HomeVakantieMeest kleurrijke steden ter wereld

Meest kleurrijke steden ter wereld

In Nederland is de bouwstijl van huizen duidelijk: alles krijgt bijna dezelfde kleur bouwstenen. In andere landen gaat het er toch vaak anders aan toe. Hierdoor krijg je prachtige kleurrijke steden. En dat is natuurlijk hartstikke leuk als je er doorheen loopt! Je wordt er vrolijk van, het geeft sfeer en diversiteit. Nieuwsgierig welke plaatsen echt een kunstwerk maken van hun lokale omgeving? Je leest het hier in de meest kleurrijke steden ter wereld!

De blauwe stad Chefchaouen in Marokko

Deze stad in het noorden van Marokko op de Rif Mountain wordt vaak de blauwe stad genoemd en dat is niet voor niks. Want de straten, muren en huizen van deze stad zijn voor het grootste deel blauw geverfd. Hoewel het de vraag is waar de lichtblauwe tinten vandaan komen wordt er verwacht dat dit in 1930 door de Joodse vluchtelingen kwam die hier kwamen wonen. De Joodse en Moorse vluchtelingen zochten al sinds de 14e eeuw onderdak in deze omgeving. De kleur blauw staat namelijk voor hemel en lucht. Door deze kleur overal te schilderen werden ze er continue aan herinnert dat ze spiritueel bewust moesten leven. Vandaag de dag is de kleine stad Chefchaoen, door de lokale bevolking ook wel Chef genoemd, nog steeds blauw. De naam komt van de vorm van de bergen boven deze omgeving. Deze lijken namelijk op hoorns van een dier.

De rode dakpannen en blauwe muren maken het een prachtige locatie om doorheen te lopen. Zowel van boven als in de straten zul je veel van de kleuren zien. De kleine steegjes en smalle paden maken het een uniek doolhof. Ga langs bij het fort om het bovenuitzicht te bekijken. Zeker een plaats voor je bucketlist als je van stedentrips houdt!

Chefchaouen Marokko

Jodhpur in India

Jodhpur, wat blauwe stad betekent is nog een mooi voorbeeld van een prachtige stad met felblauwe kleuren. Je vind deze plaats in Rajasthan, India. In deze omgeving vind je tientallen kleurrijke huizen omringt door de beroemde fort Mehrangarh. De blauwe kleur wordt geassocieerd met de Brahmanen. Dit is de hoogste priesterlijke kaste in India die deze traditie zijn begonnen. Waarom ze dit precies gedaan hebben? Dat blijft tot nu toe de vraag. Toch ziet de stad er op deze manier wel echt prachtig uit en is het voor de citytrippers zeker een bezoekje waard.

Naast de mooie blauwe huizen kun je ook genieten van het fort dat eromheen gebouwd is. De dikke muren geven gelijk ook een goed overzicht van de stad zelf. Een mooi overzicht van het geheel. Na de gekleurde stad kun je ook een prachtige zipline naar beneden nemen. Deze bevindt zich in het fort en geeft een mooi overzicht van de omgeving. Jodhpur heeft meer dan een miljoen inwoners en het ligt op een hoogte van ongeveer 231 meter. Er zijn veel paleizen, forten en tempels te vinden die je kunt bezoeken. Vandaar ook dat deze omgeving ook zonder de blauwe stad al heel populair is. De natuur is voornamelijk woestijngebied. Toch vind je zo af en toe ook een bijzonder natuurgebied. Al met al dus een mooie aanvulling voor de meest kleurrijke steden ter wereld.

Jodhpur India

Kleurrijke steden: Griekenland Santorini in het wit

Andere dorpjes en steden die voor het grootse gedeelte uit 1 kleur bestaan staan op het eiland Santorini. Dit prachtige gebied ligt ten zuidoosten van Griekenland. Naast dat het één van de mooiste Griekse eilanden is heeft het een karakteristieke uitstraling dat soms net een schilderij lijkt. De mooiste plaats op dit eiland is Oia. Deze plek staat op de berg waardoor de huizen op elkaar lijken te stapelen. Ook hier vind je overal waar je kijkt de witte kleur terug. Samen met de kleine straatjes en de mooie natuur is dit een drukbezochte plaats. En dat alles door het uitzicht en de bijzondere kleuren.

