Cuba Libre

Het nationale drankje van Cuba om hun onafhankelijkheid te vieren: dat is waar de cocktail Cuba Libre voor staat. Het is meer dan drinken alleen: er zit een hele geschiedenis achter. Met cola en rum als basis maak je dit recept makkelijk en snel thuis. Door wat limoensap en ijs toe te voegen maak je het geheel af.

Ingrediënten

Cuba libreDe ingrediënten van de Cuba Libre zijn mogelijk wel de makkelijkste van alle cocktails. Je hebt namelijk alleen maar cola en rum nodig. Door dit samen te voegen ben je voor het grootste gedeelte al klaar. Je kunt wat limoen toevoegen voor de extra smaak. Dit laatste is optioneel.

  • 25ml Bacardi carta oro rum
  • 50ml cola
  • 2 partjes limoen

Recept Cuba Libre zelf maken

Pak een klein, breed glas en vul deze met ijs. Wanneer je een limoen gebruikt knijp je deze eerst uit in het glas. Dit voegt extra smaak en sensatie toe. Voeg daarna de 25ml Bacardi en 50ml cola toe om de cocktail af te maken.

Hoe meer ijs je toevoegt, hoe lekkerder het drankje zal worden. Je kunt dus zoveel toevoegen als je zelf wilt. Heb je geen klein glas? Dan is een lang, smal glas ook geschikt om dit recept mee te maken. Toch wordt het over het algemeen gemaakt met een klein maar breed glas.

Cuba Libre Mocktail

Een echte mocktail van de Cuba Libre is er niet. Je kunt wel de rum weglaten. Zo krijg je een limoen cola drankje. Ook lekker maar toch nog niet helemaal dezelfde smaak. Om toch nog een stap dichter bij het origineel te komen kun je 3/4e theelepel rum extract toevoegen. Let er wel op dat dit een extract is zonder alcohol zodat het ook echt een mocktail blijft.

Verschillende varianten

Naast de mocktail heb je nog een aantal verschillende varianten van de Cuba Libre. Zo heb je de Baco waar je alleen Bacardi met rum mixt. Met de BeCo vervang je de rum voor Berenburg. Wanneer je een luxere versie van de Cuba Libre wil drinken kun je voor de Cuba Special kiezen. Hier gebruik je 1,5 deel ananassap en witte rum, 1 deel cointreau en een half deel limoensap. Naast deze varianten zijn er nog veel meer opties te vinden. Probeer dus niet alleen het origineel uit maar ga zelf eens experimenteren met hetgeen wat jij lekker vind. Misschien komt er nog wel een cocktail uit die je veel lekkerder vind!

Geschiedenis

Zoals hierboven al beschreven is dit echt een drankje met een mooie historie. Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog liep een kapitein in een kroeg in Havana naar binnen. Hier bestelde hij hetgeen wat we nu kennen als de cocktail Cuba Libre. De soldaten in deze kroeg volgde zijn voorbeeld en dit beviel goed. Op dit moment zongen ze Cuba Libre, wat vrij(heid) Cuba betekent. Dit was ook de slogan van de vrijheidsbeweging in dit gebied. Pas later werd dit drankje echt populair wanneer er ter ere van de bevrijding van Spanje dit drankje werd geschonken.

Meest populair