HomeBlogTop 10 meest populaire bloemen voor een bruidsboeket

Top 10 meest populaire bloemen voor een bruidsboeket

Wanneer je voor een bruiloft zelf bloemen kiest kan de keuze best lastig zijn. Er zijn namelijk honderden bloemen waar je uit kunt kiezen. Huwelijksbloemen symboliseren liefde maar ook zuiverheid, kracht en geloof van relaties. Zeker op jouw speciale dag die normaal gezien maar één keer voorkomt is het belangrijk dat je de juiste bloemen kiest. Bloemen kies je niet alleen voor een bruidsboeket. Ook de corsages, decoraties en de bloemen op tafel en aan de stoelen moeten gekocht worden. In dit artikel schrijven we de top 10 meest populaire bloemen voor een bruidsboeket en bruiloft die je tijdens je trouwdag kunt gebruiken.

Gardenia voor het geurende bruidsboeket

Gardania geurende bruidsboeket

De gardenia staat voornamelijk bekend om zijn heerlijke geur. Ze worden veel gebruikt in bruidsboeketten. Het wordt dan ook vaak gezien als één van de populairste huwelijksbloemen. De witte kleur symboliseert geluk en zuiverheid. Ze komen vooral voor in Afrika, Australië en Zuid-Azië. Je hebt twee verschillende varianten: de struik en de boom. De boom wordt maximaal 15 meter hoog en ze bloeien beide op in de zomer.

De donkergroene bladeren van de struik blijven altijd groen. Naast de witte kleur bestaat er ook een lichtgele variant. Deze zie je iets minder vaak terug maar is daarentegen niet minder mooi. De bloemen kun je het gehele jaar door kopen. Qua prijs zijn ze wel aan de dure kant.

Hortensia

De Hortensia is voor veel mensen wel bekend. Het staat in verschillende kleuren in bijna elke tuin en dat maakt dat de bloem ook best wel gewild is. Met blauwe, roze, witte, oranje, groene en zelfs paarse kleuren heb je veel keuze. Deze bloemen in een bruidsboeket worden voornamelijk gebruikt voor de opvulling. De betekenis van deze bloemen is: je bent de hartslag van mijn hart. In totaal zijn er maar liefst 75 verschillende soorten van deze plant te vinden. De meeste worden gekweekt zodat ze klein blijven. Toch is het zo dat ze maar liefst 3 tot zelfs 30 meter hoog kunnen worden.

De kleur van de bloem wordt bepaald door de zuurtegraad van de grond. Uiteraard zijn er ook zaden te koop waar de plantkleur al van bepaald is. Het is een meerjarige plant waardoor je hem ook zelf kunt kweken om de mooiste bloemen voor de bruiloft zelf uit je eigen tuin te plukken.

Hortensia

Welriekende lathyrus

De Welriekende lathyrus, ook wel reuk- of siererwt genoemd is een prachtige, bloeiende maar vooral geurende klimplant. De Latijnse naam is de Lathyrus Odoratus. Het is een éénjarige klimplant die tot wel 3 meter hoge stengels kan krijgen. De bloemen groeien in verschillende kleuren. Zo kom je paars tegen maar ook roze en wit. Doordat deze bloemen zoveel verschillende kleuren en een heerlijke intense geur hebben, zie je ze veel terug in bruidsboeketten. Het symboliseert plezier en staat ook prima in vazen op tafel. Officieel komt de Welriekende Lathyrus voor in Zuid Italië en op het eiland Sicilië.

Welriekende lathyrus

Stephanotis

De stephanotis is een wasachtige bloem die je veel terugvindt in bruidsboeketten. Het wordt ook wel Jasmijn uit Madagaskar genoemd en heeft een zeer aangename zoete geur. Ze worden ook vaak gebruikt als plant voor binnenshuis. De plant komt oorspronkelijk uit Madagaskar, Afrika en Australië. Ze worden in het wild ongeveer 3 tot 5 meter hoog. Binnen blijven ze uiteraard wat korter en kun je zelf bepalen hoe je ze door je huis neerlegt. Zo kun ze bijvoorbeeld ook langs een vensterbank of lamp leiden. Een mooie groenblijvende plant die naast de bruidsboeketten ook langs de paden kunt leggen bij de ceremonie.