De kleur wit is natuurlijk niet voor niks gekozen. Door de witte kleur blijven de huizen van binnen heerlijk koel. Daarnaast is het maken van deze gebouwen ontzettend goedkoop en toch duurzaam. Het leuke aan deze omgeving is dat het één van de mooiste locaties is om de zonsondergang te zien. Dit komt door de hoogte en het vrije uitzicht.

Kleurrijke steden Santorini Griekenland

Nyhavn, Kopenhagen in Denemarken

Pal aan het water ligt deze kleurrijke stad. En dat maakt deze huizen de trekpleister van deze omgeving. Met de mooie houten schepen ervoor is het echt een prachtig plaatje. De Nyhavn kanaal en haven werd in de 17e eeuw gegraven zodat het met de zee verbonden kon worden. Nyhavn betekent letterlijk Nieuwe haven, en dat is dus ook wat het is. De huizen die er staan worden niet veel meer bewoond. Door het toerisme zijn ze voornamelijk omgebouwd naar restaurants of cafés. Toch zijn er nog wel een aantal huizen waar beroemde kunstenaars wonen. Zo is één van de huizen van de populaire Deense auteur: Hans Christian Anderson. Met het prachtige uitzicht en de bijzondere gebouwen kunnen zowel schrijvers als schilders goede inspiratie krijgen voor hun nieuwe werk.

Nyhavn Kopenhagen

La Boca, Buenos Aires in Argentinië

La Boca Buenos Aires

La Boca is een wijk in Buenos Aires die bekend staat om zijn kleurrijke huizen. Het is een prachtig gezicht waar een mooie culturele geschiedenis aan vast zit. Want niet alleen de huizen hebben een kleurrijke achtergrond, ook de omgeving en de activiteiten hebben iets van elke cultuur in zich. Voornamelijk Tango dans en voetbal is hier populair. Zo kan het zomaar zijn dat je op verschillende hoeken tangodansers ziet dansen. Daarnaast is dit ook een populaire plek voor kunstenaars.

In verschillende kunstvormen gebruiken ze de huizen als achtergrond. Zo zijn er veel tentoonstellingen, schilderijen en foto’s waar deze stad in te zien is. Wanneer je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om even langs te gaan. En dan niet eens specifiek om de huizen, die wel ontzettend mooi zijn. Vooral de leefwijze en de gezelligheid die je hier terugvindt is leuk om mee te maken. Heerlijk eten, muziek en gezelligheid. Dat is waar het hier allemaal om draait.

Longyearbyen in Spitsbergen Noorwegen

Longyearbyen is de grootste stad op het eiland Spitsbergen, ook wel Svalbard genoemd. Het staat voornamelijk bekend om zijn houten, kleurrijke huizen. Doordat de grond hier bijna altijd bevroren is hebben ze ervoor gekozen om de huizen niet op de grond te bouwen. Zo zijn er palen geplaatst waar de huizen op staan. Dit in combinatie met de bijzondere kleuren geeft het een leuk zicht. De plaats heeft zijn naam te danken aan John Longyear. Hij richtte in 1906 het bedrijf Artic Coal op.

Vandaag de dag wonen er ongeveer 2400 mensen. Het grappige is dat er bijna meer sneeuwscooters zijn dan dat er mensen wonen. Dat is op zich ook niet zo gek aangezien dit de meest noordelijke plaats is waar meer dan 1000 mensen wonen. Een bezoek hier brengen om deze kleurrijke stad te beleven zal er dus niet zo snel in zitten. Toch behoort ook deze tot de meest kleurrijke steden ter wereld.

Longyearnbyen

Bo-kaap in Kaapstad Zuid Afrika

Bo-kaap

Nog een buitenwijk die historische geschiedenis heeft geschreven door de kleurrijke huizen is Kaapstad. In Bo-kaap vind je zowel Georgische als Nederlandse bouwstijlen met bijzondere kleuren. En deze geschiedenis gaat al terug naar de 16e eeuw.

