Gorilla’s maken deel uit van de grote apenfamilie. Ze leven voornamelijk op de grond in de bossen van Afrika. Ze staan op de derde plaats van naaste verwanten van de mens gevolgd door de bonobo’s en chimpansees. Het zijn ontzettend slimme dieren die helaas wel steeds meer bedreigd worden. In dit artikel beschrijven we vele weetjes over de gorilla en leggen we meer uit over zijn leven.
Leefomgeving: | Oerwouden en bossen |
Locatie: | Regenwouden West-Afrika: Congo, Gabon, Guinee, Kameroen, Rwanda en Oeganda. |
Levensduur: | 40 jaar |
Grootte: | 1,4 tot 2 meter |
Gewicht: | Mannen: 160-210 kg Vrouwen: 70 tot 100 kg |
Originele Kleur: | Zwart met wat zilver/ grijs haar. |
Favoriete eten: | Bladeren, scheuten, wortels, wijnstokken, fruit en zaden. |
Roofdieren: | Mensen en af en toe luipaarden |
Top snelheid: | Ongeveer 30 tot 35 km/u |
Aantal soorten: |
2 |
Bedreigde diersoort? |
Ernstig bedreigd |
Rijk: |
Animalia (dieren) |
Stam: |
Chordata |
Klasse: |
Mammalia |
Orde: |
Primates |
Familie |
Hominidae |
Gorilla weetjes
De gorilla is een dier dat voornamelijk in de oerwouden en bossen van West-Afrika leeft. Het is met 1.40 tot 2 meter ongeveer even groot als de mens. Hierdoor zijn het de grootste nog levende primaten en tevens de grootste apen. En ondanks dat ze toch best wel slim zijn, gebruiken ze niet zoals de chimpansees allemaal gereedschap. Wel is er bekend dat ze af en toe een stok pakken om te kijken hoe diep een rivier is of gooien ze een boom om, om zo droog naar de overkant te komen. Want zwemmen, dat kunnen deze dieren niet en ook klimmen is niet hun favoriete hobby. Ze proberen dus voornamelijk door te lopen op hun locatie te komen.
De bekende apenstreken zijn bij deze soort wat minder aanwezig. Wel zijn ze erg sociaal en vechten ze bijna niet maar staan ze wel klaar wanneer dit wel moet.
Wat eet een gorilla?
Gorilla’s eten voornamelijk vegetarisch. Hun menu bestaat onder andere uit bladeren, bamboescheuten en fruit. Als ze erg veel trek hebben kan het ook zijn dat ze mieren of termieten eten. Zo breken ze een termietennest open om de larven op te eten. Toch leven ze voornamelijk van fruit en bladeren. Hier halen ze dan ook zoveel vocht uit waardoor ze bijna nooit water hoeven te drinken.
Wanneer de troep op een locatie gegeten heeft trekt het de volgende dag weer naar een andere locatie. Ze zullen vaak ook niet meer dan één dag op dezelfde plek blijven. Het lijkt erop dat ze dit doen om zo te voorkomen dat het voedsel verdwijnt. Zo geven ze het de kans om op zichzelf weer terug te groeien. De leider van het team bepaalt uiteraard waar ze de volgende dag naar toe zullen trekken.
Hoe oud wordt een gorilla?
In het wild kan een gorilla ongeveer 35 tot 40 jaar oud worden. Ze hebben namelijk geen grote vijanden dus kunnen gewoon hun eigen gang gaan. De oudste gorilla ter wereld werd maar liefst 60 jaar oud. Dit was de eerste gorilla die geboren werd in een dierentuin en kreeg de naam Colo.
Colo de gorilla werd geboren in Columbus Zoo and Aquarium in Ohio. Hier is het ook zijn hele leven gebleven. Sindsdien komt het in dierentuinen wel vaker voor dat een gorilla ouder wordt dan 40. Zo werd Vila, de dochter van Colo, ook 60 jaar oud. Een prachtige leeftijd dus als je het vergelijkt met een gorilla uit het wild.
Geboorte en opvoeding
Gorilla’s kunnen elk moment van het jaar paren. De vrouwtjes zijn volwassen tussen de 10 en 12 jaar oud. De mannetjes doen er iets langer over, zij zijn tussen de 11 en 13 jaar volwassen. Zodra de vrouw zwanger is geworden heeft ze een draagtijd van 8,5 maand. Wanneer de baby geboren is weegt het ongeveer 3 tot 4 pond. De baby gorilla’s brengen veel tijd samen door tegen de borst van de moeder. Maar zodra ze zich aan de rug vast kunnen klampen is het tijd om zelf op pad te gaan.
