HomeBlogTop 10 geurende planten in de tuin

Top 10 geurende planten in de tuin

Wanneer je van lekkere geuren houdt zijn geurende planten in je tuin natuurlijk vanzelfsprekend. Toch is niet elke ruikende bloem even lekker. Hieronder beschrijven we een aantal lekkere geuren die het goed in jouw tuin, achtertuin of voortuin, doen. Sommige zijn groot, andere weer klein. De meeste hebben prachtige bloemen terwijl andere echt als kruid bedoeld zijn. Bekijk alle opties en zoek uit deze top 10 geurende planten in de tuin jouw favoriet uit!

De Hyacint

Een plant die vandaag de dag voornamelijk in Nederland wordt geteeld is de hyacint. Je vind ze in verschillende kleuren waaronder roze, wit, blauw en paars. Het heeft veel bloemen aan de plant en wordt voornamelijk binnen gebruikt in een vaas. Toch zijn dit prachtige geurende planten voor in de tuin. De cluster van bloemen is leuk om naar te kijken en hun geur is heerlijk zoet. Ze doen het vooral goed in een koud klimaat en bloeien dan ook voornamelijk in het voorjaar. De variant met blauwe bloemen is ook één van de bekendste varianten die er voor zowel binnen als in de tuin te koop is. Deze zul je dan ook sneller terugzien dan de andere kleuren.

Geurende planten

Lavendel: sterke geurende planten

De lavendel heeft een geur die erg sterk is. Dit vind niet iedereen even fijn maar toch is het goed om dit in de buurt te hebben als je verkouden bent. Het groeit rond mei en augustus en heeft een paarse kleur. Lavendel wordt voornamelijk gekweekt voor de lavendelolie. Je vind dit veel terug in zeep, parfum en olie. Wanneer je lavendelkorrels in zakjes koopt kun je dit ook in de kast stoppen om je kleding een lekkere geur mee te geven. In de keuken wordt deze bloem als kruiden ingezet. Daarnaast kun je er ook thee en honing van maken. De lavendel is een populaire plant voor vlinders en hommels. Dit maakt het kijken naar de plant vanuit het binnenraam nog leuker doordat er van alles omheen gebeurt.

Lavendel bloemen

Top 10 geurende planten: de Sering

De zoete, geurende bloemen op de Sering in de kleuren wit en paars zijn erg populair in Nederland. Ze bloeien van april t/m mei en zien er als een soort trechter uit. Het zijn allemaal kleine bloemen bij elkaar. Toch kan de gehele plant wel erg groot worden, zo zijn er exemplaren te koop die maar liefst 7 meter hoog kunnen worden. Er zijn vele hybride soorten beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Zo kun je ze nu zelfs in bloembakken telen, dan blijven ze uiteraard wat kleiner. De geuren worden gebruikt in parfum en zijn niet al te sterk. Vandaar ook dat ze goed in jouw tuin passen!

Kruiden zoals munt

Munt plantOf je nu de pepermunt, watermunt of totaal andere munt kiest: al deze planten hebben een sterke geur. De stof menthol die deze bladeren aanmaken kan een heerlijke geur achterlaten in je tuin. Ze worden gebruikt voor thee, snoep en tandpasta. Daarnaast kun je er verschillende oliën van maken en werken ze helend als je ze op een wond legt.

Er zijn verschillende soorten en kruisingen waar je uit kunt kiezen. De ene variant heeft een sterkere geur dan de andere. Zo heb je variaties die een soort dropsmaak hebben of de welbekende mintsmaak. Welke je ook in je tuin plaatst: ze blijven geurende planten die je ook af kunt knippen en in je gerechten of thee kunt gebruiken. De plant is voor het grootste gedeelte wintervast en bloeit dus elk jaar weer opnieuw. Let er wel op dat het een woekerplant is: mocht je dit liever niet willen is het verstandig om ze in te bakeren in een pot of om een worteldoek te gebruiken.

Basilicum en rozemarijn

Naast de muntplant heb je ook andere kruidensoorten die erg lekker kunnen ruiken. Denk bijvoorbeeld aan basilicum. Haal een blaadje van de plant af en je hele tuin begint hier naar te ruiken. Je kunt dit goed gebruiken in Italiaanse gerechten. Rozemarijn kan er ook wat van, dit is tevens ook een goede wintervaste plant. Zo zijn er nog meer kruiden die we hier niet noemen die naast een lekkere geur ook goed gebruikt kunnen worden bij het maken van eten.

Kamperfoelie

De kamperfoelie is een slingerplant of struik die een sterke, zoete geur met zich meedraagt. Ze komen in verschillende kleuren en formaten voor. Zo kun je ze in struikvorm kopen maar ook in slingervorm. Toch zijn de meeste geurende bloemen in de kleuren rood of wit. Wanneer de bloemen opengaan komt er een sterke maar aangename  geur vrij die te vergelijken is met vanille en honing. De bloemen worden zowel vandaag de dag als in het verleden veel gebruikt in de geneeskunde.

Het leuke aan deze plant is dat je ze gemakkelijk kunt vermeerderen. Dit kun je doen door een stekje te maken in oktober tot december. Snijd hiervoor schuin een takje af met in ieder geval 2 bladeren eraan. Steek het daarna in wat stekpoeder en voeg wat water toe. Na een aantal dagen of weken, afhankelijk van de omgeving, zul je merken dat het begint te bloeien. Dit is de tijd dat je het in een pot kunt stoppen om hem in het begin van de zomer naar buiten te doen.

