HomeBlogNederlandse Kersttradities

Nederlandse Kersttradities

In Nederland zijn er ontzettend gezellige kersttradities terug te vinden. En het leuke aan deze kerstdagen is dat iedereen in elk land dit feest op zijn eigen manier viert. Maar welke behoren nou echt tot de top 10 Nederlandse kersttradities? Je leest hieronder wat de traditie van kerst is in de Nederlandse cultuur.

Kerkelijke achtergrond

Kerkelijke achtergrond Kerst

De oorsprong van kerst komt uit de christelijke hoek. Hoewel het volgens de Joodse kalender niet overeenkomt met de datum dat wij kerst vieren, wordt de geboorte van Jezus Christus wel herdacht. Het moment dat de Verlosser werd geboren is een historisch hoogtepunt dat door velen mensen, ieder jaar over de hele wereld wordt herdacht. Omdat Nederland christelijke normen en waarden heeft wordt er in ons land ook ieder jaar weer aandacht besteed aan het kerstverhaal uit de Bijbel. Zo kun je tijdens de kerstperiode diverse kerkdiensten bijwonen en zijn er vaak ook op verschillende plekken in het land (levensechte) kerststallen te vinden. Hier wordt verteld en verbeeld hoe het Bijbelverhaal in elkaar steekt en waar kerst om draait.

Nederlandse kersttradities: De Kerstboom

Hoewel de kerstboom ook in het buitenland heel populair is, behoort deze zeer zeker tot de Nederlandse kersttradities. Dit is niet altijd het geval geweest, maar sinds de 19e eeuw zetten ook wij Nederlanders een kerstboom in onze huiskamer neer. Sinds een aantal jaren is het heel populair geworden om een kunstboom aan te schaffen die je elk jaar weer opnieuw opzet. Praktisch is dit wel want je blijft niet achter met uitgevallen dennennaalden. Een nadeel is wel dat je niet kunt genieten van een heerlijk frisse dennengeur. Dit kun je dus weer wel als je er voor kiest om een echte Dennenboom te kopen. Kies je er voor om een echte boom uit te zoeken? Waarschijnlijk krijg je dan wel een beetje het idee dat je een stukje bos in huis haalt.

Kersttradities

De kerstboom versieren

Of je nou voor een kunstboom of een verse boom gaat, het kopen en in elkaar zetten is nog maar stap één van deze Nederlandse kersttraditie. De kerstboom versieren is namelijk ook hartstikke leuk. Voor deze activiteit kun je ieder jaar in zowel tuincentra als woonwinkels terecht. Hier verkopen ze kerstballen, slingers, hangers, koekjes en natuurlijk niet te vergeten: de piek! Je bepaalt zelf of samen met je gezin hoe jouw kerstboom eruit komt te zien. Door de boom samen te versieren maak je er gelijk een gezellige activiteit van.

Het versturen van kerstkaarten

Kerst Nederland kerstkaart

Het versturen van post was voor het digitale tijdperk een hele belangrijke sleutel om in contact te blijven met de mensen die jou dierbaar zijn. Mensen op leeftijd vinden het nog steeds geweldig om een kaart te mogen ontvangen. Zelf schrijven zij dan ook vaak nog een kaart aan hun kinderen en kleinkinderen. Een kaartje versturen naar iemand is een kersttraditie dat al sinds het jaar 1873 in Nederland gebeurt.

Later werd het steeds populairder om E-card te versturen. Tieners zullen er tegenwoordig dan ook sneller voor kiezen om een E-card te sturen dan een kerstkaart die je in de hand kunt vasthouden. Hoe dan ook kunnen ook zij het toch erg leuk vinden om leeftijdsgenoten of familieleden een kerstgroet te sturen.

Het Kerstdiner

Rond de kersttijd is men vaak heel druk bezig te bedenken wat er op tafel gezet gaat worden. Wordt het vlees- of kaasfondue, gourmetten of ga je zelf kokkerellen en bijvoorbeeld quiche of tapas recepten klaarmaken? Het kan allemaal maar daarvoor moet je wel op tijd de boodschappen in huis halen. Dit vergt vaak heel wat tijd. Sla dus vroeg de boodschappen in om zeker te weten dat je alles voor de kerstdagen in huis hebt. Heb je zoveel ingekocht dat het te veel is? Dan kun je van de restjes een ander heerlijk gerecht maken voor bijvoorbeeld de volgende dag. Hiervoor maakt het overigens niet uit of je wel of niet visite krijgt. Als je iets lekkers van de restjes kan maken, valt het waarschijnlijk niet eens op dat je van een kliekje een nieuw gerecht hebt gecreëerd.

