HomeBlog10 weetjes die je niet wist over de KFC

10 weetjes die je niet wist over de KFC

Als je van kip houdt, dan ben je ook gek op de KFC. De Kentucky Fried Chicken is een restaurant dat al jaren goede kip op tafel zet. Gefrituurde kip in de welbekende rode emmer heeft een naam gecreëerd die nog vele jaren zal bestaan. Toch doen ze het het ene jaar beter dan het andere jaar en komen ze zowel slecht als goed in het nieuws. Elk jaar komen ze met nieuwe ideeën en technieken om jou te overtuigen om bij de KFC te eten. Tegelijk is het een bedrijf dat hoog staat in de lijst met grootste fastfoodketens ter wereld.

Hieronder vind je 10 weetjes die je nog niet wist over de KFC. We weten zeker dat een aantal feiten je zullen verrassen waardoor jouw beeld van de Kentucky Fried Chicken zal veranderen.

Tijdens kerst eten bij de KFC

Je moet er vast niet aan denken om op kerstavond naar de KFC te gaan in plaats van een heerlijke maaltijd tot je te nemen. Toch gaat dit er in Japan compleet anders aan toe. En dat allemaal door succesvolle reclamecampagne van jaren geleden. Volgens een Japanse woordvoerder van KFC begon de campagne met een winkelmanager. Hij had het goede idee om een feestvat te creëren dat met kerst verkocht werd. Dit was in het jaartal 1974. Al snel ging dit idee lopen en werd het bekend als Kentucky Christmas. Het werd een landelijk fenomeen die vandaag de dag nog steeds bekend is. Dit komt voornamelijk doordat Japan geen traditie heeft rondom kerstmis. Het vulde dus een leegte aan in een tijd waar veel gezinnen juist wel wat aandacht konden gebruiken. Na deze actie werd de winkelmanager al snel president en CEO van de Japanse tak van de KFC.

Hoewel het dus al meer dan 40 jaar geleden is dat deze campagne is gemaakt, blijven de Japanse gezinnen elk jaar weer kip bestellen bij deze fastfoodketen. Elk jaar ontvangen ze op eerste kerstdag meer dan 3 miljoen Japanse gezinnen die uren in de rij staan. Als je naar de jaarcijfers kijkt van de KFC zie je dat dit bedrijf op deze dag één derde van de jaarlijkse omzet draait. Men koopt in deze tijd dus ontzettend veel kip waardoor de omzet hoog is. Zonder deze actie zou de KFC in Japan veel minder populair zijn en een stuk minder omzet draaien.

KFC was eerst bekend als Sanders Court en Café

Voordat de Casey groot was, begon het klein. Bij tankstation die destijds Sanders Court en café heette stond slechts een tafel waar Harland Sanders, ook bekend als de kolonel, zijn creaties begon te serveren. Dit was in het plaatsje Corbin, Kentucky. In deze tijd was hij een franchisenemer van Shell Oil Company, nu ook wel bekend als het grote Shell tankstation. Om de verkoop te verbeteren en meer mensen aan te trekken ging hij experimenteren met voedingsmiddelen. Zo probeeerde hij ook verschillende gerechten te koken zoals kip, ham en biefstuk samen met wat seizoensgebonden maaltijden. Al snel viel dit alles in de smaak en begon hij uit te breiden. Aan de overkant bouwde hij Sanders café zodat hij de keuken nog meer kon uitbreiden.

Op het moment dat hij dit restaurant had bestond de welbekende kip die we nu veel eten nog niet. Deze werd pas later aan het menu toegevoegd toen de 11 kruiden en specerijen bekend waren. Naarmate het restaurant groeide kwamen er steeds meer mensen op af. Niet alleen van dichtbij waren mensen geïnteresseerd maar ook voor veraf kwamen ze speciaal om de recepten van de kolonel te proeven.

Kentucky Fried Chicken

Het geheime recept is echt een geheim

Als je bij de KFC vraagt om het geheime recept dan zul je met lege handen naar huis komen. Dit recept is namelijk echt geheim. Kolonel Sanders heeft speciaal twee bedrijven opgericht om de mix te maken. Deze twee variaties voegen ze pas later bij elkaar. Hiermee voorkomt hij dat alle kruiden en specerijen bij één bedrijf bekend zijn. Het originele volledige recept is dus bij echt bij niemand bekend.

