Kir Royal

De Kir Royal is een heerlijke, bruisende cocktail gemaakt van crème de cassis en Champagne. Het wordt traditioneel vaak gedronken tijdens feestdagen. Zo kan het zomaar zijn dat je tijdens de Pasen, kerst of Oud en Nieuw al eens dit drankje hebt gedronken. Ben je benieuwd hoe je dit drankje zelf kunt maken? Lees dan verder voor het Kir Royal recept.

Kir Royal cocktail

Course: Cocktails, Recepten
Hoeveel

1

cocktail
Voorbereiding

1

minute
Totaal

4

minutes

Om de Kir Royal cocktail zelf thuis te maken heb je niet heel veel ingrediënten nodig. Je hebt het zo in een champagneglas op tafel staan. Je hebt geen shaker nodig of andere attributen. Het enige wat je nodig hebt zijn deze twee ingrediënten en mogelijk nog wat garnering.

Ingrediënten

  • 120 ml Champagne of Prosecco

  • 20 ml Crème de cassis

  • Optioneel: framboos als garnering

Kir ROyal maken

  • Voeg 20 ml crème de cassis toe aan een champagneglas.
  • Pak de champagne of Prosecco en voeg deze geleidelijk toe aan het glas.
  • Wanneer je de ingrediënten hebt toegevoegd roer je met een lepel alles goed door.
  • Om het geheel af te maken voeg je een framboos toe als garnering. Nu kun je heerlijk genieten van jouw eigen gemaakte Kir Royal.

Verschillende variaties

De Kir Royal cocktail wordt officieel gemaakt met Champagne. Maar wanneer je hier even geen zin in hebt of gewoon een andere smaak wil proberen zijn er ook zeker genoeg andere varianten te vinden. Zo heb je onder andere de Kir Pêche met een perziksmaak en de Pink Russian die geserveerd wordt met melk in plaats van wijn. Je kunt in principe vele variaties bedenken en uitproberen. Mocht je wat inspiratie willen kun je de onderstaande ideeën uitproberen.

Kir royale makenDe Champagne kun je vervangen door rode wijn, Vermout, melk, bier en verschillende cider varianten. De crème de cassis kun je veranderen in elke likeur. Zo is perzik, framboos en bramen altijd aan te raden. Daarnaast kun je hierin ook variëren om zo een nog interessantere smaak te creëren.

Alcoholvrije Kir Royal Mocktail

Wanneer je zelf of iemand anders om wat voor reden dan ook geen alcohol mag hebben kun je van de Kir Royal cocktail ook een Mocktail maken. Dit is een alcoholvrije variant waar je in plaats van alcohol andere ingrediënten gebruikt.

De Crème de cassis kun je vervangen door bramensiroop. Heb je dit niet in huis? Verwarm dan wat jam in een pan om zo wat siroop te creëren. De Prosecco of Champagne kun je vervangen door bruisende appelsap. Zo krijg je toch een smaak die goed in de buurt komt van het origineel ondanks dat je dus geen gebruik maakt van alcohol.

Tips en afwerking

Zoals eerder al gezegd is de Kir Royal echt een drankje voor een feestelijke dag. Zo zie je het regelmatig terug op bruiloften en jubileums. Daarnaast kun je het ook goed drinken op feestdagen. Het heeft een aparte smaak die hier goed bij past, vandaar dat dit ook zeker aan te raden is om te doen. Mocht je voor veel mensen dit recept willen maken kun je het beste een grote kan gebruiken. Zolang je de verhoudingen in dit artikel aanhoud en vermenigvuldigt zal dit zeker lukken. Let er wel op dat je de gehele inhoud goed door elkaar mixt om verschil in smaken te voorkomen.

Qua afwerking kun je ervoor kiezen om een stuk fruit in of op het glas te serveren. Vaak wordt er gekozen voor een framboos omdat dit de smaak in het drankje versterkt. Maar ook een ander fruitstuk kan goed werken. Naast fruit kun je ook aan decoratie denken zoals de welbekende paraplu of wat suiker op de rand van het glas. Wees hierin lekker creatief om jouw Kir Royal cocktail nog interessanter te maken.

Meest populair