HomeReceptenTapas receptenSpaanse Aardappeltortilla uit Spanje

Spaanse Aardappeltortilla uit Spanje

Aardappeltortilla is een echt Spaans gerecht dat zowel in Spanje zelf als op Spaanse eilanden veel gegeten wordt. Je komt op deze plekken veel variërende maaltijden tegen. In de Spaanse keuken is dit tapas gerecht dan ook niet weg te denken. Wanneer je een All Inclusive hotel hebt geboekt is de kans groot dat je een aantal Spaanse lekkernijen kunt proeven waaronder dus ook de aardappel tortilla. Dit gerecht is vrij simpel te maken en wordt ook wel gezien als aardappel omelet.

Ingrediënten

Aardappel Tortilla kun je maken als bijgerecht of wanneer je het leuk vind om eens iets totaal anders te maken. De hoeveelheid ingrediënten die hieronder benoemd zijn, is gebaseerd op 4 personen. De voorbereiding voor dit recept duurt 25 minuten en voor de kooktijd heb je 40 minuten nodig. In totaal ben je dus 65 minuten bezig met het maken van de aardappel tortilla. Je kunt deze Spaanse lekkernij dus het beste maken wanneer je er echt de tijd voor kunt nemen. Je kunt er voor kiezen om zelf aardappels te schillen of je kunt een kant en klaar zakje met aardappelschijfjes kopen.

Aardappeltortilla– 700 gram vastkokende aardappels of 600 gram aardappelschijfjes
– 5 Eieren
– 1 Grote ui
– 3 Eetlepels Olijfolie
– Een snuf Peper en Zout

Overige benodigdheden:
– Een kom
– Een garde
– Een bord

Zo bereid je Spaanse Aardappeltortilla

Voor het maken van Spaanse Aardappel Tortilla snijd je eerst de grote ui in dunne ringen. Halveer vervolgens de ui. Als je vastkokende aardappels hebt gekocht schil je deze. Snijd de aardappelen in schijfjes. Daarna zet je een koekenpan op het vuur. Doe 3 eetlepels met olijfolie in de pan en bak de ui voor 2 minuten. Hierna doe je de aardappelschijfjes in de pan en laat je deze voor 25 minuten gaar bakken. Als je het proces van de aardappelen wilt versnellen kun je er ook voor kiezen om ze eerst een paar minuten voor te koken. Je kunt dit in een pan of in de magnetron doen. Dep de aardappels hierna met wat keukenpapier droog. Bak de aardappelen voor 5 minuten met de ui mee.

Spaanse AardappeltortillaDoe de 5 eieren in een kom en kluts deze met de garde. Voeg ook een snuf peper en zout toe om het eiermengsel wat op smaak te brengen. Vervolgens is het tijd om de ui en de aardappelen over de bodem van de koekenpan te verdelen. Maak hier een mooi geheel van zodat je vervolgens de geklutste eieren over de aardappels heen kunt gieten. Plaats nu de deksel over de pan heen. Nog 25 minuten op laag vuur gaarbakken en dan is de Spaanse aardappeltortilla klaar. Let op dat je tussendoor het gerecht af en toe checkt. Het moet namelijk niet aanbranden.

Aardappeltortilla afkoelen

Bij het maken van een aardappeltortilla is het belangrijk dat het ei helemaal gestold is voordat je het losmaakt van de pan. Weet je zeker dat het ei gestold is? Beweeg dan de pan een paar keer heen en weer totdat het ei los is. Pak een rond bord en laat vervolgens de aardappeltortilla vanuit de pan op het bord glijden. Nog even geduld want de Spaanse lekkernij kun je nu nog niet eten. Het bord is een handig hulpmiddel om de tortilla om te draaien. Je hebt namelijk nog maar een kant lichtbruin gebakken. De andere kant bak je nu dus ook nog voor 5 minuten zodat ook deze kant een lichtbruine kleur heeft. Na 65 minuten is het eindelijk zover: Je kunt de aardappeltortilla in punten snijden om vervolgens te verdelen. Eet smakelijk!

Meest populair