Peony (Pioenroos)

De Pioenroos is een sterk geurende plant die voornamelijk voorkomt in Azië, Europa en Noord Amerika. Het wordt zowel gebruikt in decoraties als in bruidsboeketten. Het bijzondere aan deze plant is dat het bekend staat als bloemensymbool van China. Daarnaast is het ook de staatsbloem van Indiana. Het is een heldere plant die geluk symboliseert. Meestal worden de kleuren wit en roze gebruikt in een bruidsboeket. Toch kun je ze ook in de kleuren rood en geel krijgen.

Wanneer de plant groeit kan deze wel 100 jaar oud worden. In deze jaren bloeit het op van april tot juni. De rest van het jaar zullen er geen bloemen aan zitten. In het oude China werd deze Pioenroos veel gebruikt als medicijn. Hier is het ook naar Paeon vernoemd, de Griekse god van genezing. Doordat het al zo lang als genezingsmiddel wordt gebruikt is het één van de langst gebruikte bloemen in de geschiedenis.

Geurende bloemen bruiloft

Ranunculus bloem

De Ranunculus, ook wel Ranonkel genoemd, is een perfecte bloem voor in bruidsboeketten. Het is verkrijgbaar in de kleuren wit, geel, oranje , rood en nog vele andere kleuren. Ze zijn goedkoop en klein van formaat. Het symboliseert stralende charme en geeft dus aan dat je erg aantrekkelijk bent. Ze worden voornamelijk in de kleur oranje gebruikt maar ook andere kleuren kunnen prima van toepassing zijn. Oorspronkelijk komen ze uit Griekenland, Turkije en Iran. Je kunt ze ook zelf in Nederland in de tuin planten. Echter kunnen deze bloembollen niet goed tegen koude temperaturen waardoor ze in de winter mogelijk dood gaan. Als ze wel opkomen worden ze ongeveer 15-35 centimeter hoog.

bloemen voor een bruidsboeket

Lelietje van Dalen (meiklokje)

De plant Meiklokje, oftewel Lelietje van Dalen is een kleine maar toch zoet geurende lelie. Het komt voor in zowel Azië als Europa en is erg populair onder de bloemschikkers. Doordat het wel een kleine plant is heb je veel nodig waardoor de prijs best op kan lopen. De klokvormige bloemen zijn dan vaak ook de finishing touch van een bruidsboeket of decoratie. Door de combinatie met andere bloemen springt deze soort eruit en ziet het boeket er mooi als één geheel uit. Het symboliseert de lente en staat voor geluk. De bloemen bloeien niet alleen in de winter, ook in de herfst kun je ze in Nederland tegenkomen.

Ze zien er in een tuin erg leuk uit maar men teelt ze ook voor hun genezingskrachten. Zo kan het een ooginfectie genezen en is het ook goed tegen nierstenen en infecties in de urinewegen. Of je het nu als bloem op je bruiloft gebruikt of de genezingskracht interessant vind: het blijft een mooie verschijning waar we blij mee mogen zijn dat ze ook in Nederland groeien. Houd er wel rekening mee dat deze plant giftig is. Wanneer er kinderen aanwezig zijn op je bruiloft is het dus verstandig om deze niet teveel als decoratie te gebruiken om problemen te voorkomen.

populaire bloemen voor een bruidsboeket

Calla Lelie

Calla Lelie

Hoewel het Meiklokje ontzettend klein is, is de Calla lelie vaak van een groot formaat. Het is een traditionele huwelijksbloem die voornamelijk in Afrika groeit. Ook in onze tuincentra kom je het vaak tegen als huiskamerplant. Ze zijn te verkrijgen in de kleuren roze, wit, geel en oranje en het heeft een lichte geur. Er zijn twee varianten te vinden. Eén daarvan heeft grote bloemen met lange stelen. Deze variant zie je voornamelijk in bruidsboeketten. De andere variant met kleine bloemen komen voornamelijk voor in decoraties en versiering. Uiteraard kun je ze ook prima mixen tot een prachtig geheel.