In 2016 had de krant Chicago tribune een verhaal gepubliceerd waarin stond dat Joe Ledington, een neef van Kolonel Sanders, het recept in een familie plakboek had gevonden. Daarin werd ook verteld dat hij het originele recept had vrijgegeven. Dit werd alleen later ontkent dus of het echt waar is weten we niet zeker. In het plakboek waren testamenten aanwezig van Sander en zijn tweede vrouw Claudia Ledington. Er werd beweerd dat aan de achterkant van het testament het recept was geschreven. Yum Brands, het moederbedrijf van KFC ging hier ook gelijk tegenin en gaven aan dat ze zelf nog steeds het originele recept in handen hadden. Dit deden ze via een persbericht.

Dit bericht geeft ook aan dat veel mensen dachten het geheime recept te weten. Maar het officiële recept schreef Kolonel Sanders met de hand in 1940. Daarna is het opgesloten in een kluis van beton die ongeveer 0,6 m diep is begraven. Niemand kan bij de kluis die 24 uur per dag wordt bewaakt met videocamera’s en bewegingsdetectie. Er is dus ook echt geen enkele manier dat dit geheime recept bekend wordt. Uiteraard kun je wel gewoon met tests in een lab uit een groot deel van de ingrediënten komen. Maar het originele recept zoals het echt bedoeld is zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

KFC kruidenmix is te koop via een groothandel

Groothandelbedrijf Fruishion die bekend staat om zijn kruidenmixen en marinades verkoopt online verschillende producten. Zo hebben ze ook een zak online staan met de naam KFC-kruidenmix. Nu is het zo dat het originele recept zoals hierboven beschreven natuurlijk niet bekend is. Toch beweren de kopers dat deze zak met specerijen en kruiden zo dicht mogelijk bij het echte recept komt als je je maar kunt bedenken. Het online gooien van deze kruiden begon wel op een bijzonder moment. Juist wanneer het niet zo goed ging met het bedrijf en deze bijna ten onder ging in het Verenigd Koninkrijk begon de verkoop van dit product.

De fans van de favoriete kip producten waren wanhopig en bang dat de KFC het niet zou redden. Vandaar dat dit ook al snel populair werd. Ze gebruikte het niet alleen voor de kip maar ook voor vele andere ingrediënten. Zo werd het over de aardappelen gegooid en moesten ook de champignons en chips eraan geloven. Na de heropening van de KFC bleef de kruidenmix een enorme hit. Voornamelijk op Ebay was het product goed te koop, hier had de verkoper maar liefst een feedbackscore van 100%. Iedereen die het product had gekocht was dus volledig tevreden.

Gefrituurde kipOf er misschien toch stiekem een verkoop is geweest van het originele recept of dat ze zelf dit product aan de groothandel verkocht hebben blijft natuurlijk altijd een raadsel. Toch is het wel een mooi verhaal dat perfect past bij de dingen die je niet wist over de KFC. En je hebt gelijk ook de kans om de kip zelf thuis te maken wanneer je dit eens wil proberen.

Vervalsing van geboorteakte tot kolonel

Op 16-jarige leeftijd vervalste Sanders een geboorteakte om te bewijzen dat hij 18 jaar oud was en dus oud genoeg om het leger in te gaan. De documenten zijn goedgekeurd waardoor hij naar Cuba werd gestuurd. Slechts 3 maanden later werd hij hier eervol ontslagen. Maar waar kwam de titel ‘kolonel’ die je zo vaak hoort, dan vandaan?

In veel gebieden over de hele wereld kan de titel van ‘kolonel’ een hoge eer zijn die aan iemand wordt verleend voor zijn ‘uitstekende service aan gemeenschap, staat en natie’. Het wordt meestal toegekend door de gouverneur of staatssecretaris, in dit geval van Kentucky. De mensen die deze titel dragen ziet men over de hele wereld als ambassadeurs van een goede gemeenschap.

KFC LogoSanders werd in zijn leven twee keer tot kolonel benoemd. De eerste keer was in 1935, hier verklaarde de gouverneur van Kentucky genaamd “Ruby Laffoon Sanders” hem tot waardige kolonel toen hij uit de oorlog kwam. De tweede keer vond plaats in 1949. Tot vandaag de dag is hij de enige persoon in de geschiedenis die de titel volledig omarmt, en hij droeg hem met zich mee terwijl hij zijn Kentucky Fried Chicken bedrijf ging opbouwen. Niet alleen zijn naam moest er aan geloven, hij ging zelfs zover dat ook zijn uiterlijk eruit zag als een echte kolonel. Hierin zie je ook de toewijding van zijn eigen bedrijf terug en het doorzettingsvermogen wat deze man in zich had.

