HomeReceptenSouvlaki maken

Souvlaki maken

Voor wie van buitenlands eten houdt is de Griekse keuken, en dus ook Souvlaki, een echte aanrader. Want wanneer je denkt aan Grieks eten is de kans groot dat je gelijk aan Gyros, lamsvlees en Tzatziki denkt. Toch kunnen ook de salades echt niet ontbreken. Hieronder beschrijven we een mooie variatie van het Souvlaki recept.

Souvlaki

Course: ReceptenCuisine: Grieks
Hoeveel

4

serveringen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

20

minutes

Onder de toerisme is de souvlaki erg populair. Het wordt gezien als een gerecht die je echt eens in je leven gegeten moet hebben. Heb je (nog) niet de kans om naar Griekenland te gaan, maar wil je wel graag iets anders eten dan je normaal gezien doet? Probeer dan eens dit gerecht uit en lees gauw verder hoe je dit Griekse culinaire hoogstandje op de juiste manier bereid.

Ingrediënten

  • 800 gram Kipfilet of 500 gram Varkenshaas

  • 2 rode uien

  • 1 Eetlepel citroensap

  • 2 Teentjes knoflook

  • Een scheut olijfolie

  • 2 theelepels gedroogde Oregano

  • Zout en peper

  • Komkommer

  • Griekse Yoghurt

Souvlaki maken doe je zo

  • Snijd het vlees dat je hebt gekozen in stukken en leg deze vervolgens in een kom.
  • Pak de knoflookpers of een scherp mes erbij om te zorgen dat de knoflook fijn wordt. Voeg dit vervolgens toe aan het vlees
  • Voeg vervolgens 2 theelepels Oregano en een scheut olijfolie toe. Vergeet niet om peper en zout er bij te voegen. Om het net een beetje extra Grieks te maken kun je er voor kiezen om 1 lepel citroensap toe te voegen. Zodra je dit gedaan hebt meng je het geheel door elkaar.
  • Snijd nu 2 rode uien in partjes. En pak de prikkers erbij.
  • Het opmaken van een mooie Souvlaki prikker gaat als volgt: eerst rijg je een stukje vlees aan de prikker. Daarna een stukje ui en vervolgens weer een stukje vlees. Herhaal deze stappen een aantal keer totdat je vind dat jouw prikkers er goed gevuld uitzien.
  • Heb je een grillpan? Haal deze dan snel tevoorschijn, giet er wat olijfolie in en bakken maar met de Souvlaki spiesjes! Geen grillpan in huis, maar wel een tosti ijzer? Leg dan de spiesjes hierop en wacht vervolgens 5 minuten. Dit heeft namelijk precies dezelfde werking als een grillpan.
  • Indien je dit gerecht speciaal voor de warme zomerse dagen hebt bereidt, kun je ze voor 5 minuten op de BBQ bruin bakken. Mocht je met een varkenshaas werken kun je het een beetje roze bakken. Net als bij biefstuk geeft dit een extra smaaksensatie.
  • Vind je de Souvlaki op zich niet voldoende als maaltijd voor 4 personen? Overweeg dan eens om er Tzatziki salade saus bij te maken. Eet smakelijk!

Notities

    Een extra salade als toevoeging

    Om jouw maaltijd extra lekker te maken is het heerlijk om er een salade erbij te hebben. Bij een Griekse maaltijd past dan ook niets beters dan Tzatziki. En deze kun je op twee verschillende manieren maken: als saus of als salade. Om dit te maken heb je maar 6 ingrediënten nodig, namelijk: komkommer, Griekse yoghurt, knoflook, olie en wat peper en zout. Door wat salade toe te voegen en andere lekkere ingrediënten maak je van de Tzatziki een salade.

    Schil eerst de komkommer en snijd hier dunne plakjes van. Doe vervolgens een half pakje Griekse yoghurt in een bakje en voeg de komkommer hier aan toe. Meng het geheel goed door elkaar en pers 2 teentjes knoflook fijn. Voeg de knoflook toe aan het bakje en giet hier ook een lepel olie bij. Voeg als laatste de peper en zout toe en meng het geheel goed door elkaar. Nu heb je een lekkere Souvlaki en een heerlijke Tzatziki saus gemaakt. Grieks genieten maar!

    Souvlaki recept

    Souvlaki recept bereiden en eten

    Een souvlaki kan je zowel op de barbecue als op de grill maken. Beide hebben hun eigen smaak en geven het geheel een unieke smaak. Maar door het een dag van tevoren te marineren zal de smaak nog steviger worden. Het eten van het vlees wordt ook op verschillende manieren gedaan. Meestal eet men het los. Maar met een Grieks pita broodje is het extra lekker. Deze zijn net wat dikker dan je in Nederland gewend bent aangezien ze met yoghurt worden gemaakt in plaats van water. Erg lekker om zelf ook eens proberen te maken. Hoe je het ook maakt: het is en blijft gewoon een heerlijke maaktijd met ontzettend veel smaak. En dat is waar de Griekse eilanden en het land ook om bekend staan.

    Meest populair