Of je nu de Martini cocktail kent van James Bond of van iets totaal anders: het is en blijft een klassiek drankje dat wereldwijd heel populair is. Het is elegant maar brengt ook zoveel strijd met zich mee. Want over hoe je het nu precies maakt blijven de meningen vaak verdeeld. Zo kun je het maken met Gin of Wodka maar wordt het ook geroerd of geschud geserveerd. Belangrijk hierin is natuurlijk dat je het zo maakt dat jij het lekker vind. Maar om daar achter te komen is het natuurlijk wel belangrijk om alles te proberen. Hieronder leggen we dan ook uit hoe de klassieke Martini cocktail gemaakt wordt en al zijn varianten.
Ingrediënten
Voor een klassieke Martini heb je Gin nodig. De één vind dit echt geweldig en de ander vind dit vreselijk. Daarom wordt dit ook vaak vervangen door Wodka of door andere variaties. Voor de echte klassieker gebruik je deze ingrediënten en proporties.
- 50 ml Gin
- 10 ml droge vermout
- IJsblokjes
Als garnering kun je een aantal olijven in het glas stoppen. Ook kun je ervoor kiezen om een citroen aan de zijkant van het glas te hangen. Voor het glas kun je het beste een cocktail glas gebruiken.
Martini cocktail maken
Voordat je de Martini gaat maken koel je het glas in de koelkast of in de vriezer. Zo weet je zeker dat je het drankje extra koud kunt serveren. Doe de Gin of Wodka als je dit liever drinkt, samen met de droge vermout in een mengglas. Voeg ook de ijsblokjes toe en roer het geheel voor 30 seconden. Wanneer je klaar bent zeef je het glas en doe je alles zonder het ijs in het cocktailglas. Maak het geheel af met twee olijven of een citroen en serveren maar!
Wanneer je liever voor de geschudde optie gaat begin je precies hetzelfde. Koel het glas, plaats de ingrediënten in de shaker en voeg het ijs toe. Schud daarna het geheel 10 seconden lang. Wil je het ijs in je drankje erbij hebben? Dan kun je het gelijk in het glas gieten. Wil je dit liever niet? Gebruik dan een zeef om deze delen op te vangen. Daarna kun je het gelijk serveren in het cocktailglas.
Andere variaties
De grootste variatie bij de Martini is natuurlijk de Gin of de Wodka. Daarnaast wordt er ook heel veel gespeeld met de hoeveelheden. Vroeger was het geheel wat minder droog maar de afgelopen jaren gaat het juist de andere kant op. Voor een Dry Martini is de hoeveelheid van de Droge Vermout dan ook een stuk hoger dan de traditionele versie. Ook heb je nog de Champagne Martini waar 2 delen Champagne op 1 deel Cointreau worden gegoten. Deze likeur met sinaasappelsmaak maakt het geheel toch weer compleet anders. Hierdoor is het de vraag of je het nog wel een Martini cocktail mag noemen.
Om de Dirty Martini te maken voeg je aan het standaard recept 10 ml sap van de olijven. Ook kun je ervoor kiezen om het sap uit het olijvenblik te gebruiken als je geen zin hebt om olijven te pletten. Zo krijg je natuurlijk net een andere smaak dan wanneer je het sap van de olijven gebruikt. Toch komt het wel aardig in de buurt en is het geheel net weer iets anders.
De Martini afwerkingen
Als extra afwerking van de smaak kun je een schil van een citroen toevoegen aan het gerecht. Ook een beetje zout doet wonderen. Deze moet je niet toevoegen aan het recept maar aan een glas water. Roer het zout totdat het geheel is ingetrokken. Daarna doe je een beetje van dit zoute water in de martini cocktail. Een leuke manier om jouw drankjes die je aan je vrienden serveert net die extra kick te geven die iedereen verbaast doet staan.