HomeBlogBlauwe bloemen: de mooiste planten en struiken

Blauwe bloemen: de mooiste planten en struiken

Blauwgekleurde bloemen zijn één van de zeldzaamste bloemen ter wereld. Ze brengen een boodschap van liefde en verlangen mee. Het geeft de sfeer in je tuin of woonkamer. Door de kleuren goed te combineren kan het ook een positief effect hebben op je welzijn. Het kan namelijk de eetlust verminderen en de stofwisseling vertragen. De blauwe kleur staat voor loyaliteit, vertrouwen, wijsheid en intelligentie. In dit artikel schrijven we de mooiste blauwe bloemen ter wereld. Hierbij behandelen we de namen van zowel blauwe struiken als planten.

Planten met blauwe bloemen

Een plant met blauwe bloemen kan zowel éénjarig als meerjarig zijn. Ze zijn meestal klein van formaat en hierdoor dus een mooie opvulling van een onderdeel van de tuin. Hieronder beschrijven we de mooiste planten met blauwe bloemen.

Clematis

De Clematis is een zeer gewaardeerde klimplant uit de rankonkelfamilie. Er zijn maar liefst 297 soorten van bekend, waardoor je ze ook in alle soorten en maten kunt kopen. De kleurrijke bloemen zijn ook in het blauw beschikbaar. Daarnaast zijn ook rood, wit en paars heel populair. De Nederlandse naam is bosrank. Wanneer je deze plant aanschaft is het belangrijk dat je de voet in de schaduw plant. Hieromheen kun je dan andere planten plaatsen om zo deze omgeving meer stevigheid mee te geven. Het kan 1 tot 8 meter hoog worden en bloeit al vroeg in het voorjaar op.

Planten met blauwe bloemen

Delfinium

DelfiniumDe Delfinium, ook wel ridderspoor genoemd, is een prachtige plant uit de ranonkelfamilie. Er zijn zo’n 250 soorten in de kleuren blauw, paars, rood, geel, wit en roze. In de zomer staan ze graag in de volle zon en kun je dan ook volop van de bloemen genieten. ’s Winters overleven deze planten het goed en de blauwe bloemen zullen dan ook elk jaar weer terugkomen.

Als je goed naar de naam kijkt zul je al snel merken dat dit afkomstig is van het Latijnse woord voor dolfijn. Deze naam heeft het gekregen met de reden dat wanneer je de knoppen van veraf bekijkt ze aardig op dit dier lijken. Of je het er zelf ook in kunt ontdekken blijft natuurlijk de vraag. Maar het is en blijft een prachtige plant die een mooi plekje in jouw tuin verdient.

Korenbloem

De wilde korenbloem is een éénjarige plant die tussen de 30 tot 60 cm hoog wordt. Het komt van nature voor in Nederland en België maar staan helaas wel op de rode lijst voor planten omdat ze op uitsterven staan. Gelukkig neemt dit soort wel aardig toe en kun je het ook gewoon in jouw tuin zaaien. In het wild komt het bijna niet meer voor. De bloemen zijn een mooie aanvulling voor in de tuin. Doordat ze éénjarig zijn moet je ze wel elk jaar weer opnieuw planten. Je kunt uiteraard zelf de zaden oogsten om zo ook ervoor te zorgen dat je volgend jaar nieuwe bloemen hebt. Ze bloeien van juni tot augustus en doen het zowel in de zon als in de halfschaduw erg goed.

Korenbloem

Irissen

Irissen

De Nederlandse schilder Vincent van Gogh was geen tuinman, maar hij was duidelijk een bewonderaar van blauwe bloemen. Zo schilderde hij in 1889 het beroemde schilderij Irissen. Dit is een veelzijdige plant met felgekleurde maar vooral opvallende bloemen.

De bloem bestaat uit 6 lange bladeren. Daarvan staan er drie overeind terwijl de andere 3 hangen. Je kunt ze in vele kleuren kopen waar paars, lichtblauw en donkerblauwe een onderdeel van zijn. Een mooie bloem voor in jouw tuin.

Struiken met blauwe bloemen

Struiken zijn vaak meerjarig en ook winterhard. Meestal hebben de struiken blauwe bloemen in de zomer en in de winter mooie groene bladeren. Ze kunnen best groot worden maar er zijn ook zeker kleine varianten te koop. Hieronder beschrijven we de bekendste varianten die jij in jouw tuin kunt planten.

Blauwe hortensia: winterharde struik met blauwe bloemen

De blauwe hortensia is wellicht één van de bekendste struiken die er is. Ze zijn in verschillende soorten en maten te koop. Zo heb je ze in opvallende en levendige kleuren maar ook in donkerblauwe varianten. De blauwtinten van de bloem worden bepaald door de kwaliteit van de bodem waar de bloem in groeit. Zo kan het dus zomaar zijn dat jouw hortensia er anders uitziet dan die van de buren. Het is een winterharde struik met blauwe bloemen die je goed cadeau kan geven op een verjaardag aangezien deze elk jaar weer zal opbloeien. Daarnaast zijn dit ook populaire bloemen voor in een bruidsboeket.

Struiken met blauwe bloemen

Amerikaanse sering

De Amerikaanse sering oftewel Ceanothus is een prachtige struik met mooie blauwe bloemen. Het is in verschillende maten te koop. Zo kun je het als kleine struik vinden of als grote boom. De meest bekende heeft de blauwe kleur maar ze zijn ook in het wit, paars en roze te verkrijgen. Hoewel hij officieel uit Amerika komt is hij prima in Nederland te onderhouden. Het mooie is ook dat de bladeren in de winter groen blijven. Deze struik met blauwe bloemen bloeit op in de maanden juli tot september.

