HomeReceptenFalafel maken: een vegetarisch recept

Falafel maken: een vegetarisch recept

Als we het hebben over recepten uit Midden-Oosten, denk je waarschijnlijk al snel aan shoarma. Maar Falafel mag ook zeker niet ontbreken. Dit Oosterse gerecht is namelijk echt iets dat bij deze cultuur hoort. Vaak kun je dit gerecht kant en klaar in de winkel kopen, maar het is uiteraard veel leuker om zelf falafel te maken. Als je van pittig eten houdt, maar liever het vlees aan de kant zet is dit zeker een aanrader. Ben je wel een vlees liefhebber, maar heb je even zin in iets anders dan je normaal gezien eet? Ook dan is het leuk om dit Falafel recept te volgen. Hoe je dit precies maakt lees je hieronder.

Falafel recept

Course: Recepten
Hoeveel

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

10

minutes

Voor het maken van Falafel heb je een aantal ingrediënten nodig. Te beginnen met het hoofdingrediënt, de kikkererwten. Deze zijn te verkrijgen in blik maar ook uit een pot. Zodra je alle kruiden en andere benodigde ingrediënten bij elkaar verzameld hebt, is het moment aangebroken dat je eindelijk kunt beginnen met het maken van deze super lekkere oosterse lekkernij. Dit recept is gebaseerd op ongeveer 15 falafel balletjes. De bereidingstijd kost ongeveer 30 minuten.

Ingrediënten voor Falafel

  • 430 gram kikkererwten

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels bloem

  • 1/2 theelepel korianderzaad

  • ½ theelepel komijn

  • Takje peterselie

  • Snufje cayennepeper, zout en peper

  • 2 kleine uien

  • Pitabroodjes of wraps

  • Zonnebloemolie om te bakken

  • Optioneel: hummus

Falafel maken

  • Pak de keukenmachine erbij en doe vervolgens de kikkererwten, 2 teentjes knoflook en een paar peterselie takjes in de kom van de keukenmachine.
  • Voeg daarna ook de 2 kleine uien, ½ theelepel korianderzaad, snufje cayennepeper, ½ theelepel komijn en een snufje peper en zout toe.
  • Mix dit geheel door elkaar maar zorg er wel voor dat de structuur niet te fijn wordt. Het is belangrijk dat het mengsel juist wel een beetje grof is. Om de mix steviger te maken voeg je twee eetlepels bloem toe.
  • Zodra je merkt dat het een stevige mix is geworden kun je beginnen met het maken van de falafel balletjes. Dit doe je door balletjes te draaien van het mengsel. Heb je dit gedaan? Druk ze dan een beetje plat. Hierna is het tijd om ze in de koelkast te leggen en ze op te laten stijven.
  • Als laatste stap doe je zonnebloemolie in een pan om de falafel vervolgens voor 3 minuten aan beide kanten goudbruin te bakken. Let er op dat ze goed gaar zijn.
  • Leg nu een stuk keukenpapier op het aanrecht om de gebakken falafel op te leggen. Door dit te doen kunnen ze goed uitlekken. Je hebt nu een heerlijk gerecht klaargemaakt, maar je maakt het natuurlijk helemaal compleet als je er wat hummus bij doet. Zo wordt het dan ook vaak gegeten.
  • Vergeet natuurlijk ook niet om warme pitabroodjes of wraps erbij te serveren. Hier kan men de balletjes in stoppen om het hele gerecht af te maken. Eet smakelijk!

Variaties en tips

Hoewel falafel natuurlijk lekker op zichzelf is, kun je het ook prima combineren met verschillende smaken. Zo kun je in plaats van kikkererwten ook een andere vulling gebruiken. Denk hier bijvoorbeeld aan courgette, gehakt of wortels. Zolang jij de smaken op zichzelf lekker vind kun je dit ook prima in dit gerecht gebruiken. Wel is het belangrijk dat je het mengsel tot balletjes kunt draaien. Ook de kruiden kun je prima variëren. Zo kun je aan de buitenkant chili of paprikapoeder doen voordat je het in de pan of frituurpan doet. Dit geeft een andere smaak aan de buitenkant. Zo kun je simpel in dit gerecht variëren telkens weer als je deze maaltijd maakt.

Falafel recept

Oorsprong falafel

Falafel is een gerecht uit het Midden-Oosten. Het wordt eigenlijk altijd geserveerd in een pitabroodje. Dit houdt de maaltijd namelijk bij elkaar en zorgt ervoor dat je het op een makkelijk manier kan eten. In plaats van een pitabroodje kun je ook een plat broodje gebruiken genaamd taboon. Het wordt in het hele Midden-Oosten gegeten. Maar de echte oorsprong is eigenlijk niet bekend. Vaak wordt gedacht dat het uit Egypte komt omdat het hier ook wat geschiedenis heeft. Anderen denken weer dat de basis in Israël ligt en weer anderen zien hier de Indiase cultuur in. Waar het ook vandaan komt, het is op dit moment in ieder geval een erg populair gerecht.

Falafel is op dit moment vooral als street food en fastfood erg populair. Zo wordt het veel in foodtrucks verkocht aangezien je het best makkelijk terwijl je naar je bestemming gaat kan opeten. Doordat het gerecht wordt gemaakt van kikkererwten of tuinbomen en volledig vegetarisch is, is het ook erg populair bij vegetariërs. Je serveert het heerlijk warm als snack of als volledige maaltijd met wat salade erbij.

Conclusie

Zoals je kunt lezen is het maken van falafel met dit recept vrij gemakkelijk. Je maakt het van ingrediënten die ook in Nederland vrij gemakkelijk te verkrijgen zijn. Door het thuis uit te proberen kun je je eigen draai geven aan het gerecht en leer je ook gelijk meer over de Oosterse cultuur. Dus wanneer je even een gezond recept met alleen maar groente wil maken, is het zeker goed om naar deze vegetarische falafel te kijken.

Meest populair