De slagen uit Maleisië en Indonesië die hier woonden stonden bekend als de Kaapse Maleiers. Dit was geen leuke tijd en wordt ook gezien als iets waar veel mensen niet aan terug willen denken. In 1970 besloot men om veel huizen te bouwen en deze werden gepacht door de slaven. En om hun geluk en vrijheid te laten tonen gingen ze hun huizen in felle kleuren schilderen. Een mooi statement met een sterke lading. Mocht je deze omgeving willen bezoeken kun je ook gelijk naar het Bo-kaap museum gaan. Hier vind je meer van deze geschiedenis terug. Daarnaast kun je dan ook een kijkje nemen in deze prachtige kleurrijke stad.

Burano in Venetië, Italië

Iets dichter in de buurt bij ons vind je op het kleine eiland Burano in Venetië ook één van deze kleurrijke steden. Misschien ben je wel eens in de buurt geweest. Mocht dat niet zo zijn en je gaat hier in de buurt op vakantie is het, het wellicht waard om hier een kijkje te nemen. De kanalen lopen door deze straten heen en het water reflecteert de geschilderde huizen. Hierdoor lijkt het wel een schilderij als je er doorheen loopt of vaart.

De reden dat de huizen zo gekleurd zijn schijnt te komen door de vissers. Wanneer er veel mist was konden ze moeilijk hun huis herkennen. Om dit probleem op te lossen hebben ze hun huizen een felle kleur gegeven. En dit heeft deze hype in gang gezet. Om dit voort te zetten moet je voordat je een huis in dit gebied schildert eerst toestemming hebben van de overheid. Een kleurenschema dient aan gehouden te worden en hier mag je ook niet zomaar van afwijken. Het is en blijft dus een mooie kleurrijke omgeving waar zowel jij als iemand anders volop van kan genieten.

Meest kleurrijke steden Venetië

Saint John in Canada

Nog een stad die zo kleurrijk is door mist is de Saint John stad in de provincie New Brunswick. Hier liepen ze tegen het probleem aan dat bij mist de huizen hun charmes verloren. Daarnaast waren ze moeilijker te herkennen. Om dit probleem op te lossen werden de huizen gewoon geverfd in felle kleuren. Het is de oudste stad die in Canada is gebouwd. In 1975 werden de huizen gebouwd aan de baai. En de felgekleurde huizen maken dat dit voor toeristen een leuke bezienswaardigheid is geworden. Zo kun je hier prachtig langs grachten en het centrum lopen. Ook wel Jellybean Row genoemd vallen de heldere gevels op. Dit maakt dat zelfs de vlaggen in deze omgeving deze regenboogkleuren huizen als herkenningspunt inzetten.

Willemstad in Curaçao

De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Dit werelderfgoed is op veel manieren bijzonder te noemen. Zo heeft het een bijzondere geschiedenis en wordt het een steeds populairdere vakantieplaats. De vele historische gebouwen, de mooie cultuur en de historie zorgen elk jaar weer voor 10.000den toeristen die hier een kijkje komen nemen. Niet alleen de havens maar ook de binnenstad draagt iets met zich mee dat interesse wekt. Toch zijn de kleurrijke huizen in dit gebied ook wel een icoon die zeker wat aandacht verdienen.

De kleurrijke steden zijn begonnen toen generaal Albert Kikkert hier in de 19 eeuw opdracht voor gaf. Hij dacht namelijk dat hij migraine had gekregen doordat de reflectie van de zon via een wit gebouw op hem was gekomen. Om te voorkomen dat hij hier nog vaker last van zou krijgen moest iedereen zijn huis een felle kleur geven. Wit was uiteraard niet toegestaan. Als je erop terugkijkt was dit misschien een rare situatie, maar het zorgt er wel voor dat we nu van deze kleurrijke stad kunnen genieten.

Willemstad Curacao

Conclusie meest kleurrijke steden ter wereld

Zoals je ziet zijn er over de hele wereld kleurrijke steden te vinden. De één komt door de historie terwijl de ander komt door voorkoming van verschillende zaken. Het is en blijft bijzonder dat mensen hun huizen zo verven. In Nederland is ons huizensysteem grotendeels hetzelfde. En als je dit dan ziet wekt het wel wat vrolijkheid op. Maar of het echt ook zo prettig is als je er woont: dat blijft dan weer de vraag. Voor toerisme heeft het in ieder geval veel gebracht en zal het in de toekomst ook nog veel brengen. Welke stad lijkt jou leuk om eens voor de kleuren te bezoeken?

Meest populair