Bij het kerstdiner gaat het niet alleen om de gezelligheid en het heerlijke eten, maar ook de aankleding er omheen is heel belangrijk. Een net gedekte tafel met kaarsen en servetten ziet er natuurlijk veel chiquer uit dan wanneer je de tafel dekt zoals je dit in het dagelijks leven doet. Je begint uiteraard met het neerleggen van een tafelkleed. Het net een beetje extra aandacht voor het mooi maken van de tafel is zeker leuk wanneer je creatief bent ingesteld. Je kunt namelijk ontzettend leuk inspelen op verschillende details zoals bijvoorbeeld het maken van menukaarten of persoonlijke naambordjes voor bij de borden.Kerst diner

Eerste en Tweede kerstdag

Over de hele wereld is in verschillende landen eerste kerstdag wel bekend. Maar wist je al dat dit voor Tweede kerstdag niet geldt? In het Verenigd Koninkrijk en Canada kent men dit namelijk niet. Wanneer je daar over tweede kerstdag begint, kijken ze je allemaal heel verbaast aan. Wel hebben zij Boxingday, een dag waarop men met grote kortingen aankopen kan doen. Handig voor als je nog graag een kerstcadeau wilt hebben die eigenlijk te duur was. Veel mensen maken hier dan ook zeker gebruik van. Tweede kerstdag behoort dus tot de Nederlandse kersttradities. Dit is heel handig want op die manier kun je gemakkelijker familie afspraken maken. In de meeste gevallen vieren gezinnen eerste kerstdag met elkaar en gaan ze de volgende dag bijvoorbeeld bij opa en oma langs. Super handig dus zo’n tweede kerstdag! Hoef je niet alles in één dag te plannen. Al is er natuurlijk niets mis mee om op Eerste kerstdag met het hele gezin aan de eettafel te zitten.

Kerstpakket: echte Nederlandse kersttradities

Kersttradities Nederland

Als je in Nederland bij een bedrijf werkt is het heel normaal dat je rond de kersttijd een kerstpakket ontvangt. De baas geeft vaak zo’n pakket om waardering voor jouw harde werken te uiten. Het kerstpakket is vaak gericht op het gehele gezin. Om die reden vind je meestal snacks en andere kleinigheidjes in het pakket om er zo gezamenlijk een gezellige kersttijd van te maken. Het kerstpakket is ook vaak iets waar veel gezinnen zich op verheugen omdat het altijd weer een verrassing is wat het bedrijf heeft uitgezocht. Zouden er lekkere snacks in zitten? Zit er nog leuk keukengerei in? Of vind je onder de sliertjes stro misschien nog wel een gezellige familiefilm?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Chique gekleed

Wanneer je aan een mooi gedekte tafel gaat dineren kun je natuurlijk niet aan komen lopen in je pyjama. Zoiets is meer gepast voor het kerstontbijt met je eigen gezin. Bij een kerstdiner in stijl hoort dus ook chique kleding. Als vrouw kun je er voor kiezen om jouw mooiste jurk of rok aan te doen en je subtiel op te maken. Als man staat het heel leuk wanneer je een net pak met een stropdas of een bowtie draagt. Wil je er wel netjes uitzien maar ben je zelf niet zo van de pakken? Dan kun je er ook voor kiezen om het bij een nette broek te houden met een feestelijk overhemd. Misschien is het voor jou ook wel een persoonlijke traditie om juist iets te dragen wat je de rest van het jaar niet zo snel aan zou doen. Het gaat erom dat je mooie kleding aan hebt want dit zijn ook vaak de momenten dat er groepsfoto’s worden gemaakt. En foto’s zien er uiteraard het beste uit wanneer je iets moois draagt waarin jij je prettig voelt.

Aftellen tot de kerst

Wanneer je ergens naar uitkijkt is het natuurlijk leuk om af te tellen tot dit evenement. In de decembermaand kun je dit doen door middel van adventskaarsen. Vier weken voor de kerst begin je er dan mee om iedere week een kaars aan te steken. Vaak staan de cijfers 1, 2, 3 en 4 op de kaarsen en is elk kaarsjes net iets groter dan de andere. Maar je kunt ook normale kaarsen aansteken waar omheen je cijfertjes hangt. In kerken wordt er vaak gedaan aan advent om zo bewust uit te kijken naar het herdenken van de geboorte van Jezus. De kaarsen staan symbool voor het licht in de duisternis wat verwijst naar de Messias, Jezus Christus.

