat er verschillende conserveermiddelen toegevoegd zijn om het geheel goed te houden. Heb je het middeltje zelf gemaakt? Dan is het minder lang houdbaar maar dan weet je wel zeker dat er geen andere troep in het product zit. Je kunt rozenwater die je zelf gemaakt hebt een week bewaren in de koelkast.

Producten die je in de winkel hebt gekocht kun je ook in de koelkast bewaren, daarnaast blijven ze ook goed in een koele, donkere kast. Lees altijd het etiket of de bijsluiter wat zij adviseren. Mocht hier wat anders staan volg dan dit advies op om het beste resultaat te behouden.

Gebruik het als parfum of in een luchtverfrisser

Doordat rozenwater zo’n positief effect heeft op het lichaam kun je het op verschillende manieren inzetten. Dit kan zowel puur als gecombineerd met wat extra water of klei. Wanneer je dit als olie wil gebruik kun je het beste de parfum mengen met een essentiële olie. Dit hoeft op zich niet maar maakt het geheel net wat steviger. Zorg dat het overgrote deel rozenwater is, de verhouding moet 1ml essentiële olie op 100 ml rozenwater zijn. Doe je dit niet? dan zal het geheel niet meer kloppen en de parfum niet zijn werk doen. Door alles in een spray flesje te stoppen kun je het zelf spuiten op je arm en nek. Nog even goed schudden voor gebruik en je ruikt de hele dag heerlijk fris!

 

Rozenolie

Wanneer je een luchtverfrisser of diffuser gebruikt kun je dit ook prima inzetten. Giet het rozenwater in de luchtverfrisser en ruik of je het geheel te sterk vind of juist niet. Wil je het intenser? Dan kun je een andere olie toevoegen, wil je het juist minder intens? Gooi er dan wat extra water bij. Op deze manier kun je zelf bepalen wat je voor sterkte wil gebruiken. Let er op dat het kan zijn dat bij het verversen de sterkte weer anders is. Dit komt doordat de verhouding van het rozenwater kan wisselen. Hoewel het niet heel veel zal schelen kun je dus beter elke keer opnieuw ruiken wat voor jou een prettige verhouding is.

Rozenwater kopen

Wanneer je rozenwater wil gaan kopen moet je op een aantal dingen letten. Als eerste moet je kijken of je het voor eten/ drinken wil gaan gebruiken of voor je huid. Dit zijn namelijk twee verschillende onderdelen: iets wat je cosmetisch gebruikt mag niet gebruikt worden voor eten. Wanneer je het voor eten gebruikt kun je kijken naar rozenwater, rozenextract, rozensiroop of rozen essence. Let er goed op dat ze geschikt zijn voor het eten en drinken. Zo kun je heerlijke Thaise gerechten hiervan maken of lekkere cocktail varianten.

Ga je het voor je huid kopen? Dan kun je bij de Kruidvat of Trekpleister goedkoop een potje aanschaffen. Voor minder dan 3 euro kun je het hier vandaan halen en de kwaliteit is gewoon goed. Uiteraard kun je het ook op vele andere locaties kopen en heb je zowel natuurlijke opties als andere varianten.

Meest populair