Kamperfoelie

Geurende planten: de Pindakaasplant

Hoewel natuurlijk niet iedereen van deze geur houdt, is het wel één van de sterkst geurende planten. Zoals de naam al zegt ruiken de bladeren naar pindakaas. Ze komen voor in de kleuren rood, roze, wit en blauw en kunnen wel 3 meter hoog worden. Een populaire boom onder de insecten en zeker voor de vlinders en bijen! Wanneer de bloemen uitgebloeid zijn komen er rode bessen aan. Deze zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn! Winterhard is de struik in Nederland meestal niet. Ze kunnen de -8 verdragen en hebben daarna wel wat extra bescherming nodig. Al met al een mooie heester die goed te combineren is met andere geurende planten.

Bloemen in je tuin: Fresia

Fresia geurende planten

Een plant afkomstig uit Zuid-Afrika maar erg gewild in Europa. Dat is de Fresia. Door zijn fruitige, zachte, zoete geur en prachtige kleuren past hij goed in de Nederlandse tuin. Toch is hij het ene jaar populairder dan het andere. Hoewel alle planten heerlijke geuren hebben kun je het beste kiezen voor de gele of witte variant. Hier zijn de geuren namelijk het sterkst. Naast de tuin worden ze ook vaak binnen in een vaas gezet. Plaats ze alleen niet dicht bij fruit, door de gassen die hiervan vrij komen gaat de plant namelijk dood. Al met al blijft het voor zowel in de tuin als binnen een prachtig soort om heerlijk van te genieten.

Gardenia oftewel de Kaapse jasmijn

Een zeer populaire plant is de Gardenia, ook wel de Kaapse jasmijn genoemd. Deze plant doet het overal erg goed en heeft mooie, witte bloemen. Of je nu in een koud of warm land woont: de geur van deze bloemen is gegarandeerd. De geurende bloemen mengen zich met de omgeving. Het is dus niet zo aanwezig en overweldigend als de jasmijn maar juist een mooie aanvulling op de natuur. Je ruikt deze plant het beste wanneer het geregend heeft, maar ook op een dag met veel wind kun je er goed van genieten. Vandaar ook dat hij goed thuis past in het Nederlandse klimaat. Het wordt veel gebruikt in huwelijksceremonies, daarnaast vind je het ook terug in parfums of als kruid. Een mooie bloem om deze top 10 geurende planten in de tuin mee af te sluiten.

Gardenia kaapse jasmijn

Geurende bloemen: de rozen

Rozen zijn één van de meest populaire bloemen wanneer het om geur gaat. Dit is ook niet zo gek aangezien ze er in bloei ook nog eens prachtig uitzien! Het heeft in het wild maar liefst 300 verschillende soorten die voornamelijk bloeien in Europa, Amerika en Azië. Over de hele wereld worden ze gebruikt voor bruiloften, feesten en evenementen. Daarnaast vind je deze geuren terug in parfums en rozenwater. Ook wordt het regelmatig als kruid gebruikt om een maaltijd af te maken en kun je er soms zelfs jam van maken.

De rozen zijn er in verschillende kleuren waarvan rood, roze en geel het meest populair  zijn. Doornroosje, rozengeur en maneschijn: de roos is een bekende klassieker en ze groeien erg lang. Ze werden jaren geteeld om hun geur. Zo zie je ze al terug in de Egyptische en Romeinse tijd. De laatste jaren zie je ze steeds meer in de Nederlandse tuinen verschijnen. Mocht je zelf één willen aanschaffen kun je het beste een roos uit het assortiment van toprozen kiezen. Dit zijn rozen die gekeurd zijn en zeker weten een goed resultaat opleveren. Het zijn prachtige bloemen voor een bruidsboeket en door hun geur zullen ze het ook in jouw tuin en huiskamer erg goed doen.

Geurende bloemen

Jasmijn bloem, heerlijke geurende planten

Jasmijn

Wereldwijd staat de jasmijn bloem bekend om zijn aangename geur. Wanneer het in bloei staat heeft het een combinatie van gele en witte kleuren. Het wordt door zijn geur veel gebruikt om parfums te maken. Daarnaast vind je het terug in verschillende aroma’s. Het bloeit in de zomer en lente en de geur is het sterkst in de nacht. Vooral wanneer het volle maan is zullen deze geuren zeer sterk zijn. Je moet wel van deze plant houden voordat je hem aanschaft: de geur is namelijk één van de sterkste van allemaal.

Een mooie variatie van de bovenstaande bloem is de Toscaanse jasmijn. Deze populaire klimplant kun je de gehele zomer van genieten en in de winter blijft het volledig groen. De zoete geur samen met de kleine bloemetjes maakt dat het perfect past bij de geurende planten voor in je tuin. Vergis je niet: de jasmijn en de Toscaanse jasmijn zijn wel echt twee verschillende dingen die niet te vergelijken zijn. Toch hebben ze wel gelijkenissen en passen ze beide goed in een tuin. Ook de Arabische jasmijn is zeer populair. Deze heeft meer een vanille geur en is minder sterk. De originele versie hiervan groeit niet in Nederland. Gelukkig zijn er wel verschillende hybriden gemaakt die het hier wel goed doen.

Conclusie

Er zijn beste wel wat geurende planten voor in de tuin te vinden. Maar het moet wel bij het seizoen passen. Om te zorgen dat jouw tuin er in elk seizoen mooi kleurrijk uitziet kun je dan ook het beste meerdere soorten combineren. Let er wel op dat sommige geuren niet altijd even goed bij elkaar passen. Maar door te spelen met kleur, geur en hoogte kun je al snel een mooie tuin klaarmaken voor de zomer.

Meest populair