HomeReceptenCocktailsCaipirinha: een Braziliaanse cocktail

Caipirinha: een Braziliaanse cocktail

De Caipirinha is een Braziliaanse cocktail. Het is het nationale drankje van Zuid Amerika. Doordat het zo makkelijk te maken is, kun je het snel en eenvoudig thuis maken met Cachaça rum, suiker en limoen. Dit geeft een zoetzure smaak die best uniek te noemen is. Het werd voor het eerst gemaakt rond de 16e eeuw. Hier werd gebruik gemaakt van suikerriet en onder andere gebruikt als medicijn tegen de griep. Door de jaren heen is dit drankje steeds populairder geworden en wordt het ook regelmatig in de bar besteld. Hieronder beschrijven we hoe je de Caipirinha zelf thuis kunt maken.

Caipirinha

Course: Cocktails
Hoeveel

1

cocktail
Voorbereiding

2

minutes
Totaal

5

minutes

Het Caipirinha cocktail recept is vrij eenvoudig. Je hebt namelijk maar 3 ingrediënten die het geheel bij elkaar brengen. Zodra je de Cachaça als cocktail liefhebber in huis hebt, kun je dit Braziliaanse drankje eigenlijk al maken.

Ingrediënten

  • 55 ml Cachaça

  • Halve limoen

  • 2 theelepels suiker

Caipirinha cocktail maken

  • Snij de limoen in partjes en leg ze in het glas.
  • Strooi de suiker over de limoen en begin dit fijn te stampen. Dit kan met een lepel of een muddler (limoen stamper) als je deze in huis hebt.
  • Vul het glas met een goede laag crushed ijsblokjes en schenk de Cachaça hier overheen.
  • Als finising touch kun je het garneren met een limoen. Daarnaast kun je wat suiker op de rand smeren.

Andere varianten

Zoals met elk recept is de basis het belangrijkste. En de Caipirinha cocktail is het klassieke recept dat je nu geleerd hebt. Nu is het goed om te kijken naar de variaties en je eigen smaken te creëren. Er zijn verschillende opties die erg lekker zijn. Zo kun je de Cachaça vervangen door wodka of Genever. Door dit te doen krijg je de Caipirievra en de Caipiroska cocktail. Ook heb je de Caipirissima, hier gebruik je rum in plaats van Cachaça.

Mocht je de smaak van de Cachaça prima vinden dan is het tijd om andere variaties te maken. Zo kun je fruit erbij toevoegen of fruitsappen. Denk bijvoorbeeld aan mango, passievrucht of sinaasappelsap. Een klein scheutje is vaak al voldoende om net dat kleine smaak verschil te maken. Ben je met je calorieën bezig? Dan kun je de suiker weglaten en ook wat fruitsap toevoegen. Zo kun je elke keer als je dit drankje wil maken een variatie maken en blijft het geheel altijd lekker.

Caipirinha cocktail

Caipirinha mocktail

Kan of mag je geen alcohol drinken? Geen enkel probleem, je kunt door een paar aanpassingen toch nog meegenieten. De smaak is niet hetzelfde maar komt wel aardig in de buurt. De limoen en het suiker blijft hetzelfde. Daarnaast voeg je een halve sinaasappel in partjes toe. Muddle het totdat de sappen vrijkomen en zeef het daarna in een glas. Voeg daarna ongeveer 50 ml ginger beer of ginger ale toe. Om het af te maken kun je limoen partjes toevoegen. Zo lijkt het net op het recept waar wel alcohol in zit en kun je gewoon lekker met de andere mensen meedrinken.

Decoraties en afwerkingen

Of je nu de klassieke Caipirinha gaat maken of een variatie ervan: dat maakt niet uit. Maar hoe je het serveert kan wel een groot verschil maken. Als glas kun je een whiskey glas gebruiken. Hier serveer je dan je cocktail in. Door een suikerrand toe te voegen oogt het net wat mooier. En met een partje limoen die hier overheen hangt maak je het geheel af. Hou je wel van een extra kick? Probeer dan ook wat chilipoeder op de rand te strooien. Wees hier wel voorzichtig mee aangezien het ook teveel kan worden. De combinatie van zoet, zuur en pittig kan een aangename verrassing zijn. Probeer het eerst zelf eens uit voordat je dit aan je vrienden serveert.

Mocht je echt van heet houden kun je ook de Michelada cocktail proberen. Heb je de fruitvariant gemaakt? Dan kun je deze ook serveren met een Tequila sunrise. Zo kunnen de mensen kiezen wat ze het liefst willen drinken en maak je er een extra gezellige dag van.

Meest populair