All you can eat KFC

Wanneer je een echte KFC-fan bent klinkt een all you can eat restaurant concept wel erg aantrekkelijk in de oren. Hoewel het in Nederland helaas nog niet zover is kun je hiervoor al wel in Japan terecht. Hier in Osaka krijg je 1,5 uur de tijd om zoveel mogelijk kip naar binnen te werken. Naast de gefrituurde kip en de andere bekende gerechten vind je hier ook populaire gerechten zoals salades, pasta en verschillende worsten. In totaal heeft het restaurant 100 zitplaatsen. Zo kun je kiezen om op een bank te zitten of op een stoel aan een tafel. Wanneer je energieke kinderen hebt kun je ze lekker hun gang laten gaan. Er zijn verschillende speelruimtes en kindermenu’s waar ze zich helemaal mee vol kunnen eten.

Als je van oorsprong uit een westers land komt en de KFC van hier gewend bent, zie je waarschijnlijk een klein onderscheid binnen de stijl en de smaak. Dit komt doordat de formule is aangepast aan de Japanse cultuur. Ondanks dat kun je die klassieke KFC-smaak erkennen en zullen de heerlijke kip geuren in het gebouw niet ontbreken.

Voor zoetigheid biedt het buffet koffie en ijs desserts. Daarnaast kun je tegen een kleine vergoeding ook onbeperkt bier drinken om een echte mannenmaaltijd compleet te maken. Je snapt natuurlijk wel dat dit restaurant ontzettend populair is, mocht je dus in de buurt zijn of hier heen willen dan is een reservering wel verstandig.

Mais Kentucky Fried Chicken

Eerste Westerse fastfoodketen in China

In 1987 nam Kentucky Fried Chicken de spannende stap om de eerste westerse keten te zijn die een ​​eetgelegenheid in China opende. Het was een goede stap die niet zonder slag of stoot ging. Want nu, meer dan 30 jaar later, zijn er meer dan twee duizend landelijke winkels en blijft het de best presterende fastfoodketen in China.

Het plan om internationaal te gaan begon in het begin van de jaren tachtig na het grote succes in Zuidoost-Azië met de naam “Ken DE Jin”. In 1987 besloot de KFC zijn eerste Chinese eetplaats te openen in de hoofdstad Beijing. Door de jaren heen waren de grootste problemen niet het vinden van klanten. Wel hadden ze veel te maken met problemen van import van aardappelen en protesterende menigten die de gebouwen in 1999 vernielden. Toch had KFC ondanks deze tegenslagen veel succes. Met de economische bloei van 2002 openden ze de eerste drive-through eetplaats van het land. KFC heeft hierdoor een mooie mijlpaal bereikt in China. Een eetgelegenheid die op dit moment niet meer weg te denken is en nog steeds met een sneltreinvaart aan het groeien is.

Double down: een KFC burger zonder brood

De Double Down burger is waarschijnlijk de minst voor de hand liggende burger ooit! Het is absoluut geen goede optie als je een gezonde maaltijd in jouw dieet wilt hebben. Het is namelijk een echte caloriebom. Voor degenen die dit nog niet hebben ontdekt op het KFC menu, dat klopt. Het is namelijk nog niet te koop in Nederland. Het is een hamburger gemaakt van reepjes bacon bedekt met gesmolten kaas met een heerlijke saus. Het bijzondere aan deze burger is dat het geen brood heeft aan de buitenkant maar in plaats van dat twee stukken gekookte kip. Het brood is dus op een leuke manier vervangen door kip.

Er was enige speculatie ten tijde van het promoten of de burger echt op de markt zou komen. Het is namelijk niet zomaar iets om een burger op zo’n bijzondere manier te presenteren. Sommige mensen twijfelden dan ook echt of dit zou aanslaan. Maar toch heeft dit gerecht het gehaald en kun je het nu op verschillende locaties al kopen. De Double Down-burger was als eerst te koop in de VS, Australië en Nieuw Zeeland. Ook in de VK kun je deze burger nu kopen en langzaam aan zullen ook andere locaties deze caloriebom introduceren.

KFC burgerAls je een kippenliefhebber bent en geen broodliefhebber, dan is dit gerecht echt iets voor jou! Uiteraard kun je er ook voor kiezen om hier nog een lekker broodje overheen te doen met wat mayonaise om een extra dikke burger te maken als je het maar een raar concept vind. Hoe dan ook is het goed om eens anders te denken en te doen dan je normaal gezien in je leven doet. En deze marketingtruc is hier een goed voorbeeld van dat vele mensen blij maakt.