Calla betekent mooi en dat heeft in dit geval ook een prijskaartje. Gelukkig heb je van deze bloem vaak niet veel nodig om een mooie combinatie te maken. Vaak voegt  men in een bruidsboeket maar 1 tot 3 van deze stelen toe. Wanneer je ook trouwt, deze bloemen zijn altijd verkrijgbaar. Toch kan het voorkomen dat er in de winter wat minder kleuren beschikbaar zijn. Over het algemeen is dit geen probleem aangezien de witte variant het meest gebruikt wordt.

Tulp: populaire bloemen voor een bruidsboeket

Met tulpen zijn we in Nederland wel bekend. Maar wist je ook dat er maar liefst 75 verschillende soorten zijn? Je kunt ze kopen in het wit, geel, roze, rood, magenta en paars. Ze symboliseren de liefde en het zijn echte bloemen voor in het bruidsboeket. Daarnaast worden ze veel ingezet als decoratie aan de stoelen in bijvoorbeeld een glas met water. Ze zijn het gehele jaar te verkrijgen maar vergeleken met andere bloemen wel aan de dure kant. Toch geven ze een mooie kleurencombinatie aan die jouw dag nog fleuriger kan maken.

Heb je een ceremonie in de buitenlucht? Dan is dit zeker een aanrader om te gebruiken. Ook in een winterse dag met sneeuw zullen deze bloemen het goed doen maar er zijn ook momenten waar deze iets minder tot hun recht komen en is niet iedereen er fan van dat ze in het boeket aanwezig zijn. Je kunt het al een stuk mooier maken door weinig steel zichtbaar te maken. Maar vraag vooraf aan elkaar of je deze bloem leuk vind voor je grote dag voordat je deze aankoop gaat doen. Zo voorkom je veel teleurstellingen en te hoge verwachtingen. Toch blijft het een prachtige bloem die ook elk jaar weer veel ingezet wordt op huwelijken.

Tulpen

Roos: populaire bruidsboeket bloemen

Rozen bruidsboeket

Als je het over de populairste bloem op aarde hebt dan heb je het waarschijnlijk over de roos. Rozen zijn ook erg populair als bruiloftsbloemen. Er zijn wel duizenden verschillende soorten beschikbaar met de kleuren rood, wit en geel en nog een aantal andere kleuren. De meeste hiervan hebben een heerlijke geur en zijn het hele jaar door te koop.

Uiteraard zijn er ook geurloze beschikbaar om de geuren van de andere bloemen niet te niet te doen. Van alle soorten zijn de theerozen, trosrozen en tuinrozen de belangrijkste als het om trouwen gaat. De rode rozen staan voor de liefde terwijl de witte juist voor puurheid/ zuiverheid staan. Ook deze bloem wordt veel als decoratie neergezet bij de ceremonie maar voornamelijk vind je hem terug in de bloemstukken en in de bloemen van een bruidsboeket. Een prachtige bloem dus die een groot deel van vele speciale trouwdagen de toon zet.

Conclusie bloemen voor een bruidsboeket

Of je nu van rozen of tulpen houdt: een bruiloft gaat er om wat jij leuk vind. Toch zijn dit de 10 meestvoorkomende bloemen voor een bruidsboeket en zie je ze op bijna elke bruiloft wel terug. Mocht je zelf je eigen decoratie doen of zelfs je eigen boeket gaan maken is het wel verstandig om advies te vragen aan iemand die hier verstand van heeft. Er zijn namelijk altijd bloemen die qua geur, kleur en opmaak beter bij elkaar passen dan andere varianten. Zoek je echt een geurende bloem? Dan kun je ook het artikel meest geurende planten lezen om wat inspiratie op te doen. Welke bloem is jouw favoriet uit het bovenstaande lijstje?

Meest populair