HomeBlogÉpoisses: een smaakvolle kaas uit Bourgogne

Époisses: een smaakvolle kaas uit Bourgogne

De Époisses is een heerlijke, zachte kaas met een scherpe aroma. Het wordt gewassen in Bourgogne en staat daar ook enorm bekend om. De rijping vind ook plaats bij Marc de Bourgogne en dit geeft een eigenaardige fruitsmaak met de rijping mee. Dit is dus niet alleen een regio voor de bekende wijnen want ook de kaas doet het hier erg goed. De kaas zelf heeft iets zoets, maar toch ook iets zouts en pittigs. En aangezien de binnenkant ontzettend zacht is, smelt het als het ware op je tong.

Je kunt de Époisses goed combineren met een stuk brood. Zeker een stokbrood doet het erg goed omdat de stevige buitenkant dan wordt gecombineerd met de zachte binnenkant. Maar wanneer je een kaas liefhebber bent, ben je ook al snel tevreden zonder enige toevoeging. Waar je ook voor kiest, het blijft één van de lekkerste Franse kazen. Dus mocht je het nog niet geprobeerd hebben is het zeker de moeite waard om deze eens aan te schaffen.

Oorsprong

Époisses kaasDe Époisses Berthaut is afkomstig uit het dorpje Époisses in de Côte d’Or. Het is een traditioneel product uit de Bourgogne regio gemaakt met gepasteuriseerde koemelk. Het is vernoemd naar het dorp Époisses, gelegen in het oosten van Frankrijk. De Époisses kreeg in 1991 de GOB (Gecontroleerde Oorsprongsbenaming). Vervolgens kreeg het in 1996 de BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming).

De Époisses van Germain krijgt regelmatig nationale en wereldwijde erkenning van bijvoorbeeld CGA en WCA. Dat is ook niet zo gek aangezien het een bijzondere kaas is. De ingrediënten bestaan uit Gepasteuriseerde melk uit Frankrijk, zout, melkzuurfermenten, stremsel en Marc de Bourgogne. De gemiddelde voedingswaarde per 100 gram zijn als volgt.

Voedingswaarde

  • Energie 1201,00 KJ / 290,00 KCal
  • Vetten 24,00g
    Waarvan verzadigde vetzuren 17,00g
  • Koolhydraten 1,00g
    Waarvan suikers 0,30g
  • Eiwitten 17,00g
  • Zout 1,80g

Époisses

Époisses kaas kopen

Époisses kaas is in de grotere supermarkt zoals de Albert Heijn en Jumbo te koop. Maar wil je zeker weten dat je een goede kaas te pakken krijgt? Dan is het goed om naar de kaasboer te gaan. Zowel op de markt als in een kaaswinkel ben je dan op de goede plek. De prijs ligt ongeveer tussen de 35 tot 40 euro per kilo.

Tips, eten en recepten

Époisses kaas doet het altijd erg goed op een kaasplankje. Door de scherpe smaak blijf je ervan smullen. Maar dit is niet de enige manier hoe je het kunt inzetten. Deze Franse stinkkaas is een perfecte lepelkaas. Hierdoor kun je het goed eten met een stukje brood. De bovenkant snijd je ervan af om daarna het brood erin te lepelen. Uiteraard kun je er ook gewoon stukken afsnijden om het zo op te eten. Mocht je een stamppot gaan eten dan kun je hier ook een lepel van toevoegen. Door de sterke smaak krijgt het gerecht de kaassmaak al mee en dat maakt het nog lekkerder.

Wanneer je het als snack wil serveren kun je wat brood warm maken. Zodra dit klaar is kun je dit aansnijden en ook de kaas even op 90 graden in de oven stoppen. Leg alles op een kaasplateau en je vrienden en familie kan hier heerlijk van smullen. Mocht je echt een recept met Époisses kaas zoeken kun je kijken naar een heerlijke quiche met bijvoorbeeld spek en ui. Want wanneer deze kaas in de oven gaat, wordt het geheel nog verrukkelijker.

Franse kaas Bourgogne

Is de Époisses korst eetbaar?

Een veel gestelde vraag: is de Époisses korst eetbaar? Het korte antwoord hierop is ja, maar door de zoute smaak vind niet iedereen het even lekker. Roodschimmelkazen zoals de Époisses de Reblochon zijn namelijk afgeborsteld en gewassen met drank of zout water. Hierdoor gaan alle schimmels weg en ontstaat er een stevige korst. De smaak van de buitenkant zal hierdoor wat sterker zijn, maar het is en blijft dus prima eetbaar.

Époisses en zwanger

De Époisses is een kaas die je kunt eten wanneer je zwanger bent. Toch is het wel even extra opletten wanneer je de kaas koopt. Over het algemeen raden dokters aan om alleen kaas van gepasteuriseerde melk te eten. En dit is hierbij ook het geval. Maar listeria groeit alleen op vochtige, zachte kazen. Wanneer de gepasteuriseerde kazen een gewassen korst hebben zoals bij de Époisses, Maroilles etc. is het even opletten geblazen. Want door de vochtige ondergrond kan het nog steeds een gevaar zijn, ondanks dat de kans op besmetting zeer laag is.

Heb je nog wat van deze kaas in de koelkast liggen? Dan kun je het ook de Époisses kaasfondue uit de oven proberen. Dit is een heerlijk kaasrecept dat ook makkelijk te maken is. Door het in de oven op te warmen hebben bacteriën geen kans meer en kun je het dus gewoon opeten.

Conclusie

Époisses is een kaas die je op vele manieren kunt inzetten. Zowel voor snack als ingrediënt voor jouw recept zal de smaak een toevoeging geven. Toch zal niet iedereen er altijd van houden en blijft het ook iets wat je uit zult moeten proberen. Maar zodra het in de smaak valt zal de fruitsmaak in de kaas alleen maar aangenamer worden.

Meest populair