Veel persoonlijke bezittingen

De kolonel creëerde door de jaren heen een zeer grote naam voor zichzelf en dit zie je ook terug in de bezittingen. Nog steeds worden deze geveild aan de hoogste bieder terwijl hij al jaren geleden gestorven is. Een aantal van de bijzondere geveilde objecten omvatten het kenmerkende witte pak van de kolonel, Stetson hoed, gesp en nog veel meer. Al deze artikelen kwamen in handen van Dick Miller, de persoonlijke chauffeur van de kolonel. Miller reed Sanders naar de vele verschillende KFC-franchises in het hele land. En hoewel hij liefdevol over Sanders spreekt, heeft Miller ook wel regelmatig opgemerkt dat het best lastig was om voor Sanders te werken. Zo herinnert hij zich dat hij in de tijd dat hij voor hem werkte in totaal maar 1 dag vrij heeft gekregen. Een mooi voorbeeld dus van dienstbaarheid maar tegelijkertijd ook een wat mindere kant van de kolonel.

Na de dood van Sanders is hij echter eigenaar geworden van deze bijzondere bezittingen van de kolonel. Dat werd verkocht door Heritage Auctions. Waarom hij het nu opeens verkoopt? Dat is voor hem heel simpel: als ik het nu niet doe, dan zullen mijn kinderen het doen als ik sterf. Dus waarom zou ik er niet voor kiezen om het zelf nu nog vooraf te zien en het zelf mee te maken. Het blijven bijzondere bezittingen die voor veel verzamelaars veel waard zijn. Dit samen met de historie die erachter zit maakt het dan ook bijzonder om regelmatig weer een bezitting voorbij te zien komen van zeer hoge kwaliteit.

KFC Bucket

Kentucky fried Chicken niet zelf bedacht

De naam Kentucky Fried Chicken is niet bedacht door Sanders zelf. Deze naam kwam bij de schilder, Don Anderson vandaan. Deze was op dit moment in dienst van één van Sanders vrienden. Toen het na talloze pogingen niet lukte om zijn gefriuurde kipformule in het hele land te franchisen, kwam Sanders uiteindelijk bij zijn vriend Pete Harman uit. Hij overtuigde hem om de kip te verkopen in zijn eetgelegenheid genaamd Do Drop Inn in Salt Lake Town. Een slimme keuze aangezien hierna alles langzaamaan populairder werd.

Nadat het restaurant de speciale kip op het menu had gezet steeg de verkoop enorm. Er waren zelfs momenten waar de verkoop met maar liefst 75% toenam. Dit gaf Sanders de moed en de bevestiging dat zijn formule werkte en dat er hoe dan ook franchise bedrijven moesten gaan komen. Door dit concept te tonen kon hij andere mensen ook overtuigen om hetzelfde met hem te doen. Naast de kip die door Sanders bedacht werdt hielp Harman ook nog verder met het menu. Zo kwam hij ook met het idee om de kip in een emmer te verkopen: hetgeen wat ook nu nog steeds in de zogenaamde bucket wordt verkocht.

Uit zijn werk met de Do Drop Inn, ondertekende Sanders met succes verschillende franchisecontracten om zijn kip te verkopen in andere restaurants. Op dit moment ontmoette hij ook Dave Thomas, een kok in één van de weinige restaurants die zijn kip verkoopt. Thomas is de man achter het logo op de emmer dat tegenwoordig ook boven op de KFC-restaurants hangt. Het is dus absoluut niet zo dat Sanders het alleen had kunnen doen. Het was een samenwerking en ontmoetingen van mensen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. Een mix van bijzondere ideeën dat nu een succesvol handelsmerk is geworden.

Conclusie

Kentucky Fried Chicken is een bijzonder bedrijf die zijn ups en downs zeker wel heeft gekend. Maar bovenal was het doorzettingsvermogen van de kolonel de reden dat wij vandaag heerlijk naar de KFC kunnen gaan. En of je nu van de KFC houdt of niet: ook de gefrituurde kip die jij thuis eet heeft een proces doorgemaakt die ook te danken is aan het proces waar Sanders doorheen is gegaan. Wat vond jij het meest bijzondere aan dit verhaal? En weet jij nog andere feiten of weetjes over de KFC die hier nog niet tussen staan? Laat het ons weten zodat ook andere mensen meer over dit prachtige bedrijf te weten komen!

Meest populair