Het lekkere aan een Cannoli is dat het zoveel verschillende smaken heeft, maar het toch één geheel is. De buitenkant is vaak knapperig, maar kun je ook op een malse manier bereiden. De heerlijke vulling is gemaakt van zoete Ricotta en pure chocoladeschilfers. Cannoli wordt dan ook gezien als één van de lekkerste Italiaanse desserts die je eens in je leven geprobeerd moet hebben.
De oorsprong van de deze lekkernij gaat terug naar Sicilië waar het dessert vroeger maar één keer per jaar gemaakt werd, namelijk speciaal voor Carnaval. Gelukkig werd dit zoete, romige en knapperige toetje zo populair dat wij er in het westen nu ook van mogen genieten. Benieuwd hoe je dit zelf thuis kunt maken? Lees dat dit heerlijke Cannoli recept.
Cannoli recept
Course: Recepten4
personen5
minutes10
Hoewel het maken van deze Italiaanse gebakjes misschien wat meer tijd kost dan je zou verwachten, is het eindresultaat het zeker waard. Door de vele stappen van dit recept kan het erg moeilijk lijken. Maar wees gerust, hieronder leggen we alles duidelijk uit waardoor het makkelijk te volgen is. En bovendien: de eerste keer dat je een nieuw recept uitprobeert is vaak lastiger dan wanneer je iets vaker hebt gemaakt. Wie weet wordt dit wel jouw nieuwe favoriete traktatie!
Ingrediënten voor het maken van de Cannoli schelpen
150 gram ongebleekte bloem
25 gram kristalsuiker
3 Eetlepels Marsala-wijn
1 Ei en 1 eiwit (voor het insmeren van deeg)
0,5 liter plantaardige olie
25 gram ongezouten boter
Snufje zout
Poedersuiker
Optioneel: 3 eetlepels vanillesuiker
- INGREDIËNTEN VOOR HET MAKEN VAN DE CANNOLI VULLING
400 gram Ricotta
95 gram suiker
50 gram gestampte stukjes pure chocolade
Snufje kaneel
Optioneel: 35 gram pistachenoten
Voor extra smaak: geraspte sinaasappelschil of geraspte citroenschil
Poedersuiker voor de finishing touch
- Overige benodigdheden
Spuitzak
Mengkom
Mes
Keukenpapier
Cannoli vormen
Keukenmachine
Uitsteekvormen
Canoli maken
- Als eerste gaan we beginnen met het maken van de Cannoli schelpen. Hiervoor begin je met je mengen van de bloem, kristalsuiker en zout in een keukenmachine.
- Klop vervolgens de boter. Voeg 1 ei en de Marsala-wijn toe en mix alles goed door elkaar. Vet een kom in met olie en doe hier de mix in. Daarna laat je het deeg rusten.
- Zet een pan met olie op het vuur en bestuif ondertussen het aanrecht met wat bloem. Door dit te doen kun je het deeg makkelijk uitrollen. Pak er een deegroller bij en rol het deeg zo wijd mogelijk uit zodat je een dunne deeglaag krijgt.
- Zodra je dit gedaan hebt is het tijd om de uitsteekvormpjes erbij te pakken. Als het goed is kun je uit de plak deeg gelijk 12 rondjes uitsteken.
- Vet vervolgens de Cannoli vormen in en rol de rondjes deeg er omheen. Heb je dit gedaan? Sla dan een ei stuk en gebruik hiervan het eiwit om met een keukenkwastje over het deeg heen te strijken. Door dit te doen zorg je ervoor dat de Cannoli’s gesloten worden.
- Ondertussen is de pan met olie of de frituurpan voldoende voorverwarmd en is het tijd om de deegrollen voor 1 tot 2 minuten goudbruin te bakken. Haal ze vervolgens uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Zodra de schelpen zijn uitgelekt verwijder je voorzichtig de Cannoli vormen. Laat deze vormen afkoelen en herhaal vervolgens de stappen. Hierna is het tijd om de Cannoli vulling te maken.
- INSTRUCTIES VOOR HET MAKEN VAN DE CANNOLI VULLING
- Het eerste gedeelte van het maken van Cannoli’s heb je nu gehad. Maar hoe maak je nou een goede Cannoli vulling? Als eerste zeef je de Ricotta. Je kunt het beste hiervoor een goed merk kopen zoals Galbani, omdat deze niet vloeibaar is. Smeer vervolgens de Ricotta uit over een stuk keukenpapier.
- Zodra je dit gedaan hebt, leg je er nog wat keukenpapiertjes op. Door dit te doen kun je het overige vocht uit de Ricotta persen. Rol de kaas op in het keukenpapier en rol dit vervolgens weer uit. Als de Ricotta droog genoeg is, laat je dit in een mengkom vallen.
- Voeg vervolgens een snufje kaneel en 95 gram suiker toe aan de mengkom. Hak ook 50 gram pure chocolade fijn met een mes zodat het chocoladeschilfers worden. Voeg dit toe aan de kom en roer het geheel goed door elkaar.
- Schep het mengsel in de spuitzak en pak vervolgens de Cannoli schelpen erbij om deze te vullen. Laat ze daarna even rusten, maar eet de Cannoli’s wel binnen 1 uur na het vullen op anders kunnen de schelpen nat worden door de Ricotta. En je wilt natuurlijk niet dat er van de knapperige buitenkant niks meer over is. Om het af te maken kun je er nog wat poedersuiker overheen strooien.
Conclusie
Je hebt nu heerlijke Cannoli’s die je op een feestje kunt serveren of gezellig met je gezin of vrienden kunt nuttigen. Dit is de basis voor het maken van een Cannoli, maar wil je toch een stapje extra doen door niet het standaard recept te volgen? Dan kun je er voor kiezen om het wat extra smaak mee te geven. Dit doe je door vanille, kaneel, marasquin-kersen en een beetje sinaasappelschil of geraspte citroenschil aan de vulling toe te voegen. Houd je van nootjes? Dan kun je als Italiaanse toevoeging er voor kiezen om het uiteinde van het dessert in knapperige pistachenoten te dippen. Hoe je je Cannoli recept ook bereid ben je zelf natuurlijk helemaal vrij in. Maar lekker zal het in ieder geval wel worden.