Lithodora diffusa

De Lithodora diffusa, ook wel bekend als heavenly blue, steenzaad of parelzaad, is een mooie struik met blauwe bloemen. Het komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa en is geen gemakkelijke plant om te hebben. Het vergt namelijk wel wat werk om de bodem op orde te krijgen, maar zodra dit gelukt is kun je volop genieten van deze bijzondere kleuren. De bloemen bloeien op in de periode juni tot augustus. Het heeft een zonnige standplaats nodig en wordt ongeveer 15 cm hoog.

Blauwe bloemen

Elijah Blue

Hoewel de Elijah blue, oftewel blauw schapengras eigenlijk geen echte blauwe bloem is, zetten we hem hier wel nog even tussen. Dit omdat deze struik een prachtige, lichtblauwe aqua kleur heeft en ontzettend mooi opvalt. In de maanden april/mei krijgt deze siergras soort zijn blauwe kleur. Het bijzondere is dat de bladeren in de winter groen zijn terwijl het dus in de zomer wel felblauw opfleurt. Het is afkomstig uit Zuid Frankrijk en vooral gewend aan warme temperaturen. Maar wees gerust, deze struik is bestand tegen een temperatuur van -22. Ook in Nederland zal hij dus overleven en jouw tuin een mooie sfeer meegeven.

Populaire namen van blauwe bloemen

Een blauwe roos, orchideeën, hortensia en een Druifhyacint. Allemaal populaire namen van blauwe bloemen. De kleur blauw is zowel voor binnen als buiten heel populair en wordt dus ook volop ingezet. Maar toch is dit niet het enige waar je het tegenkomt. Op bruiloften en feestjes kom je een aantal van deze soorten ook volop tegen. En dat is ook niet zo gek aangezien deze kleur erg populair is.

We kunnen uiteraard niet alle namen geven van bloemen met de kleur blauw erin. Maar de populairste hebben we in dit artikel zeker wel benoemd. Mocht je het leuk vinden om een bloemenbehang te hebben kun je ook naar deze types kijken. Want dit zijn ook de blauwe bloemen die vaak op behang geprint worden. Zo krijg je een heerlijke, rustige uitstraling in huis. En het voordeel is dat deze altijd vers blijven. Je hoeft ze in huis dan ook niet steeds te vervangen.

Lichtblauwe bloemen

Naast de echte blauwe tint heb je ook bloemen met een lichtere tint. Een goed voorbeeld hiervan is de Afrikaanse lelie. Deze heeft op zichzelf een lichtere kleur. Je kunt ze in een witte tint kopen maar ook in vele andere varianten. Ook de Dahlia is in veel verschillende varianten te koop, waaronder ook in het blauw. Deze plant komt in het wild voornamelijk in Mexico voor maar zal het ook in jouw tuin goed doen. Door zo verschillende planten te plaatsen krijg je veel variatie maar ook verschillende momenten waar jouw tuin mooi op zal bloeien.

Afrikaanse lelie

Blauw paarse bloemen

Naast de lichtblauwe tint heb je ook de blauw-paarse bloemen die erg populair zijn. Mocht je hiervan houden kun je naar verschillende planten en struiken kijken. Zo heb je de welbekende lavendel met een lichtpaarse kleur. Deze dwergstruik wordt niet hoog maar is om zijn heerlijke geur wel heel populair en behoort dan ook tot één van de meest geurende planten. Daarnaast doet deze het erg goed in het Nederlandse klimaat.

Nog een bekende paarse bloem is de kleine maagdenpalm. Deze groenblijvende plant komt officieel uit het Middellandse zeegebied maar doet het ook erg goed in Nederland. Mocht je een liefhebber zijn van salie kruiden, dan is het zeker ook een aanrader om deze te planten. Zo kun je de hele zomer zelf je eigen kruiden plukken en in juni zullen er mooie blauw paarse bloemetjes verschijnen. Zo heb je dus ook in deze donkere tint genoeg keuze om jouw tuin mee te versieren.

Kamerplant met blauwe bloemen

Wanneer je binnenshuis een kamerplant met blauwe bloemen zoekt kun je vaak niet de bovenstaande opties kiezen. Maar gelukkig zijn ook hier mooie oplossingen voor. Je kunt de bloemen uiteraard drogen of kort in een vaas zetten. Maar wil je echt een plant plaatsen? Dan is het beter om voor de volgende namen te gaan. Als eerste heb je het Kaaps Viooltje. Deze komt oorspronkelijk uit Afrika maar doet het ook erg goed in huis. Het heeft prachtige blauwe bloemen en is ook in andere kleuren te koop.

Nog een andere bekende kamerplant is de Dichorisandra. Deze wordt ook wel de blauwe gember genoemd en is geschikt om in de kamer te plaatsen. Het heeft bijna geen licht nodig en ook droge lucht is geen enkel probleem. Daarnaast kun je kijken naar de Aechmea Blue Rain. Ook dit is een bijzondere kamerplant met blauwe bloemen die van oorsprong uit Amerika komt. Het is een (sub)tropische plant en overleeft het goed in binnentemperaturen.

Kamerplant met blauwe bloemen

Conclusie

Je tuin opfleuren met blauwe bloemen is goed te doen met de bovenstaande namen. Je kunt zowel struiken als planten plaatsen om het geheel er compleet uit te laten zien. Door goed kleuren te wisselen en te letten op wanneer de bloemen tot bloei komen kan je ervoor zorgen dat de gehele zomer jouw tuin er mooi bij staat. En dat zal jouw dag natuurlijk weer doen opfleuren.

Vorig artikelTop 10 kleinste landen van Europa
Volgend artikelKir Royal

Meest populair