Qua opvoeding zijn de dieren erg aan elkaar gehecht. Ze blijven dan ook vaak in troepen van ongeveer 30 gorilla’s bij elkaar. Deze bestaan uiteraard uit een dominante mannelijke gorilla en een aantal vrouwtjes. Maar ook de kinderen leven in deze troep. Zodra een groep te groot wordt scheiden de wegen en gaan ze los van elkaar weer verder. Maar over het algemeen gebeurt dit niet vaak en blijven ze voornamelijk bij elkaar.
Ze leren snel en blijven bijleren
Wanneer een baby gorilla geboren is, leert het ontzettend snel. Zo kan het rond de 6 maanden al lopen en volgt het de moeder op afstand al vanaf 18 maanden. Ze lopen niet op hun handen maar bewegen zich voort op hun knokkels. In combinatie met hun voeten gaat dit ook op jonge leeftijd al erg snel. Vergis je alleen niet: ook op 1,5 jarige leeftijd is de rug van de moeder nog steeds de veiligste plek. Ze zullen dan ook 4 tot 6 jaar bij hun moeder blijven totdat ze het nest echt verlaten. Zo hebben ze genoeg tijd gehad om zichzelf te ontwikkelen.
Ook nadat ze de zelfstandige leeftijd hebben bereikt blijven ze doorleren. Dit doen ze voornamelijk door anderen te imiteren. Dit doen ze niet alleen van dieren maar ook van mensen. En op deze manier kun je ze dus ook van alles leren.
Ze worden niet snel boos
Hoewel vaak verwacht wordt dat deze dieren flink met elkaar vechten, is het tegendeel juist waar. Gorilla’s vechten eigenlijk niet maar worden juist als vreedzame wezens neergezet. Uiteraard zijn er wel momenten waar een jongere man een volwassen man uitdaagt. Op dit moment maken ze beide veel lawaai en gaan ze op hun borst slaan. Mocht dit niet helpen laten ze de tanden zien, stormen ze naar voren en zwaaien ze met stokken. Dit doen ze om de ander bang te maken en hem zo te dwingen om achteruit te gaan. Een mooie oplossing dus die geen pijnlijke plekken oplevert.
Het bijzondere aan deze dieren is dat ze veel verschillende geluiden hebben. Zo kunnen ze schreeuwen, boeren, zingen en waarschuwen: allemaal met hun eigen stem. Uit onderzoek is gebleken dat ze maar liefst 25 verschillende geluiden hebben waar gorilla’s mee communiceren. En ook hierin begrijpen we nog niet alles waardoor onderzoekers hier ook volop mee bezig zijn.
Hoe sterk is een gorilla?
De gorilla wordt gezien als één van de sterkste dieren ter wereld. En hoewel kracht lastig te meten is, weten we dat het dier maar liefst 10 keer zijn eigen lichaamsgewicht kan tellen. Met een gemiddeld gewicht van 180 kilo kom je dan dus op 1800 kilo uit! Dat is behoorlijk wat dus! Het lichaam van een gorilla bestaat volledig uit spier, vandaar ook dat hij deze kracht in zijn lichaam heeft. En dat gebruikt hij voornamelijk op de grond. Deze dieren zijn namelijk door hun gewicht slechte klimmers en komen dus het liefst zo min mogelijk in de boom.
Niet elke gorilla is even sterk. Zo is de berggorilla de sterkste gorilla die er is. En voornamelijk de zilverrug wordt dan ook onder de andere apen gevreesd. Dit is een wat oudere gorilla die al wat grijs begint te worden. En dit wordt gezien als het dominante mannetje die de baas is. Deze let dan ook op de vrouwtjes en kinderen zodat hier niks mee zal gebeuren.
Soorten en ondersoorten
In totaal zijn er twee gorillasoorten met elk weer twee ondersoorten. De gorilla beringei, oftewel de Oostelijke gorilla leeft zoals de naam al zegt meer in het oosten terwijl de Gorilla gorilla met de naam Westelijke gorilla meer in het westen leeft. We beschrijven hieronder in het kort deze twee soorten en de ondersoorten.