Een andere manier om aandacht te besteden aan advent is de zogenaamde adventskalender. Je kunt het je vast nog wel herinneren dat je als kind elke dag een nieuw vakje van de adventskalender mocht openmaken om er een nieuw chocolaatje uit te halen. Dit deed je dan 24 dagen lang totdat het kerst was. Voor kinderen is dit een hele leuke manier om bezig te zijn met het aftellen tot kerstmis. Toch is de adventskalender er in verschillende varianten te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld ook houten lades waar je zelf iets lekkers of een tekst in kunt stoppen. Daarnaast bestaan er sinds een aantal jaren ook adventskalenders met make up. Maar ook bestaan er adventskalenders die zich richten op oudere mensen. Zij kunnen dan iedere dag tot de kerst een wijze spreuk of een gezegde lezen.

Kersttradities advent

Kerstmarkten

Tijdens de feestdagen kun je veel inspiratie opdoen als het gaat om Nederlandse kersttradities. Maar voor het echte werk ga je toch echt naar de Duitste kerstmarkten.

Hoewel de kerstmarkten in Duitsland erg populair zijn, worden ook de kerstmarkten in ons eigen land goed bezocht! Vind je het leuk om langs een normale markt te lopen? Dan vind je het bezoeken van een kerstmarkt al helemaal geweldig. Proef de kerstsfeer door te genieten van de vele lichtjes, warme chocolademelk en uiteraard waar het voornamelijk om draait: de kraampjes met kerstversiering, prachtige kaarsen en eventueel ook ambachtelijke producten. Verspreid over het hele land vind je verschillende soorten kerstmarkten. Zo is de Friese kerstmarkt in Dokkum heel populair door het thema van Charles Dickens. Maar ook in het midden van het land en in Limburg zijn er gezellige kerstmarkten die je ieder jaar weer kunt bezoeken. Door naar een kerstmarkt te gaan bereid je je alvast een beetje voor op de kersttijd en kun je inspiratie opdoen voor het versieren van je huis. Wie weet heeft de kerstmarkt net dat ene leuke item wat je niet zomaar in een tuincentrum kunt vinden. Dan ben je blij dat je toch even bent gaan kijken op de kerstmarkt!

Kerstmarkten

Nederlandse kersttradities: kerstfilms kijken met familie

Film kijken is over het algemeen ontzettend leuk. Hiervoor maakt het niet uit of je dit alleen of samen met anderen doet. Toch geeft het kijken van kerstfilms een extra toevoeging aan de kerstperiode. Door de koude tijd van het jaar is het een lekker knus idee om alleen binnen te zitten met een warme deken of met de arm van je partner om je heen. Wanneer je een gezin hebt hoort kerstfilms kijken met z’n allen er natuurlijk ook gewoon bij! Pak er een mok warme chocolademelk of koffie bij en geniet van een heerlijke middag of avond. Je kunt er voor kiezen om de klassiekers te kijken of om juist eens een hele andere kerstfilm te kijken dan je normaal doet. Door voor de laatste optie te gaan ontdek je nieuwe films die misschien net zo leuk zijn als de films die je ieder jaar kijkt. En misschien zijn ze zelfs nog leuker.

Kerstfilms Marathon

Het is ontzettend leuk om traditiegetrouw de kerstfilms te gaan kijken die je ieder jaar kijkt. Maar voor de verandering zou je er ook voor kunnen kiezen om meerdere films die jou leuk lijken, te gaan kijken. Plan hiervoor een aantal uur op een dag of avond en begin met het kijken van verschillende kerstfilms achter elkaar. Wil je je toch graag nog een beetje aan de traditie houden? Dan kun je er ook voor kiezen om die speciefieke film(s) eerst te kijken en vervolgens te beginnen aan jouw marathon.

Conclusie Nederlandse kersttradities

Dat waren alweer de belangrijkste en leukste Nederlandse kersttradities. Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten in Nederland te vinden rondom de kerst. Maar veel is toch wel gericht op hoe jij het samen met jouw familie wil aankleden. Zo zie je ook een verschil tussen het noorden en het zuiden van het land. Maar de gezelligheid is en blijft in deze mooie avonden het belangrijkste. Of je nu echt deze dagen viert of niet: de Nederlandse kersttradities kun je bijna niet ontlopen.

Vorig artikelSouvlaki maken
Volgend artikelKaasfondue maken

Meest populair