Gorilla beringei
De gorilla beringei is de Oostelijke gorilla. Het leeft vaak in groepen in het laagland en regenwoud. Dit doen ze vaak in groepen van maximaal 37 dieren. Territoriaal zijn ze niet, het kan best zijn dat er meerdere groepen in een woongebied leven. En dit gaat ook gewoon prima. Deze soort heeft twee ondersoorten, namelijk:
- Gorilla beringei beringei: de berggorilla
- Gorilla berigei graueri: de oostelijkke laaglandgorilla.
De berggorilla is de grootste van alle gorillasoorten. Helaas zijn al deze dieren erg bedreigd en komen ze dus steeds minder voor. Dit komt voornamelijk door de stropers die hier op jagen.
Gorilla gorilla
De Gorilla gorilla is de westelijke gorilla en komt dan ook vooral in het westen voor. Ook deze soort leeft in groepen. Maar deze zijn wel wat kleiner dan de andere variant. Zo leven ze in groepen van 10 tot 20. Ook hier overlapt het leefgebied elkaar weleens en dat is niet erg. Ze vallen elkaar over het algemeen niet aan. Het dominante mannetje, de zilverrug zorgt er puur voor dat het zijn vrouwtjes en hun jongen beschermt. Ook deze soort heeft twee ondersoorten, namelijk:
- Gorilla gorilla diehli: de Cross rivergorilla
- Gorilla gorilla gorilla: de Westelijke laaglandgorilla
Beide soorten zijn bedreigd en komen niet heel veel meer voor. Toch zijn het ontzettend sterke dieren die een bijzondere levenswijze hebben.
Is de gorilla een bedreigde diersoort?
Elke soort van de gorilla’s valt helaas onder de bedreigde diersoorten. Doordat de omgevingen waar het dier leeft worden gekapt en er veel op de dieren gejaagd wordt zien we de aantallen steeds meer dalen. Het is voor stropers een uitdaging om op deze soort te jagen en het vlees wordt door de Afrikanen ook graag gegeten. Dit in samen met de vele oorlogen die in deze gebieden hebben plaatsgevonden, maakt dat het een IUCN status van kritiek heeft: dit betekent dat het ernstig bedreigd is en aan het uitsterven is.
Om dit te voorkomen worden veel gebieden beschermd. Daarnaast vind je de dieren nu ook in dierentuinen waar vaak ook fokprogramma’s worden ingezet om deze soort te laten groeien. We hopen dan ook dat dit gaat veranderen en we ook de komende jaren nog deze dieren op onze aarde zien rondlopen.
Bekende en beroemde gorilla voorbeelden
De gorilla is regelmatig in het nieuws of in een film te bewonderen. Zo heb je de film King Kong waar een fictieve gorilla de hoofdrol speelt. Maar er zijn ook nog een aantal andere momenten op te noemen. Zo is Bokito tot twee keer toe uit een dierentuin ontsnapt en klinkt de naam Bongo je vast ook wel bekend in de oren. De gorilla genaamd Koko kon maar liefst tweeduizend woorden verstaan. Daarnaast kon hij gebarentaal gebruiken om zo duidelijk te maken wat ze wilde. Hierbij kon het 1000 tekens gebruiken en zinnen maken van drie tot zes woorden. Erg bijzonder dus!
De beroemdste gorilla ter wereld was Sneeuwvlokje. Deze albinogorilla die leefde in de dierentuin van Barcelona in Spanje, was in 1966 gevangen als jonge aap. Zijn moeder was door een stroper gedood waardoor het niet meer terug kon naar het wild. Door zijn uiterlijk was het een heuze trekpleister. Overal ter wereld kwamen mensen naar deze dierentuin om dit dier te bekijken. Deze beroemde gorilla heeft uiteindelijk een eigen standbeeld gekregen. Daarnaast werd hij gebruikt als mascotte en kwam je hem veel tegen op ansichtkaarten.
Conclusie
De gorilla wordt door veel mensen gezien als één van de mooiste apensoorten die er is. Ze zijn groot, vriendelijk en halen vergeleken met andere soorten weinig rare streken uit. En toch zijn ze ontzettend slim en kunnen ze, met flink wat training, zelfs onze taal begrijpen. Een mooi dier dus om steeds wat meer over te weten te komen.